Aardappel-groentesoep

Zodra het weer omslaat, verlangen we weer naar wat zwaardere kost. Stevige soepen zijn vooral in de herfst/wintermaanden razend populair, met in het bijzonder de ” erwten-snert” of ook wel erwtensoep. Niet voor niets: deze soep vult gigantisch, is zeer stevig en je hebt de komende uren geen trek. Ik bedacht een lekkere stevig gevulde soep, met dezelfde eigenschappen. Ik heb deze soep gemaakt met carisma aardappelen ( meer over deze aardappelen kun je hier lezen) vers gesneden groente en linzen. Door de volumineuze ingrediënten smaakt deze soep ontzettend lekker, is zeer vullend en volstaat als stevige maaltijdsoep!

Dit heb je nodig:

( voor een flinke pan soep, goed voor vijf/zes personen)

  • anderhalf kilogram carisma aardappelen, gewassen en in de schil, in stukken, 15 minuten gekookt en afgegoten
  • een knolselderij, in stukken
  • 350 gram gekookte linzen, afgegoten
  • vijf flinke eetlepels gedroogde verse kruiden ( ik heb de verschillende kruidenmixen gebruikt van Jonnie Boer plus eigen vers fijn gevijzelde kruiden als basilicum en peterselie en laurier)
  • 100 gram fijn gesneden witte kool
  • 100 gram prei in ringen
  • 100 gram rode paprika in stukken ( zaadlijst verwijderen)
  • 50 gram taugé
  • 750 ml water
  • twee flinke scheuten gefermenteerde biologische sojasaus ( biowinkel
  • 150 gram gerookte tempeh in blokjes gesneden

Zo maak je het:

Hou ongeveer 75 gram van de gekookte linzen, en de blokjes gerookte tempeh apart, gooi de rest van alle ingrediënten in een grote ( liefst gietijzeren) pan en breng dit aan de kook, onder regelmatig roeren. zodra de massa kookt, het vuur laag zetten. Zet de staafmixer erin en pureer tot een gladde massa. Doe het deksel op de pan en laat alles ongeveer 10 minuten pruttelen.

SAM_2360

Voeg de linzen en blokjes tempeh toe en roer door. Laat opnieuw met deksel op de pan 5/10 minuten pruttelen.

 

 

TIP: je kunt de soep nog meer op smaak brengen met bijvoorbeeld komijnpoeder en groene stevia ( kruid)

 

 

Een reactie op “Aardappel-groentesoep

  1. Hoi,

    Dit recept gevonden via jouw recept voor een groenten-bonenschotel op Facebook, bij Wakker Dier.
    Dit lijkt me idd een heerlijke stevige ‘herfst of winter’-soep. Ga ik zeker uitproberen.
    Denk wel dat ik op z’n minst een deel van de taugé ook zou achterhouden tot na het pureren. Zou ‘m zelfs pas in de soep gooien, als die uitgeprutteld is.
    Bedankt, groet Nick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *