Algen olie…mijn beste keuze : de algenolie van Rineke Dijkinga

Het is inmiddels meer dan bekend dat verse vette vis veel gezonde voordelen heeft voor ons. Aangezien we met zijn allen veel te weinig vette vissoorten consumeren, heeft de voedselindustrie daar perfect op ingespeeld om een grote markt vol met visolie-supplementen te laten groeien. In 2017 deed ik eerder een grote visolie en algen test , maar omdat de markt continu beweegt , zou ik ieder jaar opnieuw een test kunnen houden. Nu is dat erg veel werk, en kost dit erg veel tijd. Veel mensen blijven echter vragen om een nieuwe test, dit, omdat er steeds weer nieuwe merken en soorten op de markt verschijnen. Ik heb daarom  besloten, om mijn eigen grote favoriet uit te lichten. Het gaat om een ALGEN OLIE, waar ik in dit artikel dieper op inga.  Dit, omdat deze markt afgelopen tijd gigantisch is gegroeid, mede dankzij de veganistische golf. Maar ook is er steeds meer weerstand tegen de vele visolie-supplementen, en niet zonder reden. Er wordt helaas ook in deze markt vreselijk gesjoemeld.

WAT IS ALGEN OLIE?

Laten we beginnen om kort te vertellen wat algenolie nu precies is. Algen olie is een 100% plantaardig alternatief op de vele vis-oliën. Het wordt gemaakt van speciaal hiervoor gekweekte algen. Dit houdt de algen olie loepzuiver en vrij van verontreiniging ( zware metalen, kwik, lood, PCB’S, dioxines ) Wellicht vraag jij je af, waarom er algen worden gebruikt. Zitten de oh-zo-hippe omegaatjes nu juist niet alleen in vette vis? 😕 Nee. Vissen, en daarmee ook meteen vis olie, bevatten deze EPA + DHA , omdat de vissen plankton-algen eten, die deze omega-3-derivaten bevatten. Ja, je leest het goed, de vissen krijgen die belangrijke omega’s binnen VIA PLANKTON-ALGEN. Op zich maken vissen de vetzuren niet zelf aan, ze worden opgeslagen uit de inname van algen. Algen zijn kleine organismen en vormen de basis van de vorming van al deze vetzuren. Omdat vissen van algen knabbelen als hun primaire voedselbron, komen deze vetten in zeer hoge concentraties voor in de opgeslagen vetten.  Anders gezegd worden de vissen als een soort draagtas gebruikt om de omega’s te verzamelen. Gevolg : we houden door de overbevissing uiteindelijk geen vis in de zee meer over.
Die omega-vetzuren zijn overigens best complex. Ons lichaam zet maar een zeer klein deel van bijvoorbeeld omega 3 en 6 om in de derivaten GLA, EPA en DHA. Dit komt voornamelijk omdat de oorspronkelijke vetten ook belangrijke taken in ons lichaam vervullen. De schattingen zijn ( onder gunstige omstandigheden) dat zo’n 10% van de omega -3 in de EPA wordt omgezet. De omzetting van de omega-3 naar DHA ligt nog vele malen lager ( gemiddeld 0,01 % ) Gelukkig kunnen we met gemak  en naar behoefte DHA naar EPA omzetten. Met name supplementen met DHA ( waar algen zeer rijk aan zijn) kunnen in dit geval echt goed werken. Er zijn dan ook vrij veel algen-oliën op de markt die alleen DHA bevatten terwijl iedereen denkt dat een supplement met EPA + DHA het beste is. Dit is in veel gevallen onjuist. Wel zijn er bepaalde algen-supplementen, die adequate hoeveelheden van zowel EPA als DHA bevatten, een voorbeeld is de alg SCHIZOCHYTRIUM. Deze alg wordt ontzettend veel toegepast in algen oliën geschikt gemaakt voor veganisten.
Goed, om een juiste vetzuur-balans te behouden en te herstellen is het vetzuur EPA essentieel. Dit vetzuur zit niet in de meeste algen oliën. Er is een gekweekte alg ( gekweekt in bassins onder streng gecontroleerde omstandigheden ) beschikbaar, die aanzienlijke hoeveelheden EPA bevat, wel zo’n 35% van het totale vetgehalte in deze alg bestaat uit EPA. Deze alg heet NANNOCHIOROPSIS. Ook de alg SCHIZOCHYTRIUM bevat een aanzienlijke hoeveelheid EPA. Er zijn gelukkig nog een aantal algen-oliën te vinden die de samenstelling perfect hebben uitgemeten. Maar de meeste algen-oliën zijn dus onvoldoende vertegenwoordigd.
Er wordt nogal geroepen, dat DHA heel erg belangrijk is , o.a voor onze hersenen, ogen en ons zenuwstelsel, en daarom wordt er vooral gehamerd op het feit dat we DHA binnen zouden moeten krijgen. Natuurlijk klopt dit voor het grootste deel, maar we kunnen juist via algen dit belangrijke vetzuur binnen krijgen. Echter: een supplement op basis van algen is geen garantie voor duurzaamheid, en dat is dan vooral te danken aan de vrij hoge consumptie aan omega 6 in onze westerse wereld. Deze vinden we bijvoorbeeld in zonnebloem olie, een olie die industrieel via hydrogenering  in ontzettend veel dagelijkse producten worden toegevoegd. Het is daarom erg belangrijk goed te letten op de samenstelling van algen olie.

ALGEN OLIE EN MENS, DIER EN MILIEU

Goed, je hebt zojuist kunnen lezen, dat de vetzuren helemaal niet van nature uit vissen komen, en dat de algen daarvoor verantwoordelijk zijn. Vissen eten de algen die in de oceanen voorkomen. Het is onduidelijk, hoe bevuild deze algen zijn. Verontreinigde algen die door de vissen worden gegeten levert automatisch ook verontreinigde vissen op. Bovendien zijn vissen vandaag-de-dag al reeds verontreinigd door de oceanen zelf waar wij van alles in kieperen en zo het zee-leven compleet uitroeien en verwoesten. Volgens de laatste cijfers worden zo’n 26% van de visvangsten wereldwijd gebruikt om vis-olie te maken. Er zijn ongeveer 40 vette vissen nodig, om 60 capsules te maken. Er komen heel veel chemische processen aan te pas, om al die vissen van hun vervuiling te ontdoen.
Als we dan gaan kijken naar algen olie, zien we veel voordelen:
– Algen olie wordt gekweekt voor de industrie, wat inhoudt dat er streng wordt gecontroleerd en de algen vrij blijven van verontreinigingen. 
– Algen vragen bijna geen productie, dit in tegenstelling tot vissen. 
– Algen worden op het land gekweekt, terwijl vissen worden uit geroeid door overbevissingen
– Algen zijn beter vertegenwoordigd in omga-vetzuren, het wordt immers direct uit de bron gehaald
– Algen olie is plantaardig en diervriendelijk. Het laat de vissen verder met rust
– Algen zijn plantaardig en dus geschikt voor mensen die geen dierlijk voedsel consumeren. 
– Als de juiste formule algen-olie wordt gekozen, heeft algen olie een betere DHA + EPA ratio dan visolie
– Visolie staat bekend om het vieze op-boeren na gebruik. Daar is met algen olie geen sprake van. Ook is algen olie minder kwetsbaar voor ranzigheid en / of oxideren. 
Algen olie is dus vooral erg gunstig om overbevissing tegen te gaan. Het laat de vissen verder met rust. Daarnaast heeft een goede algen olie een erg goede opneembaarheid, in veel gevallen veel gunstiger dan de meeste vis-oliën. En heeft algen olie tot slot een grote bereikbaarheid voor veel doelgroepen omdat het plantaardig is.
Afhankelijk van de samenstelling ( complex, de capsule, toevoegingen, hulp/ vulstoffen ) heeft algen olie een streepje voor op vis olie op heel veel gebieden wat het zeker interssant maakt voor het welzijn van mens, dier en milieu.

DE JUISTE ALGEN OLIE KIEZEN

Je kunt het beste gaan voor een complete algen olie, dus een olie met zowel EPA als DHA. Het is sterk afhankelijk van je eetpatroon. Eet je bijvoorbeeld soms wel eens vette vis, of eet je erg veel zaden en pitten die omga vetzuren bevatten, dan kun je eventueel je suppletie daarop afstemmen en bijvoorbeeld voor een algen olie met alleen DHA gaan. Veganisten zijn het beste af met een complexe algen olie ( met EPA + DHA) omdat de opneembaarheid beter is.
Het is daarnaast belangrijk om de ingrediënten goed te controleren. Vrijwel alle algen oliën zijn op basis van de micro-alg  SCHIZOCHYTRIUM gemaakt. Daaraan worden dan nog een aantal hulp en vulstoffen toegevoegd, zoals diverse antioxidanten en extracten ( meestal rozemarijn extract ) De vulstoffen kunnen echter behoorlijk “ nasty” zijn en o.a bestaat uit gemodificeerde zetmelen, zuurteregelaars en suikers. De olie wordt vrijwel altijd gemaakt met een zonnebloem olie. Als de juiste, zuivere zonnebloem olie wordt gebruikt en niet de industrieel gehydrogeerde zonnebloem olie, geeft dit de algen olie een juiste balans in vetzuren. Het is beter om een merk te kiezen, waarvan je verzekerd bent, dat er geen gehydrogeneerde oliën zijn gebruikt. Dit zijn meestal de biologische alternatieven. Ook wordt er niet altijd “ veganistisch” gewerkt betreft de capsules, terwijl het imago van algen olie juist als het alternatief voor veganisten wordt gezien. Goed opletten dus.
Waarin algen oliën voornamelijk in kunnen verschillen is de hoeveelheid aan algen. Meestal ligt dit zo rond de 200-250 gram per capsule. Er zijn merken op de markt die veel meer algen gebruiken, zoals de algen olie van Rineke Dijkinga, waar ik later op terug ga komen. Dit levert een betere opneembaarheid op. Het is dus een goed idee, om een algen olie te kiezen met een zo hoog mogelijke dosering aan algen ( Schizochytrium ) per capsule. De aandelen in EPA + DHA ligt per capsule gemiddeld hetzelfde: 150 mg DHA en 75 mg EPA per capsule. ( de ADH )
Kies sowieso ook altijd voor een algen olie met een zeer kort ingrediënten lijstje. Hoe langer deze is, hoe meer vulmiddelen er zijn gebruikt. Een goede algenolie moet voornamelijk uit algen bestaan, en niet andersom.

MIJN BESTE KEUZE: PUUR RINEKE

Ik slik zelf al een poosje de capsules van Rineke Dijkinga. Deze zitten wat mij betreft meer dan goed in elkaar. Er staat bijvoorbeeld netjes vermeld hoeveel procent algen de capsules bevatten, en dat is in dit geval veel, zo’n 80%. De overige 20% bestaat uit zuivere zonnebloemolie ( koud geperst) en twee antioxidanten: een tocoferol-rijk extract ( vitamine E )  en een L-ascorbylpalmitaat ( een vorm van vitamine C)  De capsules zijn veganistisch, gemaakt uit hypromellose. ( een plantaardig alternatief voor gelatine / gluten, wordt gemaakt van cellulose ) Zeer eenvoudig en simpel, wat de werking juist alleen maar verbetert.
De andere goede/ vergelijkbare keuze is de algen olie van het merk ORANGE FIT. Dit bedrijf zit gevestigd in Alkmaar en is daarmee, net als de algen capsules van PUUR RINEKE, een Nederlands product. Ook Orange Fit besteed heel veel zorg en aandacht aan de kweek, om een zo hoog mogelijk haalbare kwaliteit te bereiken. Zo werken zij volgens de regels van het FSSC 22000 en GMP. Dit garandeert de ultieme zuiverheid. Qua ingrediënten ontlopen mijn beste keuzes elkaar niet erg veel. Er is in deze algen olie een rozemarijn extract gebruikt. Maar verder zijn de ingrediënten hetzelfde…op de dosering van algen na. Dit staat ook nergens in procenten vermeld op het potje, wat wel een beetje jammer is. We kunnen de verminderde hoeveelheden echter wel terug lezen in de dagdosering.
Daar zit dan ook meteen het allergrootste verschil tussen deze twee. De algen olie van Rineke bevat zoals eerder geschreven 80% Schizochytrium .sp ( micro alg ) en staat in de dosering per twee capsules dan ook hoog genoteerd:  962 mg. Dat ligt bij de algen capsules van Orange Fit aanzienlijk lager: 500 mg per twee capsules. De doseringen aan DHA + EPA liggen echter gewoon hetzelfde ( de ADH )
Het verschil zit hem in de hoeveelheden algen. Die ligt bij Puur Rineke veel hoger en dus de betere keuze van deze twee. Opmerkelijk detail: de capsules zijn qua uiterlijk vrijwel identiek.
Wil je de algen olie capsules van PUUR RINEKE  bestellen? KLIK HIER
Meer lezen?

25 Reacties op “Algen olie…mijn beste keuze : de algenolie van Rineke Dijkinga

  1. Dankje Monique, weer voor alle onderzoek moeite. Top
    Maar jij bent een fan van Royal Green, heb jij daar ook al eens de algenolie van geprobeerd?
    Of komt deze volgende keer in je review.

    Alvast weer bedankt
    fijne dag
    cindy

    • Ik ben ook benieuwd naar Monique haar ervaringen met de algenolie van Royal Green.

  2. Hoi Monique

    Ik heb nav je artikel de Tests omega 3 algenolie besteld. Nu zie ik daar in dit artikel niets meer over terug. Is de kwaliteit niet goed meer of kunnen we het best vergelijken met de in dit artikel genoemde varianten?

  3. Hoi Monique,

    Ik heb ook de TESTA OMEGA 3 ALGENOLIE gekocht n.a.v jouw blog. Nu ga je voor een andere algenolie. Is die beter?
    Wat is nu wijsheid, testa of de nu door jou aanbevolen algenolie.

  4. Beste Monique,

    Naar aanleiding van bovenstaande reactie van suzan wil ik ook graag weten of de algenolie van Testa, die ik ook al die tijd gebruik na een eerdere review van jou, niet langer aan te raden is, en in plaats daarvan 1 van de andere 2 zoals door jou genoemd, te gaan gebruiken. Ik hoor graag, alvast bedankt!

    Hartelijke groet,
    Wilma

  5. fijne blog, kent u ook vitaminbottle, die hebben een olie zonder capsule. Is dat beter? Ik kan alleen niets vinden over de soort alg maar er zitten weinig tot geen toevoegingen bij?

  6. Hallo! Ik ben net als Suzan en Wilma ook erg benieuwd hoe je kijkt naar Testa in vergelijking met deze 2 en of het raadzaam is om over te stappen. Voor mij ook van belang mbt (toekomstige-) zwangerschap. Alvast veel dank!

  7. Hallo Monique,

    Ook ik ben nieuwsgierig naar jouw kijk op de capsules van Testa en kijk uit naar je reactie 🙂

  8. Fijn om te lezen. Ben ook benieuwd naar je review van Royal green DHA.
    Met hartelijke groet,
    Nan

  9. Interessant artikel. Ik neem ook Testa en ben dus nieuwsgierig naar je huidige mening hierover.
    Daar je zelf overschakelde naar deze neem ik aan dat Testa minder goed bevonden is? Of niet?

    Groetjes
    Huberte

  10. Super artikel,mijn man slikt al jaren de visolie,die ik niet verdraag ,wordt er misselijk van.Wist niet dat er ook algenolie bestond.Nu komt er voor mij dus een”snoepje” bij de dagelijkse vitamientjes.
    Bedankt voor jouw goede voorlichting.

  11. Beste Monique,

    Is de algenolie van Puur Rineke beter dan die van Testa?

    Wil dat heel graag weten!!
    Hartelijke groet,
    Christel

    • in de algen olie van Rineke zit meer algen olie ( 80%) en minder hulpstoffen. Mijn persoonlijke keuze gaat dan ook uit naar deze capsules.

      • Ik heb ook gekeken naar de capsules van PLKTN, zoals ik het zie hebben ze een nog hogere dosering en geen andere ingredienten.
        Of zie jij dat anders?

  12. Fijn dat je hierover schrijft, ik ben nog op zoek naar een goede algenolie. Lastig waar je op moet letten.
    Wat vind je van het merk PLNKTN?

  13. Hoi Monique
    Ik hoorde gister van iemand dat algenolie ofwel krill in je lichaam al na 5 uur gaat oxideren… Zucht. Dat lijkt me ook niet goed.

  14. Over de algenolie van Rineke. Deze zijn obv zonnebloemolie, maar dat bevat weer veel omega 6. Is dat dan juist niet weer slecht voor je,?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *