Big Mac-prei burger

Hier kan geen Big Mac tegenop! Geloof je mij niet? Maak ze dan maar eens! 😉 Zowel de burgers als de buns ( broodjes) zijn geschikt voor veganisten. De garnering bevat echter biologisch/dynamische geitenkaas. Vegans kunnen dit achterwege laten, en bijvoorbeeld extra verrijken met tomaat, augurk en komkommer!

SAM_1181

Dit heb je nodig:

Voor de buns ( broodjes)

  • 200 gram gekookte zoete aardappelen in de schil, uitgelekt
  • 150 gram havermout ( droog)
  • 100 gram bruine teffmeel of amandelmeel
  • 5 gram fiberfin of psyllium
  • 35 ml amandelmelk of andere melkvervanging
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • sesamzaad

Voor de prei-burgers:

  • een prei, in stukken gesneden
  • een ui, in stukken gesneden
  • 100 gram gierstvlokken ( biowinkel) of boekweitvlokken ( biowinkel en diverse supermarkten onder merk ” Smaakt”)
  • 100 gram lupinemeel ( biowinkel) of bruine teffmeel of amandelmeel
  • 80 gram havermout + 35 ml water ( papje van maken)
  • 50 gram tempeh in stukjes gesneden
  • een eetlepel ras el hanout kruiden
  • een snufje keltisch zeezout
  • anderhalve eetlepel kerrie masala

Voor de garnering

  • verse biologische spinazie bladeren of slablad
  • een halve rode paprika in stukjes gesneden
  • een halve groene paprika in stukjes gesneden
  • biologisch/dynamische geitenkaas ( zacht)

SAM_1179

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden ( hete lucht) Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Voor de burgers kun je het beste ook een rooster gebruiken, maar heb je deze niet is dit geen ramp. We gaan eerst de broodjes maken: doe alle ingrediënten ,behalve het sesamzaad, in een grote kom en kneed met de hand tot een stevige deegbal. Halveer de bal en kneed van één helft de bovenkanten van de buns, en van de andere heldt de onderkanten. De onderkanten kun je wat platter maken. Bestrooi de bovenkanten royaal met sesamzaad, druk dit licht in het deeg. Bak de buns in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

We gaan ondertussen verder met de burgers: gooi alle ingrediënten in de keukenmachine en pureer tot een homogene massa. Maak er platte burgers van en leg op het rooster of direct op de bakplaat. Bak de burgers in de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf tussentijds controleren. Zodra de burgers uit de oven komen, deze garneren met stukjes geitenkaas, zodat deze wat smelt. Laat verder afkoelen.

Bekleed iedere onderkant met een blaadje spinazie of sla, leg er een burger op, en garneer af met de paprika. Druk tot slot de bovenkant erop.

SAM_1182

 

5 Reacties op “Big Mac-prei burger

  1. Hallo Monique,

    Dit recept vraagt om gemaakt te worden!
    Ik wil ze graag as zaterdag gaan bakken. Hoeveel burgers en broodjes gaan er uit deze hoeveelheden?
    Groetjes Ansje

    • ik hreb er drie broodjes uit gehaald en vijf burgers! Succes en ik ben erg benieuwd! Laat je het mij nog weten?

  2. Dank voor je reactie. Ik ben er alleen helaas nog niet aan toegekomen. Komend weekend volgende poging!

  3. Erg lekker!
    Heb er minder kruiden ingedaan en meer bergers en broodjes van gebakken.
    Best wel een werkje en sommige stappen in het recept snap ik niet. Een papje maken van de havermout? Waarom, en de hoeveelheid tempe is ook minimaal.
    Maar, erg lekker hoor!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *