Alles over…..andijvie! Plus lekker salade-recept

Ik ben dol op verse groente, ik eet iedere dag tenminste anderhalf kilo! Iedere dag voor mij een feestje omdat er ontzettend veel valt te variëren. Er is werkelijk geen groente wat ik niet lust, wel zijn er bepaalde soorten die ik minder lekker vind, en daarom eigenlijk niet zo vaak op mijn menu zet. Andijvie is daar één van. Ik heb geen flauw idee waarom ik deze bladgroente niet in mijn favorieten lijstje heb staan, want echt vies is het niet en heb ik na langere tijd weer eens een verse krop gekocht in de biowinkel, dan vind ik het best lekker. Het is een beetje een rare snuiter voor mij, de andijvie 😁 of ik ben er eentje, dat kan natuurlijk ook.

Wat is het eigenlijk? En hoe gezond is het?

WAT IS ANDIJVIE?

Andijvie, origineel “ CICHORIUM ENDIVIA “ genaamd, is een eenjarig bladgewas dat nauw is verwant met de witlof. Het is een vrij robuuste plant. De groente is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar, in de wintermaanden komt de andijvie uit de glas-tuinbouw, de rest van de jaargetijden uit de koude grond. De andijviestruiken uit de glas-tuinbouw zijn kleiner en zachter, waardoor de kooktijd veel korter is. Reken ongeveer 3 minuten minder kooktijd dan de andijvie van de koude grond.  Er zijn twee variëteiten van de andijvie:
– HEELBLADERIGE ANDIJVIE
Dit zijn, zoals de naam al zegt, kroppen die hele bladen bevatten. Deze bladeren zijn niet ingesneden, of gekruld.
– KRULANDIJVIE / FRISEE ANDIJVIE
Dit is andijvie die je kunt herkennen aan een vrij open gele krop, wat ligt omringd door groen, krullerig en ver ingesneden decoratief blad. Deze andijvie is meer bitterder van smaak dan de heelbladige andijvie.

SUPERGEZOND

Andijvie is, net als andere groene bladgroenten extreem gezond. Met name de buitenste bladeren zijn zeer rijk aan vitamine A en C en is extreem rijk aan mineralen  ( kalium, calcium, ijzer, magnesium, zink ) Het bestaat voor het grootste deel uit water. Het bevat aardig wat eiwitten en calcium, wat andijvie interessant maakt voor veganisten. Het is een calorie / koolhydraat-arme groente. Het is een goede bron van vitamine K, een vitamine die we hard nodig hebben voor o.a een goede bloedstolling, en sterke botten. Het is tevens rijk aan foliumzuur en antioxidanten. Geen verkeerd idee dus om regelmatig andijvie op je menu te zetten!

HOE ETEN WE ANDIJVIE?

Andijvie kun je zowel rauw als gekookt eten. Het gele “ hart of kontje” wordt bestempeld als het lekkerste deel van een andijviekrop, snij dit dus zeker niet weg. Alles wat je beter niet kunt eten aan een krop is het harde taaie uiteinde. Dit is vrij bitter van smaak, maar wel eetbaar. Je kunt het rauw verwerken in salades, koken, stomen en stoven en bakken in de oven. Als je andijvie kookt, moet je, net als spinazie, rekening houden met slinken. Reken daarom flinke porties per persoon.

AANKOOP EN BEWAREN

Omdat andijvie voor het grootste deel uit water bestaat, is het niet lang houdbaar. In de koelkast kun je de krop na aankoop ongeveer 2 dagen bewaren, daarna zal de krop gaan verleppen en wordt het slap. Je kunt tegenwoordig voorgesneden/ voorbewerkte / voorverpakte andijvie kopen, hier geldt ook dat je de andijvie tot de aangegeven houdbaarheid-datum kunt gebruiken.
Let bij aankoop goed op:
versheid: de krop moet fris ogen en mooie groene bladeren hebben
– dat er geen bruine vlekjes op de bladeren aanwezig zijn
– dat de krop fris ruikt
– dat de bladeren stevig zijn
– dat het gele hart fris ruikt en oogt

LEKKERE SIMPELE FRISSE SALADE

Zin gekregen om een verse krop andijvie te gaan kopen? Ik heb hier een geweldig lekker en simpel te maken recept voor een salade. Je kunt deze salade “ on-the-side” eten, maar ook bij een maaltijd. Deze salade is geschikt voor twee personen.
WAT HEB JE NODIG?
  • Een verse krop ( liefst biologisch) andijvie
  • Een koffiekopje edelgist
  • Twee flinke eetlep[els ras el Hanout kruiden of andere lekkere kruidenmix
  • Een theelepel komijnpoeder
  • Een half koffiekopje kokos-snippers
  • Een flinke scheut Aminos of tamarisaus
Snij de andijvie in reepjes. Meng de rest van de ingrediënten erdoor. Eventueel nog wat garneren met pijnboom-pitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *