Bakken met suikervervangers:de verhoudingen

Ik werk alleen met het meest zuiverste stevia en erythritol, ter vervanging van suiker. Dit doe ik om verschillende redenen, maar de grootste zijn wel dat deze suikervervangers 100% natuurlijk en zuiver zijn ( lees: de juiste varianten) onze bloedsuikerspiegels met rust laten en vrijwel geen enkele calorie levert. We weten inmiddels allemaal wel dat overgewicht ( obesitas) een ernstige bedreiging is geworden voor de volksgezondheid. Kinderen worden ook in Nederland steeds dikker en dikker. Met alle lichamelijke en geestelijke gevolgen van dien. Diabetes ( suikerziekte) komt nu vaker voor dan ooit tevoren en ook zijn kindergebitten erg aangetast door al die hippe suikerdrankjes die we overal kunnen kopen.
Meer over erythritol en stevia kun je lezen door op de onderstaande linkjes te klikken:

Stevia, de drie categorieën
Erythritol

We zijn met zijn allen afgelopen twee/drie jaar al flink bewuster geworden als het komt op wat er nu eigenlijk allemaal in ons eten en drinken zit. Er wordt steeds beter gelet op het gebruik van suiker in voedingsmiddelen. En dat hebben fabrikanten, supermarkten en multi-internationale ondernemingen in de voedselindustrie ook ontdekt. Vrijwel dagelijks komen er talloze nieuwe producten op de markt die “ suikervrij” zijn en zijn gezoet met hippe, 100% natuurlijke suikervervangers. We zijn plots massaal aan de honing, agave, rietsuiker, oerzoet,en dadels geslagen, omdat dit overal wordt verkocht als gezonder en dus beter. Dat dit vrijwel nooit het geval is, blijkt uit de voedingswaarden van al deze nieuwe hippe producten. Daarin kunnen we vaak lezen dat het product zelfs nog uit meer suikers bestaat dan een product gemaakt met gewone suiker.

Suikervervangers zijn op dit moment erg actueel, en we gebruiken het dan ook massaal met een “ zuiver en gezond” geweten.Veel mensen weten echter niet dat bijvoorbeeld agave en honing even zo goed suikers zijn. En dus NIET suikervrij zijn.Meer over al deze suikervangers lezen? Klik op onderstaande linkjes:

Honing

Agave

Rijststroop

Ahornsiroop

Dadels

Kokosbloesemsuiker

Lucuma

Fructose

VERHOUDINGEN
Kies je er toch liever voor om met andere suikervervangers te werken dan zuivere stevia en erythritol, liggen de verhoudingen ook vele malen anders. Als je dus één van mijn recepten wilt gaan maken vraagt het een andere dosering aan suikervervanging. Ik adviseer altijd eerst om op smaak te zoeten. Dit omdat iedereen weer anders houdt van zoet- zoeter-zoetst. Ik heb, om het wat gemakkelijker en overzichtelijker te maken, een handige lijst samengesteld waarin je kunt lezen met welke doseringen je erythritol en stevia kunt vervangen met de andere bekende natuurlijke suikervervangers.

Suikervervanger: Honing
1 eetlepel erythritol suiker = 2/3 eetlepels honing
1 eetlepel stevia  sweet = 3 eetlepels honing
1 eetlepels stevia sweet Xtra = 4/5 eetlepels honing

Suikervervanger: Agave en ahornsiroop
1 eetlepel erythritol suiker = 2/3 eetlepels agave
1 eetlepel stevia sweet = 3/4 eetlepels agave
1 eetlepel stevia  sweet Xtra = 4/5 eetlepels agave

Suikervervanger: Kokosbloesemsuiker
1 eetlepel erythritol suiker = 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 eetlepel stevia  sweet = 2/3 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 eetlepel stevia sweet Xtra = 4/5 eetlepels kokosbloesemsuiker

Suikervervanger: Palmsuiker
1 eetlepel erythritol suiker = 2 eetlepels palmsuiker
1 eetlepel stevia sweet = 2/3 eetlepels palmsuiker
1 eetlepel stevia  sweet Xtra = 4/5 eetlepels palmsuiker

Suikervervanger: Rijststroop
1 eetlepel erythritol suiker = 3 eetlepels rijststroop
1 eetlepel stevia sweet = 4 eetlepels rijststroop
1 eetlepel stevia  sweet Xtra = 5/6 eetlepels rijststroop

Suikervervanger: Verse dadels
1 eetlepel erythritol suiker = 5/6 gepureerde geweekte dadels
1 eetlepel stevia sweet = 8/9 gepureerde geweekte dadels
1 eetlepel stevia sweet Xtra = 9/10 gepureerde geweekte dadels

Suikervervanger: Vers zoet fruit ( banaan, appel ( moes) ananas)
1 eetlepel erythritol suiker = 3/4 eetlepels appelmoes|150 gram gepureerde banaan/ananas
1 eetlepel stevia sweet = 4/5 eetlepels appelmoes|200 gram gepureerde banaan/ananas
1 eetlepel stevia sweet Xtra = 6/7 eetlepels appelmoes|250 gram gepureerde bananen/ananas

Suikervervanger: Lucuma poeder
1 eetlepel erythritol suiker = 2 eetlepels lucuma
1 eetlepel stevia  sweet = 3/4 eetlepels lucuma
1 eetlepel stevia  sweet Xtra = 5/6 eetlepels lucuma

Nogmaals wil ik benadrukken dat deze doseringen richtlijnig zijn opgesteld. Je kunt het beste zoeten op smaak. Ook wil ik benadrukken dat al deze suikervervangers rijk zijn aan suikers, terwijl erythritol en stevia deze eigenschappen niet bezitten.

SAM_5488

VERSCHIL TUSSEN SWEET EN SWEET XTRA
Van het merk GreenSweet zijn er twee soorten stevia verkrijgbaar: stevia suiker sweet en stevia suiker Xtra sweet..Wat is nu het verschil?
Wel, stevia sweet is meest geschikt om te gebruiken ter vervanging van gewone geraffineerde suiker. Het heeft 1,5 keer zoveel meer zoetkracht dan gewone suiker waardoor je er erg weinig van nodig hebt. Gebruik je bijvoorbeeld graag suiker in je koffie/thee, kun je een theelepel gewone suiker vervangen met een kwart theelepeltje stevia sweet. Of nog minder. Omdat deze stevia zeer zuiver zijn gelaten ( 98%) en verder niet zijn bewerkt en/of geraffineerd zal de zoetkracht maximaal zijn. En het nadeel is dat als je er nét even wat teveel van gebruikt, dit al snel een bittere nasmaak kan geven.Een veel gemaakte denkfout is dat stevia suiker is. Dit is niet het geval: suiker komt van suikerbieten, stevia komt van een plantje. En is dus GEEN suiker. Als je deze denkwijze bijstelt zul je ook minder snel teleurgesteld zijn als stevia niet smaakt zoals je suiker gewoon bent.  Net als je moet wennen aan een nieuwe smaak, moet je ook stevia de tijd en kans geven om te wennen. Er zijn maar enkelen die gewoonweg niet aan de smaak kunnen wennen.Wen je niet echt aan de stevia smaak? Dan is erythritol de oplossing.Dit smaakt vrijwel hetzelfde als gewone suiker. Erythritol is ook meest geschikt voor kinderen.
Stevia suiker Xtra sweet is een variant speciaal om mee te bakken. Het heeft een zoetkracht die maar liefst 6 x zoveel zoeter is als gewone suiker. Echter geeft het door een speciale bewerking ( zie link stevia voor meer informatie) geen bittere drop-achtige bijsmaak, mits je er teveel van gebruikt. Gebruik de  sweet Xtra alleen om mee te bakken.Vanwege de extreme zoetkracht zal deze suikervervanger minder tot niet geschikt zijn om andere zaken mee te zoeten.

DOE DE MIX!
Ik maak erg vaak gebruik van zowel stevia  sweet Xtra als erythritol suiker in mijn recepten. Dit doe ik omdat beide suikers elkaar gecombineerd zeer versterken in zoetkracht maar niet bitter smaakt. Erythritol suiker krijgt als ware de rol van draagmiddel toebedeeld. Hierdoor smaakt een baksel meer naar gewone suiker met een goede zoete smaak en geen bittere dropsmaken achteraf. In mijn recepten gebruik ik vaal van iedere vervanger een eetlepel. Dit geeft een goede balans. Je kunt ook een zak stevia kristal sweet Xtra met een zak erythritol suiker vermengen in een glazen pot. Zo heb je altijd een perfecte suikervervanger waar je erg weinig van nodig hebt, en dus zeer zuinig kunt gebruiken. Gebruik je beiden gemixt, hou dan bij ieder recept om te beginnen een eetlepel aan en zoet verder af op smaak. Vaak is één eetlepel al ruim voldoende.

SAM_5495

STEVIA DRUPPELS

Ik werk tevens met stevia druppels. Dit is een vloeibare variant. De druppels van GreenSweet zijn gemaakt met 100% loepzuivere ingrediënten van natuurlijke afkomst. Zo bevat de chocolade variant echte cacao. Eén druppel vervangt een theelepel sucrose ( tafelsuiker). De druppels bestaan uit 95% steviolglycoside, waarvan 60% uit Rebaudioside A. Daarnaast bevat het gezuiverd water, vitamine C en plantaardige glycerine. Het natuurlijk aroma wordt vervaardigd uit natuurlijke middelen uit de natuur. De citroen smaak bevat bijvoorbeeld echt citroensap, de aardbei variant echt aardbeisap. Dit heeft als één zeer klein nadeel, dat de druppels niet voor iedereen geschikt is. Mensen die bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor fructose, of een allergie hebben, kunnen deze druppels beter niet gebruiken. De druppels zijn perfect te gebruiken om ” saai” water een lekkere zoete smaak te geven. Je kunt er ook geweldig mee bakken!

Tot slot: kies een zoetmiddel wat bij jou en je persoonlijke wensen past. Ik adviseer zuivere stevia en erythritol en waarom ik dit doe kun je lezen in mijn artikelen. Echter kun jij van een geheel andere mening zijn, vind je mijn beweegredenen om stevia/erythritol suiker te gebruiken niet belangrijk, of welke reden dan ook. Kies wat bij je past.

35 Reacties op “Bakken met suikervervangers:de verhoudingen

  • dit omdat ik dit niet vertrouw als “pure stevia” Groene stevia wordt verkocht als puur en zuiver terwijl het vaak groen wordt gekleurd.wil je echt groene stevia,kies dan voor de stevia plant, laat de bladeren drogen en vijzel ze vervolgens fijn.Warme groet.

  • Ik heb de splenda true taste stevia.. is dit ook een goede vervanger? En hoe is deze verhouding met erythritol of is dit gelijk?

 1. Wederom dank voor je uitgebreide ‘suiker’ voorlichting! Ik heb er nog naar gezocht in je basiskookbkoek. Mijn vraag is de volgende: ieder jaar maak ik een voorraad vlierbessenjam (met appels en rietsuiker). Welke suikervervanger kan ik nu het beste gebruiken c.q. ligt het dichtste bij de rietsuiker? Erythritol of Stevia of……? Ik ben een beginneling en heb hier geen ervaring mee. Pure suiker gebruik ik Zo wie zo nergens in. Bij voorbaat dank voor je advies!

  • Ik gebruik voor jam altijd de mix van stevia/erythritol ( zie artikel!)

 2. Gelukkig nu meer duidelijkheid;heb eerder pakket stevia besteld maar wist eigenlijk niet welk soort ik voor wat moest gebruiken.

 3. Maar zijn deze suikervervangers nu wel of niet geschikt voor kinderen? Nu heb ik alles gekocht vallen mensen van dichtbij me weer aan dat ik de suikervervangers (dezelfde die jij hebt) niet aan mijn kinderen mag geven. En waarom is ethyrol het meest geschikt?

  • Dag Liane,

   Ik begrijp, dat je hier echt heel erg van in de war raakt. Invloeden zijn overal tegenwoordiug, niet alleen via media, social media en internet, maar ook in sociale kringen. In mijn MEUKVRIJ ABC kun je alles lezen over zowel stevia als erythritol. Ik adviseer erythritol niet explosiet in het bijzonder aan voor kinderen, ik adviseer dit omdat deze suikervervanger het meest lijkt op gewone suiker wat door kinderen meest wordt gewaardeerd. Probeer voor jezelf de juiste producten te vinden die voor jezelf goed voelen. Onthou dat iedereen een mening heeft en altijd wel alles van iets of iemand zal vinden. Kies wat goed voelt voor jou. Succes!

 4. Goedenmiddag,Ik zou graag willen weten hoeveel gram kristal stevia ik nodig heb voor 50grm suiker.En waar kan ik erythirol kopen.Is dit geschikt voor suikerpatienten?
  Met vriendelijke groet.

 5. Ik gebruik voor veel recepten stevia poeder en druppels. Maar voor bakrecepten was ik nog zoekende. Dus zeer helpend artikel. Hoe zit het met de verhoudingen? Ik heb begrepen dat bij bakken de verhoudingen van alle ingredienten cruciaal zijn voor het slagen van je baksel. Dus als ik fijne kristalzuiker wil vervangen voor de mix, kloppen de verhoudingen dan nog wel? (En 1 el van de mix, voor hoeveel gram fijne kristalsuiker staat dat ongeveer?)

  • Het zou heel helpend zijn als hier een antwoord op gegeven kan worden!? Monique?!

 6. Ik hoopte in dit artikel te lezen hoeveel erythritol ik ong. moet gebruiken voor een bepaalde hoeveelheid suiker. (100gr bijv.).
  (ookal is dit gedeeltelijk naar eigen smaak)

  Het kan aan mij liggen, maar ik heb het niet zien staan.

  Kunt u mij dit alsnog uitleggen?
  (Ik bedoel hier gewoon puur erythritol)

 7. Hallo,

  Hoeveel druppels stevia staat gelijk aan 100 gr suiker?
  Vriendelijke groet Lara

  • een druppel staat gelijk aan een eetlepel suiker….dus circa 10-15 druppels.

 8. Net een stukje van Juglen Zwaan gelezen over erythritol, hij wijst het niet echt af, maar raadt wel aan om het niet te veel te gebruiken. Niet dagelijks. Dan vind ik persoonlijk palmsuiker en kokosbloesemsuiker een gezonder alternatief. Aangezien ik geen zoetekauw ben, zal ik van dat kleine beetje in mijn gezonde baksels niet dik worden. Ik werk veel met chufameel als zoetmaker in baksels, vooral lekker in appeltaartjes, heeft amandelachtige smaak en is heel gezond.

  • Het is met ALLES zo, dat je niet moet overdoseren. Zelfs water moet je niet teveel drinken. Erythrirol is 100% veilig. En absoluut een gezondere, en beter alternatief voor pal en kokosbloesem, ook al eet je daar weinig van. Dit is linksom of rechtsom gewoon 100 suiker ( fructose / glucose) wat EXACT HETZELFDE DOET in het lichaam als gewone suiker. Koop dan liever een pak suiker dan ben je voordeliger uit. Kokosbloesem en palmsuikers berusten op pure marketing.

 9. Ik heb net je artikel gelezen heel helder.
  Heb net de greensweet extra Sweet ontvangen.
  Jij schrijft dat je er Erythritol door doet. Op de verpakking staat” op basis van Erythritol.
  Deed je dat er in het verleden door of nu nog steeds? Is het dan niet dubbel op?
  Kijk uit naar je reactie.
  Vriendelijke groet, José

 10. Hallo Monique, Ik ben zwaar diabetespatient t2 en ga zelf mijn jams maken. ik heb nu 3 kg ZWARTE BESSEN geplukt en heb schone jampotten, genoeg voor 12 potten. Voorheen was dit met van Gilse geleisuiker maar door de diabetes kan dat niet meer. Ik heb nog wel geleipoeder van v Gilse maar nu moet de zoetstof er nog bij. Wat adviseer je mij???
  bij voorbaat dank,

  Peter

 11. Ik begrijp dat erythritol gemaakt is op.basis van maïs. Ik ben echter allergisch voor maïs. Wat kun je dan aanraden naast stevia?

 12. Hoi Monique,

  Het mengsel enytritol/ stevia wat je kunt gebruiken voor bakken. Wat zijn de verhoudingen in dit mengsel?
  En met hoeveel gram suiker is een bepaalde hoeveelheid van dit mengstel te vergelijken?

 13. Goeie morgen Monique,

  Wat een verhelderend stukje over zoetstoffen…
  Ik wil vandaag pompoenmuffins maken. Daarin moet ik erythritol gebruiken, maar dat heb ik niet in voorraad. Wel Stevia druppels.
  hoeveel druppels Stevia i.p.v. 10 gr erythritol moet ik gebruiken?

  vr.gr. Ria

 14. Ik gebruik erythritol bij het maken van chocolade. Maar de erythritol kristallen zijn niet oplosbaar. Dus komen ze te liggen op de bodem van het chocola, ze mengen zich niet met het beslag van het chocola. Mijn vraag is: hoe kan ik het spul oplossen??

 15. Monique, de links naar honing en ahornsiroop in je lijstje met suikervervangers werken niet meer.

 16. vraag; 1 eetlepel witte kristalsuiker aan welke hoeveelheid honing is dit gelijk. Maw hoeveel honing moet ik gebruiken als er staat bv 200gr suiker ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *