Bieten puffies
Ik ben gek op bieten. Met bieten is er geen gulden middenweg, of je vind ze net als ik overheerlijk, of je kunt de aardse smaak niet waarderen. Bieten kun je het beste rauw eten/verwerken in je voedsel. Rauw bevatten ze de meeste voedingswaarden en de minste suikers. Gekookte bietjes zijn ietsje rijker aan suiker. Wist je, dat je er heerlijk mee kunt bakken? Dankzij de zoete aardse smaak kun je ze perfect gebruiken als suikervervanger. Wil je de aardse smaak wat vervagen, gebruik dan wat stevia en/of erythritol.
Dit heb je nodig:
- 400 gram kort gekookte bieten + 100 gram in stukjes gesneden
- 100 gram zonnebloempitten
- 150 gram havermout ( droog)
- 7 gram bakingsoda + wat azijn om het te activeren ( ongeveer een theelepeltje)
- een eetlepel stevia sweet Xtra + een eetlepel erythritol of anderhalve eetlepel stevia
- 50 ml water
Voor de topping: *
- 7/8 flinke eetlepels stevia Icing poedersuiker
- bietensap
- cacaonibs
( * topping is optioneel)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Knip uit een vel bakpapier vierkante stukken. Zet een muffin of een cupcake tray klaar. Meng alle ingrediënten , behalve de stukjes biet, in de keukenmachine tot een gladde smeuïge massa. Spatel de stukjes biet erdoor. Druk telkens een velletje bakpapier in een vormpje van de tray en schep deze flink vol met beslag. Bak de puffies in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.
Roer steeds wat van het bietensap door de poedersuiker, tot er een mooi glazuur ontstaat. Besmeer de puffies met het glazuur en bestrooi met de cacaonibs.
Ik heb geen zonn.b pitten in huis. Heb je een alternatief,.Mieke?