Amazake

Vaak komen we in de biowinkel producten tegen waar we werkelijk nog nooit eerder van hebben gehoord. Neem nu amazake. Wat is dit nu precies?

Amazake is een zoetproduct dat wordt gewonnen door graan te laten fermenteren. Door deze fermentatie ontstaat er een zeer makkelijk te verteren en voedzaam product. We kunnen het vooral vinden in toko’s en in sommige ( beter selecteerde) biologische winkels. In Japan wordt amazake vooral genuttigd volgens traditie tijdens de viering van oud en nieuw. Amazake wordt gemaakt door gekookte ( bruine) rijst, gierst of haver te mengen met zelf geproduceerde ” kojirijst”. Dit is rijst aangelengd met aspergillius oryzae cultuur. Dit is een soort schimmel die ervoor zorgt dat de enzymen in de rijst geactiveerd worden zodat zetmeel wordt omgezet in eenvoudige suikers. Deze schimmel is beter bekend onder de naam ” koji-kin”. Deze zelfde schimmel speelt ook een grote rol in het maken van sake.

Om amazake te verkrijgen wordt vaak nog wat zeezout toegevoegd.

Amazake heeft een milde zoete smaak, en mede door zijn consistentie is het met name ideaal voor tal van desserts, drankjes en pudding. Mede door zijn structuur is het ook een perfecte vervanger voor eieren en melk in baksels. Het kan worden aangelengd met water, rijstemelk en amandelmelk en wil je er een pudding van maken, kun je het indikken met wat kuzu * (* kuzu is een natuurlijke variant op maïzena, en is ook gezonder dan gewone maizena: het stimuleert de spijsvertering en is gunstig voor de darmflora) Amazake combineert zich tevens geweldig met fruit, zeker in shakes/smoothies zeer lekker. Ook drankjes krijgen een romige smaak met een vleugje amazake. Je kunt bijvoorbeeld een romige chocoladedrank maken met een eetlepel magere cacaopoeder, en een/twee eetlepels amazake. Extra zoeten is verder niet nodig, amazake is zoet genoeg. Verder kun je het wat aanlengen met heet water.

Amazake is erg lekker van smaak, en heeft een lage GI index, bovendien erg laag in vetten. Het is verder vrij van meuk, en is glutenvrij. Het is echter wel goed opletten geblazen: er zijn heel veel soorten in amazake. Zorg ervoor dat je de natuurlijke variant kiest zonder enige toevoeging. In erg veel soorten en merken in de varianten die we in de toko kunnen kopen zitten nog veel extra additieven verstopt, zelfs ook suiker. Lees dus goed de etiketten. Nadeel: het is iets goeds, gezonds en daarom: ook weer niet goedkoop. Per 250 gram kost amazake gemiddeld rond de 5 euro.

GEZOND

Amazake heeft een hoog gehalte in B-vitaminen, vezels en bevat complexe koolhydraten. Het is ook erg arm in vet, en bevat geen verzadigde vetzuren.  Omdat het de spijsvertering erg goed stimuleert wordt amazake ook aangeraden aan bij spijsverterings-problematiek. Ook word amazake aangeraden als voeding voor jonge kinderen.  Je kunt amazake ook goed als zoetmiddel gebruiken, ter vervanging voor gewone suiker. Amazake heeft , zeker i.v.m andere natuurlijke suikervervangers een zeer laag natuurlijk suikergehalte terwijl het echt een heel erg zoete smaak geeft. Gemiddeld liggen deze suikerwaarden rond de 18 gram per 100 gram. Het bevat tevens aardig wat aan eiwitten en vezels.

IMG_1565

Maak ook eens deze heerlijke amazake koekjes! 

Amazake is in Nederland anno 2020 nog steeds niet populair wat echt vreemd maar vooral jammer is te noemen. Als je bovenstaande hebt gelezen weet je inmiddels dat amazake een perfecte vervanger is voor suiker. Maar het is vooral ERG LEKKER. Het heeft een zeer uitzonderlijke zoete smaak, met een fijne textuur. Je kunt er o.a :

  • baksels als koekjes , taart, en cake mee zoeten. Het grote voordeel is tevens dat het een lichte binding geeft, waardoor je als veganist bijvoorbeeld eieren en suiker zou kunnen vervangen tegelijk
  • smoothies van maken. Meng bijvoorbeeld drie EL amazake door groente- smoothies, voor een romige substantie en een fijne zoete smaak
  • desserts van maken. Naturel is het erg lekker! 
  • als volwaardig ontbijt eten. 

Maak bijvoorbeeld dit heerlijke ontbijt eens: Roer ongeveer twee grote eetlepels muesli ( liefst homemade ) door vier / vijf grote eetlepels amazake en garneer mer vers zacht fruit met weinig fruitsuikers als aardbeien. Heerlijk romig, voedzaam en supersnel klaar voor de snelle ontbijter!

 

Zelf amazake maken

Ik maak mijn amazake altijd zelf. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Wel heb je er gefermenteerde rijst voor nodig, ook wel ” genmai Koji” genoemd. Je kunt alles over genmai Koji lezen, door HIER TE KLIKKEN Het is niet erg goed verkrijgbaar, maar je kunt in iedere biowinkel vragen of zij het voor je willen bestellen. Op internet kun je het o.a HIER bestellen. Prijzen kunnen verschillen, dus het loont de moeite om een rondje te googlen.

SAM_0533-1200x800

Amazake wordt gemaakt door gekookte ( bruine) rijst, gierst of haver te mengen met zelf geproduceerde ” kojirijst”. Dit is  aangelengd met aspergillius oryzae cultuur, de eerder besproken schimmel die ervoor zorgt dat de enzymen in de rijst geactiveerd worden zodat zetmeel wordt omgezet in eenvoudige suikers. Deze schimmel is beter bekend onder de naam ” koji-kin”. Amazake is zeer eenvoudig om zelf te maken.

Kook vier koppen bruine rijst, gierst of haver ( 100% glutenvrij)) en laat uitlekken. Roer een half kopje genmai koji door en hou de temperatuur ongeveer 5 uur op een constante 26-27 graden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de pan in een deken te wikkelen, of in een oven te zetten die je op 40 graden zet. Of wikkel de pan in een deken en zet deze op de verwarming. Dat verkort ook de tijd, zo’n 4 uur.  Je kunt het ook een nacht laten fermenteren. Dit proces gaat wat langzamer.

SAM_0535-1200x800

Ik besloot amazake te gaan maken met gierst. Ik heb de hoge snelheidsblender gebruikt. Dit verwarmt direct zodat je de gierst niet vooraf hoeft te koken en het direct wordt vermalen. Ik deed 225 gram gierst met 325 ml water in de blender en heb op het ” sojamelk” programma laten draaien. De gierst werd binnen 4 minuten al een stevige, romige massa. Ik heb ongeveer een half kopje genmai koji toegevoegd met nog een beetje water. Dit heb ik nog 1 minuut laten draaien. In totaal dus 5 minuten draaien.  De amazake komt er loeiheet uit. Ik heb de amazake in een afsluitbare kom gedaan en in een deken gewikkeld, en dit onder mijn verwarming gezet. Na vijf uur was het klaar! Ik heb de amazake echter een nachtje in de deken onder de verwarming verder laten fermenteren. De volgende dag was het een stevige massa. Bewaren in de koelkast en liefst binnen twee dagen consumeren.

SAM_9653-1200x800

Ik maak er vaak dit heerlijke amazake/haverbrood mee! KLIK HIER om naar het recept te gaan.

Amazake kopen

Wil je toch liever snel, en ” kant-en-klaar” dan kun je amazake kopen in de biowinkel onder het merk TERRASANA.  Zij hebben verschillende soorten in hun assortiment.Ik persoonlijk vind de bruine rijst variant het lekkerste. Deze kun je o.a kopen via www.puurenfit.nl , KLIK HIER om te bestellen.  Het kost € 4,69.

 

 

14 Reacties op “Amazake

  1. Beste Monique,

    Hartelijk dank voor je heerlijk eenvoudige recept voor Amazake koekjes! Ik heb ze vandaag gemaakt en daarmee voor de eerste keer Amazake gebruikt. De zoete noot is heerlijk, de krokante koekjes ook maar jeeeee…. is amazake nou zo zout?? Mijn vriend proefde het niet en ik kan nergens terugvinden dat Amazake zout wordt gevonden. Ik heb dezelfde pot gebruikt als jij, van Clearspring. Ik vraag me nu af of ik eens een ander merk moet proberen of dat dit nu eenmaal de smaak van Amazake is…. iets wat ik dus toch niet zo lekker vind 🙁

    Kun je hier iets over zeggen? Alvast ontzettend bedankt!

    • hai,

      Wat vreemd, die zoute smaak. Dit is echt nieuw voor mij. Deze koekjes zijn juist één van mijn grootste favorieten, vanwege de simpelheid en de smaak. Ik kan geen zoute ( na) smaken ontdekken in mijn eigen koekjes, die ik steeds maak met dit zelfde merk amazake. Ik vind het werkelijk onverklaarbaar en kan je dus helaas niet verder helpen. Misschien kun je het nog 1 x proberen te maken, en daarbij letten op wat er allemaal in gaat? En let ook op je keuken materialken, misschien dat er ergens wat zouts aan is blijven steken? Ik heb ook niet echt een zinnige verklaring. Adsvies: maak het nog eens en oordeel opnieuw, ik hoor graag hoe dit heeft uitgepakt! Succes en warme groet!

  2. Beste Monique, hartelijk bedankt voor je reactie, wat fijn dat je even wat aandacht aan mijn bericht hebt besteed! Ik weet nu dat Amazake niet zout hoort te smaken en jouw koekjes dus ook niet. Ik had de afzonderlijke ingrediënten kunnen proeven en jou niet lastig hoeven vallen. Omdat ik altijd op gevoel of volgens recept kook en ik ondertussen nooit proef, is dat niet in me opgekomen, sorry! Nu heb ik dat wel gedaan en de Amazake smaakt inderdaad heerlijk zoet. De amandelmeel smaakt zoals het moet smaken maar oef, mijn wijnsteenbakpoeder is de boosdoener! Het was het laatste restje van een ouder potje, misschien heeft het hier mee te maken. Ik ben er in ieder geval dankzij jou achter en ik kan niet wachten om jouw koekjes nogmaals te maken maar dan in de zoete in plaats van zoute variant 🙂 Nogmaals bedankt Monique! En natuurlijk grote complimenten voor alle lekkere tips die je met iedereen deelt!

    • AAAAAH, gelukkig hebben we de boosdoener gevonden 😉 En je valt mij NOOIT lastig, geen vraag is lastig! Dus twijfel niet om mij weer te raadplegen, ik doe mijn best om iedereen te adviseren . Warme groet en succes!

      • Monique, ik haal net een aantal perfect smakende amazake koekjes uit de warme oven! Ik heb geen wijnsteenbakpoeder kunnen gebruiken omdat mijn bestelling nog niet binnen is, maar gewoon bakpoeder doet ’t ook 🙂 Heerlijk en eenvoudig recept van je! Met een paar rozijntjes in het deeg gedrukt is het ook verrukkelijk. We beginnen de dag weer goed! Fijn weekend gewenst en veel plezier met al je kookkunsten! Lieve groeten van Wendy

  3. Hallo Monique,
    Ik heb de amazake koekjes gemaakt, snel klaar en weinig ingrediënten, handig en lekker.
    Maar ik lees dat de pot amazake binnen drie dagen op moet, dat vind ik wel een nadeel. En worden de gezondheidsvoordelen van amazake niet teniet gedaan door het te verhitten?
    Groet, Ida

    • Dag Ida,
      Dat is idd best jammer, dat je de amazake niet erg lang na openen goed houdt. De werking gaat bij verhitting niet verloren. Warme groet!

  4. Hoi moniek,

    Moet ik de koij rijst eerst koken als ik zelf amazake wil makem?

    Hartelijke groet, Leonie

  5. Hallo,
    ik heb de koekjes gemaakt en ze zijn best lekker, maar de volgende dag zijn ze alweer plakkerig en niet meer krokant. Mijn vader stikte er bijna in.. Hoe lang zijn ze houdbaar en hoe houd ik ze krokant?

  6. Hallo Monique, bedankt voor de brede uitleg! Mijn potje amazake heb ik nu wat te lang geopend in de koelkast laten staan en helaas nu wat groene mosjes erop verschenen…is dit nog eetbaar indien ik deze ruim verwijder of beter weggooien? Groetjes.

  7. Hoi, Monique

    Als de koji in de blender wordt toegevoegd en het mengsel wordt loeiheet, is de schimmel dan niet gedood waardoor die niet meer fermenteert?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *