” appel” stroop????????

Ik heb het vaak in mijn stukjes over misleidende producten, die ook nog eens bomvol suiker zitten. Vooral biologische producten hebben een zeer gezond imago, terwijl ze soms vol zijn gepropt met ” biologische suiker”. Met name de biologische producten uit de supermarkten zijn vaak verre van echt gezond te noemen.

Onlangs stuitte ik weer op zo’n typisch misleidend biologisch product in de supermarkt: biologische appelstroop van het merk Bio + . Nu is appelstroop sowieso niet echt een product waarvan je zegt ” gezond!”, het is zeer rijk aan suikers, ook biologisch. Toch heeft appelstroop een zeer gezond imago. Dit stamt nog uit vroegere tijden, waar werd gedacht dat appelstroop erg goed was voor ons ijzer gehalte. Dit is later nader onderzocht, en daaruit kwam naar voren dat het een stuk genuanceerder ligt. Het hoge ijzergehalte in appelstroop gaat om een vorm van ijzer die het lichaam zeer moeilijk kan opnemen, het zogenoemde ” non-heemijzer”. Terwijl calcium de opname van non-heemijzer juist afremt, bevordert vitamine C deze juist. Wil je profiteren van wat ijzer uit de appelstroop,  os het raadzaam om iets rijk aan vitamine C ernaast te consumeren. Denk aan een eetlepel baobab poeder door de stroop roeren.

 

in 2011 heeft de Consumentenbond  ontdekt dat in Rinse appelstropen meer suikerbiet zit dan appel. Ook in dit biologische potje appelstroop is dit het geval. Als we naar  het etiket kijken, doet het anders vermoeden.

IMG_5994

Naast het bekende ” groene” imago wat het potje een natuurlijke uitstraling geeft, lezen we ook : ” Deze Bio +  kwaliteitstroop is bereid met extra veel appels en bevat van nature ijzer”  Gaan we naar de ingrediënten kijken, komen we dit tegen:

 

IMG_5996

ingedikt suikerbieten-sap:

Nadat de suikerbieten ( in dit geval biologisch geteelde suikerbieten) zijn gewassen en in reepjes zijn gesneden, worden ze in een diffusietoren overspoeld met water, zodat de suiker in de reepjes oplost. Wat overblijft is ruwsap. Dit ruwsap wordt naar de sapzuivering gepompt. Hier worden alle andere bestanddelen uit het sap verwijderd. ( carbonatatie-proces) Wat overblijft is dunsap. Dit dunsap wordt door vier verdampers gevoerd waardoor al het water uit de sap verdampt. . Wat overblijft is diksap. Dit diksap gaat naar de kookpannen, waar het wordt ingedikt tot een verzadigde massa. In de kookpannen zijn kristallen aangebracht die ervoor zorgen dat de suiker zich gaat hechten aan deze kristallen. Er ontstaat een kristal- brij ( masse-cuite) en als de masse-cuite de gewenste grootte heeft bereikt vallen deze in een koeltrog. Daar groeien ze door tot de perfecte grootte. Als ze op juiste grootte zijn, worden de suiker kristallen gecentrifugeerd waarna suiker en stroop overblijven. De stroop ondergaat vervolgens dezelfde behandeling als het diksap.

 

Dit potje bestaat voor het grootste gedeelte uit suikerbieten-sap ( het eerste ingrediënt) en daar halen ze waarschijnlijk ook de claim ” rijk aan ijzer!” uit die we terugvinden op het etiket. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt de suikerbiet behoorlijk ” mishandeld” om over te blijven tot een sap. Waar voornamelijk alleen suiker in huist. Dit vinden we ook terug bij de voedingswaarde. Als je een normale broodbelegging eet van deze stroop ( 15 gram) dan tik je meteen 8 gram suiker naar binnen.

ingedikt appelsap

Ingedikt appelsap is een concentraat die elders in de wereld wordt gemaakt. In Nederland wordt geen appel-concentraat gemaakt omdat we te weinig appels hebben en we deze liever voor consumptie gebruiken ( gelukkig maar!) Verschillende  rassen ( zo’n vijftig) appels worden tot pulp gemalen en vervolgens geperst. Sommige fabrikanten voegen aan het pulp enzymen toe om celwanden van de appels te doorbreken, zodat deze meer vocht loslaten. Het losgekomen sap wordt gefilterd  tot een heldere substantie en vervolgens ingedikt tot een sap die ongeveer zeven keer geconcentreerder is dan vers geperste appelsap.

 

Als we appels gaan schillen en ontdoen van hun klokhuizen, halveren we meteen de voedingswaarden. Als we appelsap drinken, krijgen we er al helemaal nauwelijks nog wat van binnen ( vezels, vitaminen en mineralen) Ingedikt appelsap bevat nauwelijks nog iets aan vitaminen, mineralen en vezels. Het wordt dan ook vaak gebruikt als een ” gezonde suikervervanger” in bijvoorbeeld biologische producten. Want zoet, dat is het zeker. Mierzoet. Het is vooral fructose, wat de klok slaat. Zeer lief voor de bloedsuikerspiegel, maar stukken minder lief voor de lever.

geleermiddel: pectine

Een natuurlijk voorkomend middel om de boel te laten ” klitten”. Pectine vinden we bijvoorbeeld terug in de schil van de appel. Pectine heeft de eigenschap dat het met suiker een gel vormt. Met suiker wordt pectine dan ook erg veel gebruikt als verdikkingsmiddel.

citroensap:

Om de boel niet te laten verkleuren.

 

appelstroop?

Je kunt je afvragen waar de appels zijn gebleven in dit product. Natuurlijk: ingedikt appelsap zorgt voor de appels in deze stroop. Maar gezien de bewerking vraag ik mij werkelijk af of we nog wel kunnen spreken van appels in appelstroop. Maar dat is uiteraard niet het grootste bezwaar. Als we lezen ” ingedikt suikerbieten-sap” dan klinkt dat natuurlijk stukken gezelliger dan ” suiker”. En zeker met de suiker-boycot van tegenwoordig gebruiken fabrikanten tal van alias-namen om het woord ” suiker” te ontlopen. Biologische producten gebruiken naast ingedikte sapjes ook vaak rietsuiker en de dijenkletser ” biologische suiker”. Wat van alles kan zijn. De fabrikant is namelijk niet verplicht op deze ” biologische suiker” uit te wijden in zijn ingrediënten lijst en kan dus lekker gaan free wheelen . De consument mag het uitzoeken, welke ” biologische” suiker hier is gebruikt. Het komt altijd wel gewoonweg neer op keiharde suiker. Biologisch of niet. Wees daar bewust van.

17 Reacties op “” appel” stroop????????

  • Tja….helaas blijft er echt erg weinig over….:-( Ik maak het ook zelf, maar dat is nogal een werkje. Een andere optie is kokosbloesemsuikerstroop. Het recept om dit te maken vind je bij de recepten op deze website. Dit bevat ook natuurlijk wel wat suiker, maar lang niet zoveel als de reguliere stropen. Succes!

  • Ontbijtkoek kun je beter vermijden , er zitten veelal zeker 2 gevaarlijke E-nrs in die eigenlijk verboden zouden moeten worden.
   Maar ja , de belangen verstrengeling van de Europese Unie hè.

  • Hai,
   Ikzelf eet graag een appel die ik was en in de schil laat, en enkel het steeltje verwijder en de pitjes. Dit pureer ik licht met wat kaneelpoeder. Je krijgt dan een heerlijke fruitspread voor op brood. Warme groet!

 1. ‘Echte peren-appelstroop’ van Canisius vermeldt op het deksel: “100% puur fruit zonder toegevoegde suikers.”
  En op de pot:
  “Zuiver natuurproduct zonder toevoeging van suikers, zoetstoffen, kleurstoffen of bewaarmiddelen.
  Ingrediënten: Geconcentreerd sap van gekookte peren en appelen. Totaal gehalte aan suikers: 50%, dit zijn de natuurlijke suikers van de vruchten.
  Bereid met 455g peren en 245 appels per 100g.”
  Bevat 6gr ijzer per 100g stroop.

  Dat klinkt wel goed, toch?

 2. Een eye opener dit stuk! Ben wel erg benieuwd naar de reactie op van Riet de Wit, 13 december 2014. Groeten Linda

 3. Ik koop altijd de appelstroop van Crombach (Jumbo). 100% appelsap, citroensap, pectine. Geen toegevoegd suiker. Heerlijk! Ook nog biologisch.

 4. Beste Niels of Monique,

  Kan ik met een gerust hart de appelstroop van Krombach kopen (Jumbo) of raad u aan om de Loonse stroop te kopen?
  Vriendelijk groet,
  Petra Visser
  Moeder van jongens (2 en 3 jaar) die graag appelstroop eten en tevens gastouder.

  • Dag Petra,
   Ik weet niet goed wie je precies bedoelt met ” Niels”????? Deze website is van mij, en beheer het alleen 😉 Ik ken in ieder geval geen Niels. Wat betreft je vraag: ik ken beide merken die je aangeeft niet en kan dus ook niet oordelen welke nu het beste is. Onthou, dat appelstroop , welk merk ook, biologisch of niet, enorm rijk is aan suiker. Wil je ECHT een gezonde stroop , dan raad ik je yakonsiroop aan. Helaas is dit vrij prijzig en enkel verkrijgbaar in de biowinkel. Je kunt meer over stropen/siropen lezen in mijn artikel: https://moniquevandervloed.nl/honing-stropen-siropen-hoe-gezond-zijn-ze/ Succes!

   • Beste Monique,

    Bedankt voor uw reactie. Ik weet dat de site van u is maar die Niels waar ik het over had die had ook een reactie geplaatst en zelfs gereageerd op een andere reactie die geplaatst was. Hoopte dat hij mij meer kon vertellen over de appelstroop die hij noemde ????. Ik ga even kijken naar yakonsiroop. Bedankt voor uw reactie. Vriendelijke groet,
    Petra Visser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *