” bamboe” serviesgoed schadelijk voor de gezondheid…..wat nu?

Gisteren ( februari 2021 )  schrok ik van een officieel nieuwsbericht van het NVWA ( Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit ) . Zij brachten verontrustend nieuws naar buiten over bamboe. Het NVWA adviseert per direct, om MELAMINE kunststof serviesgoed waarin bamboe en / of maïsvezels zijn verwerkt, niet meer te gebruiken. Bij gebruik bestaat er een kans dat er veel FORMALDEHYDE in het voedsel of dranken terechtkomt. Het NVWA informeren momenteel importeurs en aanbieders van deze producten om deze PER DIRECT uit de handel te halen , en handhavend te zullen gaan optreden als deze producten in Nederland worden aangeboden. Als er meteen zo straf wordt gehandeld vanuit deze overheid, dan kunnen we zeker stellen dat het ernst is.

Bamboe is hip. Het heeft een gezond, dier/ milieuvriendelijk imago weten op te bouwen. Als we 100% bamboe gebruiken, klopt dit ook wel, maar vrijwel alle bamboe die in de omloop is over de gehele wereld, heeft bepaalde bewerkingen ondergaan om bijvoorbeeld tot  een bepaald product te bekomen. Er worden vele materialen en stoffen toegevoegd, zoals kunststoffen, om serviesgoed te kunnen maken. De producten bevatten dus tal van andere materialen, maar worden wel neergezet als “ BAMBOE” omdat er bamboevezels zijn gebruikt in de producties. Omdat bamboe afgelopen jaren hoog in de ladder van “ puur, milieuvriendelijk en groen” is geklommen, willen we allemaal koffie-to-go drinken uit bamboe bekers, eten en drinken uit bamboe-serviesgoed, en bamboe rietjes en flessen gebruiken. De industrie springt hierop in. Lunchrooms en koffiehuizen serveren hun dranken uit in hippe bamboe bekers, er worden bamboe rietjes uit geserveerd en we kunnen overal bamboe bestek kopen, in plaats van plastic.

WAAR GAAT DE OPHEF PRECIES OVER?

Wel, om te beginnen over het MELAMINE KUNSTSTOF. Dit kwam in 2008 al eens zeer negatief in het nieuws, wellicht herinner je je nog “ het poedermelk-schandaal”. In China werd deze giftige stof aangetroffen in melkproducten, waardoor meer dan 30.000 ziek werden en zes kinderen stierven na het innemen van de bevuilde poedermelk. In Nederland werden door familieleden die in Nederland woonden massaal poedermelk gehamsterd, om op te sturen naar China.
Melamine is een chemische samenstelling die o.a wordt gebruikt bij het produceren van kunststoffen als plastic. Je kunt het zien aks een bouwsteen voor kunststoffen. Het is zeer sterk, hard , licht en bestand tegen sterke zuren. Het wordt veel toegepast om harde materialen te maken als bestek, en elektronische apparatuur.
Melamine-kunststof ( MK ) wordt geproduceerd door een reactie van melamine met een aldehyde, meestal in de vorm van FORMALDEHYDE. En daar wringt de schoen. Uit onderzoek is gebleken, dat bij producten die zijn genaakt van MK chemische schadelijke stoffen kunnen vrijkomen, die mogelijk schadelijk zijn bevonden voor de gezondheid. Dit gebeurt bij een temperatuur boven de 100*C, wanneer levensmiddelen tot 70*C in aanraking komen met melamine-kunststof is de kans vele malen kleiner dat er chemische stoffen vrijkomen. ( bron: WAAR-ZIT-WAT-IN )
Heel veel “ bamboe” producten worden gemaakt MET melamine-kunststof. Dit maakt bijvoorbeeld bekers en kommen harder en daardoor geschikter voor gebruik. Al deze producten zeggen in de meeste gevallen dat het om bamboe materiaal gaat, maar in werkelijkheid gaat het vaak om melamine-kunststoffen waaraan bamboevezels en / of maïsvezels zijn TOEGEVOEGD. Het is dus andersom, en zou dit ook zo moeten worden vermeld. Lang voor deze waarschuwing gaf het Voedingscentrum als advies om serviesgoed gemaakt van MK, zonder toevoeging van bamboe en / of maïsvezels NIET te gebruiken voor warm / heet voedsel voor kinderen tot 3 jaar. Het is daarom vrij aannemelijk, dat fabrikanten dit liever niet vermelden en alles onder het kopje “ bamboe” verstoppen. Er zijn erg veel “ bamboe” producten in omloop in Nederland, vanwege de vermeende duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en natuurlijkheid. Het wordt gezien als DE vervanger voor plastic. Maar zo zwart-wit liggen de zaken dus niet.
Neem de veel voorkomende koffiebekertjes. Deze worden vrij veel verstrekt in “ TO GO” gelegenheden, veel ondernemingen tonen daarmee hun goede wil om aan het milieu te denken. Helaas blijken deze bekertjes niet zo onschuldig. Veel zijn gemaakt van bamboe, maar ook van kunststof. Vis jij als consument maar eens snel uit, of dit gaat om MK. Koffie wordt altijd HEET uitgeschonken, en is er veel risico tot het vrijkomen van formaldehyde.  Het is echt een vervelende kwestie, met grote gevolgen. Het NVWA en Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek ( BuRO ) vinden de zaak zodanig alarmerend om deze producten per direct uit de handel te trekken. De onderzoeken die zij verrichtten op vele bamboe bekers, schalen , bestek en kommen bleken soms teveel aan melamine en formaldehyde te bevatten. Ook kwam uit dit recente onderzoek naar voren, dat de afgifte van formaldehyde hoger was als er bamboevezels in het product waren verwerkt.

FORMALDEHYDE

Goed, melamine-kunststof kan bij een te hoge verhitting chemische en voor-de-mens schadelijke stoffen afgeven. Het gaat om de stof formaldehyde. Dit is een veel voorkomende stof in producten en zit bijvoorbeeld ook van nature in ons voedsel. In ons lichaam komt het vrij bij de stofwisseling. Formaldehyde komt voor in bijproducten, maar ook als ingrediënt. Als bijproduct komt het vrij tijdens het ontbranden van verschillende materialen als wierook, kaarsen, open haarden en bij het bereiden van voedsel. De formaldehyde zit in de rookontwikkeling.  Het komt tevens vrij uit sigarettenrook en uitlaatgassen.
Als conserveermiddel wordt het industrieel erg veel toegepast in bijvoorbeeld verf, lijmen en schoonmaakmiddelen. Het is tevens een ingrediënt voor POM, ook wel polyoxymethyleen. Dit is een plasticsoort wat erg veel industrieel wordt toegepast in auto-onderdelen, handgrepen, roosters, en diverse electronica producten. Het komt veel voor in verschillende producten, en daarom zijn er verschillende wetten en regels rondom het gebruik van formaldehyde. KLIK HIER voor een overzicht.
Als formaldehyde vrijkomt, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit eerdere studies op ratten blijkt dat de stof neuskanker kan veroorzaken bij ratten. Mogelijk is de stof ook kankerverwekkend voor de mens. Het risico is het grootst, als je teveel / voortdurend wordt blootgesteld aan formaldehyde, en deze stof teveel inademt. Het advies om ALTIJD GOED TE VENTILEREN tijdens het koken, bakken, kaarsen branden en bij aanschaf van nieuwe meubels is dan ook niet voor niets, het vermindert het risico aanzienlijk. Er zijn strenge regels gezet op het gebruik van formaldehyde, en er worden in regel dan ook minimale hoeveelheden gebruikt. Onder deze wet en regelgeving wordt de stof als veilig verklaard. Maar zo knip en klaar is het niet, want we kunnen al vrij snel worden blootgesteld aan teveel risico’s.
Zo is vastgesteld dat formaldehyde mogelijk kan zorgen voor irritaties aan de luchtwegen, contact-allergie, en dus recentelijk onderzocht, maag-irritaties / maagzweren. Geen geintjes, maar vooral voor kinderen ( met name onder de drie jaar ) lopen vanwege hun geringe lichaamsgewicht een groter risico. De huidige norm biedt onvoldoende bescherming bij gebruik door deze jonge kinderen. Daarom is per direct besloten om alle bamboe servies uit de handel te halen. Het gevaar voor de volksgezondheid zal volgens minister van Ark voor medische zorg na het uit-gebruik-stellen volledig verdwijnen. Zij heeft het punt tevens op de agenda gezet in Brussel en heeft aangedrongen op een snelle verlaging van de norm.

WAT NU?

Nou…..😦…daar zitten we dan, met onze keukenkastjes vol bamboe bekers, borden, kommetjes, schaaltjes……🥺…Dachten we goed te doen, is het weer een wassen neus gebleken. Wat moeten we nu doen? Alles weggooien? ( lekker voor het milieu….) Alles wegstoppen om niet meer te gebruiken? Wat we in elk geval moeten doen, is deze waarschuwing serieus nemen. Als er direct zo straf actie wordt ondernomen dan betekent dat zeker niet veel goeds, en moeten we dit niet voor lief nemen. Wat kun jij nu het beste doen als consument?
1) LOOP JE SERVIESGOED NA
Misschien weet je bewust, dat je veel bamboe servies en bestek gebruikt, maar het kan zomaar zijn, dat je je NIET bewust bent. Kijk daarom eens kritisch naar je serviesgoed. Als je niet kunt achterhalen, van welke materialen iets is gemaakt, kun je de fabrikant raadplegen.
2) ZIJN ER MELAMINE KUNSTSTOFFEN IN VERWERKT?
Ja…goede vraag! Want de meeste producten zeggen niet veel meer dan “ gemaakt van bamboe + kunstsof “. Ook hier kun je de fabrikant aanspreken, en vragen of er MK in is verwerkt.
3) JE EIGEN BESLISSING MAKEN
De uiteindelijke beslissing ligt bij jezelf. Vertrouw je het niet? Vind je het risico te groot? Dan lijkt opbergen de eerste optie. Zolang er
geen drastische verboden zijn vrijgegeven ( het NVWA adviseert momenteel om deze producten niet ( meer ) te gebruiken, maar verbiedt het niet ) kunnen we onze bamboe servies in een doos opbergen en voorlopig even op zolder zetten. Je kunt jezelf tevens verzekeren dat je servies vrij is van MK en formaldehyde, maar dit valt vrij lastig te achterhalen. Dat vereist veel speurwerk, ook op vlakken waar de consument geen kaas van heeft gegeten. Ik zou dan zeggen, berg het voorlopig even op als je het niet meer vertrouwt.
4) NEEM CONTACT OP MET HET NVWA ALS JE VRAGEN HEBT
Ik kan mij zo voorstellen, dat je vol vragen zit. Je kunt contact zoeken met het NVWA via het klanten-contactcentrum, onder telefoonnummer 0900-0388.

Q + A

Naar aanleiding van dit artikel ontving ik heel veel vragen. Ter aanvulling zal ik de meest gestelde vragen hieronder beantwoorden:

IS DIT GEEN HOAX?
Nee, dit is een officiële waarschuwing die uit is gegaan van het NVWA .
WEET JIJ HOE HET ZIT MERK  A/B/C/D/E……
Zoals ik aangaf in het artikel, kun je het beste contact opnemen met de fabrikant. Deze week ontvangen fabrikanten / leveranciers en bedrijven een officiële berichtgeving over deze waarschuwing. Ik vermoed, dat veel ondernemingen dit zullen oppakken en op hun website ( gaan) vermelden, dat hun producten 100% veilig zijn. Het is voor mij een onmogelijke taak, om alle merken te controleren. Daarom moet je zelf inventief zijn. Als producten plotsklaps uit een assortiment zijn gehaald, en jij deze producten in huis hebt, kun je ook bijna zeker zijn, dat deze producten MK bevatten. Geef fabrikanten deze week (tweede week van Februari 2021 ) ook de tijd om hun statement te maken, hou de officiële websites in de gaten.
GELDT HET OOK VOOR BESTEK?
Ja, veel bamboe-bestek kunnen zijn bewerkt met MK. Dit is niet met alles het geval, veel wordt ook gemaakt van bijvoorbeeld karton, bamboevezel en hout. Ook hier geldt, dat je dit bij de fabrikant na kunt vragen.
ALS IK HET BAMBOE SERVIES + BESTEK ALLEEN VOOR KOUDE DINGEN GEBRUIK, KAN IK HET DAN WEL NOG GEWOON BLIJVEN DOOR GEBRUIKEN?
Het NVWA stelt, dat temperaturen boven de 100*C risico’s oplevert, en dat een temperatuur onder de 70 *C gehouden een MINIMALE risico oplevert. Wat wil zeggen, dat volledig koude producten geen volledige garantie bieden dat de melamine kunststoffen / hydrolamyde zich niet in het voedsel kunnen bevinden. Het risico is alleen minder. Voor kinderen onder de 3 jaar wordt het geheel afgeraden om MK bamboe te gebruiken.
WAAR KOOP IK NU 100% VEILIGE BAMBOE?
Als alles naar behoren verloopt, is de fabrikant verplicht gesteld, al hun onveilige producten uit hun assortiment te trekken. Wat er dan overblijft moet 100% veilig zijn, daar ziet het NVWA streng op toe. Wordt er niet voldaan aan deze verplichte terughalen, dan loopt de fabrikant risico te worden beboet. Dit kunnen erg pittige boetes zijn, en ik denk dan persoonlijk ook niet dat vele fabrikanten / leveranciers en ondernemingen dit risico willen lopen. Bieden fabrikanten op dit moment nog steeds bamboe producten, vraag voordat je een bestelling plaatst, of deze 100% veilig zijn en vrij van MK.
WAT MOET IK NU DOEN MET AL MIJN BAMBOE MET MK?
Het is inderdaad een erg vervelende kwestie. Veel mensen hebben bijvoorbeeld al jarenlang deze producten in huis, en worden ze dagelijks gebruikt. Om te beginnen moet iedereen voor zichzelf de keuze maken. Als je het allemaal onzin vindt, en verder het wel bescheten vindt, ben je vrij om alles gewoon verder te blijven gebruiken. Het NVWA heeft tot op heden niets verplicht gesteld, het geeft een ADVIES uit om deze producten niet ( meer) te gebruiken, omdat zij redenen hebben aan te nemen dat deze schadelijk zijn voor de gezondheid.
Wil je er zo snel mogelijk vanaf, zorg er dan voor dat je alles milieuvriendelijk afvoert. KLIK HIER om te lezen via Milieu Centraal, hoe je dit het beste kunt afvoeren.
MET WAT KAN IK ALLE BAMBOE SERVIES HET BESTE VERVANGEN?
Met glas, steen, 100% siliconen, goede emaille en RVS. Dus ja…..gewoon die ouderwetse zaken! Nu is het niet voor ieder huishouden geschikt. Daar was nu juist al dat bamboe servies meest ideaal voor ter vervanging voor plastic. Kleine kinderen zijn nu eenmaal niet zo voorzichtig met hun bordjes, bestek en glazen, en het moet ook allemaal nog eens kind-vriendelijk zijn. Als je kleine kinderen hebt, of servies en bestek op de camping wilt gaan gebruiken, kun je het beste kiezen voor 100% siliconen. KLIK HIER om meer te lezen over siliconen. Dit is onbreekbaar, hygiënisch en als je de juiste siliconen kiest, 100% veilig en milieuvriendelijk.
Bekers en mokken kun je vervangen met stenen mokken en bekers. Deze gaan erg lang mee, maar zijn weer wel iets meer breek-gevoelig. Uiteraard kun je ook voor glas kiezen.
Er is tegenwoordig ook RVS serviesgoed verkrijgbaar. Dit is onverwoestbaar, duurzaam, 100% veilig ( kies de juiste ) en geschikt voor heel veel doeleinden. Het is bijvoorbeeld meest ideaal voor baby’s en peuters doe graag hun bordjes lanceren 😄 in plaats ervan af te eten. Kortom: ga eens op onderzoek, wat voor jou / je gezin de beste vervanging kan zijn.
MEER LEZEN? Je kunt HIER meer lezen over bamboe servies.

17 Reacties op “” bamboe” serviesgoed schadelijk voor de gezondheid…..wat nu?

  1. Zoals alles gaat de grootouders regel hier ook op, zij aten en dronken ook van aardewerk, porselein en glas.
    Ik heb dat bamboe nooit vertrouwd, leek wel een soort “open structuur” te hebben waar dan weer etensresten in achter konden blijven, maar dat was “mijn logica”.

  2. Hoe zit het met die tandenborstels waar je zo lyrisch over was? (Ik geloof van de Action..)

    • Zoals ik in mijn artikel aangeef, moet je dit bij de fabrikant opvragen.

  3. kan mijn hond nu nog water drinken uit een melamine bakje? zonder schade voor zijn gezondheid dan …

  4. Ik bewonder hoe je altijd op de hoogte bent en het ons ook meedeelt. We hebben maar weinig bamboe in huis, een plank en drie lepels voor het koken. Ik kan me ook nog herinneren dat opeen afgeraden werd houten planken te nemen voor het versnijden van vlees en groenten. Later kwamen ze ook weer in de winkel. Bedankt, Monique

    • Het gaat dus niet om alleen bamboe (hout), maar om de combinatie van bamboevezel in kunststof (melamine).

  5. Hoi Monique, dank voor je artikel. Ik ben wel nieuwsgierig hoe dat dan zit met de melamine borden van Mepal bijvoorbeeld. Want thuis hebben we porselein en glas maar voor buiten en op de camping is dat met 2 jonge kids toch wel een uitdaging 😉
    Ben benieuwd. Dank!

  6. Dank voor de de duidelijke uitleg!!
    Kleinigheidje:minister van Ark is een vrouw,dus ZIJ zal het in Brussel aankaarten 😉

  7. Hallo, vorig jaar net een heel servies aangeschaft bij Albert Heijn. Als het niet veilig blijkt zouden ze die terug moeten nemen….ik heb ervoor gespaard🤔
    Toevallig staat het al oo zolder te wachten tot de boot klaar is. Maar die zou pas deze zomer het water in. Jammer hoor. Ik vind het fijn licht materiaal en mooi om te zien.

  8. Gelukkig nooit dat product vertrouwd dus hoef niks weg te doen. Gewoon glas of aardewerk…en 100% siliconen..en dit test ik dan voordat ik het koop.

  9. nivea bekers zijn die van bamboe gemaakt er staat wel een kruis door het magnetron plaatje de vorm lijkt op het hierboven staande plaatje

  10. Dank voor je uitgebreide post. Ik was terug op zoek naar info en je mening, tips en advies erbij is ook fijn. De verwijzingen naar andere info/pagina’s ben ik ook blij mee.

  11. Wat een fijn artikel met veel informatie. De 2 bamboo schalen die ik heb, worden nog steeds verkocht. Ik heb ook niks gehoord van een terughaalactie. Kan ik er dan vanuit gaan dat het veilig is? Samenstelling: 35% bamboevezel 30% maispulver 5% houtvezels 30% melamine

  12. Net een prijsje gewonnen met de vriendenloterij bingo nl bamboe rietjes, zijn deze veilig ?

    • dat zou moeten. Maar je kunt bij de leverancier altijd navragen.

  13. Mijn moeder heeft paar jaar geleden bamboo borden en bekers , slabak gespaard met de zegeltjes van de supermarkt. Die kan ik nu gebruiken voor de camping. Er staat niet op of er melamine in zit. misschien is het helemaal van bamboo. Is bamboo op zich ook schadelijk of alleen in combinatie met melamine? En het oude servies van melamine? Is dit wel te gebruiken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *