Appelmoes

Als er iets vreselijk simpel is om zelf te maken, dan is het wel appelmoes. Zo makkelijk zelfs dat je je werkelijk kunt afvragen waarom we het nog altijd zo massaal in de supermarkt inkopen. Want deze varianten zijn ” loaded” met suiker. Zo NIET nodig! Appels zijn zoet van zichzelf. Je kunt appelmoes maken van alle soorten appels. Het is extra lekker, als je diverse soorten tegelijk gebruikt. Van een zure granny smith tot een zoete jonagold, het kan niet doller! Je kunt ervoor kiezen om er eventueel nog wat greensweet-stevia sweet Xtra aan toe te voegen maar dat is niet echt nodig. Ook een vleugje ceylon kaneel smaakt verrukkelijk. Laat de appel gewoon ook in de schil: meer dan wassen en in stukken snijden en de steeltjes verwijderen is niet nodig. Als je liever geen pitten wilt in de appelmoes, verwijder deze dan ook.Verder is de gehele appel bruikbaar en hoef je niets van dit prachtige fruit weg te gooien. De pectine in de schil van de appels zorgen bovendien voor een betere structuur!

DIT HEB JE NODIG:

  • flink wat appels ( een volle pan),gewassen en in de schil, steeltjes ( en eventueel pitten) verwijderd en in stukken gesneden
  • eventueel een eetlepel Greensweet stevia Xtta
  • eventueel een eetlepel ceylon kaneelpoeder

ZO MAAK JE HET:

Gebruik het liefst een gietijzeren pan, met dikke bodem. Doe de appels met de kaneel/stevia in de pan en zet ( zonder water) op middelhoog vuur.Belangrijk is dat je de appels tijdens het warmen zeer regelmatig om husselt zodat de onderste laag niet verbrandt. Doe de deksel op de pan, en hussel om de 3 minuten. Zodra de appels tot moes koken kun je het husselen wat minder toepassen omdat het vrijgekomen vocht de taak overneemt.

Als de appels zacht zijn gekookt,het vuur uitdraaien. Pureer de appels met een staafmixer tot de gewenste moesdikte. Sommigen vinden wat stukjes appel in de moes erg lekker,sommigen een gladde moes.

Zet een aantal glazen,goed schoon gewassen potten klaar. Vul de potten tot de nok met de moes en draai het deksel stevig vast,en keer de pot vervolgens om,om vacuüm te trekken.Laat de moes verder afkoelen. Je kunt vacuüm getrokken potten appelmoes op een koele,donkere plek bewaren.Maar je kunt de appelmoes ook in de koelkast bewaren.

  • TIP: roer door de appelmoes tijdens het koken eens wat stukjes peer of ander fruit ! Dit geeft heerlijke extra smaken!

IMG_1575

Supersnelle appelmoes maken

Als je in het bezit bent van een hoge snelheidsblender, dan is het al helemaal een ” appelschilletje” !!!!!! Omdat de HS blender verwarmt, worden de appels automatisch verhit. Alles wat je hoeft te doen in appels in stukken snijden en deze 5-8 minuten op hoge snelheid laten draaien in de blender……

IMG_1576

KLAAR! Je kunt er nog wat ceylon kaneelpoeder aan toevoegen.

TIPS:

  • Voor de allerlekkerste appelmoes kun je het beste oude appels gebruiken. Ik laat meestal de appels twee weken lang op de schaal liggen, tot deze gaan rimpelen. Dit levert de allerbeste ” appelmoes-appels” op
  • Je kunt aan de appelmoes van alles toevoegen, zoals een beetje vanille bourbon, een eetlepel speculaas/koek of taai-taaikruiden, of een paar eetlepels cacaopoeder
  • Roer er eens wat noten/zaden en pitten door!
  • Je kunt appelmoes gebruiken ter vervanging voor suiker in baksels. Het geeft een baksel ook stevigheid en structuur.

IMG_2268

9 Reacties op “Appelmoes

  1. Op die manier bewaart mijn appelmoes niet lang; na een tijdje gist die! Ik doe niks van zoetstof erbij, alleen maar tot moes gekookte appelen.

    • Dezelfde manier? Dus ook het vacuüm trekken door de potten nog gloeiend heet ondrrsteboven te zetten????????????

  2. Hoe lang kun je de appelmoes ongeveer bewaren?

    En heb je een adresje waar de glazen potten te koop zijn?

    • Hai,
      Je kunt de appelmoes wekenlang in de koelkast bewaren, zolang je de pot maar goed afsluit. De potten kun je overalkopen maar gebruik gewoon omgespoelde groenteconserven potten! Warme groet!

  3. Ik maakte voor mijn dochter fruitmoes van Doyenne du comice peren en royal gala/breaburn appels. Erg lekker! Nu maak ik het ook voor mezelf. Potje pure moes uit de winkel bevatten vaak anti oxidant (vitamine C) en citroensap. Ik vraag me wel af of de zelfgemaakte fruitmoes niet eerder gaat schimmelen in een vacuüm getrokken pot?

    • Zelf sterilliseer ik de potten altijd eerst even.
      Omspoelen met kokend sodawater vind ik te veel gedoe, dus ik zet de potten (en deksels) 10 min in een oven van 150 graden.
      Vervolgens doe ik de kokend hete appelmoes (werkt ook goed met kokend hete stoofpeertjes overigens) erin (pot goed afvullen) deksel erop (met ovenhandschoenen aan natuurlijk, want de boel is loeiheet) en meteen op z’n kop zetten.
      Als ik ze de volgende ochtend omdraai zijn de middelste rondjes van de potten ingetrokken of doen dat op het moment dat ik ze omdraai. Dan zitten ze dus vacuüm.
      Zo kun je je zelfgemaakte moes/peren met gemak een jaar bewaren, gewoon in de kast.

  4. Hoi Monique

    Ik heb dit weekend samen met de kids heel wat appels geplukt. nu wil ik er ook appelmoes van maken, enig idee of je recept hierboven ook werkt in een hogedrukstoom oven, daar kan je immers niet in roeren.
    Stoofpeertjes lukken er altijd perfect in ik verwacht qua appels ook niet wat anders..
    maar toch!

    Groeten

    • oei, ik heb eerlijk gezegd nul komma nul ervaringen met hogedruk stoomovens…maar waarom niet uitproberen? SUCCES!

  5. Hoi Monique.
    Ik schil de appelen en haal de pitten eruit. Dan snij ik ze in stukjes en doe ze in een magnetron bak zonder water en doe een magnetron deksel er op. Na 5 min. omscheppen en dan nog eens 5 min. op 900 watt.Met de blender fijn maken of als je appelcompot wil hebben met de stamper. Daarna in glazen pot met deksel er op en op z’n kop zetten.Als het is afgekoeld zet ik ze in de kelder en ze blijven maanden goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *