Back to basic met de zeepklopper!

Als ik ver terug graaf in mijn herinnering-kast in mijn hoofd, dan zie ik mijn oma nog flink kloppen met de zeepklopper in een emmer water, haar “ aan-de-haal” zien gaan met potten groene zeep, en flink wat wasjes schrobben op de hand. Nu nauwelijks niet meer voor te stellen met al die gemakkelijke machines, reinigingsmiddelen en wasmiddelen. Het kostte vroeger meer tijd, maar ik ben nog altijd overtuigd, dat onze was er veel schoner van werd, en onze huizen meer blonken. Het is mede daarom dat ik vandaag-de-dag nog steeds kies voor al die hulpjes in de huishouding van welleer. Het heeft in feite ook mijn basis een beetje gelegd. Ik vond het als klein meisje geweldig om oma te helpen. Door omstandigheden was ik heel veel bij mijn ( wijlen ) oma en opa, met haar heb ik dan ook een supermooie band gehad. Helaas is ze enkele jaren geleden overleden, maar ik blijf haar eeuwig dankbaar voor haar wijze lessen.

Het is misschien wel mede door haar mooie lessen, dat ik nog altijd verknocht blijft aan die “ goede-oude-gewoonten” die vroeger vast niet zo werden ervaren. Mijn moeder ( 72) is bijvoorbeeld nooit echt een keukenprinses geweest en het huishouden, dat deed ze met frisse tegenzin. Mijn moeder was op dat gebied een echte tegenpool van haar moeder ( mijn oma ) en was heel erg blij met haar wasmachine ☺️ Ik heb haar dan ook nooit met een zeepklopper aan het werk gezien, of handwasjes zien doen. De was ging uit de machine rechtstreeks de aangeslingerde centrifuge in. Ik herinner mij vooral dat dit ding een dansje door de keuken maakte telkens als hij stond te draaien. 😁 Mijn moeder holde er vaak achteraan.
Maar goed, tijden zijn veranderd. Soms ten goede, soms juist nadelig. Zo hebben we met zijn allen de aarde / het milieu flink weten te vernietigen met al die chemische reinigingsmiddelen. En zijn al die geavanceerde machines ook belastend voor het milieu. Wat dat betreft zie ik al die oude gebruiken weer graag terugkeren, maar ik heb die illusie niet. Maar wat zou het toch leuk zijn, als we met zijn allen weer aan de zeepkloppers gaan….Want dat is niet alleen 10 x milieuvriendelijker, het is ook 10 x leuker.

WASSEN EN SCHOONMAKEN ZOALS OMA DAT DEED ANNO 2019 / 2020

Natuurlijk was alles vroeger niet zaligmakend. Ook mijn oma zag ik af en toe met een lang gezicht haar grote bergen was weg schrobben. Haar handen waren altijd ruw. En ze had geregeld pijnlijke kloven in haar vingers. Dit was voornamelijk te danken aan de blokken SUNLIGHT ZEEP, die in die tijd werden gebruikt in zeepkloppers voor tal van schoonmaak-klusjes in en rondom het huis. Er werd ook mee gewassen. Later kwamen daar ossengal-zeep bij, en teerzeep, beiden vreselijk stinkende zepen, die de hardnekkige vlekken verwijderde. Al deze zepen zijn anno 2019/ 2020 nog steeds verkrijgbaar. Sunlight zeep bestaat voor 30% uit zeep en parfum-oliën als limonele en citronellol. Deze stoffen gaven vroeger veel allergische reacties op handen van onze ijverige poets-oma’s. Met name de aanwezige listea Cubeba olie ( een sterke citrus olie ) gaf ( en geeft) veel klachten. Ook bestaan de zepen uit palmoliën wat nu niet bepaald vriendelijk is voor het milieu / de ontbossing/ fauna in regenwouden. Ook bevatten de stukken zeep verzeept rundvet, wat het niet bepaald plantaardig maakt. Daar moeten we onze vingers maar niet opnieuw aan gaan branden, letterlijk en figuurlijk niet. Er zijn gelukkig genoeg gezonde, natuurlijke en vooral milieuvriendelijke stukken schoonmaak-zepen verkrijgbaar. Zoals Aleppo zeep ( KLIK HIER) en werfzeep. Daarnaast zijn er nog talloze andere soorten schoonmaak-zepen, bijvoorbeeld Marseille zeep en huishoud-zepen.
Afgelopen jaren zijn we ons meer gaan bezighouden met ons milieu. We gaan merken, dat we deze met zijn allen flink aan het vernietigen zijn en uiteindelijk daar ook onszelf mee gaan raken. Ik besteed al jaren aandacht aan dit grote wereldwijde probleem. Er lijkt gelukkig steeds meer beweging in te komen , de politiek gaat zich er gelukkig ook al aardig mee bezighouden om wet en regelgevingen aan te sterken of in het leven te roepen om ons milieu te sparen. Er zullen zeker in heel veel hoeken rake klappen gaan vallen want terugschakelen is voor de verwende mensheid geen makkelijke opgave. De oudere generatie zal er minder moeite mee hebben, maar de nieuwe generatie zal het zeker nog zwaar gaan krijgen komende jaren.
Het is daarom juist zo fijn, dat we de oude gewoonten van welleer weer lijken te omarmen. We zijn volop aan het DIY geslagen ( do-it-yourself ) en lijken dit ook echt leuk te vinden. We willen nu ook weer niet te ver terug stappen naar de handwasjes, maar zeker valt er onwijs veel winst te behalen op gebied van de schoonmaakmiddelen en methoden.
Eén van de “ golden-oldies” die een behoorlijke comeback aan het maken is, is de ZEEPKLOPPER Ik heb een zeepklopper binnen geharkt en ben ermee op  avontuur gegaan. Wat is een zeepklopper, hoe werkt het en hoe milieuvriendelijk is het om alles weer met een zeepklopper aan te slingeren?

WAT IS EEN ZEEPKLOPPER?

De zeepklopper dus. Wat is dat voor een ding? Zoals je hierboven op de foto kunt zien, is het een soort theezeef, maar dan voor zeep. Het bestaat uit twee aan elkaar bevestigende scharnierende helften. Dichtgeklapt heb je een steel, met daar aan bevestigd een soort mandje om zeep in te leggen. Met een stukje zeep erin, kun je de klopper in een emmer water driftig heen en weer kloppen ( meteen goede work-out voor de armen!😃 ) en heb je binnen no-time een heerlijk schuimend sopje, afhankelijk van het soort zeep . Je kunt met dit sopje je hele huis grondig en hygiënisch reinigen, maar ook wasjes mee schrobben, af te wassen of de stoep mee te schrobben. Vroeger werden door de armoede de restjes aan zepen ook in de klopper gedaan om dit volledig op te gebruiken. De zeepklopper is daarom ook enorm duurzaam, en voordelig in gebruik.
Deze zeepkloppers zijn op dit moment van schrijven alleen verkrijgbaar in nostalgische winkels, en zeer sporadisch via internet. Ik heb even moeten zoeken om er eentje te vinden, ik vond er uiteindelijk eentje bij www.zepig.nl, een zeer toonaangevende zeepwinkel die hoog op mijn favorieten-lijst staat. Deze web-zeepwinkel verkoopt alles nog zo puur en natuurlijk mogelijk, zo ben ik dol op de Aleppo zepen die deze winkel verkoopt. Ik denk, dat vanwege de toenemende belangstelling om weer aan de zeepklopper te gaan, deze meer verkrijgbaar worden in de nabije toekomst, tenminste, dat hoop ik wel.

WELKE ZEEP?

Ok, dan heb je eindelijk een zeepklopper op de kop weten te tikken, dan kom je bij het tweede vraagstuk: welke zeep moet erin? Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten schoonmaak-zepen, uiteraard beperk ik mij enkel tot de pure, natuurlijke en meukvrije alternatieven. Ik neem de meest gebruikte met je door:
ALEPPO ZEEP
Mijn grote favoriet op gebied van zeep. Ook voor de schoonmaak klussen werkt deze zeep uitmuntend goed. KLIK HIER om alles over Aleppo zeep te lezen.
WERFZEEP
Werfzeep is een 100% plantaardige, meestal biologische schoonmaak zeep die per toeval werd ontdekt als een geschikte zeep om mee schoon te maken. In 2009 kwam werfzeep ook als schoonmaakzeep op de markt, afkomstig van een werfzeep-bedriijfje in Utrecht. Werfzeep is een meest simpele zeep, zonder fratsen. Het bevat geen meuk, dus ook geen palmolie. Je kunt er, net als Aleppo-zeep, jezelf en je huis en kleding mee reinigen. Werfzeep is 100% biologisch. Het maakt het tot één van de meest duurzaamste stukken zeep die er verkrijgbaar is. Neem eens een kijkje op de website : KLIK HIER
MARSEILLE ZEEP ( SAVON ) 
Dit is een echt Frans stukje zeep. Gebeurt het nog op een meest traditionele manier, dan is het 100% meukvtij en vrij van palm-olie. Marseille zeep kan op twee manieren worden gemaakt: met palm olie en met olijfolie. Ik prefereer de olijfolie. Het is een plantaardige zeep, en wordt veel vergeleken met Aleppo zeep.
HUISHOUDZEEP
In de meeste biowinkels kun je ook stukken huishoudzeep vinden. Deze zijn in de meeste gevallen wel plantaardig, maar bevatten palmvet. Iets waar ik persoonlijk niet voor zou kiezen.
Voor welk stukje zeep je gaat is persoonlijk. Ik vind de weefzeep bijvoorbeeld meest geschikt, omdat ik met de Aleppo zeep soms een doffe glans overhou. Werfzeep ruikt bovendien vreselijk lekker, afhankelijk van welke geur je uiteraard kiest. Mijn favo geur is bijvoorbeeld citroen en citronella. Maar er zijn heel veel andere geuren werfzepen verkrijgbaar. Alle zepen reinigen goed en hygiënisch en ontvetten. Mijn persoonlijke ervaring met Aleppo zeep reinigen is dus dat dit een doffe glans overal op achterlaat. Maar verder reinigen de zepen uitmuntend goed.
Meest belangrijk is, om de ingrediënten goed te bestuderen. Er zijn ontzettend veel “ zogenaamde natuurlijke zepen” in de omloop die helemaal niet zo natuurlijk zijn als ze lijken. Er kan bijvoorbeeld van alles aan zijn toegevoegd, zoals palm olie en diverse agressieve stofjes. Echte, pure zepen hebben sowieso een zeer kort ingrediënten lijstje, en bestaan alleen uit 100% zuivere ingrediënten.
Soms passen de stukken zeep niet in de klopper. Alles wat je dan even moet doen, is de zeep bijsnijden. Wat eraf komt kun je ook in je klopper stoppen om door water heen te kloppen, niets gaat dus verloren.

HOE GEBRUIK JE DE ZEEPKLOPPER?

De zeepklopper is super-eenvoudig en simpel in gebruik. Alles wat je nodig hebt is een emmertje heet water. Plaats het gekozen stukje zeep in de klopper en klop in de emmer door het water. Klaar is je allesreiniger. Met dit sopje kun je kleding uitwassen, je huis reinigen, de tuintegels schrobben enzovoort.
Omdat de zeepkloppers die nu verkrijgbaar zijn nog echt de ouderwetse varianten zijn, is het belangrijk dat je de klopper na gebruik zorgvuldig opbergt. Ze kunnen, als ze niet goed genoeg worden afgedroogd, vrij snel gaan roesten. Spoel na gebruik je klopper goed af onder de kraan en dep zorgvuldig droog. Het meest ideale is om de klopper even op de verwarming te leggen om goed te drogen, of leg hen in de zomermaanden kin de zon te drogen. Als je goed zorgt dat de klopper volledig is gedroogd zal er geen roestvorming ontstaan, en gaan ze heel lang mee. Mijn oma had de klopper zeker 15 jaar in gebruik!!!!!!!!! Mocht het dan toch gebeuren dat de klopper gaat oxideren, dan zijn ze gelukkig niet al te duur om te vervangen. Ze kosten gemiddeld € 8 euro. Maar, als je dus zorg en aandacht besteed aan het onderhoud, kun je jarenlang plezier hebben van je klopper. Berg ook je stukje zeep op in een speciaal zeepbakje. Dit is zeker nodig voor de hygiëne. Er zijn leuke tinnen zeepbakjes verkrijgbaar bij www.zepig.nl voor weinig, ik zou het zeer adviseren, om je zeep hierin te bewaren.

KLOPPEN MET GROENE VLOEIBARE ZEEP

Ik ben naast fan van schoonmaak-zepen ook fan van groene zeep. KLIK HIER om daar alles over te lezen. Omdat ik ook groene zeep graag gebruik, bedacht ik mij dat het look vast in de zeepklopper mogelijk is om in een emmer heet water los te kloppen, maar dat bleek toch wat lastiger. Ik laat mij niet zo heel erg snel uit het veld slaan, dus bedacht ik een andere manier om toch met groene zeep deze goed los te kloppen in heet water: een gewoon thee-zeefje 😃 Dat werkt gewoon hetzelfde dus waarom niet? En warempel: met een theezeef goed gevuld met groene zeep kreeg ik al kloppend een heerlijk schuimend sopje! Geniale uitvinding, al zeg ik het zelf.

Waar te koop?

Zoals eerder geschreven, is de zeepklopper nostalgisch goed. Hopelijk verandert dit erg snel, nu we met zijn allen weer heel erg graag back to basic willen gaan. Ik vond mijn zeep klopper bij www.zepig.nl. Ik kreeg deze gratis thuisgestuurd samen met een stuk werf-zeep. Daarvoor mijn dank, want ik ben super enthousiast aan het kloppen geslagen 😉 Mega fijn ding, superhandig in gebruik. De zeep kloppers zijn beperkt op voorraad omdat ze nog niet zo massaal worden geproduceerd. KLIK HIER om de zeepklopper bij ZEPIG te bestellen. Hij kost € 10 euro.

Naast de originele zeepklopper verkoopt www.zepig.nl veel pure, zuivere en natuurlijke schoonmaak-zepen, speciaal geschikt voor de zeepklopper. KLIK HIER voor het overzicht.  Wil je door mij geteste werf-zeep bestellen? KLIK HIER  Deze zeep kost € 4,75 ( 100 gram )

 

Notificatie: ik kreeg de zeep en de klopper gratis op aanvraag thuisgestuurd om te testen. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten, ook niet via kortingsacties. Dit review is vrijblijvend en op eigen initiatief geschreven, en bevat persoonlijke ervaringen, 

MEGA KORTINGSACTIE!!!!!!!!

Ga ere maar even goed voor zitten, want dit is een ” offer you can’t refuse ” ! Je ontvangt zaterdag 24 Otober 2020  en zondag 25 Oktober 2020 een mega korting van maar liefst 50%  op de zeepklopper! LET OP: de 50% korting is geldig op de B-KEUZE. Dit houdt in, dat deze iets afwijken van de A-keuze, maar verder nog perfect zijn, ze kunnen enkel wat afwijken in bijvoorbeeld vorm. Wil je liever een A keuze, dan geldt daar een korting van 20% op.

Je ontvangt tevens 25% korting op werfzeep en aleppo zeep!  

  • LET OP! de voorraad zeepkloppers is BEPERKT en de verwachting is dat ze weg zullen vliegen, met zo’n giga-korting. Wees daarom echt op TIJD met bestellen, het duurt helaas een poosje om ze weer voorradig te maken.
  • Geen kortingscode nodig, de kortingen worden direct verstrekt
  • Lukt het bestellen niet? Neem dan contact op met de klantenservice van www.zepig.nl
  • NA zondag worden de kortingen niet meer verstrekt,

KLIK HIER om naar het besteloverzicht te gaan

Een reactie op “Back to basic met de zeepklopper!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *