10 tips hoe jij zelf het plastic uit jouw leven kunt verbannen!

“…i’m a barbiegirl, in a barbieworld…lots of plastic…it’s fantasic…”
Wie kent dit liedje niet? We hebben denk ik nooit kunnen denken hoeveel waarheid er in dit liedje is gaan zitten. We leven letterlijk en figuurlijk in plastic. Bewust en onbewust. Plastic is overal. Zichtbaar en onzichtbaar. Wat dit allemaal teweeg heeft gebracht voor mens, dier en milieu laat de laatste cijfers zien. Zo’n 8 % van de aardolie wordt omgezet in plastic en van deze kunststof durft zo’n 4,7 miljard kilo in de oceanen . Elke dag komt daar nog eens zo’n 12 miljoen kilo bij.  De totale wereldproductie aan plastic bedraagt ongeveer 250 miljard kilo per jaar. We gebruiken het voor de meest uiteenlopende zaken. Van kleerhangers tot rietjes, van verpakkingen tot kleding. Of bijvoorbeeld draagtasjes. Wereldwijd worden meer dan één miljoen plastic tasjes per minuut gebruikt, dat zijn er 500 miljard per jaar. Als je je bedenkt dat we zo’n tasje gemiddeld zo’n 15 minuten gebruiken, snap je de enorme belasting voor het milieu. Sinds 2016 is er in Nederland een verbod op gratis plastic tasjes verstrekken. Voor die tijd gooiden we per jaar ongeveer 175 plastic tasjes  weg  PER PERSOON. Na het verbod is het aantal uitgedeelde en ook verkochte plastic tasjes met 70% gedaald naar ruim 50 plastic tasjes per jaar. Dat zoiets relatief kleins zoveel effect heeft, zet hopelijk aan tot meer reducties en verboden op het gratis uitdelen van plastic,
In Engeland lijken ze al meer wakker te zijn dan Nederland en Amerika. De Britse regering wil de distributie en verkoop van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes binnen een jaar afschaffen in Engeland.

Er komen langzaam maar zeker tegengeluiden en acties om al dat plastic te reduceren. En dat is “ a good thing” want hoe klein ook, alle beetjes helpen enorm. Maar om plastic over de gehele wereld te reduceren, moeten er koppen bij elkaar worden gestoken. De voedselindustrie, de fabrikanten, en vele landen, die verboden opleggen op plastic. Het zijn allemaal aandelen om het plastic daadwerkelijk te laten slinken. Immers: wat niet meer wordt geproduceerd, komt er ook niet meer bij. Er zijn inmiddels al heel veel knappe koppen die zeer goede alternatieven bedenken op dagelijks gebruikte plastic voorwerpen. Want daar valt nog de meeste winst te behalen. Rietjes, plastic verpakkingen, roerstaafjes, wattenstaafjes, plastic bestek, bekertjes, servies, bewaarboxen….het zijn dingen die we iedere dag gebruiken en niet bij stilstaan. Want zeg jij eens eerlijk: kijk jij op en rietje meer of minder als je tijdens je vakantie een drankje drinkt? En die rol plastic boterhamzakjes, waar iedere dag je lunch in wordt meegenomen naar het werk?
Schermafbeelding 2018-10-23 om 03.14.55

WAT WIJ ZELF KUNNEN DOEN OM PLASTIC IN ONS DAGELIJKS LEVEN TE REDUCEREN

Het goede nieuws is, dat we ZELF erg veel kunnen doen om het plastic in het dagelijks leven zoveel mogelijk te reduceren. Ik geef hieronder tips om dit te doen.
1) WEES BEWUST
Pak een potlood en een stukje papier en loop eens door je huis. Schrijf op wat je tegenkomt aan plastic materiaal. Selecteer op kamers, dus schrijf op een ander vel op wat je allemaal aan plastic materiaal tegenkomt in je keuken, en weer op een ander vel in je huiskamer enzovoort. Dit zal je zeker meteen een stuk bewuster maken van het plastic om jou en je gezin heen.
2) SCHRIJF OP
Begin per velletje opgeschreven materialen te bekijken of je deze echt nodig hebt. Er is zeer vaak “ zwerf-plastic” te vinden in vele huishoudens. Dit is plastic wat er ligt maar nooit wordt gebruikt of naar wordt omgekeken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan plastic tassen, of plastic speelgoed van je kroost. Verban al dit overbodige, zinloze, nutteloze zwerf-plastic uit je huis. Niet schrikken van de zee aan ruimte die je vast zal krijgen!  Zorg er wel voor dat dit plastic op de juiste manier wordt afgevoerd. Op de site MELDPUNT VERPAKKINGEN ( een initiatief van Milieu Centraal en kennisinstituut Duurzaam verpakken) kun je lezen hoe je dit het beste kunt scheiden en afvoeren.
3) KIJK WAT JE KUNT VERVANGEN VOOR EEN PLASTICVRIJ ALTERNATIEF
Tegenwoordig kunnen we echt heel goed ( okay…bijna dan…) plasticvrij leven. Dankzij de vele alternatieven kun je nog gewoon gebruik blijven maken van dingen die je gewend bent, maar dan vrij van plastic. Gerecycled materiaal is een zeer grote en goede stap in de juiste richting, maar dat kan ook nog vaak in basis uit plastic materialen bestaan. Wil je echt volluit, kies dan voor andere natuurlijke materialen. Zo zijn er papieren rietjes, wat al erg scheelt. Maar er zijn ook rietjes die van bamboe zijn gemaakt was echt het ultieme is om plastic te reduceren. Deze natuurlijke producten druppelen langzaam maar zeker de winkels, supermarkten en webwinkels binnen. Het loont de moeite om er eens een uurtje voor te gaan zitten om te bekijken wat jij kunt vervangen voor natuurlijk en/ of gerecycled. Hou hierbij je lijstjes bij-de-hand en zoek on line wat je kunt vervangen.
DSC_0620
4) GEBRUIK GLAS, EN RVS
We kunnen niet alleen maar drinken uit glas, maar ook andere gebruiksvoorwerpen kunnen we uit glas of RVS laten bestaan. Dit is niet alleen duurzaam maar ook fijner voor het milieu en ook voor je eigen gezondheid. Bewaar zoveel mogelijk glazen verpakkingen zoals potten en flessen. Door deze om te spoelen kun je ze voor talloze doelenden oneindig blijven gebruiken. Koop bijvoorbeeld geen glazen meer maar drink uit potten, wat nu erg hip is! Of zet er leuke kruidenplantjes in . Of gebruik ze als bewaarpotten. Heb je er veel? Kijk dan in je omgeving of je er iemand anders een plezier mee kunt doen. Of breng ze naar een school, waar er altijd wel weer wat leuks mee gedaan kan worden.
Gebruik glazen flessen/ flesjes voor je drank in te bewaren en te vervoeren. Koop in supermarkten zoveel mogelijk in glas in. Hiermee beperk je ook je plastic gebruik.
Naast glas kun je ook RVS ( roestvrij staat;) gebruiken. Er zijn tegenwoordig meer dan voldoende bewaarboxen, drinkflessen enzovoort verkrijgbaar die van RVS zijn gemaakt. Zelfs supermarkt-keten AH hield onlangs een spaaractie om RVS bij elkaar te verzamelen. Maak daar gebruik van.
DSC_0623
5) DOE PLASTICVRIJ BOODSCHAPPEN
Als we in een supermarkt rondwandelen lijkt het wel een oase aan plastic. Het is dan ook knap lastig op zo plasticvrij mogelijk boodschappen te doen, maar helemaal onmogelijk is het nu ook weer niet en ook hier geldt, dat alle kleine beetjes helpen!
35062867_1762065423854646_7766419203342467072_o
– Verpak geen groente en fruit in plastic Er zijn tegenwoordig herbruikbare tasjes / netjes  verkrijgbaar om je groente in te verpakken. Of neem zelf bijvoorbeeld een katoen tas mee. Koop ook geen voorverpakte groente en fruit.
– Koop zoveel mogelijk in glas in.
– Skip onzinnige verpakkingen zoals afzonderlijk verpakte koekjes of een pak melk met een dop. 
– Let op de verpakkingen of deze te recyclen zijn. Dit kun je zien door te letten op dit logo:
s-l300
– Kies voor zoveel mogelijk biologische producten. Deze worden vaak ook milieuvriendelijker verpakt.
– Laat je niet verleiden tot aankopen van producten die je normaal niet koopt en niet nodig hebt. 
– Kies zoveel mogelijk voor vers en intact, zonder verpakking. 
– Neem uiteraard je eigen tassen mee! 
– Koop je plastic flessen? ( frisdranken bijvoorbeeld) Kijk of er een glazen variant verkrijgbaar is, of kies voor blik. Blik wordt goed gerecycled, beter dan plastic PET flesjes. 
– Kijk als je veel nodig hebt van iets, of deze in een grote ( voordeel) verpakking verkrijgbaar is, dit scheelt in verpakkingsmateriaal.
– Probeer zoveel als mogelijk is zelf te verpakken en je eigen ( bijvoorbeeld katoenen of papieren) verpakkingsmaterialen mee te brengen. In veel supermarkten vinden we bijvoorbeeld al aardig wat “ tappen” waar we zelf verse noten kunnen afwegen. Dit kun je dan in je eigen katoenen zakje verpakken.
42831996_1921145627946624_2157754151755317248_o
– Weiger plastic als het je wordt aangeboden. Denk daarbij aan stompzinnige freuletjes die we kunnen sparen of gewoon bij onze boodschappen krijgen opgedrongen. Weiger deze aan te nemen, deze prulletjes bestaan uit plastic, plastic en nog eens plastic. 
6) BETREK JE OMGEVING ERBIJ
Wordt er bij jou op het werk nog altijd gedronken uit plastic bekers? Worden er roerstaafjes gebruikt? Neemt je vriendin altijd weer  plastic servies en bestek mee? Neemt je moeder altijd wel weer een prulletje mee van de Action voor je kind ( eren) ?
Probeer je omgeving te betrekken bij je plastic-vrij actie. Vertel waarom jij het belangrijk vind om het plastic te reduceren en vraag je lieve moeder haar zeer lief en goed bedoelde cadeautjes voortaan wat zorgvuldiger uit te zoeken ( bijvoorbeeld houten speelgoed, ook verkrijgbaar bij Action! ) zodat de plastic oase in jouw huis uitblijft.
Stel op het werk voor om ieder zijn eigen  stenen mok en RVS lepel mee te nemen. En ban de plastic bekertjes en roerstaafjes.
Vraag kennissen, familie enzovoort om voortaan zo min mogelijk plastic mee te brengen jouw huis in. Reik hen alternatieven aan.
44549810_10217783638410614_3100936254221451264_n
7) WEES GOED EN RAAP RONDZWERVEND PLASTIC OP
In Miami beach zijn er hele groepen vrijwilligers iedere dag bezig om de mooie stranden plasticvrij te houden. Ze rapen iedere dag in groepjes al het neergegooide plastic en vuil op. Het is een oneerbaar klusje,de troep van een ander opruimen,  maar het helpt absoluut om de stranden over de gehele wereld schoon te houden. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat het niet in de zee wordt mee getrokken.
Ook het plastic zwerfafval om ons heen hoopt zich steeds meer en meer op. Als ik in mijn omgeving om mij heen kijk, kan ik iedere dag vuilniszakken vol verzamelen aan plastic meuk. Ik doe dit regelmatig. Ik heb een knijptang mee om de meuk op te pikken en in mijn meegebrachte doos te doen. Mijn voorbeeld doet volgen want ik zie steeds meer mensen in mijn straat hetzelfde doen. Ga je hardlopen? Neem dan een tas mee en verzamel al het plastic wat je onderweg tegenkomt. Meteen een goede wrok-out!
Geef het goede voorbeeld en ga samen met je kind ( eren) in jouw buurt het plastic oprapen. Dit leert jouw kind ( eren) tenminste, om geen plastic weg te gooien. En de kinderen vinden dit echt superleuk om te doen. Nooit geen saaie woensdagmiddagen meer!
IMG_2527
8) LET OP WAT JE KOOPT AAN KLEDING
Ook onze kleding is niet plasticvrij. Soms zie je het, bijvoorbeeld via borduursels op kleding, maar vaak ook niet. Denk daarbij aan printjes en andere afbeeldingen. Kies voor duurzame merken en kies voor 100% onbedrukt katoen. Zo’n 63% van onze kleding wordt gemaakt van plastic, aldus de Plastic Soup Foundation. . En dan worden de plastic hoesjes, labeltjes en tags nog niet eens meegerekend. Je hebt het misschien helemaal niet door, maar waarschijnlijk draag je zelf ook plastic. Kijk maar eens in het labeltje van je shirt, jurkje of jasje. Staat er polyester, fleece, polyamide of nylon op het label? Dan weet je zeker dat je bij iedere wasbeurt miljoenen plasticvezels in het afvalwater laat komen: tot wel 20 miljoen vezels per wasbeurt…..Bij elke wasbeurt, maar ook als je fors met je hand over je trui wrijft, komen miljoenen plasticvezels vrij. Dit is ongeveer een half jampotje vol minuscule vezeltjes (kleiner dan een halve millimeter). Ze zijn zo klein, dat ze dwars door onze filters heengaan en dus zonder twijfel in de oceaan terechtkomen. Hoe kleiner de microplastics worden (ze breken nog verder af in zout water) hoe makkelijker het voor ons is om ze op te nemen: via de vis die we eten, maar ook door de lucht. Studies met zoogdieren hebben al uitgewezen dat plastic in onze longen kan doordringen en in het lichaam kan circuleren. Ook laten studies zien dat we dagelijks microplastics binnenkrijgen via ons eten en de lucht.
IMG_2526
Het állerbelangrijkste bij het kiezen voor een zo plastic vrij mogelijke garderobe is het checken van de labels. Hoewel een (niet-biologisch) katoenen t-shirt  ook niet alles is, zijn natuurlijke materialen qua plasticvervuiling altijd beter dan de plastic varianten. Natuurlijke stoffen geven namelijk geen schadelijke vezels af. Kijk dus altijd goed in de labels en kies voor alternatieven: Wat moet je zien te vermijden?
* POLYESTER EN OOK GERECYCLED POLYESTER
* PET
* PVC
* NYLON
* ACRYL
* VISCOSE ( dit is gemaakt uit hout, maar industrieel bewerkt met chemicaliën) 
 
Wat kun je het beste kiezen?
 
* KATOEN 9 liefst biologisch)
* LINNEN
* HENNEP
* BAMBOE
* LYOCELL  / TENCELL / MONOCEL
DSC_0551
 
9) KIES PLASTICVRIJE VERZORGINGSPRODUCTEN
Niet alleen verpakkingen maar ook inhoudelijk bestaan erg veel verzorgingsproducten die we iedere dag gebruiken uit plastic materialen. In veel make up en bijvoorbeeld zonnebrandmiddelen en tandpasta zitten plastic deeltjes. In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld verkocht worden, zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Dit zijn microplastics en de cosmetica-industrie noemt deze deeltjes microbeads. Deze beads worden onder andere verwerkt in shampoo en scrubs. Maar ook andere cosmetische producten zoals, zonnebrand, moisturizers en make-up kunnen microplastics bevatten. Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soep  Zeedieren krijgen microbeads binnen en zo belanden ze uiteindelijk bij de mens op hun bord. Microbeads en microplastics vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen.In 2012 is de Plastic Soup Foundation begonnen met actievoeren tegen de microbeads. De Beat the Microbead campagne wordt inmiddels gesteund door 90 NGO’s uit 38 landen wereldwijd. Deze campagne wil daarnaast cosmeticamerken belonen die 100% vrij zijn van microplastics. Plasticvrije merken krijgen daarom een “Zero Plastic Inside” logo. Tot nu toe zijn er 29 merken die in aanmerking gekomen zijn voor de Zero.
De wereldwijde campagne Beat the Microbead heeft inmiddels geleid tot uitbanning van microbeads in cosmetica in o.a. de Verenigde Staten, Canada en Australië. Klik hier om meer te lezen over de campagne. Fabrikanten van tandpasta’s schuwen plastic  bijvoorbeeld niet.  Zo schuwen ze bijvoorbeeld niet om schurende plastic deeltjes polyethylene in hun tubes te stoppen. Dat staat er in kleine lettertjes ook op, zoals op een tube ‘Sensation White’ van Colgate-Palmolive. Wie niet de moeite neemt om de ‘ingredients’ op de achterkant van de tube te lezen, maar wel in de winkel de voorkant, krijgt de volgende belofte: ‘Bevat micro-reinigingskristallen’. Maar dat zijn geen natuurlijke kristallen dus, die ‘uw tanden op een milde wijze polijsten’.Omdat je tandpasta als gebruiker ook wel inslikt, geef ik hier een aantal  microbead-tandpasta’s.

+ Colgate met 9 producten, waaronder 4 Max White-varianten.
+ Detaid met Dentaid.
+ Elmex van het concern Gaba Benelux met Elmex sensitive en Elmex intensive cleaning

IMG_3154-1200x800

Let goed op WAT je koopt, en WAAR. Je moet op zijn minst kunnen begrijpen dat alles wat je aan verzorgingsproducten bij de ACTION koopt niet vrij is van pastic. Ga selectief te werk en bestel / koop alleen natuurlijke en biologische verzorgingsproducten. Deze worden gelukkig steeds toegankelijker en goedkoper. Ik heb mijn complete verzorging inmiddels 100% verruild voor puur, natuurlijk en biologisch.
DSC_0539
10) KIES ZOVEEL MOGELIJK BIOLOGISCH
Bestrijdingsmiddelen zijn eigenlijk nergens goed voor apart van de functie die het heeft. We worden er in elk geval niet gezonder op, om het zo te formuleren. Maar ook bevatten veel bestrijdingsmiddelen deeltjes plastic, voornamelijk BPA ( Bisfenol A)
Een bestrijdingsmiddel bevat werkende (chemische) stoffen die giftig zijn voor het ongedierte, schimmel of onkruid. Vaak is het middel ook gevaarlijk voor andere (huis)dieren, planten en mensen. Toegestane bestrijdingsmiddelen zijn getest op veiligheid, effectiviteit en milieubelasting. Maar toegestaan betekent nog niet: milieuvriendelijk. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of (nuttige) insecten. Goed de gebruiksaanwijzing volgen is dan ook belangrijk. Toegelaten middelen staan op deze lijst van het Ctgb en herken je op het etiket aan een nummer dat begint met NL of eindigt op een ‘ N”.
Beter is het, om zoveel als je budget het toelaat ( want daar wringt voor de meesten toch de schoen, ook bij mij) biologisch in te kopen. Je houdt dan niet alleen zoveel mogelijk plastic buiten je deur, maar ook buiten je lichaam.
Heb jij nog een erg goede tip om plastic uit je dagelijks leven te verbannen? Laat deze hieronder achter om anderen te inspireren!!!!!!!
DSC_0622

5 Reacties op “10 tips hoe jij zelf het plastic uit jouw leven kunt verbannen!

  • Ik heb altijd gelezen (en geloofd) dat de bamboesoort gebruikt voor producten niet dezelfde is als deze die de panda’ s als voeding hebben

 1. Als ik boodschappen ga doen, neem ik wasnetjes mee om de groenten in te doen. Speciaal voor gekocht.
  Die zijn groter dan degene die je als groentezakjes kunt kopen. De kassiere kan zien wat er in zit en je kunt de sticker er gemakkelijk af halen. Ben ik ze een keer vergeten, dan doe ik meerdere groenten in 1 plastic zakje.

  Ik koop zoveel mogelijk de groenten los, maak zelf roerbakmixen. Met een paar goede messen, een mandoline en een spiraalsnijder. Wat ik overhoud, verwerk ik in andere gerechten. Kwestie van goed mijn weekmenu plannen. Dat scheelt dus ook in het plastic.

 2. Ik ben een voorstander van zo min mogelijk afval/ plastic. En hier in huis wordt alles gesorteerd. Toen ik van de week zembla zag, werd ik toch wel een beetje verdrietig. De aflevering ging over bodem-as. Het afval wordt uit het buitenland gehaald, omdat we hier te weinig afval hebben!!! En het giftige restproduct importeren we ook nog eens, want blijkbaar hebben we daar ook te weinig van!
  ????????????

 3. Goed bezig Monique! Tip: bellen met de DAR (reinigingsdienst) en zeggen dat je graag zwerfafval verzamelt. De volgende dag brengen ze alle spullen bij je thuis: een handige grijper, afvalzakken, fluoriserende hesjes ( twee voor ons en twee voor onze kleinkinderen) Wandelen en ondertussen afval verzamelen. Veel waardering van fietsers en andere wandelaars in de vorm van duimen omhoog. Je schrikt van wat je iedere keer weer vindt, maar het geeft een goed gevoel een heel klein steentje te kunnen bijdragen aan een betere wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *