Ahornsiroop

Al lijkt het alsof het nog maar pas op de markt is, ahornsiroop gaat al flink wat jaren mee. Het is echter door de gezondheidstrend dat ahornsiroop zijn comeback heeft kunnen maken en wordt gezien ter vervanging van geraffineerde suiker. Is dit ook wel zo?

 

Ahornsiroop wordt ook wel “maple syrup” genoemd. Het is een getapt goedje wat uit de mapletree (esdoornboom) direct uit de boom zelf wordt opgevangen. Het sap wat direct uit de boom komt is niet zoet. Om de echte zoete smaak te verkrijgen haalt men het grootste gedeelte aan vocht uit het sap. Wat overblijft is een stroperig goedje wat erg zoet smaakt. We halen ahornsiroop vooral uit Noord Amerika. In Nederland geven de esdoornbomen die groeien geen sap. Om esdoornsap te verkrijgen moeten esdoornbomen niet alleen van een bepaald ras/soort zijn, maar de bomen moeten ook minstens 30 tot 50 jaar oud zijn. Ze zijn dan ongeveer 30 cm in diameter. In de lente, als de esdoorns in een staat van rust verkeren, wordt het sap getapt. Zodra de knoppen zich weer gaan ontspruiten aan de bomen, zal de boom opmerkelijk minder sap afgeven. Het tappen beschadigt de boom verder niet: er wordt een gaatje in de boom geboord waar vervolgens een emmertje onder wordt gehangen wat het sap zal opvangen. Het sap wordt vervolgens ingekookt, Hierdoor krijgt het zijn bekende caramel achtige smaak en wordt het stroperiger van structuur.

Het ene flesje ahornsiroop is ook het andere niet. Veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte, maar er zijn globaal genomen drie soorten. De eerste soort wordt graad één genoemd, dit is het sap verkregen van de eerste tap. Deze heeft een zeer lichte kleur en smaakt ook wat minder zoet. De B-graad is wat donkerder (gerijpter) van kleur en zoeter, graad C tenslotte is het zoetst, en erg donker van kleur en iets stroperiger van structuur dan de eerste graad. Helaas worden er ontzettend veel ahorn-siropen verkocht die niet zuiver zijn en allerlei hulpstoffen bevatten. Ook voor ahornsiropen in aanschaf geldt: hoe duurder hoe puurder. Lees goed de verpakking. Vaak zijn er ook geraffineerde suikers aan toegevoegd.

 

De grootste vraag blijft natuurlijk: is het daadwerkelijk echt gezonder/een gezonder alternatief voor suiker? Gezonder dan geraffineerde suiker is het zeker. Echter heeft het een zelfde werking als gewone suiker in ons lichaam. Ahornsiroop bevat ongeveer net zoveel calorieën als gewone suiker en heeft een glychemische waarde van ongeveer 55/60 ( afhankelijk van de graad) Het is ook, terwijl wel beweerd, niet echt een natuurlijk product. Het is immers ingedikt d.m.v. allerlei processen. Mits er wordt gegarandeerd 100% ( naturely brewed) te zijn vervaardigd mag het zich echt natuurlijk noemen. Deze soorten vind je sporadisch, maar wel altijd in de bio winkel. Mijd de soorten uit de supermarkt die nu vanwege de plotselinge hype overal verkrijgbaar zijn geworden. Ahornsiroop is wel een betere keuze dan gewone suiker, maar geen goed plan om ter vervanging voor suiker te gaan gebruiken. Gebruik het zeer matig. Het kan de bloedsuikerspiegel flink laten schommelen.

Een reactie op “Ahornsiroop

 1. Hi Monique,

  Ik lees met plezier je nieuwsbrieven.
  Even een vraag, is het nu beter om A, B of C graad te kopen.
  En is het merk Terasana een goede keuze, of heb je andere die je beter vindt?
  Al vast bedankt voor je reactie.

  Dick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *