Alles over COOL BEAR

CB_JEANS-LOGO240px

Zoals velen weten, ben ik al vanaf de kinderschoenen van COOL BEAR limonadesiroop actief om deze echt gezonde limonadesiroop op de markt te zetten. Bijna vijf jaar geleden maakte ik kennis met de oprichtster, Ana Santiago. Dat de tijd vliegt bewijst het huidige assortiment van CB en ook de vele verbeteringen en ups and downs over de afgelopen jaren. Inmiddels staat CB goed op de markt, en is het inmiddels verkrijgbaar in diverse grote supermarkten. 

Wat is er allemaal veranderd? 

HOE HET BEGON:

Ik maakte kennis met CB toen ik bezig was met mijn allereerste basiskookboek. Ik was druk op zoek naar een geschikte suikervervanger en zocht naar een zuivere stevia. Tijdens het googlen belandde ik toen op de flessen CB. Ik was blij verrast, want deze limonadesiropen bleken meukvrij te zijn en gezoet met zuivere stevia. Ik zocht direct contact met Ana en we hebben tijdens dat eerste telefoongesprek een klik voor het leven gemaakt. Vanaf dat moment is CB als een rode draad door mijn loopbaan gaan lopen. De allereerste flessen zagen er zo uit:

cool-bear-limonade

Mijn directe grote favoriet was de vanillesmaak. Deze is helaas verdwenen uit het assortiment maar ik blijf “ zeuren” bij Ana om deze smaak weer nieuw leven in te blazen. Ana is erg druk geweest in die eerste periode om haar weg te vinden naar de klanten, en samen hebben we deze weg inmiddels gevonden. Met de introductie van de flessen ben ik destijds ook druk bezig geweest. Ik zette mij er net zo sterk voor in als ik nu doe. Met de introductie kwamen er uiteraard ook vragen. Want in de allereerste flessen van CB zaten nog een twee/drietal E nummers. Daar was ik ook nooit zo blij mee. Ik ben daarom in gesprek gegaan met Ana, om deze E nummers ( conserveermiddelen) te verwijderen en met een 100% E nummer( meuk) vrije siroop te komen. Daar heeft Ana gehoor op gegeven en de oude flessen verdwenen voor een geheel nieuwe look:

imgres

Deze limonadesiroop werd pas goed opgepikt. Ook waren de vele pogingen van mij en Ana om CB in supermarkten te krijgen langzaam maar zeker ook zijn vruchten aan het afwerpen. Ik herinner mij nog dat Ana mij belde, met de mededeling dat Jumbo haar had uitgenodigd voor een gesprek. We gilden samen de hele buurt wakker 😉 Ondertussen hadden mijn fans en volgers CB ook omarmd. Het welbekende balletje begon eindelijk te rollen. In 2015 kwamen de huidige nieuwe flessen op de markt:

Cool-Bear-Totaal

Een mooie slanke fles, met een schenkdop. Dit was ook weer zo’n wens van de consument, waar Ana meteen werk van maakte. De voorgaande flessen hadden een grote schroefdop, wat het doseren vrij moeilijk maakte. Dit werd direct aangepast. 

Inmiddels staat CB in erg veel filialen van grootgrutters als AH, Jumbo, Coop, en Plus. Ana is nog iedere dag erg druk met nieuwe ontwikkelingen, verbeteringen en staat nog altijd ieder weekend met haar tentje ergens in een supermarkt om CB te laten proeven. Want op haar lauweren rusten, dat is niets voor haar. 

Inmiddels zijn er vijf smaken* limonadesiropen, pakjes kant en klaar limonadesiroop, drops en staan er nog veel meer leuke verrassingen op stapel om te worden gelanceerd…

cb-skate-575x346

WAT ZIT ER IN DE LIMONADESIROPEN?

Hamvraag voor iedereen is natuurlijk wat er in CB zit. Een uitgebreid verslag:

Cool bear is een limonade/drank wat is gemaakt uit 100% zuivere en biologische ingrediënten. Het is gezoet met zuivere steviolglycosiden. Er zijn geen verdere toevoegingen toegevoegd, en het bevat geen E-nummers. Dit was bij de eerste CB-variant nog wel het geval, daarin zaten nog twee E-nummers, die overigens ook afkomstig waren uit pure en natuurlijke grondstoffen. Omdat er destijds toch, ondanks de natuurlijke afkomst, veel weerstand was tegen die twee E-nummers, heb ik een paar gesprekken gehad met Ana en haar uiteindelijk zover gekregen dat zij opnieuw een grote investering wilde doen om CB te verbeteren en geheel E-nummer vrij te maken. Inmiddels zijn er vijf fantastische smaken* verkrijgbaar. Wat zijn de ingrediënten?

 • Water: Water is, net als bij vrijwel alle andere dranken, het hoofdbestanddeel.
 • Aardbei of sinaasappelsap uit vruchtenconcentraat (9%): Over (vruchten) concentraten kun je alles lezen in dit artikel.  Het grootste verschil zit hem vooral in afkomst. Dit kan van niet-biologische vruchten afkomstig zijn en van biologische. Meest natuurlijkste zijn de biologische concentraten. Cool Bear gebruikt enkel biologische concentraten. Ook is het minimaal gebruikt, waardoor de suikergehaltes zeer laag blijft in de drank zelf.
 • Voedingszuur (citroenzuur): Citroenzuur is een zuur wat erg vaak wordt toegepast aan voedingsmiddelen. Het wordt vooral gebruikt in dranken om gisting tegen te gaan. Het citroenzuur wat in CB is gebruikt is van biologische afkomst.
 • Stevioglycosiden uit stevia: Cool bear is gezoet met zuivere steviolglycosiden. Deze is 97% zuiver. Bovendien is de stevia 100% biologisch geteeld en natuurlijk vervaardigd.
 • Zout: Het zout in CB is eigenlijk verwaarloosbaar te noemen. Het is toegevoegd om de samenstelling in zijn geheel te stabiliseren. Het betreft meer een spoor. Het zout proefje dan ook niet in de drank zelf. Het zout is ook natuurlijk gewonnen.

schermafbeelding-2016-09-08-om-02-52-50

Bevat het koolhydraten en suikers?

Omdat er in CB ook vruchtensappen voorkomen, geeft het wel wat koolhydraten/suikers uit de koolhydraten. Echter zijn deze niet vreselijk hoog: per 100 ml on-aangelengde siroop ligt dit (afhankelijk van de smaak) rond de 0,12 gram, waarvan suikers 0,02 gram. Dit zijn uiteraard de natuurlijke vruchtensuikers. Zeker t.o.v andere limonadesiropen is dit vrijwel nihil. 

Andere kleur, andere smaak

Cool bear is zoals je kunt lezen 100% zuiver en natuurlijk. Dit heeft uiteraard ook invloed op kleur, geur en smaak, Zo zijn de CB siropen veel lichter van kleur dan andere siropen. Dit komt vooral door de afwezigheid van meuk. De smaak is ook anders dan je waarschijnlijk gewend bent: het is immers gezoet met steviolglycosiden. Voordeel met CB is ook dat je er niet veel van nodig hebt. Dit maakt het zeer zuinig in gebruik. Een zeer klein beetje door wat water volstaat en geeft water meteen een heerlijke smaak. Ideaal voor kinderen die ook wel eens wat anders willen dan water en thee.

1711-Cool-Bear

WAAROM STAAT ER NIET OP HET ETIKET DAT HET BIOLOGISCH IS?

Alhoewel alle ingrediënten in CB 100% biologisch zijn, mag het wettelijk gezien niet op de fles staan. Dit komt, omdat een nogal kromme wetregelgeving heeft bepaald dat stevia valt onder “ novelfood”. Het mag daarom bijvoorbeeld enkel worden verkocht als plant/keukenkruid, en niet als biologisch worden bestempeld. Alhoewel CB 100% biologisch is, mag het daarom niet op het etiket worden vermeld. 

cb-held-200x200

ANDERE PRODUCTEN

CB is afgelopen niet stil blijven staan. Naast de siropen zijn er andere producten op de markt gezet. Enkele zijn alweer uit het assortiment gehaald. Zo heeft Ana erg veel geld geïnvesteerd in kant en klaar flesjes. Deze werden op een vrij dure manier gebotteld, zodat deze goed en lang houdbaar waren zonder enige bijkomstigheid van E nummers en andere toevoegingen. Helaas hebben deze flesjes het niet gered en verdwenen deze uit het assortiment. 

*Naast de vier smaken aardbei, framboos, limoen/citroen en appel/cassis, verscheen er begin 2015 ook een ice tea variant. Deze zal binnenkort uit het assortiment verdwijnen om weer plaats te maken voor nieuwe verrassende smaken! 

cb_fruitdrops_line-up

DROPS

In de zomer van 2016 werden ook de drops gelanceerd. Ana zat daarmee in een dilemma. Aan deze drops moest een antioxidant worden toegevoegd. Dit werd ascorbinezuur. Ascorbinezuur is beter bekend als vitamine C, Het is in de EU geregistreerd onder E nummer E300. Ascorbinezuur wordt gemaakt van citrusvruchten en ( groeiende uiteinden) knoppen en scheuten van verschillende planten. Alhoewel het dus wel een bewerking heeft ondergaan, zijn de basisbeginselen 100% natuurlijk. Het gaat om een natuurlijk zuur. Industrieel wordt het gemaakt via bacteriële fermentaties. Dit wordt gevolgd door een chemische oxidatie-stap.  Ana vond het een lastige keuze maar heeft ingestemd, omdat er anders nog veel meer meuk aan moest worden toegevoegd.  Ze heeft dus voor het minste gekozen. En het betreft dan ook maar één additief. De rest van de samenstelling is geheel volgens het “ cool bear-principe” en is 100% biologisch. Als je deze drops vergelijkt met drops van andere merken, zie je een wezenlijk groot verschil. De ingrediëntenlijst is niet alleen vele malen korter gehouden, ook zijn de verdere ingrediënten biologisch en natuurlijk. 

schermafbeelding-2016-09-08-om-02-52-22

De suikers zijn net zo laag gebleven per 200 ml aangelengd als de CB limonadesiropen. Op dit moment wordt er nog bekeken of het product op de markt blijft. Dit is afhankelijk van de verkoopcijfers. 

SAM_7557

PAKJES LIMONADESIROOP

In de zomer van 2016 kwamen ook de pakjes op de markt. Dit was een ” lang gekoesterde wens” van Ana. Zij wilde vooral iets op de markt zetten voor schoolkids. Zodat zij een echt gezond drankje mee kunnen nemen in hun schooltas. Ze heeft dit eerder geprobeerd met kant-en-klaar flesjes, maar deze zijn helaas niet opgepikt. Gelukkig lijkt het tot dusver erg goed te gaan met de pakjes! 😉 Lees alles over deze pakjes in mijn review: klik hier om naar het review te gaan.

DE TOEKOMST

Ana is altijd wel bezig met nieuwe ideetjes. Ze is o.a druk bezig om wat verrassende nieuwe smaken ( siroop) te lanceren en ze werkt aan een kinderboek, waar ik al wat van heb mogen zien. Ontzettend leuk en ik kijk er al naar uit! Hou de website van cool bear in de gaten voor de laatste nieuwtjes! www.coolbearbuddy.nl

 Hou ook mijn facebookgroep in de gaten voor leuke winacties!

IMG_0804

AANVULLING JULI 2017:

Als je onlangs een fles COOL BEAR limonadesiroop hebt gekocht, zou je in de ingrediënten tabel plotseling “ natriumbenzoaat” als toegevoegd conserveermiddel tegen kunnen komen. Dat is voor velen schrikken, begrijpelijk, omdat dit conserveermiddel in de media niet als erg gezond en veilig wordt afgeschilderd. Gelukkig kunnen we betreft deze toevoeging aan CB limonadesiropen gerust zijn. Want het zit er eigenlijk helemaal niet in.

VAN ZOUT NAAR NATRIUMBENZOAAT?

Zoals vele COOL BEAR fans en gebruikers weten, bestond het conserveermiddel in CB voorheen nog uit gewoon zout. Ook dit betrof enkel een spoor, omdat siropen een verplichte conservering moeten bezitten van de warenwet. Er werd niet méér gebruikt dan verplicht was. Het is een beetje vreemd te noemen, als je plotseling leest dat het zout is vervangen door natriumbenzoaat, een E nummer/hulpstof/conserveermiddel waar CB in het begin ook mee werkte. Omdat dit op veel weerstand stuitte heeft Ana Santiago, founder en eigenaresse van Cool Bear, destijds deze conservering verwisseld voor dat spoortje zout. Alhoewel er natriumbenzoaat van natuurlijke komaf werd gebruikt, en ook hooguit een spoortje, was de kous daarmee af.

En dan nu plotseling duikt het natruimbenzoaat weer op…

Dit komt, omdat Ana onlangs op de vingers is getikt door de warenwet. Zij kreeg een zeer fikse boete, omdat zij zich niet aan de verplicht gestelde wet en regelgeving hield. Enkel “ zout” was niet toegestaan. Gevolg was, dat Ana alle voorraden terug moest halen uit de winkels, en haar samenstelling aan moest passen.

Er is weer voor dat spoortje natriumbenzoaat gekozen, omdat dit in siropen zowat het enige toegestane conserveermiddel is. Waarom moet dat conserveermiddel er zo verplicht in? Dit gebeurt, omdat siropen langere tijd houdbaar moet kunnen blijven, zowel buiten als in de koelkast. Door een MINIMAAL SPOOR toe te voegen, voldoet CB wel aan de verplichte eisen volgens de overheidsvoorschriften/wetten, maar betreft het zo niet-noemenswaardig veel, dat we het bijna over het hoofd zouden kunnen zien. Daarbij komt, dat door het speciale HOT FILL ( aseptic) en pasteurisatie methode deze natrium ook oplost. Anders gezegd: het moet wettelijk verplicht worden vermeld op de fles, maar eigenlijk zit er niets meer in. Door de hoge temperaturen van de hot fill worden enkel de juiste voedingsstoffen behouden. En blijft CB gewoon CB! Een verantwoord product. Deze methode is één van de duurste methoden om limonadesiropen te produceren. Ana kiest hier bewust voor, omdat zij als kleine onderneming het grootste verschil wil maken. Over het algemeen laat de drankindustrie ons een totaal tegenovergestelde aanpak zien. Zij kiezen voor goedkope methodes waar lange houdbaarheid en marges het doel zijn. De belangen van de consument komen daar op de 2e plaats. De standaard in de drankindustrie is met cold fill ( goedkope methode ) te werken waardoor je veel toevoegingen nodig hebt voor een langere houdbaarheid

Kort samengevat: het natriumbenzoaat wat verplicht is toegevoegd betreft EEN SPOOR. Er wordt op deze manier aan de verplichtingen voldaan. Dankzij de hot fill methode wordt het benzoaat bovendien zo-goed-als verwijderd, omdat het maar om een spoortje gaat. Zo zit het dus.

En kun je gerust zijn. COOL BEAR blijft gewoon cool bear!

IMG_0806

10 Reacties op “Alles over COOL BEAR

 1. In de drops zit ook kaliumsorbaat, oftewel e202. Kan dat niet vervangen worden door meer vitamine c?

  • Dat ka helaas niet ne, Ana heeft alle wegen bewandeld vooraf, om zo zuiver mogelijk te blijven. In dit product was dit niet mogelijk.

  • Je kunt ook overdrijven. In pure vanille zit lang niet zoveel als andere producten ( gluten bijvoorbeeld bevat het drie dubbele aan deeltjes) Mits er niet wordt overdreven met inname valt het reuze mee. Je kunt ook te obsessief bezig zijn en dat zou je moeten voorkomen. Warme groet

 2. Wat spijtig te lezen dat CB black ice tea uit het assortiment gaat!! Vandaar dat ze nu voor maar 1,50 per fles te koop zijn bij de Xenos.. Ik vind deze smaak namelijk heerlijk, helemaal met een beetje vers uitgeknepen citroensap! Voorlopig ga ik alle flessen die ik maar krijgen kan ”inslaan” en genieten.

 3. Ik ben CB icethee aan het inslaan omdat ik deze smaak erg lekker vind. Nu staat er op de exp datum begin volgend jaar. Weet jij hoe ik die datum moet lezen? Alvast bedankt voor je reactie!!

 4. Beste Monique

  Mijn man heeft diabetes en is onlangs afgeraden om de pakjes cool bear te drinken. Het zou teveel suikers bevatten. Ik baal hiervan.
  Het gezonde alternatief, teissere, slimpie is voor mij geen optie.
  Klopt t wat de dietist zegt?

  • Dag Eduina,
   Ik vind het een vreemd verhaal. Waarop baseert jouw diëtiste dit? Als zij naar de voedingswaarden kijk ziet zij dat er per glas ( 250 ml) het nog geen 0,18 gram suikers levert. En uit vruchtenconcentraat ( biologisch) Ik zie zelf niet in waarom een diabetespatiënt dit niet zou mogen drinken. COOL BEAR wordt zelfs geadviseerd door de Nederlandse diabetesvereniging. Uiteraard weet ik niet van de medische achtergronden, en kan ook niet zeggen of het een juist gegeven advies s , maar vraag haar/hem eens waarop zij /hij deze afrading baseert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *