Banana choco crunchy spread

Oei, wat is deze spread zalig! Ik kan er geen genoeg van krijgen, het smaakt overal lekker op en in! In toetjes en desserts, als vulling in taart, op de boterham of cracker, of stiekem even een lepel uit de pot snoepen, het kan allemaal! Dankzij de cacaonibs krijgt deze spread een heerlijke crunchy bite. Cacaonibs zijn fijn gehakte rauwe cacaobonen. Je kunt zelf rauwe cacaobonen met een scherp mes in stukjes hakken, maar je kunt ze ook kant en klaar in de biowinkel kopen.

SAM_3014

Je kunt de spread het beste in de koelkastdeur of op de bovenste plank van de koelkast bewaren in een goed afsluitbare glazen pot, bijvoorbeeld een weckpot. Je houdt de spread dan ongeveer twee weken goed. Haal 10 minuten voor gebruik de pot uit de koelkast, dan is hij op zijn lekkerst.

SAM_3016

De spread is geschikt voor veganisten, vegetariërs, mensen met een gluten-allergie/intolerantie, bevat enkel de fruitsuikers uit de banaan. Wil je de suikers zo laag mogelijk houden, kies dan voor een groene geprakte banaan.

Dit heb je nodig:

 • een kleine groene banaan, zeer goed fijn gepureerd
 • 85 gram fijn tot poeder vermalen biologische erythritol
 • 185 gram havermoutmeel ( havermout in de blender fijn vermalen tot meel)
 • een kopje cacaonibs
 • eventueel toevoegen: water

SAM_3017

Zo maak je het:

Roer de poedersuiker zeer goed door de bananenpuree. Voeg het meel en de cacaonibs toe en roer opnieuw zeer stevig door. Blijft de massa wat te droog en te loskorrelig, voeg er dan kleine beetjes water aan toe. Stort de massa in een glazen pot.

SAM_3018

 

4 Reacties op “Banana choco crunchy spread

 1. Groene banaan als in onrijp? zoals ze tegenwoordig in de supermarkten liggen 🙁
  of als in bakbanaan…. maar kun je die dan rauw gebruiken? ik dacht dat die gekookt of gebakken moesten worden

  • onrijp, geschikt voor consumptie, geen bakbanaan want die zijn zeer moeilijk verteerbaar.

  • https://moniquevandervloed.nl/overrijpe-bananen-gezonder/

   Het overkomt mij eigenlijk nooit, dat er bananen op mijn fruitschaal liggen te rijpen tot ze bijna zwart zien. Ik ben dol op ( vooral groene) bananen, en daarom gaat de tros bananen die ik iedere week koop altijd snel op. Ik vind groene bananen het lekkerst. Alhoewel groene bananen vaak verteringsproblemen kunnen geven, heb ik er gelukkig geen last van.

   Toch zou ik het eens moeten gaan doen, bananen laten liggen tot ze overrijp zijn…..waarom? Lees mijn artikel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *