Abrikozen

abrikozen schaal

Ik vind ze niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend mooi! Zeker als ze rijpen blozen ze mooi van donkerrood naar de bekende oranje kleur. Wat zijn abrikozen nu precies en…zijn ze gezond?

WAT ZIJN ABRIKOZEN?

Abrikozen zijn steenvruchten die afstammen uit Noordoost-China. Tegenwoordig worden ze vooral in Italië en Spanje geteeld. Maar ze komen ook uit bijvoorbeeld Frankrijk en Griekenland. Turkije produceert 85% van de wereldproductie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten. We zijn de laatste tijd ook steeds vaker kruisingen in de supermarkten liggen, bijvoorbeeld de pluot. Dit zijn kruisingen tussen de abrikoos en de Japanse pruim.
Ook in Nederland worden abrikozen geteeld. Dit gebeurt zeer vroeg in het seizoen, al in Maart. Dit heeft erg veel invloed op de leverbaarheid. In Maart bestaat er immers veel grotere kansen op slecht weer, en bevriezing van de bloemknoppen, de bloemen, en/of de vruchtbeginsels. Door slechtere weersomstandigheden kunnen bestuivende insecten ook veel minder of helemaal niet actief zijn en kan de bestuiving te wensen overlaten. Dit kan ervoor zorgen dat de de abrikozenbomen in Nederland slechts zo nu en dan vruchten afwerpt.
Dit is ook de reden waarom abrikozen in Nederland niet ( commercieel) worden geteeld.
In Nederland rijpen vruchten onder glas in juli/Augustus, en bij buitenteelt in Augustus. Abrikozen hebben een fluweelzacht huidje. De pit lijkt nog het meest op een glad geslepen amandelpit. Bij de meeste rassen ligt de steen ( pit) los in de vrucht en kun je deze er zeer gemakkelijk uit halen.

SAM_1178

Links: gezwavelde gedroogde abrikozen, rechts ongezwavelde

 
Naast verse abrikozen kunnen we ook gedroogde abrikozen kopen, Deze zijn een stuk rijker aan suiker. Ze vormen een onderdeel van de bekende zuidvruchten-mix tutti-frutti. Koop gedroogde abrikozen liefst ongezwaveld. Deze herken je aan de donkere, bijna zwarte kleur. Gezwavelde abrikozen zijn net als verse abrikozen oranje van kleur. Ongezwavelde abrikozen worden enkel via een natuurlijk proces gedroogd. Daarom is de kleur ook geheel anders. Ongezwaveld of niet: hou er rekening mee, dat gedroogde abrikozen zeer veel suiker bevatten en ook niet erg gezond zijn voor ons gebit.

abrikozen

GEZOND?

Nou en of!
Om te beginnen zijn ze zeer rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Maar het heeft nog veel meer gunstige effecten op onze gezondheid. Zo stimuleert het bijvoorbeeld de hemoglobine-aanmaak in het bloed, wat zeer gunstig is bij mensen met bloedarmoede en/of anemie. Dit heeft de abrikoos te danken aan het rijke ijzergehalte. Abrikozen zijn ook erg rijk in kalium. Voor sporters is de abrikoos dus ook zo gek niet. Kalium zorgt er bovendien voor dat de bloeddruk stabieler blijft. Qua vitaminen zijn ze erg rijk aan vitamine E en provitamine A.
Abrikozen zijn ook ontzettend gunstig voor onze darmen. Ze bevatten erg veel vezels. Ook fijn: ze zijn relatief laag in vruchtensuikers: per 100 gram bevatten ze zo’n 7 gram suikers ( fructose, natuurlijke vruchtensuiker) Dit maakt de abrikoos ook tot één van de minst suikerhoudende vruchten. Ter vergelijking: vier/vijf blauwe druiven bevat al snel gemiddeld 13 gram suikers. Abrikozen zijn dus niet alleen ontzettend lekker en knetter-gezond, ze zijn ook nog eens vriendelijk voor ons gewicht en bloedsuikerspiegel!

abrikoos:perzikpitten
HOE ZIT DAT NU MET ABRIKOZENPITTEN?

Er is al jaren een welles/nietes spelletje gaande omtrent de gezondheidseffecten van abrikozenpitten. Op internet lijkt het een ware oorlog. Vele artikelen vertellen dat abrikozenpitten zeer effectief is tegen kanker en zelfs kan genezen, andere artikelen spreken dit juist tegen en verklaren dat abrikozenpitten eten zelfs gevaarlijk kan zijn.
Abrikozenpitten hebben een hoog gehalte aan cyanogenische glycosiden, waaruit het zeer giftige blauwzuur kan vrijkomen. Abrikozenpitten bevatten gemiddeld 217 mg cyanide per 100 gram. Het kan al dodelijk zijn voor een volwassene bij inname van ongeveer 3,7 mg waterstofcyanide per kilogram lichaamsgewicht. Helaas valt er in de wetenschappelijke literatuur verschillende gevallen te lezen van vergiftiging ( cyanide) bij kinderen van het eten van abrikozenpitten.
Abrikozenpitten bevatten net als appelpitten, kersenpitten, bittere amandelen en perzikpitten, de stof amylgladine, ook beter bekend als B17. Het blauwzuur ( cyanide) zou volgens vele bronnen op internet kankercellen kunnen vernietigen. Er is zelfs een medicijn ontwikkeld, met de naam Leatrile,een medicijn wat in Nederland overigens verboden is. Cyanide is echter geen onschuldig goedje, het kan leiden tot cyanide-vergiftiging. 30 gram abrikozenpitten ( dat zijn ongeveer 30 pitten) per dag kunnen al dodelijk zijn. Verschijnselen van vergiftiging zijn misselijkheid, hoofdpijn, complete verwarring, duizeligheid, koorts en uiteindelijk een coma.
Afgelopen tientallen jaren zijn er vele onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid van abrikozenpitten bij kanker. Dit waren studies in cellen, maar ook bij mensen/kankerpatiënten. Deze kregen amygladine toegediend en er werd gekeken of patiënten genazen, langer leefden, of dat er kankercellen werden vernietigd.
in 2011 zijn de resultaten van al deze studies gezamenlijk bekeken. Bij geen van de studies werd een overtuigend positief effect gevonden van de pitten. De patiënten leefden niet langer, en genazen ook niet. Wel werden er verschijnselen gevonden van cyanide-vergiftiging, met bijna dodelijke hoeveelheden cyanide in het bloed.
Tegenstanders adviseren dan ook om absoluut geen abrikozenpitten te eten. Ze zijn zeer schadelijk volgens deze bronnen. Zo heeft de cyanide die vrijkomt uit abrikozenpitten invloed op de opname van jodide. Dit is een zeer belangrijk stofje voor de werking van de schildklier. Door vergiftiging kan er een tekort aan het schildklierhormoon voorkomen wat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Er zijn verschillende websites die dus wel adviseren abrikozenpitten te eten. Zij zijn ervan overtuigd dat abrikozenpitten wel degelijk kanker kunnen genezen en verminderen. Er wordt meestal geadviseerd om per dag 10 abrikozenpitten te eten. Het VWA ( Voedsel en Warenautoriteit) heeft voorgesteld hoeveel abrikozenpitten we kunnen eten per dag voordat de veiligheidsgrens wordt overschreden. Deze grens ligt bij vier pitten per dag.
Abrikozenpitten worden op vele gezondheid websites als product aangeboden.

Wat je zelf dan ook wilt aannemen, het lijkt mij verstandig om er niet teveel van te gebruiken. Zolang het nog niet wetenschappelijk is bewezen en officieel is toegelaten, blijft voorzichtigheid geboden. Onze goede gezondheid is immers geen inzet om mee te spelen. Hou het liever enkel op het verse lekkere gezonde vruchtvlees van de abrikoos.

abrikoosjes
BEWAREN, GEBRUIK, INKOPEN

Abrikozen kun je vrijwel overal in en voor gebruiken. Als onderdeel van je dagelijkse smoothie, als snack tussendoor, als zoete bite in een salade, als zoetmiddel in baksels, als een zoete smaakmaker in tal van gerechten, kortom, een alleskunner. Er wordt ook nog steeds veel “ boerenjongens” gemaakt. Dit is een alcolholisch drankje wat wordt gemaakt door abrikozen in te leggen en te bewaren in brandewijn. Daaraan worden diverse smaakmakers als kandijsuiker en kaneel en rozijnen toegevoegd. Boerenjongens is nog steeds populair in Twente, Groningen en Drente. Zonder de toevoeging van rozijnen heet boerenjongens boerenmeisjes :-)
Je kunt abrikozen met schil eten. Wil je dit liever niet, kun je de schil er gemakkelijk af pellen met een aardappelmesje. Maar waarom zou je de meeste vitaminen en mineralen eraf pellen? Eet ook abrikozen dus liefst met schil.
Abrikozenpitten zijn ontzettend makkelijk te verwijderen. Snij de abrikoos door midden en je kunt dan direct de pit eruit halen, als deze dan al niet meteen eruit valt.
Let bij aankoop op een zeer lekkere friszoet geur en een gave schil. De schil mag niet gerimpeld zijn. Ook vaal ogende abrikozen zijn niet vers meer. Bewaar abrikozen op een koele plaats, daar blijven ze gemiddeld drie/vier dagen houdbaar. Je kunt ze ook in de koelkast bewaren, dan gemiddeld vijf dagen, maar dit zal de smaak en geur wel benadelen. Bewaar ze dus liever op een koele plaats.

Een heerlijk, verfrissend en erg simpel drankje maak je in een handomdraai! Maak deze abrikozen puree eens! Kinderen zijn er dol op en tevens een ideale smaakmaker over pannenkoeken, in toetjes, of gebruik het als diksap! Aanlengen met water, en je hebt een heerlijk drankje!

SAM_1168
Dit heb je nodig:

8/10 abrikozen ( liefst biologisch)
twee eetlepels erythritol suiker

Zo maak je het:

Halveer de abrikozen en verwijder de pitten. Gooi samen met de suiker in de keukenmachine en laat draaien tot de massa glad is geworden. Giet over in een glazen kan en zet enkele uren voor gebruik in de koelkast. Afgesloten bewaren in de koelkast.

 

SAM_1169 SAM_1167

5 Reacties op “Abrikozen

 1. Lekker is dit toch.. Ik heb dit zelf al eerder gemaakt en eet altijd een abrikoos met schil en al! Sommige mensen kijken daar nog raar van op, maar ik vind ’t gewoon lekkuh!
  Blij te lezen dat deze vrucht goed is voor de bloedsuikerspiegel.
  Kun je misschien een een lijstje maken van fruit en invloed op de suikerspiegel?

 2. De laatste tijd geloof ik niet altijd meer in wetenschappelijke onderzoeken, zeker niet als het om natuurlijke producten gaat waar iedereen aan kan komen.
  Ze geven dan ook vaak een negatief advies.
  Dan denk ik meteen , wie zou hier geen baat bij hebben ,en dan kom ik uit bij de pharma……

  • Dat laatste marga is denk ik de spijker op de kop.
   Zo is het met veel zaken als je bv de schijf van 5 bekijkt die oud gefinancieerd door oa. Unilever en die gaan ze niet tegenwerken denk ik zo.
   Mijn eigen ervaring is ook jaren sukkelen met gezondheid en maar tabletten slikken. Dan weer extra tabletten om de bijwerking van de eerste te onderdrukken enzovoort.

   Nu compleet mijn voeding aangepast en bij laatste controle was alles zo goed als het hoort.
   Ik vertel de internist over mijn voeding, zegt deze doodleuk Dat dat bekend is en voor een gunstig effect kan zorgen. Probeer dit dan voor je medicatie toedient. Maar dat levert niets op, sterker nog biologisvh en gezond eten word ontmoedigd door iedereen. Want dat kost ruimte en levert niets op.
   Ook zoiets waarom zijn de meest bewerkte producten zo goedkoop en wat het dichtst bij de natuur staat zo duur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *