Adopteer een olijfboom!

Ik krijg dagelijks veel aanvragen voor reviews. Soms zitten daar hele bijzondere bij. Vorige week kreeg ik weer zo’n bijzondere mail van iemand die een heel verhaal tikte over een zeer mooi project waar zij helemaal ondersteboven van was. Haar verhaal prikkelde mij direct, daar wilde ik meer van weten, ondanks dat het over olijfolie ging, nu niet bepaald mijn grote favoriet. Ik gruwel van olijven. Gelukkig vind ik een écht goede olijfolie wel prima te doen. Maar een favoriet zal het nooit gaan worden voor mij. 

Het ging dit keer over een uniek project. Nadat ik mij had ingelezen, moest ik dit gewoon met jullie delen! 

WAT IS HET?

Het gaat om een prachtig project, georganiseerd door “ FLOR Y SABOR”. Dit is een ecologische cultivatie, die zich inzet voor de olijfboeren in Spanje. In 2013 kwamen zij in contact met deze olijfboeren, en waren zeer onder de indruk van hun traditionele werkwijze, de denkwijze van deze boeren, en hoe zij in het leven staan.  Ze werken nauw samen met de natuur, in plaats van grotere winkelketens.  Flor y sabor zag ook, dat deze prachtige manier van directe samenwerking met de natuur zwaar onder druk was komen te staan vanwege de concurrentie van grotere winkelketens. Er komen steeds meer olijfgaarden in gevaar door concurrentie van grote winkelketens. Sommige ketens proberen olijfgaarden op te kopen. Deze winkelketens willen  de pure olijfolie vermengen met bijvoorbeeld zonnebloemolie of gemanipuleerde ingrediënten om de olijfolie zo goedkoop mogelijk in hun winkels aan te bieden.

Brussel en de Spaanse overheid sluit de ogen voor deze  manier van handelen.  Dit maakt het voor de boeren steeds moeilijker om hun pure ecologische olijfolie te produceren. Het betekent niet alleen, dat het prachtige werk van deze boeren in gevaar komt, maar ook wordt de natuur bedreigd. Veel van de (adoptie) olijfbomen zijn ergens in het jaar 700 geplant. Dit betekent dat veel van de bomen ouder dan 1300 jaar zijn. Deze bomen geven nog steeds mooie en grote olijven. Het klimaat, de olijven, de bodem, de ligging en het water in deze omgeving maken het mogelijk om unieke olijven te verbouwen. -Deze olijfgaarden zijn geheel ecologisch gecertificeerd. Er worden dus geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De bomen hebben nog meer voordelen. Olijfbomen zijn niet belastend voor het milieu en groeien alleen op grond die niet geschikt is voor andere (landbouw) doeleinden. Er wordt 1x per jaar geoogst. Dit gebeurt meestal tussen September en November. 

EEN OLIJFBOOM ADOPTEREN?????

Flor y sabor  kreeg het ludieke idee om een “ adoptie-project” te starten, om deze mooie manier van puur en zuiver produceren van olijfolie te laten voortbestaan. Zo willen zij heel graag een rechtstreekse brug bouwen tussen liefhebbers van pure, zuivere ( fair trade) producten en de hardwerkende olijfboeren. Het idee is enorm simpel. Je kunt voor 100 euro ( inclusief BTW) per jaar een olijfboom adopteren. Daarbij krijg je vier keer per jaar een liter olijfolie thuisgestuurd. Alles gaat officieel. Je ontvangt een certificaat met daarop het nummer van jouw eigen olijfboom. Daarnaast ontvang je foto;s en de coordinaten van de locatie van jouw olijfboom. Als je in Zuid-Spanje bent ( toevallig 😉 ) kun je dus gewoon je boom een bezoekje gaan brengen. Je ontvangt drie keer per jaar een uitgebreide nieuwsbrief. Je ontvangt tevens een flor y sabor schenkflesje voor op tafel. 

WAAROM ZOU JE?

Het is natuurlijk hartstikke leuk, een eigen olijfboom adopteren, en alles wat daarbij komt. Maar het gaat natuurlijk om WAT je steunt. En dat is heel wat:

– je steunt hier een boer mee.

-worden olijfbomen goed onderhouden

-draag je bij dat olijfgaarden behouden blijven.

-draag je bij dat grote ketens  buiten de deur worden gehouden.

Op deze manier kunnen de hardwerkende boeren hun eerlijke en pure olijfolie blijven verbouwen. 

Onderstaand filmpje geeft weer, hoe de situatie is in Zuid Spanje. Mij raakte het zo, dat ik mij graag wil inzetten om deze prachtige samenwerking met de natuur én de natuur zelf te behouden. 

SAM_2013

DE OLIJFOLIE

Ik mocht wat van deze bijzondere olijfolie gaan testen. Nu vind ik dat voor mij best lastig, omdat ik zoals eerder gezegd geen fan ben van olijfolie. Wel vind ik het heerlijk over een salade als dressing, als het tenminste echt goede olijfolie betreft.

SAM_5365

Dit heb ik getest met mijn lente/zomersalade. De smaak , geur en kleur waren prachtig en het was direct zichtbaar dat het om een eerste koude persing gaat.

salted caramel

De tweede test was voor een salted karamel. Ik heb een meukvrije variant bedacht waarin pure olijfolie een onderdeel is. Ook hier was de smaak en textuur subliem. Geen klagen dus! Een prachtig product, zelfs voor mij ( mevrouw -gruwel-van-olijven 😉 ) 

SAM_2012

De olijfolie zit in een prachtig blik. De dop was voor mij even uitvogelen hoe het werkt. Je moet een lipje lostrekken en omhoog trekken. Dan verschijnt een schenk dop.

SAM_2011

Heb je een ondernemimg/bedrijf? Dan kun je deze olijfolie ook bestellen en steun je dit project.. Veel hoogstaande restaurants in Nederland zweren alleen bij deze olijfolie. Je kunt bestellen via de webshop. 

HOE WERKT HET?

Ben jij enthousiast geworden? Of lijkt het je bijvoorbeeld leuk, om met een buurman/vrouw, kennis, familie/vriendenclub, kookclub, of vereniging dit prachtige project te steunen? Adopteer dan een olijfboom! Je kunt je hier direct aanmelden:

JA, IK ADOPTEER EEN OLIJFBOOM!

Ik hoop, dat we met zijn allen dit prachtige project gaan ondersteunen! Doe prachtige olijfbomen mogen toch niet weggeroeid worden door “ de grote spelers” in de voedselindustrie? DANK JULLIE WEL! 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *