Airfryer vegan bitterballen

Snacks…..we houden ervan! Vooral gefrituurde snacks lusten we graag. De snackbar ligt vol met hapjes. Deze bestaan vooral uit vlees en andere meuk, niet erg gezond, zeker als dit ook nog eens in vet wordt gefrituurd. Voor de veganisten en health-freaks is de snackbar dan ook terrein wat niet betreden hoeft te worden.

DSC_0656

Gelukkig hoef je als vegan en health-freak niets te missen. Je kunt zeer eenvoudig zelf al dat lekkers uit de snackbar maken, maar dan zonder vlees en knettergezond. De airfryer is ook een onmisbaar attribuut in de keuken van iedere gezondheidsliefhebber. De airfryer kan alles wat een friteuse ook kan, maar dan zonder vet. Door middel van circulerende hete lucht wordt alles ook gebakken. En net zo krokant!

Deze bitterballen zijn gemaakt van tempeh. KLIK HIER om alles over tempeh te lezen.  Je kunt ook kiezen voor tofu, of lupine om het vlees te vervangen.  Deze heerlijke bitterballen hebben een krokante bite dankzij het korstje. En zijn lekker bij de borrel, maar ook bij de maaltijden, of lekker tussendoor! Probeer ze ook eens op de boterham!

Dit heb je nodig:

  • 200 gram tempeh, in stukjes gesneden
  • een flinke scheut Aminos of tamari, of soyasaus
  • twee grote volle eetlepels kruidenmix naar keuze 9 bijvoorbeeld ras el hanout)
  • 400 gram havermout droog
  • warm water

Voor de korst:

  • maïs of ander glutenvrij paneermeel ( je kunt het ook zelf maken, zie recept in dit artikel)
  • een kleine banaan + een kopje water

DSC_0653

Zo maak je het:

Pureer met een staafmixer of in de blender / keukenmachine alle ingrediënten voor de ballen tot een fijne massa, voeg steeds hele kleine beetjes water toe, tot er een massieve stevige bal ontstaat. Pureer de banaan en het water tot een gladde massa. Doe in een diep bord wat paneermeel, in een ander bord de banaan massa.

DSC_0655

Draai ballen ( formaat mag je zelf bepalen) uit het deeg. Rol deze door de bananenpuree, daarna door de paneermeel, en leg deze in een met bakpapier beklede baklift . Het hoeft niet, dat stukje bakpapier op de bodem, maar ik adviseer het wel. Zet de temperatuur op 180 * en bak de ballen in ongeveer 15 minuten gaar. Blijf tussentijds wat controleren.

DSC_0659

SMULEN MAAR! DSC_0657

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *