Bijzonder, goed, gezond, duurzaam en eerlijk uit de Filipijnen!

SAM_2174

Onlangs heb ik een review verzorgd van de kokosolie van het merk COCOWONDER. Ik vertelde in mijn review dat deze kokosolie naast loepzuiver ook eerlijk, fair trade, duurzaam en gesteund door stichting LOOP werd verspreid in Europa ( Nederland) . Deze bijzondere organisatie zet zich geheel vrijwillig in voor de boeren in de Filipijnen. Ik vond alleen dat gegeven al een zeer mooi initiatief om er een review over te schrijven, maar de kokosolie is tevens van zodanige hoge kwaliteit dat ik deze naast DE WITTE PAREL neerzet  op de eerste plaats in de top 10 van de beste kokosoliën.  Mijn review is gelukkig goed gelezen, en dit zorgde voor een enorme verkoop en publiciteit voor de webwinkel van stichting LOOP. Ik was daar dolgelukkig mee. Zo’n supergoed initiatief MOET wat mij betreft worden gesteund. De potten kokosolie waren binnen twee dagen compleet uitverkocht en de nieuwe aanvoer duurt 3/4 maanden, omdat deze uiteraard niet in een fabriek worden gemaakt maar op kleine plantages. Het geeft een ontzettend fijn gevoel, dat wij met zijn allen door deze verkoop de boeren een beetje kunnen helpen in de Filipijnen. En wij profiteren daar ook van, de producten die zij leveren zijn 100% meukvrij, duurzaam, biologisch, en verser dan vers. 

Ik kreeg totaal onverwacht afgelopen week een pakket thuisbezorgd: van stichting LOOP. Enigszins verbaasd maakte ik het pakje open, want ik verwachtte niets uit die hoek. Het bleek een bedankje te zijn.

20157350_1447858488608676_8057571265910192010_o

Ik werd er even heel erg stil van. Wat een lief gebaar, wat een prachtige mensen. Ze bestaan goddank nog wel. Ik ontving een heerlijk gevarieerd pakket met daarin:

– een zak kokosbloesemsuiker

– een fles Aminos kokos “ soja” saus

– een fles kokosnoot-balsamic azijn

– een zak rode rijst

– een zak zwarte rijst

– een pak kokos-wraps

Dit gaf mij meteen de ultieme gelegenheid, om een aantal producten te gaan testen ! De kokosbloesemsuiker sla ik over, dit gebruik ik niet, maar ik heb daar al meteen een liefhebber voor weten te vinden. Mijn lieve oudere Italiaanse vriendin, een dame van 93 jaar oud, maar die je nog geen 70 zou geven. Zij leeft heel gezond en ik haal erg veel inspiratie uit haar. Zij zal erg blij zijn met deze zak pure kokos-suiker 😉 Al zal ze daar waarschijnlijk een jaar of langer mee gaan doen. 

De andere producten waren voor mij “ voer” om te gaan testen! 

csm_LOOP_in_Brummen__61__bewerkt_a1_a84554dfe4

WAT IS STICHTING LOOP?

Maar voordat ik de producten ga testen, eerst even kort over wat stichting LOOP nu is en doet:

LOOP is een stichting die in 2013 is opgericht in Nederland. Vanuit de Filipijnen kopen zij producten in van boeren, landbouw-coöperaties, fair trade organisaties en kleine ondernemingen. Zij brengen deze unieke producten naar Europa en verkopen deze vervolgens aan de consument, grootverbruikers en detaillisten. LOOP betaalt de uitbater in de Filipijnen een eerlijke prijs voor hun producten en zorgen ook voor 100% natuurlijke, zuivere, handmatig gemaakte producten in Nederland. Er is geen tussenhandel. LOOP  heeft geen winstoogmerk en wordt enkel door vrijwilligers gerund. LOOP draagt op deze manier tevens een steentje bij aan armoedebestrijding. De producten worden dus geleverd door boeren, fair trade organisaties, kleine bedrijfjes en coöperatieve waar LOOP een langdurige werkrelatie mee heeft. De boeren en bedrijven werken zo natuurlijk mogelijk, en omdat er vrijwel altijd weinig echte middelen beschikbaar zijn wordt erg veel nog handmatig vervaardigd. Er wordt met jonge verse kokosnoten gewerkt op de plantages, die overigens ook vrij zijn van genetische manipulaties en pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Alle producten die LOOP inkoopt, komt rechtstreeks zonder tussenhandel vanuit de Filipijnen naar Nederland. Dit betekent bijvoorbeeld in geval van de kokosolie, dat bij het bedrijfje COCOWONDER de olie vers koud geperst direct in glazen potten worden afgevuld en naar NL worden geëxporteerd. Er is geen tussenkomst van plastic vaten, of verdere bewerking in een fabriek. De stichting kan draaien dankzij de vrijwilligers en de verkopen via de webwinkel. Daarom steun ik dolgraag dit geweldige initiatief! En hoop ik, dat jullie ook veel gaan inkopen via de webwinkel! Zo helpen wij de boeren in de Filipijnen en smullen zelf van de meest pure en heerlijkste producten!  Nog een leuk detail: bestel je boven de 35 euro, zijn de verzendkosten gratis. Maar let op: bestellingen tot 35 euro kosten ook maar 2,95 inclusief BTW!!!!!!!!!!!!!!!!!  Joepie! Voor onze lieve Belgische buren zijn de kosten helaas wat hoger. Daar is een bestelling vanaf 70 euro pas met gratis verzending en kost een bestelling acht euro ( inclusief BTW)  Het is mogelijk, om je bestellingen af te halen bij de stichting. Ze zijn gevestigd in Doetichem. 

SAM_2184

KOKOSNOOT BALSAMIC AZIJN

Het eerste wat ik wilde testen, was de fles kokosnoot balsamic azijn. Deze kon ik nog niet. Dit is een universe azijn, wat is gemaakt van vers kokosbloesemsap. Dit heeft een authentieke hartige smaak, met een fris/zuur randje. De kleur is donker bruin. Het bijzondere aan deze azijn is, dat het maar liefst 17 aminozuren bevat. De fles is ook mooi om te zien, en donker van glas, waardoor de azijn langer en beter houdbaar blijft.  Een fles bevat 350 ml en kost 8,95. Je kunt de azijn hier direct bestellen. Je kunt deze azijn gebruiken ter vervanging van gewone azijn, en worden gebruikt over salades als smaakmaker, bij bakken en koken, om groenten te marineren, om tempeh te marineren, voor bereiding van sushi, bij braden enzovoort enzovoort enzovoort. 

SAM_4915

Ik maakte er één van mijn eigen pizza recepten mee. Ik heb de azijn zowel door het pizzadeeg verwerkt als dor de topping. De smaak? WAUW! Die komt binnen! Hou je niet van flauw? Dan is deze azijn geschikt voor jouw eten “ up-te-spicen!” Je hebt er ook echt heel weinig van nodig. Ik heb een klein scheutje door het deeg gegooid en wat azijn over de topping besprenkeld voordat hij de oven in ging. Het geurde ontzettend lekker! Voor veganisten is deze hartige smaak een perfecte vervanging ! Ik vond het een beetje naar kaas smaken, ergens in de verte. Vriendlief vond het meer naar een smaak van boterhamworst neigen…HUH? Nou ja, die man heeft sowieso rare smaakbelevingen 😉 In ieder geval: een blijvertje op de keukenplank in mijn keukentje! 

SAM_2185

KOKOSNOOT AMINOS

Deze kon ik al, en daar waren zowel ik als vriendlief al razend enthousiast over. Ik leerde pas vorig jaar aminos kennen. Minos is een alternatief op sojasaus. Het wordt gemaakt van kokosnoot-nectar/sap, waaraan zongedroogd zeezout wordt toegevoegd. Kokosbomen produceren het hele jaar door bloesems, waarvan het sap kan worden getapt. Om er coconut aminos van te maken wordt het sap op een geheel natuurlijke manier zonder verhitting ingedikt. Omdat aminos vrijwel altijd geheel handmatig wordt geproduceerd ( en daarom ook erg duur is) kan ieder flesje verschillen van kleur en zelfs smaak. Het komt gelukkig weinig voor, maar ook in aminos zijn er wat soorten op de markt die versneld zijn geproduceerd en toevoegingen bevatten. Gelukkig kun je deze soorten vaak enkel vinden in toko’s en in het buitenland. In Europa wordt aminos gecertificeerd geproduceerd. Aminos heeft erg veel voordelen:

  • Het is een  heerlijke marinadesaus op basis van kokosbloesemsap
  • Op smaak gebracht met speciaal zongedroogd zeezout, en geen industrieel zout
  • Gemaakt van het sap van kokosbloesems van kokosbomen die op zeer vruchtbare vulkanische bodem groeien.Let wel op de verpakking en afkomst,.
  • Bevat talloze voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C
  • Een perfect alternatief voor sojasaus
  • Onverhit (rauw) en 100% gecertificeerd biologisch, mits dit niet staat vermeld. Laat deze dan ook lekker staan 
  • Geschikt voor vegetariërs, veganisten en rawfood enthousiasten
  • Bevat geen soja, gluten en/of zuivel
  • Het bevat weinig suikers ( 20 gram per 100 ml) 

Aminos is nu een beetje in opkomst. Ik wil je daarom benadrukken, om deze liever NIET in toko’s te kopen, omdat deze meestal conserveermiddelen bevat, niet vrij zijn van GMO en chemische oplosmiddelen kunnen bevatten. Uiteraard is de aminos van het merk COCOWONDER ( ja, hetzelfde merk als de kokosolie) 100% meukvrij. En kan ik hem jullie met een gerust hart aanbevelen, want OEH, wat is hij lekker! Aminos kun je gebruiken ter vervanging voor sojasaus en tamarisaus. Het heeft een zilte, hartige smaak. Het is een supergezond alternatief voor soja/sojasauzen. De aminos van Cocowonder zit ook in de inmiddels bekende donkere glazen fles, en bevat 375 ml. Een fles kost 8,95. Je kunt de aminos hier direct bestellen.  

SAM_7932

Ik heb de aminos gebruikt over deze “ side-salad” bij de pizza. Gekookte peultjes, paprika, witlof, taugé, en een scheut aminos gemengd met een theelepel kurkuma……SMULLEN!  

SAM_2182

RODE RIJST

Op naar de volgende test: de rode rijst. Dit zit verpakt in een vacuüm verpakking, wel zo fijn. Uiteraard is de verpakking ook milieuvriendelijk. De verpakking vindt direct van het land plaats in de Filipijnen, dus zonder tussenkomst van een fabriek of verwerkingsbedrijf. Wat je dus in je handen hebt in een pakje rechtstreeks van het land uit de Filipijnen.  De rijst is 100% natuurlijk, dus niet voorgekookt. Dit zegt de info op de website:

“ Deze natuurlijke rode rijst zit vol voedingsstoffen en is rijk aan vezels, omdat de kiem van de rijstkorrel intact is gelaten. Door geen gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en het ter plaatse vacuüm te verpakken blijft de rijst puur en vol geur en smaak. Deze rode rijst bevat géén kleurstoffen, de rode kleur komt van de schil die niet verwijderd word. De schil zit immers vol tannine welke de darmfunctie bevorderd.

In het grote merendeel van alle 80.000 soorten rijst ter wereld zit nagenoeg hetzelfde aantal calorieën, koolhydraten, vet en eiwitten. Het verschil is te vinden in de voedingsstoffen, rode rijst is hier rijker aan dan witte rijst doordat de kiem van de rijstkorrel intact is gelaten. Hierdoor bevat rode rijst meer vezels, vitamine B1, B3 en ijzer.”

Het is inderdaad bekend dat rode rijst vele voordelen heeft, sowieso op de gewone rijst-soorten. Veel gehoord is dat rode rijst statines ( anti-cholesterol-medicaties) zou kunnen vervangen, maar daar is de wetenschap nog niet over uit. Tevens is het belangrijk, dat je de JUISTE RODE RIJST kiest. Er is veel rode rijst in omloop waarvan de schilletjes zijn verwijderd. Dit levert uiteraard veel minder voedingswaarden op. De volkoren rijst van BIOS DYNAMIS is loepzuiver en gecertificeerd biologisch verbouwd. Vele “ rode rijst” soorten bevatten rode kleurstoffen, omdat de schilletjes zijn verwijderd. Deze rode rijst kleurt rood dankzij de schilletjes die er nog gewoon omheen zitten. De zak bevat 400 gram en kost maar 2,95! Je kunt de rode rijst hier direct bestellen.

SAM_2178

Ik heb de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gekookt en afgegoten. Hij geurt heerlijk tijdens het koken. Ik heb de rijst gemengd met vers gesneden groenten, een scheutje aminos, en een scheutje azijn. Dit heb ik even laten staan. Ik heb meteen de vierde test gedaan met de kokos wraps.

SAM_2177

COCONUT WRAPS

Dit zijn unieke wraps, die zijn gemaakt van kokosvlees, kokoswater, koud geperste kokosolie, en zongedroogd zeezout. Ze zijn vrij van gluten, 100% natuurlijk en biologisch, GMO  vrij, en het gezonde alternatief op de gangbare wraps. ze zijn tevens geschikt voor raw-foodies omdat ze onder een bepaalde temperatuur koud zijn geperst. Ze zijn tevens geschikt voor veganisten, en passen in een koolhydraat-arm menu. Ze zijn rijk aan essentiële voedingsstoffen. Ze zijn niet goedkoop, maar absoluut elke eurocent waard. Je betaalt 8,95 voor 7 wraps. Je kunt de wraps zowel koud als even opgewarmd gebruiken in de oven, dit laatste heb ik gedaan. Je kunt de wraps direct bestellen, door hier te klikken. 

SAM_2179

Ik heb de wraps gevuld met de rode rijst vulling en opgerold op een met bakpapier beklede bakplaat gelegd, de oven voorverwarmd op 180 graden en ze ongeveer 15-18 minuten verwarmd. VERRRRUUUKKKELIJK! 

 SAM_2183

ZWARTE RIJST

Ook deze zwarte rijst is van BIOS DYNAMIS, gecertificeerd biologisch, niet voorgekookt, vacuüm verpakt direct van het land in de Filipijnen en vrij van chemische ellende. Dankzij de puurheid bevat deze rijst al zijn gezonde voedingswaarden nog. Zwarte rijst smaakt nootachtig en ruikt ook een beetje naar walnoten ( vind ik ) met een vleugje jasmijn. Net als de rode rijst bevat een verpakking 400 gram en kost 2,95. Je kunt de zwarte rijst hier bestellen.  

SAM_2181

Het koken ging net zo goed als bij de rode rijst. Het geurde heerlijk en de rijstkorrel blijft na de kooktijd prachtig van kleur en stevig. Ik bewaar de zwarte rijst voor in de salade morgen 😉 Je kunt hem ook gebruiken ter vervanging voor rijst in tal van rijstgerechten. Of vul je coconut wraps met de rijst! 😉 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik had eigenlijk niet anders verwacht, ook deze producten zijn van super-top-kwaliteit, en het is absoluut merkbaar dat je dit niet zomaar in de supermarkt koopt. Dit is “ het echte spul”. Dat maakt het zelfs een beetje uniek. Ik ben razend enthousiast geraakt over deze producten, en ik zie het als een bonus, dat we meteen een zeer goed project kunnen steunen ! Wil je meer informatie over LOOP, de producten, wat zij allemaal doen, en wil je ze eens een bezoekje brengen? Hier alle info:

www.loop-products.com

Stichting LOOP

Vondelstraat 2

7002 AR Doetinchem

informatie opvragen: info@loop-products.com

Uiteraard kunnen jullie de producten ook vinden in mijn webwinkel en via www.puurmieke.nl die LOOP ook een warm hart toedraagt en meehelpt om deze prachtige producten in de omloop te brengen!

Laten we met zijn allen een steentje bijdragen! En er zelf ook heel blij en gezond van worden!!!!!! DANK JULLIE WEL!!!!!!!!!!!

SAM_2175

2 Reacties op “Bijzonder, goed, gezond, duurzaam en eerlijk uit de Filipijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *