Alles over Greensweet-Stevia

Ik ben een zeer fijne samenwerking begonnen met Greensweet-stevia. Meer over deze samenwerking kun je hier lezen. Uiteraard zijn er veel vragen over de producten van Greensweet-stevia. Om alles duidelijk op een rij te zetten, besloot ik dit artikel te schrijven met alle informatie en de antwoorden op meest gestelde vragen! 

12970759_964327790355325_5723192348842690379_o

WAT IS GREENSWEET-STEVIA?

Greensweet-stevia is een vrij uniek bedrijf wat wordt gerund door Susan Jansen. Ze is gevestigd in Kerkdriel.  Zij heeft GS opgericht en is verder gaan groeien. Voorafgaand heeft ze naar de meest best mogelijke kwaliteit steviolglycosiden gezocht om in Nederland een zeer hoog kwalitatief product op de markt te kunnen zetten. Susan was van mening dat er geen échte zuivere stevia verkrijgbaar was, enkel sporadisch via webwinkels. Ze wilde graag een loepzuiver en echt gezond product op de Nederlandse markt verkrijgbaar maken. Na heel wat investeringen en keihard werken is het haar inmiddels gelukt om in Nederland én België haar producten van topkwaliteit toegankelijk te maken. Inmiddels kunnen we de producten kopen bij grote gezondheidswinkels/ketens als Holland & Barret ( voorheen De Tuinen) , Vitaminestore en G&W gezondheidswinkels. Ook hebben deskundigen en professionals die met gezonde voeding en diëtiek bezig zijn GreenSweet ontdekt en hebben de producten in gebruik genomen in hun praktijk. Er wordt altijd hard gewerkt aan uitbreiding in het assortiment. Naast druppels, twee soorten sweet suiker en een Intense variant, werden er in de zomer  van 2016 twee nieuwe producten toegevoegd: een loepzuivere erythritol suiker en een stevia poedersuiker, Greensweet Icing. In 2017 werd de greensweet-stevia jam gelei kristal gelanceerd, een kant en klare suikervervanger om te geleren ( jam, pudding, soepen, sauzen) Greensweet-stevia groeit stevig door en blijft daarom ook continu met verrassende nieuwe heerlijke producten de markt verrassen! 

IMG_0079

STEVIA SWEET XTRA

Greensweet stevia sweet Xtra is een stevia-suiker die geschikt is om mee te bakken. ( baksuiker) De zoetkracht ligt 5-6 maal hoger t.o.v gewone suiker. De suikervervanger is gemaakt op basis van zuivere biologisch geproduceerde Reb A ( Rebaudioside A) Het gehalte is maar liefst 98%. Dit is het meest hoogst haalbare voor een consumptie suikervervanger. Als bulkmiddel ( vulmiddel) is zuivere erythritol gebruikt. De suikervervanger wordt meest zuiver geproduceerd.

Velen vragen zich af waarom stevia suiker wit van kleur is. Bij de meest zuiverste vorm van bewerken worden de steviolglycosiden, die worden gewonnen uit de blaadjes, met behulp van heet water uit de gedroogde blaadjes gewonnen. In grote stalen tanks worden deze opnieuw met heet water vermengd en enkele malen gereinigd, zonder enige bijkomstigheid van chemische hulpstoffen, enkel dus het hete water. Dit proces ( met enkel heet water) duurt langer dan het reinigen met een chemisch hulpmiddel. Het ruwe extract ( steviol) wordt vervolgens gefilterd en ingedikt. Na dit proces houden we een wit poederachtige substantie over: de stevia die we het meest kennen. Er zijn dus verschillende bewerkings-processen, en daarom ook verschillende structuren in stevia: van kristalsuiker tot poedervorm. Dit lijkt nog het meest op lichte poedersuiker. Kristallen zijn meest zuiver. Deze soorten zijn meest geschikt voor consumptie. Ze geven niet indirect/erg meteen een zeer bittere ( na) smaak. Het is meest geschikt om mee te bakken. Het is hittestabiel tot circa 200 graden, en geeft geen enkele karamellisering bij het verhitten. Stevia met een percentage aan steviolglycosiden van 98% is hoogst haalbaar om te consumeren. Alles wat een percentage ( puurheid ) heeft van onder de 95% valt zo’n beetje onder de categorie ” meuk” 😉

7e2ee29eeb5b30c0fc1d8cea3f35cbd6b24bef2c

Er is naast de sweet Xta ook een “ sweet” variant verkrijgbaar. Deze variant is geschikt voor de dagelijkse dingen te zoeten. De zoetkracht ligt gelijk aan gewone suiker ( 1:1) Deze variant kun je bijvoorbeeld gebruiken om warme dranken te zoeten, of gewone suiker te vervangen in alles waar gewone suiker in moet. Om te bakken is deze variant iets minder geschikt omdat het zijn zoetkracht vermindert. 

green sweet pot intense

SWEET INTENSE

Greensweet heeft een variant in het assortiment die 100-150 x zoeter is dan gewone tafelsuiker. De suikervervanger is geschikt voor alle doeleinden, echter is het zaak deze zeer gedoseerd te gebruiken. Nét even wat teveel gebruiken levert direct de bekende bittere, drop-achtige nasmaak op. Dankzij de enorme zuiverheid en zoetkracht, heb je ontzettend weinig nodig van deze suiker. Je doet er dus erg lang mee, als je simpelweg teveel gebruikt wordt alles bitterzoet en zul je het overdoseren wel uit je hoofd laten 😉

IMG_0078

ICING POEDERSUIKER

Icing poedersuiker wordt gemaakt van sweet Xtra baksuiker. Dit wordt zeer fijn verpoederd. Je verkrijgt dan een heerlijk poedersuiker die geen tot nauwelijks calorieën bevat, en geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het kan in regel 1:1 worden gebruikt ter vervanging voor gewoon poedersuiker. Wel kan een teveel ( bijvoorbeeld in een recept als zoetmiddel) net zo werken als gewone stevia baksuiker en kun je de poedersuiker net als de sweet Xtra het beste op smaak toevoegen.

IMG_0076

Je kunt met deze poedersuiker enorm veel lekkers maken. Het is niet alleen verrukkelijk over pannenkoeken en poffertjes, oliebollen en beignets, maar je kunt het ook als basis gebruiken voor glazuur te maken ( Icing of Frost) Door enkel wat water of melk toe te voegen verkrijg je een heerlijk glazuur, die je kunt gebruiken als topping. Je kunt ook ” een niet van het origineel te onderscheiden” gezonde variant maken van gestampte muisjes! Klik hier om naar het eenvoudige recept te gaan.  Greensweet-stevia Icing is een super-gezonde vervanging op poedersuiker! En enorm veelzijdig in de keuken te gebruiken! Maak bijvoorbeeld ook eens deze lekkere banaan torentjes waar je zelfs je oven niet voor hoeft aan te zetten!

19181876_1408113302583195_745548043_o

JAM GELEI KRISTAL

In 2017 lanceerde Greensweet-stevia een bijzonder nieuw product: een gelei kristal die kant en klaar geleert. Lees er alles over in mijn artikel. 

greensweet promo choco druppels

GREENSWEET DRUPPELS

De druppels van GS zijn vrij uniek te noemen. Ze worden namelijk gemaakt van pure extracten. Dit zeer natuurlijke zuivere aroma geeft de druppels hun specifieke pure smaken. De extracten zijn van biologische afkomst. Zo worden de chocoladedruppels gemaakt van echte cacao, en wordt de appelsmaak gehaald uit biologische appelpulp. Omdat deze loepzuiver en puur zijn, moeten mensen met een overgevoeligheid/allergie voor bijvoorbeeld fructose en cacao oppassen. De druppels zijn helaas voor deze ( gelukkig zeer kleine) groep mensen niet geschikt. 

Omdat de druppels in glazen flesjes zijn verpakt, blijft de kwaliteit van de druppels lang bewaard. Ook werkt het een stuk hygiënischer dankzij de speciale pipet, die er ook voor zorgt dat je de druppels goed gedoseerd kunt gebruiken. De pipet zorgt ervoor dat de vloeistof per druppel wordt afgegeven. Een druppel staat gelijk aan een flinke theelepel suiker. Meer lezen over aroma’s? Klik hier.

KUN JE BAKKEN MET DE DRUPPELS?

Jazeker. De druppels zijn hittebestendig tot 200 graden. Je kunt de druppels gewoon gebruiken om alle baksels te zoeten. Net als bij gewoon intact vers fruit, zal de smaken wat vervagen door het bakproces. Maar er blijft veel van de gebruikte smaak achter. Ik adviseer altijd om op smaak te zoeten. Iedereen heeft immers zo zijn eigen zoetbehoeften. Begin met twee druppels en voeg meer druppels toe op smaak.  Een tip: gebruik wat vet in een baksel, dit beperkt de vluchtigheid van de druppels aanzienlijk. Voeg een eetlepel kokosolie toe bijvoorbeeld. 

HOE ZIT HET MET DE GLYCERINE IN DE DRUPPELS?

Glycerine, beter bekend als glycerol, is een organische verbinding. Het is de eenvoudigste drievoudige alcohol en komt voor als een viskeuze kleurloze vloeistof. Glycerol is vrij goed oplosbaar in water. Glycerol wordt industrieel vrijwel altijd gemaakt uit dierlijk vet. Biologisch wordt het gemaakt uit plantaardige oliën. Glycerol wordt vaak gebruikt als oplosmiddel of zoetmaker in tal van producten als margarine, snoep en koek. Als toegestane stof staat het geregistreerd onder E nummer 422. 

Glycerol komt ook van nature voor in het menselijk lichaam. Het wordt gebruikt bij de synthese van triacylglycerolen ( esters van glycerol en drie vetzuren) en fosfolipide ( een lipide bestaande uit een fosfaatgroep, een glycerolgroep, een stikstof-bevattende alcoholgroep, en een vetzuurgroep) . Bij afbraak van deze stoffen komt er glycerol vrij. Dit vrije glycerol wordt o.a gebruikt in de gluconeogenese ( het opnieuw vormen van glucose)

Het natuurlijk glycerol in de druppels is van biologische afkomst en meest zuiver. 

HOE BEWAAR JE DE DRUPPELS?

Je kunt de druppels na opening het beste op een koele, donkere plaats bewaren. Als de buitentemperatuur hoger is dan 22-25 graden, adviseer ik je om de druppels in de deurruimten van de koelkast te bewaren, of op de meest warme plaats in de koelkast. In een donkere kelder is ook perfect.

SAM_1463

HEBBEN DE DRUPPELS INVLOED OP DE REST VAN DE INGREDIËNTEN IN EEN BAKSEL?

Neen. De druppels doen alleen hun werk: iets zoeten. 

ZIJN DE PRODUCTEN VAN GREENSWEET GMO VRIJ?

Jazeker. Alles is vrij van genetische manipulatie.

WAAROM STAAT ER ” NATUURLIJK AROMA” OP DE FLESJES, TERWIJL ER PURE EXTRACTEN IN ZITTEN?

Aan vermeldingen op verpakkingen zijn strenge wet en regelgevingen gemoeid. Zo mag er geen ” pure extract” worden vermeld, maar wel ” natuurlijk aroma”.  Dit gaat dus om een wettelijke bepaling.

HOE WORDEN DE PURE EXTRACTEN GEMAAKT?

Eigenlijk net zoals we dit thuis maken. De extracten worden getrokken uit pure wodka, en alle basisgrondstoffen zijn 100% gecertificeerd biologisch en 100% natuurlijk van afkomst. Er wordt veel gevraagd hoe de caramelsmaak wordt gemaakt. Dit wordt gemaakt uit gedistilleerde oliën van o.a noten, zaden en pitten. Dit wordt opgelost in alcohol, of wordt gedroogd om verder te gebruiken als smaakversterker. Door het gebruik van echte pure biologische ingrediënten is het mogelijk dat mensen met allergieën of zeer overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen klachten kunnen krijgen van overmatig gebruik van de druppels. Zo bevat de chocoladesmaak echte cacao, waar sommige mensen allergische reacties van kunnen ondervinden. Let daarop als je je smaakjes uitkiest.

SAM_1461

ZOWEL STEVIA ALS ERYTHRITOL BEVAT GEEN KOOLHYDRATEN. WAAROM STAAT OP DE VERPAKKINGEN VAN GREENSWEET STEVIA DAT DE PRODUCTEN WEL VEEL KOOLHYDRATEN BEVATTEN?

Pure steviolglycosiden is tot 480 x zoeter dan gewone sucrose. Dit is zo zoet, dat wij dit niet kunnen eten. Daarom worden pure steviolglycosiden vaak vermengd met een draagmiddel ( bulkmiddel) Bij echte zuivere en pure stevia producten wordt dan meest gekozen voor de andere pure en zuivere suikervervanger, erythritol. Klik hier, om meer te lezen over erythritol. Erythritol heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als stevia. Het bevat geen koolhydraten en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel.  Zoals je in het erythritol-artikel kunt lezen, wordt alles niet als een koolhydraat in ons lichaam opgenomen, en omgezet in energie.Het lichaam voert alles af via de urine. Het telt dus niet mee als koolhydraat.  Het wordt echter WEL beschouwd als een koolhydraat. Het is wettelijk verplicht ( door de EU) om deze informatie juist op de verpakkingen te vermelden. Resumerend: er worden wel koolhydraten vermeld, maar deze zijn niet opneembaar door ons lichaam, waardoor het niet als koolhydraat/energie wordt gebruikt. Omdat de wet dit verplicht stelt, moeten voedingswaarden wel juist worden vermeld.

Er heerst vooral erg veel verwarring, omdat erg veel fabrikanten en websites deze NIET vermelden. Terwijl het wel wettelijk is verplicht. Greensweet-stevia houdt zich dus netjes aan wet-en regelgevingen volgens de EU. De reden waarom veel fabrikanten en webwinkels deze gegevens onjuist vermelden ( we lezen of helemaal niets, of een foute vermelding van 0 koolhydraten per 100 gram) is om deze illusie ( koolhydraat-vrij) niet te verstoren door een vermelding wat enkel verwarring kan opleveren. Veel mensen haken immers direct af, zodra ze lezen dat een zak stevia per 100 gram bijna 99% koolhydraten bevat. Terwijl het gaat om  niet opneembare koolhydraten. Greensweet-stevia is één van de weinige leveranciers die dit netjes vermeldt.

ZIJN DE DRUPPELS GESCHIKT VOOR BABY’S EN PEUTERS?

In principe wel. Ik persoonlijk adviseer altijd om nog heel even te wachten met het geven van zoetstoffen, in welke vorm dan ook aan baby’s onder de 12 maanden. Het maximale aantal aan druppels ligt op 60 druppels per 30 kilogram aan lichaamsgewicht. Als je kindje dus 15 kilo weegt, zou het 30 druppels per dag mogen. Het is dus vrij ruim, maar hou het bij de aller-allerkleinsten toch liefst zo minimaal mogelijk. Druppel bijvoorbeeld drie/vier druppels in een liter water en geef dit de gehele dag door.

WAAROM ZIJN ER GEEN UNIEKE SMAAKJES VERKRIJGBAAR ZOALS SALTED CARAMEL, TOFFEE OF PUMPKIN SPICE?

Greensweet-stevia kiest ervoor om zo zuiver mogelijk te blijven. Smaakjes die helemaal niet in natuurlijkheid voorkomen, zoals salted caramel, toffee of pumpkin spice worden gemaakt met hulpstoffen om deze smaak na te bootsen. Er wordt bijvoorbeeld propyleenglycol toegevoegd en een gewoon aroma. Hier kiest Greensweet-stevia juist niet voor. De druppels moeten o puur en zuiver mogelijk blijven. Zonder poespas en rare ingrediënten.

HOE LANG KUN JE DE DRUPPELS BEWAREN? 

De druppels kun je zeker 15 maanden bewaren. Daarna zijn ze ook nog prima bruikbaar. Je kunt er dus echt even mee vooruit, ook al ben je geen groot-gebruiker.

SAM_1416

Je kunt de producten direct bestellen via www.greensweet-stevia.nl maar de producten zijn ook op erg veel plekken ( inmiddels meér dan 500 verkooppunten!) verkrijgbaar door geheel Nederland en België. O.a verkrijgbaar bij:

– De Tuinen ( Holland & Barret)

– Vitaminstore

– G&W gezondheidwinkels

– Diverse kleinere ondernemingen in Nederland en België. 

– Diverse webwinkels. 

Zit jouw vraag er niet bij? Stel deze gerust hieronder, of stuur een mail : [email protected] of [email protected] greensweet-stevia.nl

Hopelijk is het zo weer wat duidelijker! 😉 

Een reactie op “Alles over Greensweet-Stevia

  1. Ik weet nooit of ik dergelijke zoetstoffen kan gebruiken…de term ‘zoetstof’ heeft bij mij altijd een negatieve inslag…in mijn beleving zijn alle zoetstoffen nog slechter dan suiker…en dit is een natuurlijk product…maar rietsuiker bijv.toch ook? Druivensuiker ook en ga zo naar door…maar je lichaam houdt niet van suiker, omdat? En waarom zou het bijv.wel van deze zoetstof houden? Ben echt benieuwd wat nou uiteindelijk het grote, fundamentele verschil is…echt vast hartelijk dank voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *