Alles over greensweet-stevia druppels

Zoals velen inmiddels weten, werk ik erg graag met de producten van www.greensweet-stevia.nl. Deze producten zijn zuiver, vrij van chemicaliën, en bevatten geen kunstmatige toevoegingen. Ze worden via een natuurlijk proces geproduceerd, en de grondstoffenzijn veelal van biologisch gecertificeerde komaf. Greensweet was de eerste producent in Nederland die druppels met een smaakje introduceerde. Dit assortiment is inmiddels uitgebreid naar maar liefst 18 verschillende smaken, Omdat ik zelf dagelijks met deze druppels werk, heb ik inmiddels erg veel recepten ontwikkeld waardoor de vraag ook groter is geworden. Ook zijn erg veel mensen erg nieuwsgierig naar de samenstelling, wat ze er zoal mee kunnen, en of het geschikt is voor bepaalde doelgroepen. Omdat ik dagelijks deze vragen ontvang heb ik besloten alles samen te vatten in één artikel. Alles over de druppels van Greensweet! 

WAT ZIJN GREENSWEET STEVIA DRUPPELS?

Ik heb niet zomaar een willekeurig merk gekozen om mee te werken. Greensweet druppels zijn namelijk nogal uniek. Het zijn pure, natuurlijke druppels die op een bepaalde smaak worden gebracht met pure extracten. De meeste stevia druppels gebruiken aroma’s, of natuurlijke aroma’s. Om te begrijpen dat dit niet betekent dat een natuurlijk aroma echt natuurlijk is, kun je lezen in mijn uitgebreide artikel over aroma’s KLIK HIER OM NAAR HET ARTIKEL TE GAAN.
Greensweet kiest voor natuurlijke  extracten. Dit zijn aftreksels van bijvoorbeeld aardbeien voor een aardbeismaak, of blauwe bessen voor een blauwe bessensmaak. De bananensmaak wordt bijvoorbeeld van bananenpulp gemaakt. Door te extraheren verkrijg je een vrij sterke smaak. De druppels van Greensweet kunnen echter minder krachtig smaken, maar dit komt dus, omdat het puur wordt geëxtraheerd. Aroma’s ( ook natuurlijke) worden vrijwel altijd kunstmatig gemaakt waardoor er sterke smaken en ook geuren kunnen voorkomen. Ik noem het vaak “ een chemisch geurtje/smaakje”. De gearomatiseerde theeën van Pickwick ruik je bijvoorbeeld ook al van ver in de schappen liggen, dit zijn de zeer sterke aroma’s die worden gebruikt.
Omdat de druppels in glazen flesjes zijn verpakt, blijft de kwaliteit van de druppels lang bewaard. Ook werkt het een stuk hygiënischer dankzij de speciale pipet, die er ook voor zorgt dat je de druppels goed gedoseerd kunt gebruiken. De pipet zorgt ervoor dat de vloeistof per druppel wordt afgegeven. Een druppel staat gelijk aan een flinke theelepel suiker. Meer lezen over aroma’s? Klik hier.

WAAR BESTAAN DE DRUPPELS UIT?

De druppels bestaan voor het grootste gedeelte uit gezuiverd water. HUH? Water? Jazeker. Voordat je denkt dat je wel heel duur uit bent voor een flesje druppels wat voor het grootste deel uit water blijkt te bestaan, moet je weten dat water in dit geval de “ drager” is in het verhaal. Steviolglycosiden zijn zeer zoet. Dit kunnen we zo puur niet eten, dan slaan we steil achterover. Steviolglycosiden moeten daarom altijd worden vermengd. In dit geval draagt gezuiverd water de steviolglycosiden. De procenten liggen op zo’n 95%, waarvan 60% bestaat uit zuivere Rebaudioside A. Dit is dus ontzettend hoog. Het water zorgt ervoor dat de druppels niet bitterzoet smaken. Niet onbelangrijk dus.
De druppels bevatten verder vitamine C en plantaardige glycerine. De glycerine wordt gewonnen uit kokosolie.
18597054_1387569667970892_2005666750_o

ZIJN ZE GEZOND?

De stevia druppels zijn gezond. Ze bevatten vrijwel geen calorieën, hebben geen invloed op de bloedsuikerspiegel, hebben een prachtige pH waarde van rond de zes waardoor het tandvriendelijk is en het glazuur niet aantast. Ze bevatten geen kunstmatige additieven en zijn zuiver geproduceerd. Ze zijn daarom geschikt voor een zeer grote doelgroep, waaronder veganisten, diabeten, Coeliakie-patiënten, en mensen die aan obesitas lijden. De druppels kunnen mogelijk wel ongeschikt zijn voor mensen met bepaalde allergieën . Omdat de extracten uit pure ingrediënten wordt gemaakt, kunnen bijvoorbeeld mensen met een pinda-allergie geen pinda druppels gebruiken. Deze druppels bestaan voor 2% uit pinda extract. Mensen met een fructose intolerantie kunnen de vele fruitsmaken niet gebruiken, omdat deze ook voor zo’n 2% bestaan uit fruit. Mensen met een cacao-allergie kunnen de chocolade druppels niet gebruiken.
IMG_0836

MEEST GESTELDE VRAGEN

Ik ontvang dagelijks vragen over de druppels. Ik heb de meest gestelde vragen op een rij gezet:
KUN JE BAKKEN MET DE DRUPPELS?
Jazeker. De druppels zijn hittebestendig tot 200 graden. Je kunt de druppels gewoon gebruiken om alle baksels te zoeten. Net als bij gewoon intact vers fruit, zal de smaken wat vervagen door het bakproces. Maar er blijft veel van de gebruikte smaak achter. Ik adviseer altijd om op smaak te zoeten. Iedereen heeft immers zo zijn eigen zoetbehoeften. Begin met twee druppels en voeg meer druppels toe op smaak.  Een tip: gebruik wat vet in een baksel, dit beperkt de vluchtigheid van de druppels aanzienlijk. Voeg een eetlepel kokosolie toe bijvoorbeeld. Per druppel kun je een theelepel suiker vervangen. 
HOE ZIT HET MET DE GLYCERINE IN DE DRUPPELS?
Glycerine, beter bekend als glycerol, is een organische verbinding. Het is de eenvoudigste drievoudige alcohol en komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof. Glycerol is vrij goed oplosbaar in water. Glycerol wordt industrieel vrijwel altijd gemaakt uit dierlijk vet. Biologisch wordt het gemaakt uit plantaardige oliën. Glycerol wordt vaak gebruikt als oplosmiddel of zoetmaker in tal van producten als margarine, snoep en koek. Als toegestane stof staat het geregistreerd onder E nummer 422.  Glycerol komt ook van nature voor in het menselijk lichaam. Het wordt gebruikt bij de synthese van triacylglycerolen ( esters van glycerol en drie vetzuren) en fosfolipide ( een lipide bestaande uit een fosfaatgroep, een glycerolgroep, een stikstof-bevattende alcoholgroep, en een vetzuurgroep) . Bij afbraak van deze stoffen komt er glycerol vrij. Dit vrije glycerol wordt o.a gebruikt in de gluconeogenese ( het opnieuw vormen van glucose) Het natuurlijk glycerol in de druppels zijn meest zuiver. Het is gemaakt uit kokosolie.
DSC_0285
HOE BEWAAR JE DE DRUPPELS?
Je kunt de druppels na opening het beste op een koele, donkere plaats bewaren. Als de buitentemperatuur hoger is dan 22-25 graden, adviseer ik je om de druppels in de deurruimten van de koelkast te bewaren, of op de meest warme plaats in de koelkast ( bovenste plank)  In een donkere kelder is ook perfect. De houdbaarheid datum is verplicht gesteld. Net als met heel veel andere productren zijn deze THT datums de garantie van de fabrikant om zijn product tot deze datum garant te stellen. Dit wil niet zeggen, dat het product dan ook meteen niet meer in orde is. De druppels van Greensweet kun je daarom zeker nog 12-18 maanden na de THT datum gebruiken. Ze bederven niet, wel gaat de kwaliteit na openen achteruit. 
HEBBEN DE DRUPPELS INVLOED OP DE REST VAN DE INGREDIËNTEN IN EEN BAKSEL?
Neen. De druppels doen alleen hun werk: iets zoeten. 
ZIJN DE PRODUCTEN VAN GREENSWEET GMO VRIJ?
Jazeker. Alles is vrij van genetische manipulatie.
HOE WORDEN DE PURE EXTRACTEN GEMAAKT?
Eigenlijk net zoals we dit thuis maken. De extracten worden getrokken uit pure wodka, en alle basisgrondstoffen zijn 100% gecertificeerd biologisch en 100% natuurlijk van afkomst. Er wordt veel gevraagd hoe de caramelsmaak wordt gemaakt. Dit wordt gemaakt uit gedistilleerde oliën van o.a noten, zaden en pitten. Dit wordt opgelost in alcohol, of wordt gedroogd om verder te gebruiken als smaakversterker. Door het gebruik van echte pure  ingrediënten is het mogelijk dat mensen met allergieën of zeer overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen krijgen van overmatig gebruik van de druppels. Zo bevat de chocoladesmaak echte cacao, waar sommige mensen allergische reacties van kunnen ondervinden. Let daarop als je je smaakjes uitkiest.
ZOWEL STEVIA ALS ERYTHRITOL BEVAT GEEN KOOLHYDRATEN. WAAROM STAAT OP DE VERPAKKINGEN VAN GREENSWEET STEVIA DAT DE PRODUCTEN WEL VEEL KOOLHYDRATEN BEVATTEN?
Pure steviolglycosiden is tot 480 x zoeter dan gewone sucrose. Dit is zo zoet, dat wij dit niet kunnen eten. Daarom worden pure steviolglycosiden vaak vermengd met een draagmiddel ( bulkmiddel) Bij echte zuivere en pure stevia producten wordt dan meest gekozen voor de andere pure en zuivere suikervervanger, erythritol. Klik hier, om meer te lezen over erythritol. Erythritol heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als stevia. Het bevat geen koolhydraten en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel.  Zoals je in het erythritol-artikel kunt lezen, wordt alles niet als een koolhydraat in ons lichaam opgenomen, en omgezet in energie.Het lichaam voert alles af via de urine. Het telt dus niet mee als koolhydraat.  Het wordt echter WEL beschouwd als een koolhydraat. Het is wettelijk verplicht ( door de EU) om deze informatie juist op de verpakkingen te vermelden. Resumerend: er worden wel koolhydraten vermeld, maar deze zijn niet opneembaar door ons lichaam, waardoor het niet als koolhydraat/energie wordt gebruikt. Omdat de wet dit verplicht stelt, moeten voedingswaarden wel juist worden vermeld.Er heerst vooral erg veel verwarring, omdat erg veel fabrikanten en websites deze NIET vermelden. Terwijl het wel wettelijk is verplicht. Greensweet-stevia houdt zich dus netjes aan wet-en regelgevingen volgens de EU. De reden waarom veel fabrikanten en webwinkels deze gegevens onjuist vermelden ( we lezen of helemaal niets, of een foute vermelding van 0 koolhydraten per 100 gram) is om deze illusie ( koolhydraat-vrij) niet te verstoren door een vermelding wat enkel verwarring kan opleveren. Veel mensen haken immers direct af, zodra ze lezen dat een zak stevia per 100 gram bijna 99% koolhydraten bevat. Terwijl het gaat om  niet opneembare koolhydraten. Greensweet-stevia is één van de weinige leveranciers die dit netjes vermeldt.
ZIJN DE DRUPPELS GESCHIKT VOOR BABY’S EN PEUTERS?
In principe wel. Ik persoonlijk adviseer altijd om nog heel even te wachten met het geven van zoetstoffen, in welke vorm dan ook aan baby’s onder de 12 maanden. Het maximale aantal aan druppels ligt op 60 druppels per 30 kilogram aan lichaamsgewicht. Als je kindje dus 15 kilo weegt, zou het 30 druppels per dag mogen. Het is dus vrij ruim, maar hou het bij de aller-allerkleinsten toch liefst zo minimaal mogelijk. Druppel bijvoorbeeld drie/vier druppels in een liter water en geef dit de gehele dag door.
DSC_0282
WAAROM ZIJN ER GEEN UNIEKE SMAAKJES VERKRIJGBAAR ZOALS SALTED CARAMEL, TOFFEE OF PUMPKIN SPICE?
Greensweet-stevia kiest ervoor om zo zuiver mogelijk te blijven. Smaakjes die helemaal niet in natuurlijkheid voorkomen, zoals salted caramel, toffee of pumpkin spice worden gemaakt met hulpstoffen om deze smaak na te bootsen. Er wordt bijvoorbeeld propyleenglycol toegevoegd en een gewoon aroma. Hier kiest Greensweet-stevia juist niet voor. De druppels moeten o puur en zuiver mogelijk blijven. Zonder poespas en rare ingrediënten.
HOE LANG KUN JE DE DRUPPELS BEWAREN? 
De druppels kun je zeker 15 maanden bewaren. Daarna zijn ze ook nog prima bruikbaar. Je kunt er dus echt even mee vooruit, ook al ben je geen groot-gebruiker. Ik krijg zelf bijvoorbeeld vaak onverkoopbare flesjes van Greensweet, deze zijn wettelijk bepaald dus niet verkoopbaar meer omdat ze over de vastgestelde houdbaarheidsdatum rieken. Deze gebruik ik zeker nog een jaar na datum gewoon door. De houdbaarheid-datums zijn in het leven geroepen om de fabrikant te beschermen. De fabrikant geeft met zijn houdbaarheidsdatum de volledige 100% garantie dat zijn product voor deze datum 100% vers en van goede kwaliteit is. Na deze datum vervalt deze garantie. Dit betekent in regel, dat een product in kwaliteit achteruit kan lopen, maar nog prima is te consumeren. De regels liggen anders met verse producten, daar worden TGT ( te gebruiken tot) data’s gehanteerd, en is het vrijwel wel altijd zo dat een product niet eetbaar meer is, denk aan vlees, eieren en zuivel. De datums waarborgen de voedselveiligheid, maar de THT datums zijn vrijwel altijd voor de garantie te garanderen. Resumerend: je kunt de druppels jaren na de verlopen houdbaarheidsdatum gewoon gebruiken. De kwaliteit kan wel achteruit gaan. En na opening is het meest verstandig om het flesje zo snel mogelijk op te maken.
HEBBEN DE DRUPPELS EEN BITTERE ” STEVIA” ( NA) SMAAK?
De druppels hebben dankzij de samenstelling geen bittere of ” drop-achtige” nasmaken. Uiteraard blijft het zuivere stevia, wat wel voor een bittere nasmaak kan zorgen als er wordt over-gedoseerd. bij normaal gebruik geven de druppels geen nasmaak. Uiteraard is dit ook best persoonlijk. Er zijn mensen die de stevia smaak zeer heftig ervaren. Of zeer gevoelig zijn in smaak en smaakbeleving. Wil je hier meer over lezen? KLIK HIER 
DSC_0278

WAT KUN JE ER ALLEMAAL MEE?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, kun je ermee bakken, koken en de heerlijkste dranken mee maken. Vooral dranken maken is zeer favoriet, omdat het water een heerlijke smaak geeft, en zo de suikerrijke ( fris) dranken en sapjes kunnen vervangen.
SAM_7069-1200x800
Met iedere gewenste smaak kun je aan water een heerlijke smaak geven. Een flesje van 30 ml geeft ongeveer 75 liter heerlijke drank!!!!!!!Het is niet alleen superlekker en gezond, maar ook voordelig. KLIK HIER voor een lekker recept voor aardbeiendrank.
SAM_0934-1200x800
Met de smaakjes kun je ook vele recepten op smaak brengen. Je kunt bijvoorbeeld met de chocolade druppels heerlijke gezonde chocolade maken. KLIK HIER om naar het recept te gaan. 
IMG_0361-1200x800
Je kunt met de druppels alles zoeten wat je wenst. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zuivel/toetjes als kwark en yoghurt. De reguliere aardbei yoghurts bevatten bijvoorbeeld per kommetje van 250 ml gemiddeld zo’n 30 gram suiker. Zoet je een kommetje magere yoghurt met wat druppels aardbei-smaak, dan bevat deze yoghurt alleen de natuurlijke melksuikers. Geen ” vrije” suikers. En de smaak? Gewoon identiek.  Je kunt met de druppels ook allerlei toetjes maken, bijvoorbeeld deze heerlijke rijstepap. KLIK HIER voor het recept. 
SAM_6788-1200x800
Het is hip en populair  om zelf melkvervangers te maken. De druppels zijn hierin de ideale zoetmakers. Een paar druppels aan je homemade melk toevoegen en je hebt een gezonde melkvervanger. KLIK HIER voor recepten.
IMG_3038-1200x800
Zoals je eerder hebt kunnen lezen verlenen de druppels zich perfect om te bakken. Ze zijn hittebestendig tot een temperatuur van 200 graden. Op mijn website staan talloze recepten. Kijk bij de recepten voor inspiratie, of KLIK HIER om een heerlijke en eenvoudige kokos cake te maken.
greensweet suiker 2

Waar kan ik het kopen?

Greensweet-stevia heeft zich afgelopen opgewerkt tot een hoogstaand kwaliteitsmerk. De producten zijn daarom steeds beter overal verkrijgbaar geworden. Verwacht echter géén Greensweet-stevia in een supermarkt aan te treffen. Greensweet onderhoudt zich graag van andere merken die kunstmatige additieven bevatten en chemisch zijn verwerkt. Je vindt Greensweet-stevia daarom alleen in hoog aangeschreven gezondheidswinkels als Vitaminstore, Holland & Barret, en G& W gezondheidswinkels. Daarnaast worden de druppels ook via de officiële webwinkel van Greensweet-stevia verkocht. Via andere grotere webwinkels kun je het ook bestellen, bijvoorbeeld  via www.puurenfit.nl   Dankzij de grote verkrijgbaarheid is het toegankelijk.

 

Nieuw: toffee-smaak

Anno Juli 2019 is er een nieuwe smaak bij gekomen: TOFFEE. Deze smaak is net als alle andere smaken gemaakt met een puur extract. Op exact DEZELFDE wijze als de karamel smaak. Dus: uit gedistilleerde oliën van o.a noten, zaden en pitten. Dit wordt opgelost in alcohol, of wordt gedroogd om verder te gebruiken als smaakversterker. Ook deze toffee smaak heeft een percentage van 2% aan extract.

De toffee smaak is wat zoeter dan de karamelsmaak. Wat sterker. Je kunt deze druppels exact hetzelfde verwerken als alle andere druppels. Omdat de smaak behoorlijk sterk is, zijn de druppels meest ideaal om mee te bakken tot 200 C. Maar is vooral erg lekker in een liter water! ( ongeveer 5-6 druppels)  Je kunt deze nieuwe smaak bestellen, door HIER te klikken.

 

4 Reacties op “Alles over greensweet-stevia druppels

  1. Ik ben op zoek naar goede Stevia zoetjes voor in de koffie. Hopelijk heb je voor mij een goed adres hiervoor.

  2. Monique ,bij holland & barrett ,verkopen ze nu ook flesjes stevia van het merk “greensweet-stevia ,zijn dit de zelfde produkten ,waar jij hier over schreef

  3. oeps ,ik heb je artikel nog eens na gelezen ,en als ik het goed begrijp -lees ,klopt het ,dat ze het ook bij holland & barrett verkopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *