Ashwaganda…ashwa-watteh?

Het woord zelf klinkt een beetje magisch:….ASHWAGANDA. In de Ayurvedische wereld wordt deze plantensoort best een beetje als magisch beschouwd, het wordt erg veel toegepast als een afrodisiacum vanwege de libidoverhogende werking. Het wordt tevens toegepast als medicijn . In de nuchtere Westerse wereld lopen we er ( nog ) niet zo warm voor. Dit heeft uiteraard met onbekendheid te maken. Hoogste tijd dus, om er eens wat dieper in te gaan duiken. Want ook ik heb mij eerlijk gezegd nooit erg verdiept in ashwaganda, terwijl ik het steeds vaker tegenkom in bijvoorbeeld supplementen. Ashwaganda lijkt voornamelijk een rustgevende werking te hebben, wat mogelijk voor mensen met spanningen / stress en ( daaruit voortkomend) slaap-problemen nuttig kan zijn.

WAT IS HET?

Ashwaganda is een plantensoort uit het WITHANIA geslacht en kan zo’n anderhalve meter hoog worden. De struiken komen voor in geheel Afrika, het Middellandse zeegebied en in Zuid Azië. De wortels van de struiken bevatten diverse alkaloïden, waaronder anahygrine, anaferine, whitaferine, cuscohygrine en whitasomniferanolide. Daarnaast bevatten deze  de actieve bestanddelen van ashwaganda, de withanoliden. Dit zijn steroïden en lijken qua werking op het hoofdbestanddeel van panax-gingseng. Daarom wordt ashwaganda ook wel INDIASE GINGSENG genoemd, of koninklijk kruid.
Er worden nogal wat claims aan ashwaganda gehangen die niet allemaal wetenschappelijk zijn onderbouwd. Er worden vooral krachtige adaptogene eigenschappen toegedicht. Als adaptogeen zou het de niet-specifieke weerstand tegen ziekte en lichamelijke / psychische stress ( chronisch en / of acute ) kunnen verhogen. Maar ashwaganda heeft een iets bredere werking. Zo zou het de algehele conditie kunnen verbeteren, het herstel na ziekte kunnen versnellen, stressgerelateerde klachten als angst , rusteloosheid, depressie en slapeloosheid kunnen verminderen en het verouderingsproces tegen kunnen gaan.
Er worden veel studies verricht, maar er zijn weinig / geen studies bekend die de vele positieve effecten wetenschappelijk onderstrepen. Er wordt veel aangetoond, maar er zijn meer onderzoeken nodig om het te kunnen onderbouwen. De meest recente studie stamt uit April 2020, waarin werd gekeken naar de laatste ontwikkelingen van het effect van ashwaganda op het brein. De studies zijn opnieuw veelbelovend, maar er zijn nog veel meer studies nodig om deze te kunnen onderstrepen. De vele studies die er tot nu toe zijn verricht zijn anders gezegd veelbelovend en er wordt veel aangetoond, maar om alles wetenschappelijk te kunnen onderbouwen zijn er veel meer onderzoeken nodig. Wat wordt er o.a aangetoond? Ik noem er een paar:
– het kan de hersenfunctie ondersteunen, kan mogelijk ons geheugen verbeteren en kan zorgen voor gezonde hersencellen
– het kan energieverhogend werken
– het kan libido verhogend werken
– kan lever-ondersteunend werken
– kan de nachtrust verbeteren
– kan de vertraging van veroudering stimuleren
– kan het herstel na ziekte versnellen, kan mogelijk het genezingsproces versnellen
– kan het uithoudingsvermogen verbeteren
– kan de hormoonfunctie verbeteren
– kan ( over ) vermoeidheid verminderen
– het is mogelijk in staat om ons beter te kunnen ontspannen
– het kan insuline-gevoeligheid verbeteren ( wat zeer gunstig is bij diabetes)
– het kan mogelijk de bloedsuiker verlagen
In meerdere onderzoeken is aangetoond dat ashwaganda bijdraagt aan het verlagen van de groei van verschillende kankersoorten , waaronder specifieke studies verricht naar de werking van het kruid bij borstkanker en bij melanomen ( huidkanker ) De resultaten worden als veelbelovend gezien.

NIET ONSCHULDIG

Je zou na het lezen van het bovenstaande enthousiast zijn en het graag willen uitproberen. Maar hoe veilig is ashwaganda? Er zijn tot op heden geen rare bijwerkingen bekend, maar echt 100% onschuldig is het ook weer nier. Net als dat voor zo’n beetje alles geldt, kunnen sommige mensen overgevoelig reageren, en ook moeten zwangeren / borstvoeding-gevenden oppassen, en advies inwinnen bij een behandelend arts / deskundige. Er is maar weinig bekend over de mogelijke effecten op de baby, het wordt daarom afgeraden.
Ook kan ashwaganda in combinatie met medicijnen bepaalde ongewenste reacties teweeg brengen. Slik je medicatie, is het erg belangrijk dit voorafgaand met je arts te bespreken.
Te hoge / grote doseringen kunnen tevens maagklachten, diaree, hevig menstrueren / bloedingen, een over-actieve schildklier en braken veroorzaken. Als je last hebt van nachtschade producten als aardappelen en tomaten, dan kun je ashwaganda ook beter achterwege laten, omdat deze tot dezelfde familie van de nachtschade behoren.
Er is een maximum aanbevolen dosis vastgesteld. Deze ligt op 6 gram per dag. Dat is best veel, en in de meeste gevallen zijn deze hoge doseringen niet nodig. In de meeste gevallen kan ashwaganda al erg effectief werken bij zo”n 600 mg per dag. Ashwaganda kopen en gebruiken wordt verondersteld als 100% veilig, maar toch moet er per dag geen hogere dosis dan 6 gram worden toegediend. Omdat de doseringen sterk uiteen kunnen lopen, is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan WELKE ashwaganda je koopt.

WELKE?

Ashwaganda wordt meest verkocht in supplement-vorm, zoals tablet en capsules. Om ashwaganda op de markt te mogen verkopen moeten deze aan een aantal eisen voldoen, en zullen allen wellicht werkzaam zijn. Er zijn echter verschillen in kwaliteit, er zijn alternatieven met een hoge kwaliteit, en alternatieven met een beduidend lagere kwaliteit. Ook in prijzen kunnen de alternatieven sterk uiteenlopen. De consument moet daarom letten op een aantal punten:
– kies voor supplementen die geen gelatine bevatten. Dit goedkope vulmiddel zal de kwaliteit beduidend verlagen. Om de prijs nog meer te drukken, kunnen er mogelijk ook nog eens extracten zijn gebruikt die van veel lagere kwaliteit zijn. 
– de beste papieren krijg je door te kiezen voor 100% plantaardige varianten. Het nadeel is dat deze in regel soms wel tot vijf keer duurder kunnen zijn dan niet natuurlijke alternatieven. 
– kies voor supplementen die geheel vrij zijn van additieven/ toegevoegde ingrediënten. 
– verzeker jezelf, dat het gaat om de wortel van WITHANIA SOMNIFERA. Deze wortels bevatten de meest krachtigste Withanolides en kan zo beter de werking van Withania verzekeren. Alhoewel ieder supplement je zal vertellen dat er wortel is gebruikt, zijn er ook diverse producten op de markt waarbij de stengel, het blad of de vrucht zijn gebruikt in de vervaardiging. Dit is sterk van invloed op de uiteindelijke werking. Het is vooral de WORTEL die de krachtige werking biedt. 
– let goed op de doseringen. Deze percentages verschillen sterk. 

MIJN PERSOONLIJKE KEUZES: CRESSANA + LIVING NUTRITION

Een voor-de-hand-liggende vraag die mij gesteld gaat worden n.a.v dit artikel is uiteraard WELKE ik zou kiezen. Daarom heb ik meteen maar even goed gezocht naar die krentjes in de pap. Ik kwam uit bij twee zeer bijzondere ashwaganda supplementen: CRESSANA ZENERGY  en LIVING NUTRITION ALIVE
Te beginnen bij de Cressana Zenergy. Deze capsules zijn op basis van Withania Somnifera wortel ( 7%)  en waterkers. Zoals je eerder kon lezen komt de best actieve bestanddelen uit de wortel van de ashwaganda. De hoeveelheden in fijngehakte gedroogde ashwaganda wortel verschilt per locatie en per jaar. Daarom kiest Cressana voor een gestandaardiseerd extract, waar streng wordt toegezien dat het extract altijd evenveel withanoliden bevat. Alles over koud-gevriesdroogde waterkers kun je HIER lezen. De producties worden geheel vrij van synthese uitgevoerd, waardoor de biobeschikbaarheid optimaal is. De capsules zijn geschikt voor veganisten, en te openen. De dosering is fijn. De capsules ( 60 stuks) kosten € 29,95 en is te bestellen VIA DEZE BESTELLINK 
De capsules van LIVING NUTRITION zijn net even wat bijzonder. Het gaat om biologisch gefermenteerde ashwaganda. KLIK HIER om meer informatie te lezen over Living Nutrition en hoe zij te werk gaan. Per capsule bevat het 140 mg gevriesdroogde en gefermenteerde ashwaganda wortel en biologische gemberwortel. De capsules zijn geschikt voor veganisten. Te bestellen via o.a deze BESTELLINK.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *