Arla SKYR review

Naast de vele vragen over dit nieuwe product op de Nederlandse markt, was ik het zelf ook al eerder tegengekomen: SKYR. Het merk ARLA heeft sinds kort deze typische IJslandse yoghurt op de Nederlandse markt gebracht. Velen vragen zich af, of deze nieuwe “ yoghurt” wel zo gezond is, en wat is het nu eigenlijk? Arla houdt het op “ geen yoghurt, maar ook geen kwark”. Beetje vage omschrijving, als je het mij vraagt. Erg goede publiciteitsstunt, dat wel, omdat mensen door deze vage omschrijving worden geprikkeld.
Wat is SKYR nu precies? En is het gezond? Maar vooral: zijn de producten van Arla ook zo gezond als zij beweren?

WAT IS SKYR?

Skyr is een melkproduct, afkomstig uit IJsland. Het lijkt, qua textuur erg op yoghurt en kwark, maar het is een zeer zachte kaas. Als we nog verder in de tijd teruggaan, ontdekken we dat skyr ten tijde van de kolonisatie van Ijsland vanuit Noorwegen door Vikingen werd meegenomen naar Ijsland.
Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde afgeroomde melk, met levende bacterie-culturen zoals Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus.Vervolgens wordt er “ actieve skyr” toegevoegd om de bacterie-groei te stimuleren. Er wordt stremsel toegevoegd om de eiwitten te laten uitvlokken. Het mengsel wordt gefilterd waarmee de wei ( in het Ijslands ook wel mica genoemd) wordt afgescheiden. De overgebleven eiwitmassa vormt de skyr.
Traditioneel bereide skyr smaakt zuur en zacht, met een lichte zoete nasmaak. Ook in Ijsland zelf worden tegenwoordig aan commercieel gemaakte skyr tal van toevoegingen gedaan, zoals suiker, geur/kleur en smaakstoffen.
In Ijsland en Denemarken is skyr niet weg te denken in de samenleving, terwijl daarbuiten skyr nauwelijks bekend is. Voedingsconcern Arla Foods produceert en verdeelt in landen als Duitsland en enkele andere Europese landen skyr, en dus sinds kort ook in Nederland.
Skyr is, zonder toevoegingen, zeer rijk aan eiwitten.( circa 12%) en heeft een hoog calciumgehalte. Daarnaast bevat het amper vet en weinig suikers ( gemiddeld 3%) Het is ook vrij rijk aan vitaminen.

ARLA SKYR

Arla is in Nederland vooral bekend om zijn biologische zuivel. Toch is niet alles biologisch. Zo ook skyr: dit is niet biologisch, al wordt de suggestie wel gewekt. Er wordt vooral gegrepen naar de claim “ 100% natuurlijk” waar een fabrikant vandaag de dag erg veel kanten mee op mag gaan. Arla heeft drie verschillende soorten skyr op de Nederlandse markt gebracht. Ik neem ze door.

SAM_1948

ARLA SKYR NATUREL

Van deze variant was ik nog het meest gecharmeerd. Wat zit erin? Daar kunnen we kort maar krachtig over zijn: magere yoghurt. Wat ik nogal krom vind, teruggelinkt naar de claim dat skyr geen yoghurt en ook geen kwark is. Het is dus wel degelijk yoghurt.
Als ik kijk naar de voedingswaarde, zie ik zeer sterke overeenkomsten met mijn homemade hangop. Mijn hangop is zelfs nog minder rijk aan suikers en koolhydraten. En vooral: stukken goedkoper. Kort door de bocht gezegd: dit is een zeer prijzige variant op hangop. Qua eiwitten ontloopt het elkaar ook nauwelijks. Dit is betreft hangop iets minder, omdat de yoghurt niet wordt geconcentreerd, wat bij Arla skyr naturel wel gebeurt.

IMG_8463

ARLA SKYR FRAMBOOS/CRANBERRY

Deze variant wordt al meteen een tikkeltje ongezonder, dankzij ( zucht..) de toevoegingen. Wat zit erin?

Magere yoghurt: Dat is duidelijk.
5,1% framboos : de vraag is: puur gepureerde framboos? Geconcentreerd ? Gezien de normale gangbare procedure hou ik het op het laatste, wat betekent dan er van de gezonde eigenschappen van framboos zeer weinig overblijft, en het vooral dient als een kleurstof en een smaakversterker.
Suiker: …. ;(
3,4% cranberry: hetzelfde verhaal als bij de framboos.
Maiszetmeel: wordt industriëel gebruikt als bindmiddel, in deze textuur verre van natuurlijk. Dit is ook, waarover ik mij nogal kan opwinden. Terwijl wettelijk gezien fabrikanten de claim “ 100% natuurlijk” mogen gebruiken is maïszetmeel verre van natuurlijk te noemen. Net als suiker overigens: daar blijft NIETS natuurlijks meer van over. Omdat suiker afkomstig is van een suikerbiet, en maiszetmeel van maïs, mag het schijnbaar 100% natuurlijk worden genoemd. Terwijl er na productie NIETS natuurlijks overblijft.
Natuurlijk aroma: om de claim “ 100% natuurlijk” wettelijk te mogen gebruiken is waarschijnlijk gekozen voor natuurlijk. Wat weinig zegt over de oorsprong. Aroma kan namelijk erg veel kanten op gaan, tot gewone keiharde suikers toe.
Citroensap: om gisten tegen te gaan. Ervan uitgaand dat het hier om een natuurlijk citroensap gaat.

We komen de “ gevolgen” van al die extra toevoegingen meteen tegen in de voedingswaarde: per 100 ml ( een beker bevat 450 gram) tik je 8,3 gram suiker weg. Een gemiddeld bakje van deze variant kost je al snel gemiddeld zo’n zes suikerklontjes.

IMG_8466
ARLA SKYR HONING

Deze variant komt eigenlijk op hetzelfde neer als de framboos/cranberry variant. In plaats van framboos en cranberry is 3,4% honing gebruikt. Gewoon verhitte, industriële honing met totaal geen enkele voedingswaarde. De honing in dit product is duidelijk gebruikt als extra zoeter/smaakmaker, naast de toegevoegde gewone suiker.
Omdat er een combinatie is gemaakt met twee zoetmiddelen, bevat deze variant iets minder suikers per 100 ml: 7,6 gram. Maar zoals je ziet ontloopt het elkaar niet zoveel.

GEZOND?

De naturel variant kun je nog wel een gezonde variant noemen. Omdat er verder geen toevoegingen zijn, blijft de yoghurt ( of was het nu geen yoghurt?) laag in natuurlijk aanwezige melksuikers.
De andere twee varianten stuur ik meteen door naar de meuk-stapel. Door de toegevoegde suikers, smaakversterkers en bindmiddelen maakt het deze varianten tot echte suikerbommen.
Wel wil ik melden, dat Arla op de website hier ook geen doekjes omheen windt. Ze verklaren bij hun meest gestelde vragen dat de twee varianten inderdaad suikers bevatten.

De naturel vind ik best lekker. Licht zure smaak, maar niet onaangenaam. Ik zou zeer zeker een pot opnieuw kopen als het niet zo duur was.

De prijs is best hoog.  Voor een beker van 450 gram: voor de naturel skyr betaal je gemiddeld 1,59, voor de beker honing-smaak 1,69 en voor de framboos/cranberry idem.
Ik hou het lekker op mijn eigen homemade hangop. Dat is naast goedkoper toch nét even wat lekkerder 😉  en hou je zelf de regie over wat je eraan toevoegt.

RESUMEREND:

De naturel is niet slecht. En ik vind het best lekker. Jammer van de hoge prijs. De twee andere smaken gooi ik direct op de meukstapel. Maar de naturel is  zeker voor herhaling vatbaar. Toch hou ik het liever op mijn hangop gemaakt van yomio of biologisch/dynamische yoghurt 😉

60 Reacties op “Arla SKYR review

  • Ik lees Noors en op mijn Skyrpot staat, dat het in Duitsland wordt gemaakt.
   Ik heb er één van het merk Milsani en erop staat “Frikost” het Noorse woord voor kwark!
   De smaak is prima, de textuur valt iets tegen, want het is “staande yoghurt”, dus stevig en geen roer en dat is niet helemaal mijn voorkeur. Kwark is geen yoghurt!
   Het recept is Ijslands, niet de fabricage, volgens het opschrift.
   Eigenlijk verbaast de prijs me evenzeer: E.0,79! Goedkope grondstoffen?
   Ik ga nog wat andere merken uitproberen. Vanwege een zéér gelikte (!) reclame-campagne op de televisie, prachtige beelden van Ijsland en een prachtige, blonde vrouw is het nu een hype!

   • Al proevende constateer ik, dat het erg lijkt op de rømmegrød van de Noren, een soort
    zure, dikke kwark, die bijna iedere Noor regelmatig eet.
    Ik eet yoghurt altijd zonder suiker, honing of andere toevoegingen, dus ook deze Skyr.
    Ik ga me nog verdiepen in de grondstoffen, want zo weinig geld voor een pot van 500 ml.?

    • Rømmegrøt is geen kwark of yoghurt. Noorse rømmegrøt is een soort pap, gekookt op basis van melk en tarwemeel, met veel room. Wordt gewoonlijk gegeten met kaneel en suiker vooral populair in de periode rond de kerst (Jul). De Noorse zuivelfabrikant Tine produseert Rømmegrøt in de plaats Tretten (Gudbrandsdalen) maar Noren zijn er gek op om hun eigen variant thuis te maken 🙂
     Rømmegrøt: melk, kremfløte, seterrømme, hvetemel, kefir, zout.

     • Ach ja, in grote lijnen heeft u gelijk. Vanwege de zure room en de melk, heb het een keer geproefd, dacht ik dat. Er bestaan in heel Noorwegen trouwens versch.
      bereidingswijzen van o.a. met griesmeel.
      Inderdaad wordt het veel met Kerst gegeten, maar ook door mensen die moeten aansterken.

  • Gisteren voor de eerste keer de Skyr/naturel van Arla gekocht. De smaak vind ik een beetje flauw, maar wat me vooral opviel, is dat het niet voedt, mij althans niet.
   Ik at bijna de hele pot leeg en had toen nog geen gevuld gevoel, terwijl ik een ontbijter ben van kleine beetjes. Ik stap weer over naar mijn biol. havermout met room, klein bakje en de hele ochtend verzadigd gevoel.

 1. Het feit dat je in de eerste gedeelte al verteld dat er stremsel gebruikt wordt om deze yoghurt/kwark te maken. Stoot mij al af. Want voor mij betekent het dat je al vegetariër dit dus niet kan eten.
  Merkte dat ik de rest van het artikel met minder intresse heb kunnen lezen (zat vastgebeten op het gebruik van stremsel) maar al de extra gebruik van middelen stoten mij ook af. M.a.w. dit is niks voor mij om te kopen. Van dit bedrag kan ik 3 pakken gewone magere yoghurt kopen.
  groetjes Ansuya

  • Ik eet altijd volle Yogurt veel beter dan magere.. Daar zijn alle goede voedingstoffen uit gehaald, om het mager te maken 🙂

   • Helemaal mee eens! Maar deze Arla Skyr vertrouw ik ook niet, lees Moniques lijstje maar eens door. Ik had zelf al gegoogled: maïszetmeel en citroenzuur (conserverings-
    middel en ook smaakmaker voor de zure, “natuurlijke” smaak).
    Plus de hoeveelheid suiker, véél!
    Voor mij is duidelijk: Arla wil een graantje meepikken van de Skyrhype momenteel!
    En mensen die het weten kunnen zeggen dat de échte Skyr van Ijsland heel anders smaakt.
    Kritische noot: wat is vegetarisch stremsel? Ik ken alleen plantaardig!

    • Inmiddels ken ik het verschil in procédé tussen vegetarisch en plantaardig stremsel!

  • Arla geeft op de website aan dat het een vegetarisch stremsel gebruikt. Dus, vegetariërs kunnen dit product wel eten. Of je het wilt, is een tweede.. 🙂

 2. Aangezien ik 2 jaar op IJsland heb gewoond, ken ik skýr natuurlijk. Als je het kooptis het heel stevig, bijna als roomkaas, maar het smaakt als ingedikte kwark. Het is de bedoeling dat je het thuis zelf mengt met melk totdat je een substantie krijgt die jezelf lekker vind. Daarna meng je er fruit en/of suiker. (IJslanders eten erg veel suiker. Ook op aardappels en vlees, brrr) ik vond skýr daar erg lekker. Het lijkt me dat deze kant en klare variant niets anders dan nep kan zijn met al zijn toevoegingen. Helaas weer een meukafgeleide van een mooi product

  • Inderdaad B-product, want mijn pot Skýr van de Aldi (E.0,79) wordt in Duitsland gefabriceerd en vgls. de beschrijving op de pot, in Nederlands en Noors, die ik beide kan lezen, wordt er dus op een grote consumentenmarkt gemikt in die landen.
   Wat mij verbaast tot nu toe is: waarom protesteren de IJslanders niet tegen deze nep-skýr? Die hebben toch ook internet? Tenzij het geen beschermd product is.
   Volg. jaar ga ik de échte proeven, want dan gaan we naar IJsland!

 3. Zelf de naturel en de honing variant gekocht waarna ik ze beide heb weggegooid… Niet te eten. Ga de derde variant niet eens proberen. 🙂

 4. Wat een teleurstelling is de skyr van arla! Het heeft echt helemaal niks te maken met de skyr die ik in IJsland heb gegeten.

 5. Dank je wel voor deze review. Nu kan ik mijn meisje waarschuwen dat we dit niet moeten meenemen.

 6. Toevallig vandaag Skyr (Naturel) geprobeerd moet zeggen ik vind het best lekker het smaakt net als de Turkse/Griekse dikke yoghurt. Voor sommige vegatariers en zeker voor veganisten is het geen optie gezien er stremsel gebruikt wordt.
  De omschrijving “dat het structuur ranzig is” vind ik nogal een overdreven opmerking, smaak blijft natuurlijk erg persoonlijk en valt niet over te twisten.
  Dat er hier mensen zijn die het niet eens zelf proberen maar meteen van een ander zijn/haar smaak uitgaat.
  Goed om te weten dat het evt met melk verdund kan worden maar ik hou wel van dikke yoghurt… magere yoghurt is zo akelig dun…
  Vruchten en honing kan je ook zelf toevoegen.
  Mijn conclusie: ivm de prijs zou ik het niet dagelijks kopen/eten daar
  heb ik die overheerlijke dikke Turkse/Griekse yohgurt.
  Groetjes Minz

  .

  • Ieder zo zijn meningen en voorkeuren inderdaad. Toch ben ik wel van mening, dat er veel onnodige suikers in zitten ( de twee varianten) . Dat is niet nodig. Dat ik ” ranzig” omschrijf, doe ik niet zomaar. Het was vond ik echt ranzig om weg te krijgen. De dikte werkte bij mij zeer stroef en ik moest veel moeite doen om het weg te krijgen. Uit meerdere reacties heb ik hetzelfde probleem gehoord. Nogmaas: iedereen het zijne. Ik geef mijn eerlijke oordeel en ervaringen. Warme groet!

 7. Arla Skyr vandaag geprobeerd, alleen de naturel variant. een product met 11 g eiwit per 100 g, dat zie je niet vaak. alleen de heel goede griekse yoghurt en die heeft een nog hogere prijs….dat was voor mij dan ook de redden dit eens uit te testen. De smaak vond ik, persoonlijk, fantastisch. Fris zuur met een lekkere stevige textuur. ik zou werkelijk niet weten welk ander product in het yoghurtschap hiermee kan concureren (behalve de genoemde griekse yoghurt, maar dan zeker niet op prijs)/ Een aanwinst en blijvertje in onze koelkast.

 8. Kwam op deze site omdat ik op zoek was naar eat Skyr nou precies was, bedankt voor de uitleg! Voor iemand als ik die moeite heeft dagelijks genoeg eiwitten binnen te krijgen is Skyr een uitkomst. Heb deze week de naturel variant van Arla geprobeerd en vind hem heerlijk! Goede tip om het iets aan te lengen met melk, maar ik hou wel baan dikke yoghurt en ga het zeker vaker kopen.

 9. Zojuist de eerste ervaring met Skyr naturel.
  Ik vind het lekker, inderdaad wat zurig, maar zoals anderen al hebben gezegd is dat een kwestie van smaak en persoonlijk vind ik het juist wel erg lekker dat het zo dikkig is.
  Overigens kan ik me wel voorstellen dat eigen gemaakte hangop nog lekkerder is.
  Hans

 10. Persoonlijk vind ik de revieuw van Monique geen recht doen aan het product.
  Skyr is absoluut te vergelijken met. Turkse / griekse yoghurt alleen dan zonder vet.
  Prima als ontbijt: Skyr, met haffeltje granola en honing.

  • Ik trek ook geen vergelijking. Ieder zijn mening. Mijn bevindingen heb ik in mijn artikel beschreven en velen zijn het eens met mijn oordeel. Jij niet en dat is prima toch? Ik vind het het zoveelste commerciële product, wat onnodig is. Jouw mening is anders. Hou respect voor elkaars mening. Warme groet

 11. Omdat het in de aanbieding was heb ik de naturel variant eens geprobeerd.
  Ik vond het duidelijk meer yoghurt dan kwark, want erg zuur.
  Voor mij is het dus niet voor herhaling vatbaar.

 12. Wat een omschrijvingen zeg, ranzig, meuk, etc.!
  Ik vind het heerlijk, en heb het onlangs bij een etentje gebruikt.
  Ik had kweeperencompote gemaakt (met o.a. honing en gewelde sultanarozijnen) en heel decoratief een flinke ‘klodder’ van die lekker dikke skyr ernaast, héérlijk en veel positieve reacties. Voor mij is dit een blijvertje, althans de naturel-vorm. Aan de gezoete varianten heb ik geen behoefte.

 13. Volgens de site van Arla is gebruik gemaakt van microbieel stremsel. Skyr is dus wel geschikt voor vegetariërs en veganisten.

  • Ik heb hierover gebeld, en volgens de klantenservice was dit niet het geval.

 14. Onlangs in IJSLAND de echte Skyr gegeten; dit is totaal anders dan die van Arla. Dit mag van mij genees Skyr genoemd worden en smaakt erg anders dan de echte Skyr uit IJsland.

  • Blij dat je dit meldt. Ik ging al aan mijzelf twijfelen…., ook ik heb genoten van de Skyr uit IJsland. Wat je hier in Nederland in de supermatkt kan kopen komt niet in de buurt van het originele product. Bah! Zo jammer….

   • Ben ik totaal niet mee eens…heb de ijslandse skyr naast die van arla geproefd. Even lekker . .de skyr die ik vroeg in de morgen had gekocht op het vliegveld van ijsland was viermaal zo duur als die in de middag bij ah kocht, heus het smaakte precies hetzelfde……

    • De prijsverschillen liggen op vliegvelden, waar ook ter wereld, zeer ver uit elkaar. En uiteraard heeft iedereen zo zijn eigen smaakbeleving. Ik zeg ook nergens dat ik het smerig vind. Wel de smaakjes, die zitten bomvol suiker.

 15. waarom is het nou toch zo moeilijk om een top product in zijn originele vorm op de markt te brengen.
  ik snap best dat er geld verdient moet worden maar begrijp werkelijk waar niet dat termen als 100 % natuurlijk, gezonde granen en andere misleiding niet wettelijk aangepakt word.
  Ik hoor niet anders dan ellenlange discussies over toenemende obesitas bij kinderen en volwassenen, vitamine tekorten bij kinderen. kinderen die niet eens meer weten waar hun voedsel vandaan komt , laat staan hoe het er in zijn originele vorm uitziet.
  Om te janken.
  het is zo simpel om wettelijk aan te passen dat een verpakking niet misleidend mag zijn. het gaat om onze gezondheid. en vooral de gezondheid van onze kindjes.

  • Is dit positief of negatief ?? Ik heb Skyr gekocht, en kon bijna niet geloven hoeveel eiwitten daarin zitten ! De natuurlijke variant(ik koop NOOIT iets met smaakjes of suikers, gewoon standaard stevia druppels in de koelkast,kun je overal bijgooien) De smaak is heerlijk. De prijs ?? een klein bakje Skyr is even voedzaam als een liter gewone yoghurt, dus waar kies je voor ?

 16. Arla Skyr is troep. Kwark naturel van de Aldi, 12,2 gr eiwit per 100 gr. Een bakje kwark kost € 0,49. Sport gemiddeld 5x pw dus de eiwitrijke voeding is noodzakelijk. Heb div producten uitgeprobeerd maar Aldi komt iedere als beste uit de bus. Zowel op smaak als prijs. Arla is commerciële troep.

 17. Had deze review al eens gelezen en toch wilde ik Skyr zelf eens proberen. De naturelversie dan. Die andere 2 spreken me totaal niet aan. Ik vind Skyr wel erg lekker. Hou wel van dat dikke, net wat dikker dan de normale kwark die ik eet. Maar de prijs is wel aan de hoge kant, daarom koop ik het alleen als het in de aanbieding is.

 18. Ik heb vandaag een beker naturel meegenomen om te proberen, maar het haalt het niet bij de Turkse yoghurt die ik meestal koop. Ook de Griekse yoghurt is beter dan dit. Bovendien zie ik me deze brij niet door de mayonaise mengen voor een lekker knoflooksaus of aan andere gerechten toevoegen waar yoghurt in gaat. Daarbij geloof ik er geen snars van dat ze dit in IJsland eten.

 19. Jammer dat er veel zout in zit 0.14 per 100 gram 450 gram x 0.14 = 0.63 gram. Vraag : waarom zit er zoveel zout in? Ben nierpatient en daarom laat ik hem staan.

  • inderdaad, het is behoorlijk zout. ik moet erna altijd een flinke beker water nemen om te neutraliseren.

 20. Ik en meerdere leden van de familie hebben op een “gratis” actie deze honing SKYR mogen proberen, er werd me al gauw verteld dat ze het niet lekker vonden.
  Ik dacht goed, ik eet wel meer dingen wat anderen niet lekker vinden, en ik nam wat mee naar werk, maar mijn eerste indruk met de eerste hap is , het smaakt wat kots-achtig, (sorry) maar goed. De tweede hap doet wat zuur-parfum- achtig aan.. met meerdere happen, wel te doen, maar ik vind het zonde om weg te gooien, dus ik eet braaf mijn bakje zuursel op en dan later maar nooit meer proberen. En vooral afraden, wel jammer, ik had er meer van verwacht.

 21. Vind het een lekkere yoghurt/kwark.
  Heb het wel wat aangelengd met water. En vers fruit. Blauwe bessen en frambozen.
  Heerlijk. Ook lekker met een muesli.

 22. Ben reeds meerdere malen in IJsland geweest en ik ben verlekkerd op skyr. De naturelversie van Arla kan niet tippen aan de real thing. Iemand een idee waar je de “echte” skyr kan krijgen in de Lage Landen?

 23. Ik vind de naturel Skyr lekker. Ik eet het soms met (suikervrije) muesli, wat vers fruit en groene stevia. Heerlijk!

 24. Nou ik kan met overtuiging zeggen dat de naturel versie heel lekker is, maar dat is wederom zoals naar voren komt in je review, heel persoonlijk. Inderdaad is het percentage zout wat aan de hoge kant en dus geen product dat je dadelijk zou moeten eten. Maar met een schepje kokosbloedsuiker en een handje bosbessen voor mij een heerlijk tussendoortje na het sporten. Net als een van de vorige reacties, zou ik ook heel benieuwd zijn naar de ‘echte’ Skyr, dus als iemand weet waar die te koop is…

 25. Na 2 happen, de container in gegooid.
  Bah…..het lijkt op hele wrange kwark.
  Echt niks lekkers aan.
  Geef mij maar Turkse yoghurt.

  • Dezelfde reactie, twee hapjes, en echt niet meer.
   Meteen de vuilnisbak in. Niet te eten.
   Gekocht bij de Lidle.

 26. Naturel viel me iets tegen, die andere gaan snel op!
  Als griekse yoghurt, maar dan 0% vet..!!

  Eindelijk een industrie SKYR in Nederland.
  Alleen in de reclame kopen voor 1.00 natuurlijk…

 27. De naturel met een banaan en een schep honing. Super. Mijn ontbijt sinds maanden. Dat het niet helemaal hetzelfde is als in IJsland zal wel. Thais eten in Thailand smaakt ook anders. (beter)

 28. Ik eet elke avond een kommetje Skyr naturel. Ik ben een echte zoetekauw dus doe er een scheutje siroop door. Heerlijk! Ik vind de structuur juist heel prettig. Sommige Griekse yoghurt worden zo brokkelig bah, dit blijft gewoon lekker dik en lobbig. Ieder zijn smaak moeten we maar bedenken….

 29. arla skyr, er staat romig op, maar ik proef totaal geen romigheid. ik weet niet hoe ze bij de bewerking romig komen, want er zit ook praktisch geen vet in. volgens mij verwarren ze viscositeit net romgiheid. wil je romig kies dan griekse yoghurt met 10% vet.

 30. Duidelijk een kwestie van smaak.
  Ik vraag me wel af waarom suiker uit suikerbieten niet natuurlijk zou zijn?

  • Als we een suikerbiet eten, zou de suikers daarin nog wel natuurlijk zijn. Het wordt een geheel ander product als het is bewerkt. Deze processen laten niets natuurlijks meer over. Warme groet!

 31. Wat een gezeik over een potje zuivel zeg. Als je het lekker vind, eet je het op. Als je het niet lekker vind gooi je het weg en neem je het niet meer.

 32. Mensen met lactose-intolerantie hebben een gebrek aan dit enzym, die tot buikpijn en andere spijsvertering bijwerkingen kan leiden na het eten van lactose bevattende producten.
  Gelukkig voor deze individuen, het proces van het filteren van skyr verwijdert ongeveer 90% van haar gehalte aan lactose, mensen met een lactose-intolerantie kan matige hoeveelheden skyr tolereren.

 33. Ook ik ben aan de Skyr. Omdat ik een aanbieding zag in een van de supermarkten waar ik kom heb ik die (per 2) gekocht van Arla inplaats van mijn “eigen” merk Milsani. Wat ik juist lekker vind aan de Skyr van Milsani is de wrange smaak en dat het moeilijk te slikken is…..lekker dik. Ik giet zelf ook nog het vocht weg wat bovenop ligt wanneer ik de beker open. Maar nu de aanbieding van Arla……structuur minder dik en wat zuurder en niet wrang (ik vind wrang en zuur net iets anders..). Kijk ik op de verpakking en zeg vol verbazing tegen mijn man: dit is Skyr Arla yoghurt en geen Milsani kwark? Dus proef ik weldegelijk verschil. Ga ik kijken wat nou eigenlijk het verschil is tussen kwark en yoghurt (ja noem mij maar dom, maar had ik nog nooit bij stil gestaan…) en zie daar ene is kaasproduct andere melkproduct. Maar wat is Skyr nou eigenlijk? Een kwark toch? Is het van oorsprong nu kwark of yoghurt? Aangezien kwark een zachte kaas is moet ik er maar vanuit gaan dat Skyr kwark is en geen yoghurt want dat is geen kaas…..Dus alle Skyr gemaakt van yoghurt is gewoon geen Skyr??!!

 34. Ik heb milsana gekocht. Vond het niet lekker. Weggooien is geen optie voor mij. Heb er pannenkoeken van gebakken.

 35. Ik vind skyr echt heel erg lekker. Ik doe er diepvries frambozen in. Ik vind het zelfs lekkerder dan chocolade en dat wil wat zeggen. Ik ga van de week meteen een paar potten kopen. Ja ik ben grote fan.????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *