Ben & Anna ” sensitive” deodorant stick zonder baking soda getest….is het wat?

Deodorants….

Het blijft nogal een heet hangijzer. Ik besteedde er vorig jaar ( 2018) ook al veel aandacht aan. KLIK HIER om er alles over te lezen. Ook hield ik in 2018 een natuurlijke deodorant test. KLIK HIER om naar deze test te gaan. Eén van mijn grote favorieten uit deze test was de deodorant stick van BEN & Anna. Nog steeds gebruik ik deze deodorants graag. Ik ga in dit review vertellen waarom.

WAT IS BEN & ANNA?

Ben & Anna zijn een echt koppel. Ze wonen in Duitsland en leven geheel veganistisch. Net als vele andere consumenten liepen ze continu tegen deodorants aan die vol zaten met meuk. Het koppel is daarom zelf gaan experimenteren en brachten al snel hun eigen deodorants op de markt. Hun deodorants zijn geheel natuurlijk. Niet alleen de inhoud, maar ook de verpakking. De deodorants zitten verpakt in kartonnen kokers, in plaats van plastic, De verpakkingen zijn 100% receyclebaar en 100% biologisch afbreekbaar. En bovendien FSC gecertificeerd.
Je kunt van onderen de deodorant naar boven duwen, en na het opbrengen met je vinger weer naar beneden drukken.
De eerste lijn is nog steeds verkrijgbaar wegens groot internationaal succes. Deze lijn is inmiddels aangevuld met een tweede lijn, waaronder “ sensitive” deodorants die geen bakingsoda bevatten, Veel mensen kunnen namelijk niet zo goed tegen baking soda. Er zijn ook sticks bij gekomen, omdat veel mensen dit toch fijner vinden in gebruik. De verpakkingen blijven echter ook 100% recyclebaar en 100% biologisch afbreekbaar.
De basis van de meeste B&A deodorants is bakingsoda, arrowroot en shea butter. Deze basis wordt aangevuld met o.a kokosolie, castorolie, zonnebloemolie, verschillende fruit en planten extracten en de verrukkelijke geuren zijn afkomstig van pure  biologische essentiële oliën. De ingrediënten zijn bovendien RSPO gecertificeerd.
De deodorants bevatten een cetearyl alcohol. Dit is een samengestelde alcohol uit acetyl en steryl alcohol en wordt gewonnen uit kokosolie. Het kan vrij verwarrend zijn, omdat cetearyl alcohol ook uit synthetische basisgrondstoffen gemaakt kan worden. De cetearyl alcohol die B&A gebruikt is gemaakt uit kokosolie. Het kan ook worden gemaakt uit palmpit olie.
Veel mensen slaan al meteen over als zij het woord “ alcohol” lezen in een ingrediëntenlijst en verbazen zich dit tegen te komen in veel pure en natuurlijke producten. Het mag absoluut niet worden verward met het kleinre alcohol-molecuul ALCOHOL DENAT ( ook wel ethanol ) . Deze vorm van alcohol kan de huid inderdaad irriteren en vooral uitdrogen. De alcoholen die in pure, biologische, natuurlijke producten worden gebruikt worden vrijwel altijd gemaakt uit natuurlijke basisgrondstoffen zoals ik boven eerder noemde, maar ook uit granen, of maïs.
De basis is dus zoals eerder gezegd baking soda. De meeste natuurlijke deodorants worden gemaakt met bakingsoda En ook als we het zelf maken in baking soda een hoofdingrediënt. Over bakingsoda niets dan goeds ( KLIK HIER ) en het is vrij logisch dat we er zo mee weglopen . Bakingsoda is in staat zuren te binden, wat ideaal is om bijvoorbeeld geurtjes weg te vangen. Zuren worden tijdens een chemische reactie geneutraliseerd. Toch lijkt bakingsoda voor onze huid niet altijd zo onschuldig. Dit heeft alles te maken met de pH. Een pH schaal loopt van 0 tot 14. Een pH van 7 noemt men “ neutraal”. Alles wat onder die pH 7 komt noemen we “ acidic” ook wel zuur. Alles wat hoger komt dan de pH 7 noemen we “ alkaline” ook wel basisch.
De gemiddelde pH van onze huid ligt tussen de 4,5 -6,5. Dit is wat we noemen neigend naar zuur. Vrijwel alle verzorgingsproducten, denk aan douchegels en crémes, worden aangepast in pH waarde, zodat het de natuurlijke pH van onze huid niet verstoort. Een verstoorde pH waarde geeft namelijk snel klachten als irritaties, uitslag enzovoort.
Baking soda valt met een pH van 6,1 onder basisch. Deze hogere pH kan de natuurlijke pH  ( natuurlijke zuurgraad ) van de huid verstoren. De bacteriële flora en de enzymactiviteit in de bovenste huidlagen worden aangetast. Dit gebeurt echter zeer geleidelijk en zul je in de beginfase niet echt heel veel merken. Maar na wat langer gebruik, kan het schade aanrichten.
Helaas valt bakingsoda ook niet te verdunnen met water om zo een lagere pH waarde te verkrijgen. Het is een enorm sterke base, wat betekent dat het mengen met water, of zuren als azijn, en citroensap, geen tot zeer weinig zin heeft  op de pH. Deze zal betreft bakingsoda altijd blijven liggen op 8,1, Het is uiteraard wel mogelijk dat de pH iets verlaagt met een zuur, maar dan moet je echt heel veel verdunnen om het veilig genoeg te maken voor je huid. Dit ligt ongeveer per 5 gram baking soda op 75 gram azijn. Maar ook hier is het zeer lastig te peilen.
Zeker als je een gevoelige tere huid hebt, kan bakingsoda een slecht idee zijn. Ben & Anna kregen deze klachten ook. Zij hebben daarom een paar deodorants ontwikkeld, zonder bakingsoda. De bakingsoda is vervangen door natuurlijke talk. De rest blijft inhoudelijk hetzelfde als de baking-soda deodorants. Deze speciale deodorants worden “ sensitive” genoemd.  Er is ook een geurvrije deodorant verkrijgbaar.
De deodorants zijn geschikt voor veganisten, en is 100% “ echt” natuurlijk. De deo’s zijn bovendien ICADA gecertificeerd. Uiteraard niet getest op dieren en plastic-vrij. Het bevat ook geen aluminium.

BIJZONDERE WERKING

De meeste natuurlijke deodorants zijn niet erg goed absorberend en kunnen bovendien geurtjes achterlaten, en “ natte plekken” in je kleding. Dankzij de bijzondere formule van de deodorants van B&A wordt het vocht heel goed geabsorbeerd. Hierdoor zijn natte plekken in je kleding vrijwel nihil. Ook is het gebruik van bakingsoda zeer goed en scherp afgesteld op de PH waarde van onze huid. Dit zorgt voor een goede balans in de samenstelling. Dit is erg fijn voor bijvoorbeeld sporters. Het vocht wordt erg goed opgenomen.
Daarnaast hebben de deo’s ieder zijn bijzondere geuren. Deze zijn afkomstig uit pure essentiële oliën. Dit levert echt bijzondere en erg fijne geuren op. Er zijn veel verschillende geuren. Hou je niet van die geuren, dan is er een geurloze deodorant verkrijgbaar. En dus ook “ sensitive” varianten zonder baking soda.
Deze sensitive heb ik onlangs getest. Alhoewel ik gelukkig niet zo super-snel last heb van irritaties onder mijn oksels, was ik erg benieuwd, of deze varianten dezelfde werking hebben. Ik heb  twee geuren gebruikt tijdens het sporten ( het is Juli, dus erg zweterig weer! ) de LEMON LIME en de HIGHLAND BREEZE.
Beiden ruiken net zo verrukkelijk als de gangbare B&A deodorants. Ik ben vooral gevallen voor de lemon Line. De Highland breeze is erg subtiel van geur. Deze is erg geschikt voor mensen de er een hekel aan hebben om er als een wandelende WC eend bij te lopen. De geur is niet indringend.
Beiden leveren net zo’n goed werk als de baking soda varianten. Tijdens het sporten ( waarin ik behoorlijk zweette ) had ik geen last van klotsende oksels en straaltjes zweet mijn sport BH in. Alles bleef behoorlijk droog. En…geen geurtjes! Ik ben er net zo tevreden over als de andere soorten van B&A.

 

Een reactie op “Ben & Anna ” sensitive” deodorant stick zonder baking soda getest….is het wat?

  1. Super fijne deodorant. Één nadeel, op vakantie in je toilettas met warm weer wordt hij zacht en is niet meer te gebruiken. Een roller zou ideaal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *