Bakken met SOOF limonadesiroop, is het wat?

Enige tijd geleden ontving ik vier flessen SOOF limonadesiropen om te reviewen. Alhoewel er een paar punten van kritiek waren van mijn kant, vind ik de siropen niet slecht en zeker een goed alternatief op reguliere limonadesiropen en siropen die kunstmatig zijn gezoet met synthetische zoetstoffem. Ik was nieuwsgierig geworden, of je ook goed met deze siropen kon bakken ( zoeten) en aangezien ik aardig wat flessen had staan, ben ik ermee gaan experimenteren.

IMG_2859-1200x800

Soof limonadesiropen kun je een beetje vergelijken met diksap. Het verschil zit hem in toevoegingen van groentesappen en kruiden en specerijen, die niet aan diksappen worden toegevoegd. Diksappen worden voornamelijk van zoete fruitsoorten als appels, peren en druiven gemaakt. Het wordt sterk geconcentreerd, waardoor een dikke brij ontstaat. SOOF doet dit kunstje na, door het sap van groente, fruit met kruiden en specerijen in te koken tot een dikke brij. Nadeel van zowel diksap als Soof is dat er voornamelijk suikers overblijven. Omdat Soof een mengsel gebruikt van groentesappen, fruitsappen en kruiden en specerijen, bevatten de siropen van Soof minder suikers dan diksappen. En is daarom een veel beter alternatief op diksappen. Vooral voor ons gebit, al is Soof daar ook niet zo’n geweldige speler in. Het bevat wel minder suikers die ons tandglazuur direct aanvallen.

IMG_3083

Bakken met Soof

Soof is bedoeld als drank. Je moet het met water verdunnen. In pure vorm is het mier en mierzoet. Dit komt, omdat Soof in alle vier de varianten de samenstelling standaardiseert met appelsap, Dit is erg zoet. Omdat het vrij zoet is, kun je er ook erg veel dingen op een natuurlijke manier mee zoeten. Dit geeft nog altijd suikers, maar lang niet zoveel suikers als gewone sucrose. Of palmsuiker, kokosbloesemsuiker, agavesiropen, ahornsiropen, dadel en dadelsiropen. In dat daglicht gezet is Soof dus een erg goed zoetmiddel. Maar werkt het ook? Ik probeerde het uit.

SAM_1820

Ik probeerde het eerst uit met een oud receptje van mij. Deze muffins zijn altijd een groot succes, en kunnen eigenlijk nooit mislukken. Ik zoet ze normaal met twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra en de zoetheid van de gepureerde banaan. Het is een zeer eenvoudig te maken receptje met verder weinig ingrediënten:

 • een gepureerde banaan
 • twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
 • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • 375 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
 • warm water

Voor de topping roer je ongeveer 4 eetlepels Greensweet Stevia Icing poedersuiker met drie eetlepels biologische magere cacaoporeder met een beetje water door elkaar tot een stevig glazuur. Daarop strooi je eventueel nog een beetje kokosrasp.

IMG_2863-575x1024

Dit keer heb ik de stevia vervangen met Soof. Ik heb de smaak carrot, ginder & apple gebruikt. Ik heb in plaats van de twee eetlepels stevia 45 ml onverdunde Soof gebruikt. En voor de topping in plaats van water toevoeging Soof, beetjes tegelijk. ( bakken op 185 graden, ongeveer 35-40 minuten) Het resultaat was aardig. Ik vond de smaak minder lekker dan ik gewend ben met dit recept. Het is een stuk minder in zoetkracht en je proeft echt wat wortel-smaak. Dit maakt deze muffin in elk geval niet smakelijker.

IMG_3079

Met dezelfde smaak heb ik een nieuw recept bedacht. Dit geeft hopelijk een eerlijker oordeel, omdat er dan geen vergelijkingen zijn te maken. Ik besloot een heerlijke tulband te gaan maken. Deze bestaat uit:

 • 65 ml Soof, onverdund
 • 50 gram kokosolie, zacht
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • 250 gram volkoren teffmeel
 • 375 gram havermout, droog
 • heet water

Voor de bodem:

 • twee bananen, gepureerd
 • 45 ml Soof, onverdund
 • vier eetlepels biologische magere cacaopoeder

Eventueel om te garneren:

Greensweet-stevia Icing poedersuiker

IMG_3081

De oven aan op 190 graden, middelgrote tulbandvorm licht invetten met kokosolie . Alle ingrediënten goed in een kom door elkaar roeren en water toevoegen tot de massa goed smeuïg is geworden. Stort dit in de vorm, en verdeel. Roer de cacaopoeder eb Soof door de puree en schenk dit over de massa in de vorm. In het midden van de oven bakken, ongeveer 50 minuten, blijf controleren. Laat lange tijd zeer goed afkoelen.

IMG_3080

De smaak…….tja, weer matig, ik vond het wel een grote verbetering met de vorige poging, maar om nu te zeggen WAUW….nee. Maar ik wil wel de kanttekening zetten, dat ik een zoetekauw ben 😉 Voor mij is SOOF iets te ” flauw” maar voor mensen die een beetje zoet al zoet genoeg vinden is Soof om mee te bakken wel ideaal. En begrijp mij niet verkeerd, het is wel lekker!!!!!! Maar voor mij persoonlijk mag het een tikkeltje zoeter.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *