100% meukvrije karamel-chocoladetaart ( vegan, glutenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers)

Ik moet de persoon nog tegenkomen die geen chocolade en / of karamel lust. Wie is er niet gek op? Helaas bestaat karamel uit suiker en is de meeste chocolade ook niet onschuldig. Het kunnen daarom behoorlijke aanslagen zijn op je gezondheid. Gelukkig zijn er alternatieven. En daar heb ik gebruik van gemaakt om deze onweerstaanbare, gezonde karamel-chocoladetaart te maken. Want de grote grap is dat er geen korreltje suiker aan te pas komt. Maar toch de heerlijke zoete smaken heeft.

HOE DAN?

Je zult je vast afvragen HOE DAN? Dat ga ik in duidelijke taal uitleggen. Want het is allemaal niet moeilijk. Voordat je meteen door wilt schieten naar de ingrediënten om deze taart te gaan maken, adviseer ik je om mijn korte toelichtingen te lezen. Je kunt namelijk kiezen, of je deze taart veganistisch wilt maken of niet. Je kunt kiezen tussen verse eieren of bananenpuree.

Voor dit recept heb je ook bruine basterdsuiker nodig. Dit maak ik zelf. KLIK HIER om naar het eenvoudige recept te gaan. Ik kan mij echter zo voorstellen dat je staat te popelen om deze taart te willen maken, en daarom kun je ook kiezen voor de GREENSWEET STEVIA BROWN suiker. Let op, deze suiker bevat wel een klein beetje suiker. Maak je mijn recept, dan is de bruine basterdsuiker suikervrij. Wil je deze BROWN stevia suiker bestellen? KLIK HIER  Als je de kortingscode Monique gebruikt ontvang je ook nog eens 20% korting!

De taart is gemaakt van havermout die ik in de blender tot meel heb vermalen. Omdat de taart 100% glutenvrij wordt geclaimd, heb ik gebruik gemaakt van 100% gegarandeerd glutenvrij havermout, maar als je geen last hebt van gluten of geen bezwaren hebt tegen wat sporen, kun je de gangbare havermout gebruiken. 100% Om de karamel te maken, heb ik gebruik gemaakt van lucuma poeder.

De taart is goed voor 6-12 personen, dus een flinke jongen! Gebruik een grote ronde springvorm van 26 cm doorsnede. Uiteraard kun je ook ieder ander gewenste maat gebruiken, het is jouw eigen feestje! Ik koos voor een lage taart, maar met een kleinere maar ( 24 cm of 22 cm ) kun je een hoge taart bakken.

 

DIT HEB JE NODIG:

Voor de taart:

  • 1000 gram havermout, fijn vermalen in de blender tot meel
  • een theelepel vanille bourbon
  • twee grote eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • vier verse eieren, of indien veganistisch, een gepureerde banaan
  • 400 ml warm water, indien nodig meer toevoegen

VOOR DE TOPPING:

karamel laag:

  • zes volle eetlepels lucuma poeder
  • zes volle eetlepels stevia bruine basterdsuiker
  • warm water

de chocoladelaag:

  • 125 gram biologische magere cacaopoeder
  • twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • warm water

voor de garnering:

  • cacaonibs

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175*C. Bekleed de springvorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de taart in een kom stevig door elkaar en voeg, indien nodig wat extra water toe zodat de massa licht smeuïg wordt. Stort in de vorm en verdeel. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de taart afkoelen.

Maak de karamel, door de basterdsuiker + lucuma poeder met steeds kleine beetjes water te vermengen. Besmeer de taart met de karamel. Maak een chocoladeglazuur door de cacaopoeder met de stevia te vermengen en ook hieraan steeds weer kleine beetjes water toe te voegen. Besmeer de randen van de taart met het chocolade glazuur. Dit kun je het beste met je vingers doen.

Vul een spuitzak ( wegwerp) met de rest van het chocoladeglazuur en spuit de buitenste rand van de taart op met toefjes. Bestrooi tot slot de taart met de cacaonibs en eventueel nog wat bruine basterdsuiker.

De taart blijkt buiten de koeling op een koele en donkere plek op kamertemperatuur zo’n week goed. Invriezen kan, maar is niet aan te raden, het wordt er niet lekkerder op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *