Alles over natuurlijke gezichtscrèmes + mijn favorieten uitgelicht

Nu dat ik op weg ben naar “ the big 50 “ wordt goede gezichtsverzorging steeds belangrijker. De tand des tijds hou je niet tegen, hoe graag je ook zou willen. Ondanks alle magische smeersels die we tegenwoordig kunnen kopen, gaat alles langzaam maar zeker zakken. Ik merk dit bij mezelf vooral rondom mijn ogen. Ik mag echt in mijn handjes knijpen, ik heb verder geen enkele vouw of rimpel in mijn gezicht. Maar de zwaartekracht rondom mijn ogen heeft toegeslagen. 

Terwijl iedereen zich suf smeert met het zoveelste magische wonder-cremmetje wordt er voorbij gegaan aan twee heel belangrijke punten:
– DE INGREDIËNTEN VAN EEN CREME 
– VOEDING
Bijna wekelijks zie ik wel weer een nieuwe “ anti-age” of “ anti rimpel” créme op de markt verschijnen. Het is big business. Loop een rondje door de Etos of het Kruidvat, en je begrijpt wat ik bedoel. De meest flitsende displays trekken jou als een magneet naar het allernieuwste hippe smeerseltje die dit keer echt belooft dat het werkt als botox zonder prikken, of het je “ face uplift” zonder erin te moeten snijden . Als al die wonderlijke smeersels zouden werken, dan zou de wereld vast met strak getrokken gezichten zijn bezaaid. Als ik om mij heen kijk, is dit niet het geval, dus ik denk dat het betreft de werking wel los zal lopen. Misschien ben ik daar met mijn Rotterdamse achtergrond ook veel te nuchter voor. Zo heb ik ook nooit echt geloofd in de termen “ dag en nacht créme”. Ik heb nog nooit een nachtcréme op mijn gezicht gesmeerd, of dat moet per ongeluk zijn geweest, of onbewust. Maar een créme is bij mij gewoon een créme die zijn werk moet doen. Aangezien ik op mijn bijna 50 ste nog rimpel-loos door het leven stap heb ik vast niets gemist .
Want het komt ook helemaal niet uit een potje. Verzorging is zeker een zeer belangrijke sleutel in de strijd tegen de zwaartekracht, maar het grootste takenpakket is toebedeeld aan je lichaam. En dan met name wat je daarin stopt. Ook heeft een omgeving erg veel invloed. Zonlicht, vervuiling, of je in een druk gebied woont waar erg veel verkeer raast, of of je werkt met vervelende dampen of geuren. Dit heeft allemaal invloed, maar het grote aandachtspunt is voeding en leefstal/ Je kunt denk ik zelf wel bedenken dat roken niet alleen mega slecht is voor je organen, maar ook voor je huid. Alcohol drinken idem dito. Maar wis suiker en verzadigde ( trans) vetten niet uit. Het lichaam is eigenlijk een groot orkest die niet mooi kan spelen als er een paar vals spelen.

VOEDING

Wat je eet en drinkt is dus echt veel en veel belangrijker dan wat je op je huid smeert. Ook al is dit ook belangrijk natuurlijk, maar daar kom ik later op terug. Voeding is leven. En als jouw leven jou veel waard is ga je er verstandig mee om. Ik zie tegenwoordig ontzettend veel mensen met veel zorg rn liefde hun smartphone koesteren, ik zie stoere mannen hun auto’s met een verliefde blik in hun ogen oppoetsen. We zouden deze zelfde liefde in ons lichaam moeten stoppen, in de vorm van gezond, en gevarieerde voeding. Dat klinkt slaapverwekkend, i know, want zelf vind ik het ook saai worden dit 1000.0000 x te vertellen. Maar het blijft helaas wel nodig. Want we eten en drinken met zijn allen nog steeds teveel, te ongezond en de hele dag door. Dit betekent, dat je lichaam 24 uur hard moet werken om alles te verwerken. Dit kan klachten geven als maag en darmklachten, diabetes, hart en vaatziekten ( gaaaahaaaap … ) Ja, weer dat bekende verhaal, i know. Maar we zouden er voor één keertje naar moeten luisteren. En ons echt bewuster worden van de risico’s.
Ik ga geen belerend vingertje opsteken. Maar ik wil zeker benadrukken om er tenminste over na te denken. Wat we eten en drinken heeft namelijk invloed op ALLES wat we doen. En op de conditie van de huid.

DE HUID, EEN BELANGRIJK ORGAAN

Zo’n 60-65% van wat we op onze huid smeren, wordt door onze huid opgenomen en naar de bloedbaan getransporteerd. Daar staan we helemaal niet bij stil omdat we denken dat iets pas binnen komt als we dit via de mond doorslikken. Niet dus. Want onze huid is ook een orgaan. En werkt net zo hard als de organen “ inside”. De huid werkt nauw samen met de organen inside. Als jij je bijvoorbeeld lelijk brandt aan een hete pan ( iets wat mij niet vreemd is…) voel je dit. De huid is opgebouwd uit  drie lagen : de OPPERHUID, de LEDERHUID en de ONDERHUID. . Met haartjes, de buitenkant  en het diepere gedeelte, de onderhuidse laag ( vetweefsel ) De opperhuid is erg dun. Deze bestaat uit vezels ( lederhuid ) In de vezelplaat zitten bloedvaten. Een lichte ( eerste graad) verbranding geeft erg veel pijn, terwijl je bij een derde graadsverbranding niets meer voelt. Dit heet “ tot op het vet verbrand”. De zenuwen zijn dan aangetast.
Een zeer imposant iets dus, onze huid en het is best gek dat we dit zo voor lief nemen. Totdat je er wat aan gaat mankeren….Want er zijn nogal wat  huid aandoeningen die je leven behoorlijk kunnen verzieken.
Mezelf even als voorbeeld nemend; ik heb een extreem overgevoelige, kwetsbare huid wat zeer snel is geïrriteerd, supersnel reageert op stoffen die niet worden “ gepikt” door de huid, en zelfs open / kapot kan springen bij het minste geringste. Ik weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is om te weten WAT je op je huid smeert. Ik kwam al vroeg in mijn leven in aanraking met de term “ natuurlijke verzorging” lang voordat het hip and happening werd. Mijn huid reageert extreem heftig op bepaalde synthetische chemische stoffen, waar we heel erg veel van tegenkomen in cosmetica en verzorgingsproducten. Al vroeg in mijn leven was ik “ overgeleverd” aan natuurlijke producten. In de jaren 70 was dit gelukkig nog prima vindbaar omdat er in deze periode nog vrij weinig chemisch en synthetisch werd geproduceerd, al was het sterk in opkomst. Maar gelukkig vond mijn moeder altijd wel een goede billen créme waar ik goed op reageerde. Ik ben nooit een “ Zwitsal-kind” geweest omdat mijn huid hier zeer hevig op reageerde. Mijn moeder gebruikte veel Aleppo-zeep. Iets wat ik vandaag nog steeds gebruik.
Afgelopen jaren is de cosmetische industrie gigantisch gegroeid, maar niet altijd  ten goede voor onze huid-gezondheid. . Vrijwel alle gangbare producten voor onze dagelijkse verzorging bevatten agressieve, chemische, synthetische stoffen. Deze stoffen zijn door de EU 100% veilig verklaard, maar in de praktijk zien we steeds meer gevallen van huid-aandoeningen als uitslag, jeuk, roodheid, zwelling enzovoort. In Mei 2019 begon de rijksoverheid met een heuse campagne om de consument bewuster te maken van al deze stoffen ( www.waarzitwatin.nl )  Ik vind dit opmerkelijk te noemen, het toont volgens mij aan dat we ons wel degelijk zorgen kunnen maken bij een aantal van deze stoffen. Als zoiets als een rijksoverheid een campagne start, zegt dit voor mij voldoende. Resumerend kunnen we gerust vaststellen dat de dagelijkse verzorging niet zo onschuldig is als het lijkt. Iets waar ik mij al jaren zorgen over maak. Ik heb mezelf als tastbaar bewijsmateriaal om te weten wat sommige stoffen op je huid kunnen doen.
Gelukkig worden steeds meer consumenten bewuster. Dit resulteert in een antwoord van de cosmetische industrie: de opkomst van 100% biologisch en natuurlijk, of ook wel terug naar de basis. Ik ben bijvoorbeeld een mega fan van de merken ROYAL GREEN en VAN DER PIGGE. Deze fabrikanten werken 100% zuiver, puur en zo biologisch mogelijk. Wat zij doen is bij de basis blijven. En dit levert juist de pareltjes op.
Inmiddels is ook hierin een wildgroei ontstaan en zijn er grote verschillen. Veel fabrikanten proberen een graantje mee te pikken, en zetten groot bijvoorbeeld BIOLOGISCH op hun verpakkingen. Dit zegt echter niet direct dat de boel ook 100% natuurlijk is gebleven.
We zien bijvoorbeeld vaak in ingrediënten lijsten termen als “ alcohol “ en “ minerale oliën “. Onder minerale oliën valt erg veel, ook vaseline, paraffine .Deze komen uit de petrochemische industrie, en zijn rest producten van raffinaderijen. Alcohol werkt zeer irriterend op de huid, maar er kan grote verwarring ontstaan, omdat alcohol kan zijn gewonnen uit natuurlijke bron en uit synthetische bron. Zo zijn alcoholen gemaakt met acetyl,stearyl, en cetearyl natuurlijk. Daarnaast is alcohol meestal ( ook wettelijk gezien ) nodig om een product maakbaar en bruikbaar te maken. Zolang de alcohol term ergens onderaan wordt vermeld in een ingrediëntenlijst, is het minst schadelijk.
Ook pure, natuurlijke stoffen kunnen de huid irriteren. Zoals je leest is “ 100% natuurlijk” zo zwart wit niet en is het vooral een kwestie van een persoonlijke zoektocht naar een voor jou geschikte formule. En da’s nog niet eenvoudig.

VEEL SMEERSELS

Ga er vandaag de dag maar eens aan staan: een goede gezichtscréme vinden. Okay: we weten dat we liefst 100% natuurlijke producten moeten kiezen en als het even kan, ook zo milieuvriendelijk verpakt. En we weten ook, dat we goed de ingrediëntenlijstjes moeten doorspitten. Maar dan? WELKE? 
Er zijn crémes voor iedere leeftijdsgroep, crémes die specifiek zijn gericht op een bepaalde probleemhuid, crémes die speciaal zijn ontwikkeld voor bepaalde delen van de huid ( onder de ogen bijvoorbeeld ) en crémes voor een bepaald huidtype . Ik kreeg jaren geleden een zeer goede en bruikbare tip van een natuur arts, die was gespecialiseerd in huidproblematiek. Zij zei” kies altijd voor een créme die geen lange lijst aan ingrediënten heeft en geschikt is voor de tere en gevoelige huid. “ Zij vertelde mij dat je dan, ongeacht welke huid je hebt, wel goed zit. Zij vertelde mij ook wat ik zelf instinctief wist, dat je nooit moet trappen in marketing trucjes als een dag en een nacht en een oog créme. Ze zei dat het ook weer geen zinloos begrip was, maar het vrijwel altijd weinig tot niets verschilde t.0.v een gewone créme. Wat er gebeurt is dat er een aantal stofjes worden toegevoegd aan een basis créme die bewezen effectief zijn voor bijvoorbeeld de huid onder de ogen. Maar het zijn geen wondermiddelen die de boel weer omhoog trekken of rimpelvrij maken. Het geeft hooguit een kleine extra verzorging. Als je bijvoorbeeld echt een vreselijk droge huid hebt onder en rondom je ogen, dan kan een “ Eye créme” effectief zijn.
In basis komt het erop neer, dat je moet zorgen voor een créme die voor jou goed werkt. Noem het voor het gemak dagcréme. Maar ook dit is eigenlijk een marketing-label. Een créme moet voor jouw huid vooral WERKZAAM zijn. . Of dit nu een dag, nacht of zelfs een oog-créme is, maakt niets uit.
Ook is het belangrijk goed naar je huid te kijken en “ te luisteren”. Je kunt dan eindelijk je meest ideale créme hebben gevonden, als we ouder worden verandert de huid met ons mee en dit kan ook andere verzorging gaan vragen. Waar je op moet letten is dat je huid goed gehydrateerd blijft en niet trekt / droog wordt. Crémes die geschikt worden geacht voor bepaalde leeftijd-categorieen , berusten ook op marketing. Je bent immers niet in een hokje te stoppen gericht op leeftijd. Iedereen veroudert weer anders. Als ik naar kennis A kijk, die vorige week 50 is geworden, ziet haar huid er totaal anders uit dan mijne. Ze heeft meer rimpels, en ouderdomsvlekken in haar gezicht. We zijn ( bijna ) even oud, maar hebben een totaal andere huid. Een créme geschikt voor een 50+ huid vind ik dan ook een beetje kolder.

HOE KIES JE EEN CREME WAT GESCHIKT IS VOOR JOUW HUID?

Natuurlijk kun je mijn gebabbel onzin vinden en geloven in een dag / nacht/ oog/ leeftijd / anti veroudering/ anti rimpelcréme. Zeker als zo’n créme werkelijk wat voor je doet. Maar het probleem is dat je meestal veel meer moet betalen. En dat is zonde. Zeker beroemde merken durven een fiks bedrag te vragen. Denk aan een LA MER of CLINIQUE. Over de € 100 euro voor een potje créme is niets ongewoonlijks in deze wereld. Jaren geleden heb ik mij daar ook ooit eens aan gewaagd, echt waar. Ik begrijp dat nu nog steeds niet, maar het was nog in mijn studieperiode dus ben ik vergeven 😉 Ik heb mij ooit een potje LA MER creme laten aansmeren wat mij bijna € 85 euro kostte, nu al veel geld, maar toen nog veel meer. En deed het nu méér dan een potje créme van de Aldi voor nog geen € 3 euro? Nee. Niets meer. Er was geen enkel verschil. Deze ervaring zette mij gelukkig  meteen met beide benen op de grond. Rond deze periode begon zo’n beetje mijn jarenlange zoektocht  naar DE juiste créme. Ik heb jarenlang de aloë Vera créme gebruikt van de BodyShop. Tot mijn huid er genoeg van kreeg. Daarna werd het echt een zoektocht, want mijn huid begon, bij-wijze-van, al uitslag te vertonen als ik maar in de buurt kwam van potjes creme. Ik vond een goede natuurlijke biologische creme die handmatig werd gemaakt door een natuur-huidspecialist. Deze créme heb ik jaren goed kunnen gebruiken, tot mijn huid er weer genoeg van kreeg. En zo strompel ik tot de dag van vandaag verder. Inmiddels heb ik het grote geluk dat er veel echt 100% natuurlijke crémes op de markt zijn verschenen. Ik heb op dit moment nooit een vast merk in gebruik. En dat bevalt eigenlijk prima. Ik wissel steeds af met een andere créme waar mijn huid erg blij van wordt. Daarbij kijk ik niet naar een type, of een bepaalde geschiktheid. Als een creme voor mij werkt, dan werkt het. Aangezien mijn huid nog supermooi is, denk ik niet dat ik daarmee iets totaal verkeerds doe.
Dit is dus hoe ik een geschikte créme kies. Eigenlijk puur op ervaringen en hoe mijn huid reageert. Waar kun je nog meer op letten>?
– Kies crémes op natuurlijke, liefst biologische  basis. Al kun je ook op natuurlijke stoffen reacties vertonen, synthetische verzorging is ongezonder. 
– Staar je niet blind op een type of geschiktheid van een créme. Crémes voor een droge huid kunnen net zo slecht werken als een créme voor een normale huid. Laat jouw eigen huid dat bepalen, en niet een fabrikant.
– Een goede fabrikant / winkel / webwinkel heeft de mogelijkheid tot proefmonsters. Vraag hier altijd naar. Ze zijn meestal gratis. Je kunt het beste een kleine proefverpakking kopen, omdat een créme vaak wat langer nodig heeft om te acclimatiseren op je huid. 
– Koop alleen bij betrouwbare verkooppunten. Google eerst voordat je een merk wilt gaan aanschaffen en bekijk de ervaringen van anderen. 
– Probeer een creme nooit uit op je hand of andere plekken waarvoor het uiteindelijk is bedoeld. Smeer direct op je gezicht, waar het tenslotte ook zijn werk moet gaan doen. 

MIJN VOORKEUREN

Ik gebruik verschillende crèmes voor mijn gezicht. Zodra een potje / flesje / tube op is, stap ik over op een ander merk. Ik heb inmiddels een paar merken, die mijn grote voorkeur genieten. Ik zet ze op een rij, met uitgebreide informatie. Al deze crémes zijn uitermate geschikt voor een gevoelige huid. Mijn huid is een zeer goede graadmeter, en daarom durf ik 100% garant te staan voor deze lijst aan crèmes. Doe er je voordeel mee. De crèmes staan onwillekeurig onder elkaar.
PIROCHE ROSALPINA CREME
Ik ontdekte deze créme “ bij toeval”. Hij zat in één van de JOUW BOXEN van mijn collega Ralph Moorman. Het zag er qua samenstelling zo goed uit dat ik het wel aandurfde om op mijn gezicht te smeren. KLIK HIER om mijn volledige ervaringen te lezen.
INIKA ROSESHIP ROZENBOTTEL OLIE
Niet echt een créme, maar omdat het op mijn huid zo wonderlijk goed werkt, zet ik hem in deze lijst met grote favorieten. KLIK HIER om mijn volledige ervaringen te lezen.
SUIT MATTERS GEZICHTCREME
Ik wordt veel benaderd om producten te reviewen. Een poosje geleden ontving ik een erg leuke mail van Rosa, één van de drijvende krachten achter www.suitmatters.nl Ze vertelde mij enthousiast over hun producten, waardoor ik meteen enthousiast werd, Ze werken namelijk 100% puur en natuurlijk. De producten bestaan in basis niet uit water ( zoals bij de meeste crèmes het geval is ) maar uit 100% pure en zuivere ingrediënten. Deze creme bestaat bijvoorbeeld voor het grootste gedeelte uit Macadamia olie.  Daarnaast vinden we o.a :
– Glycerine uit kokosolie
– Zonnebloemolie
– Zuivere kokosolie
– Jobsba olie
– sheabutter
– teunisbloem olie
– Moerasbloem olie
– Aloê  Vera
– Paardenstaart extract
Het alcohol in deze créme betreft de Cetearyl. Deze droogt de huid niet uit. Er zitten nog wat andere  stoffen ( op natuurlijke basis )  in, waar ik aanvankelijk wat weerstand tegen heb, maar het pakt op mijn huid echt supergoed uit. De stoffen komen dus in zeer minimale hoeveelheden voor. Als mijn huid er niet op reageert, zit dat wel goed. Onthoud, dat ook in natuurlijke crémes het noodzakelijk is om wat stofjes toe te voegen om de creme bijvoorbeeld maakbaar, verkoopbaar en houdbaar te houden. Dit merk je bijvoorbeeld als je zelf je creme maakt. Dit hou je maar zeer kort goed. Ik ga uiteraard ook voor het hoogst haalbare aan puurheid, maar ik ben ook realistisch genoeg om te bedenken dat er aan wettelijke regels moet worden gehouden. Deze creme is echt heel erg fijn. Mijn huid reageert er zeer goed op, geen reacties, het geeft een fijn, gehydrateerd gevoel. Geschikt voor veganisten.  Wil je meer info? KLIK HIER
EARTH LINE HYDRO CREME
Earth Line komt uit het brein van Roy Jongens, de drijvende kracht achter het merk ROYAL GREEN. Ik ben één van zijn grootste fans, en heb daarom ook de Earth Line producten hoog in het vaandel. Waaronder deze super geweldige creme. Het is op basis van joboba olie. De ingrediënten zijn 100% gecertificeerd biologisch en loepzuiver. Het bevat naast jobsba o.a :
– Glycerine op basis van soja
– Macadamia olie
– Sheabutter
– Aloê Vera 
– Rode alg
– Avocado olie
– Amandelolie
– Zuivere kokosolie
– Paardenstaart extract
– Vitamine E
Ook hier komen we vrijwel dezelfde stoffen tegen als in andere natuurlijke crèmes om de creme te conserveren. Meestal worden dezelfde stofjes gebruikt, op natuurlijke basis. We zien bijvoorbeeld ook in deze creme de Cetearyl alcohol terug. Deze creme gebruik ik inmiddels zo’n twee jaar ( afwisselend ) en dit met zeer grote tevredenheid. Mijn huid reageert er heel erg goed op. Fijn potje ook, het is erg gebruiksvriendelijk. Ik hou normaal gesproken niet zo van crèmes die in potjes zitten, vanwege de hygiëne maar je krijgt bij deze creme een spateltje, waardoor je de creme niet met je vingers hoeft aan te raken in de pot. Geschikt voor veganisten. De creme bevat tevens een plantaardig UV filter.   Wil je meer info ? KLIK HIER
LA SAPONARIA  GEZICHTSCREME
Dit merk is nog vrij onbekend in Nederland, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Het betreft een Italiaans merk, die in Nederland op dit moment  ( zomer 2019) de eerste producten op de Nederlandse markt zet. De importeur in de Benelux is www.mygreenuniverse.eu  Dit merk werkt zo nauw mogelijk samen met mens, milieu en de natuur. Ze verkopen producten die geen chemische stoffen bevatten, veel wordt zelfs nog handmatig gemaakt. Het merk houdt tevens zeer veel rekening met bepaalde arbeidsomstandigheden , die hun gebruikte ingrediënten met zich meebrengen. Alles moet fair trade zijn en liefst zoveel mogelijk afkomstig zijn van ethische ketens. Dit houdt in, dat er zoveel mogelijk wordt samengewerkt met kleine bedrijven, en bedrijven die sociale die werk-inclusieprojecten  bevorderen. Ook werken zij geheel diervriendelijk. Er wordt gezorgd voor zoveel mogelijk certificering, natuurlijkheid en bioactiviteit.
Er zijn verschillende soorten gezichtscrèmes verkrijgbaar, maar mijn huid reageert het beste op de “ Nourishing & Velvety face Cream” die hylaluronzuur bevat. Daarnaast bevat het o.a :
– Blauwe bessen water
– Glycerine op basis van soja
– Argan olie
– Baobab
– Sheabutter
– Vitamine E
– Olijfolie
– Venkel olie
– Zonnebloem olie
 
 
Wat ik vooral erg fijn vind aan deze creme is dat het in een glazen flesje zit. Ook deze creme is geschikt voor veganisten. Wil je meer info? KLIK HIER
 
VAN DER PIGGE SHEABUTTER REPAIR CREME
Natuurlijk ontbreekt VAN DER PIGGE niet in mijn favorieten lijst. Zij hebben een paar geweldige gezichtscrèmes in hun assortiment waarvan de sheabutter repair mijn grootste favoriet is. Dit is werkelijk een ge-wel-dige creme die ook echt heerlijk ruikt. Het trekt direct in mijn huid. En mijn huid wordt er echt blij van. Geen enkele reactie, alleen maar een goed gehydrateerd resultaat. De creme is gebaseerd op, zoals de naam het al zegt, sheabutter. Daarnaast vinden we o.a:
– Zuivere kokosolie
– Argan olie
– Aloë Vera
– Hylaluronzuur
– Avocado olie
– Teunisbloem olie
– Rozenbottel
– Witte thee extract
-Venkel olie
Deze creme bevat net als de Earth line, een plantaardige UV filter.  VDP heeft deze creme geschikt gesteld voor 60+ maar het werkt op mijn bijna-50-jarige huid meer dan uitstekend. Deze creme wordt vaak gebruikt als een goede ondergrond op het gezicht als je veel in de zon bent, onder je zonnebrandcreme. Deze creme behoort tot de top onder mijn favorieten. Geschikt voor veganisten.  Wil je meer info? KLIK HIER
….mijn ” blote billen-toet” na het smeren van gezichtscrème ( fotoshop en filter vrij ;). )

Verstandig gebruiken

Zie hier ( foto hierboven..) mijn ” blote billen-toet”. Ik heb mijn gezicht ingesmeerd met een gezichtscrème, en dit direct na het smeren gefotografeerd. Mijn huid ziet er gezond kleurend uit en voelt heel erg zacht.

Dit is het aantal, wat ik gebruik per smeerbeurt. Daarom zijn pompjes ideaal. Ik heb aan één ” pompje” meer dan genoeg, en daar neem ik ook mijn nek nog in mee. Een veel gemaakte fout is dat mensen teveel creme op hun gezicht smeren. Dit geeft eigenlijk alleen maar nadelen. Het is kostbaar, omdat méér creme smeren in vrijwel alle gevallen zinloos is, en je min of meer veel creme ongebruikt door je huid wegsmeert. Dat is zonde, maar ook helemaal niet zo goed voor je huid. Té dikke lagen kunnen mogelijk op de huid blijven liggen wat een vettig gevoel geeft. De huid kan tevens minder goed ademen. Gebruik daarom nooit méér dan een ” erwtje” voor je gezicht en nek.

SAMENWERKING

Onthoud, dat een gezonde huid niet uit potjes, tubes, flesjes enzovoort gehaald kan worden. Wel is het een belangrijke schakel in de samenwerking met onze huid. De huid wordt gevoed van binnenuit, en dus ligt de grote factor ook in je voeding. Ik eet iedere dag tussen de anderhalf en twee kilo verse groente. Dit heeft zeker een gunstige invloed op mijn huid, maar ik rook ook niet ( nooit gedaan ) en drink geen alcoholische dranken , ik eet 98% veganistisch maar vooral 100% meukvrij, wat betekent dat ik bewerkt voedsel laat staan. Ik sport iedere dag, drink tenminste twee liter water per dag en woon in een groengrijke omgeving waar nauwelijks verkeer langskomt. Ik begeef mij tegen wil en dank weinig in de zon vanwege een lichte zonne-allergie, en als ik de zon in ga, gebruik ik een zonnebrandcreme . Het is voor mij een heerlijke leefwijze die ik dan ook met het grootste gemak en plezier vol kan houden. Ik probeer zo goed als ik kan samen te werken met mijn lijf. Deze samenwerking ligt bij iedereen anders, maar het is wel de taak om deze samenwerking AAN TE GAAN. Wat ik eerder zei: zie je lichaam als een orkest. Speelt daar iemand vals, zal het hele orkest daar hinder van ondervinden en niet 100% zuiver meer kunnen spelen. Zolang iedereen samenwerkt zal het orkest in een mooie harmonie kunnen presteren. Zo werkt dit ook met gezichtscrèmes versus de huid. Smeer er geen troep op.

 

3 Reacties op “Alles over natuurlijke gezichtscrèmes + mijn favorieten uitgelicht

 1. Hoi Monique,

  Dank je voor weer zo’n fijn artikel! Ik ben helemaal fan van Suits Matter. Jouw review gaat over crèmes, dus ik snap dat je ze niet noemt, maar zij hebben ook heel fijne anti-aging drops en anti-pollution drops. Die gebruik ik sinds kort en dan is een crème niet meer nodig. Briljant spul.
  Ga vooral door met schrijven!!

  Groetjes, Marjolein

 2. Ha Monique, ik gebruik al dertig jaar dr Hauschka, echt n fantastisch merk. Ben 71 en nog n gladde huid.
  Gezond eten niet roken en drinken heeft er zeker mee te maken
  Het is zeker geen goedkoop merk maar je doet er vrij lang mee. Nachtcreme gebruik ik ook niet. Helaas is het ook niet overal te koop zodat je echt naar reformhuis of n speciaalzaak moet.
  Groetjes Trudy.

 3. Ik lees hier niets over het product Dr. Hauschka , heb je hier al ervaring mee.
  Er zijn namelijk ook schoonheidsspecialiste die dit gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *