Adukibonen

Voor bonen, in welke vorm dan ook, kun je mij wakker maken. Ik ben werkelijk dol op bonen en ik eet ze dan ook veelvuldig. Gelukkig zijn er ontzettend veel soorten, zodat ik ook lekker kan variëren!

Een van mijn grote favorieten zijn adukibonen. Dit vanwege hun specifieke, kenmerkende nootachtige nasmaak. Het maakt iedere maaltijd tot een waar feestje! Wat zijn nu precies adukibonen?

De boon heeft vrij veel benamingen: rode boon, Adzuki en Asuki boon zijn meest gebruikte. Het zijn roodbruine gedroogde boontjes die afkomstig zijn van de klimplant Vigna angularis. Aduki boontjes zijn klein en rond van vorm. Het zijn Japanse familieleden van de sojaboon. Ze zijn vooral herkenbaar aan hun bordeauxrode kleur en een witte opvallende streep.

Adzuki bonen zijn zeer voedzaam. Ze zijn redelijk goed gevuld met eiwitten, (oplosbare) vezels, kalium, ijzer, magnesium en het essentiële foliumzuur. Ook zijn deze bonen in vergelijking met andere boonsoorten wat makkelijker verteerbaar. Zeker ook een aanrader voor diabetespatiënten gezien ze erg laag zijn in GI -waarden. Ze zijn lief voor de bloedsuikerspiegel. In Japan worden Aduki bonen zelfs “de koning der bonen” genoemd vanwege hun heilzame werkingen op de gezondheid. Het zou een gunstig effect kunnen hebben op infecties (vooral van de nieren) Ook zou het mogelijk helpen met het bijvullen van de rode bloedcellen wat voor vrouwen erg gunstig zou zijn na hun menstruatie.

De bonen hebben dus zoals ik eerder al aangaf, een zoete, nootachtige smaak. Ze worden voor gebruik eerst geweekt in water en daarna gekookt. Het koken is noodzakelijk, adukibonen bezitten namelijk van nature de giftige stof lectine, die eerst door een kookproces onschadelijk gemaakt moet worden. Ze zijn zeer veelzijdig te gebruiken in tal van gerechten. Koop je gedroogde bonen, week en kook ze zorgvuldig. Ze zijn in de bio winkel ook ingeblikt en in pot verkrijgbaar. Alhoewel de pot/blikgroenten in de bio winkel veelal zonder E nummers en andere kunstmatigheden zijn, is het altijd even verstandig om het etiket erop na te lezen. De aduki bonen uit de supermarkt en de toko zijn veelal bewerkt en bevatten bovendien extreem veel zout. De beste keus is dus de bio winkel voor pot/blikgroenten. Vers gedroogd gekookt zijn ze overigens ook gewoonweg het lekkerste!

 

Maak met adukibonen ook deze bonen burgers eens!

 

 

IMG_8055

 

 

 

Een reactie op “Adukibonen

  1. En als je suikerspiegel in de gevaren zone komt heerlijke stampotten met groene groenten en zoete aardappelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *