biologisch, 100% natuurlijk…..en ongezond

Erg veel producten hebben een zeer gezond imago. Dit kan komen omdat er ooit eens erg goede gezonde voordelen aan zijn gelinkt door deskundigen, of een product kan door fabrikanten met hun claims zo op de markt zijn gezet, dat we het allemaal ook erg zijn gaan geloven. Wat het meeste gebeurt, is dat fabrikanten en supermarkten samen met multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen samenwerken om producten in stevige schoenen te zetten. Er wordt ingesprongen op trends en hypes van het moment, en organisaties ( denk aan het Voedingscentrum) worden hierbij ook betrokken. 

Zo komt er een soort cirkel. In die cirkel zitten dus fabrikanten, supermarkt ketens, de multinationale onderneming, en organisaties die ons ( de consument) moet voorlichten op gebied van voeding, En via deze organisatie komt er ook weer erg veel terecht bij deskundigen en specialisten die op hun beurt hun cliënten weer volgens deze protocollen voorlichten. En zo kan het dus, dat een diëtiste Slimpie siroop en plakjes ontbijtkoek voorschrijft in zijn/haar voedingsadvies. Slimpie staat immers voor suikervrij, en ontbijtkoek voor vetarm. Wat volgens het Voedingscentrum weer past in een gezond en verantwoord voedingspatroon. Supermarkt en fabrikant ook weer blij, want de cliënt koopt deze producten. Die weer dankzij de multinationale onderneming op de markt kunnen komen. De cirkel is rond.

Dit lijkt ook op het eerste gezicht een win-win situatie. Zij het niet, dat overal tussen al die in elkaar vallende stukjes misleiding, ongezonde zaken en vooral winstoogmerk tussen zit voor alle deelnemende partijen in deze cirkel. En de consument er vaker wel dan niet benadeeld uitkomt. Want Slimpie is helemaal niet zo slim en gezond als het lijkt, vol gepropt met kunstmatige zoetstoffen. En ontbijtkoek staat stijf van de suiker. Consumenten zijn echter wel in de veronderstelling dat zij erg gezond en verstandig bezig zijn. Dit wordt ons immers verteld en geadviseerd. Sapjes zijn gezonder dan frisdrankjes. Light frisdrank is gezonder dan regular. Light producten zijn gezonder dan vollere producten. Kant en klaar salades zijn net zo gezond als vers gesneden salades. Kant en klaar ontbijtproducten zijn net zo gezond als vers gemaakte ontbijtjes. En ook zijn mueslireepjes veel gezonder en voedzamer dan een Mars of een Snicker. Toch?  En al helemaal als het 100% natuurlijk, biologisch is……

 

IMG_6094

Nou, niet dus. Sterker: sommige van deze ” gezonde muesli reepjes” bevatten nog veel meer suiker en vetten dan een Mars of een Snicker. Biologisch en/of 100% natuurlijk ten spijt, sommige varianten zijn zo rijk aan suiker dat het een Mars verslaat in suikers.

IMG_6095

Als we een ingrediënten tabel gaan bestuderen van een 100% natuurlijk en biologisch meusli reepje, dan komen we erg veel keren suiker tegen. Niet alleen wordt er in de reep zelf erg veel gebruik gemaakt van suiker, maar ook de toevoegingen aan ingrediënten bestaan bijna allemaal voor het grootste gedeelte uit suiker. En rietsuiker of niet, daar heeft je lichaam geen enkele boodschap aan, en herkent en verwerkt het dan ook als gewone suiker.

IMG_6096

Zo’n klein onschuldig reepje bevat aardig wat suiker op zo’n manier, zonder dat de consument zich daar vaak bewust van is. Deze muesli reepjes worden wel op de markt gedrukt als een gezonder alternatief voor een candy-bar. Maar eet je een mini-Mars, krijg je minder suiker binnen dan zo’n reepje. Daarbij komt ook de ” dooreet-factor” vaak om de hoek kijken: omdat het gezond/light/verantwoord is, kunnen we er volgens erg veel consumenten ook gerust wat meer van eten, terwijl we ons na het eten van een mini Mars al schuldig genoeg voelen. Ook maakt het voor ons gebit geen enkel verschil: deze muesli reepjes zijn net zo schadelijk voor ons en het kindergebit.

Een ander voorbeeld: deze Dorset reepjes:

IMG_6097

Dit merk heeft zich al een aardige weg weten te wurmen in de meeste schappen van zowel supermarkten als zelfs gezondheidswinkels en biowinkels. En dat doet zo’n merk uiteraard niets anders dan goed. Hoe meer we deze producten tegenkomen in biowinkels hoe overtuigender we ze ook aanschaffen in de supermarkt. Ook de verpakkingen laat vaak niets te wensen over. Claims als ” 5 x 30 gram of unadulterated anytime pleasure” ( 5 x 30 gram onvervalst plezier, overal) doen ons ook geloven dat deze reepjes vast gezond en verantwoord zijn. Ook wil de fabrikant, dat we deze reepjes in onze lunch boxen en die van onze kinderen stoppen.

IMG_6098

Kijken we echter naar de ingrediënten, begint de lijst al direct met glucosestroop. En ook hier vinden we weer erg veel ingrediënten met toegevoegde suikers. Omdat deze lijst al direct begint met suiker, bestaat zo’n reepje ook voor het grootste gedeelte uit suiker. We kunnen ook al helemaal niet blij worden van invert-suikerstroop ( een oplossing van gelijke delen glucose en fructose opgelost in water) Ook de gepofte rjst wordt gemaakt met suiker. Kortom, deze reepjes ontploffen bijna van de suiker en dan moeten ze nog je bloedbaan in…..

IMG_6099

Zoals je ziet, bevatten ook deze ” onvervalste” reepjes aardig wat suiker.

wat dan wel?

Nu moeten we uiteraard ook niet massaal aan de mini-Mars gaan, want dat is ook niet echt gezond. Maar wil je dus voor je goede gezondheid mueslireepjes eten, dan kom je bedrogen uit. Het enige voordeel wat deze reepjes hebben op candy-bars, is dat ze vrij vaak granen en noten en zaden en pitten bevatten wat de boel weer nét even wat gezonder maakt dan een candy-bar die vaak is overgoten met chocolade. Maar ook zijn erg veel muesli reepjes even zo goed overgoten met een laag chocolade. Wil je dus wel profiteren van wat extra vezels, dan kun je kiezen voor zo’n reepje, maar lees dus altijd goed de verpakking. Er zijn her en der wel reepjes vindbaar die minimale suikers bevatten.

Je kunt ook gewoonweg zelf je eigen tussendoortjes maken. Dit hoeft echt niet te gaan om mueslireepjes. Je kunt ook heerlijke tussendoortjes maken van haver ( mout) of andere veel écht gezondere alternatieven. Bedenk je altijd dat mueslireepjes geen dagelijkse levensbehoefte zijn en we gerust ook zonder kunnen. en dus kunnen kiezen voor wat écht gezonds. Ontbijtkoek is ook geen directe levensbehoefte maar wil je toch graag een plakje tussendoor eten, kun je deze ook zeer gemakkelijk zelf maken  Een andere heerlijke traktatie, tussendoortje, of gewoon lekkers bij de thee zijn de banana klumpies  Dit is super-lekker, erg snel klaar en zeer gezond. Bedenk ook, dat fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen al die tussendoortjes onzin voor ons verzinnen terwijl we er helemaal niet om vragen. Hebben we ooit om roze koek vla gevraagd? Paarse ketchup? Bacon uit een tube? Nee. Maar we kopen het wel, omdat het er opeens is, en we nieuwsgierig en verwend van aard zijn geworden en al deze gemaksproducten eens op zijn minst willen uitproberen. En dan zijn we vanzelf weer terug bij die cirkel, waar ik het eerder over had. Onthou dat wij, als consument, er nooit beter van worden, zelfs in erg veel gevallen dus juist slechter, ook qua gezondheid. Maak dus je EIGEN keuzes. Kies wat jij zelf wilt eten, niet dat mueslireepje die is bedacht door een fabrikant en geen directe levensbehoefte is.

 

 

2 Reacties op “biologisch, 100% natuurlijk…..en ongezond

  1. toen ik bewuster ging leven koste het me een week om tot de ontdekking te komen dat biologisch niet gelijk betekend dat het gezond is
    ik lees alle etiketten en neem liever een product dat niet biologisch is maar geen meuk bevat
    ik hanteer de volgende regel
    als de fabrikant de lettertjes zo klein heeft gemaakt dat ik ze zonder vergrootglas niet kan lezen dan zit er zoveel troep in dat de kat het ook niet wil vreten

  2. ja ja gezond!!! ik trap daar ook niet meer in, kijk tegenwoordig altijd op het artikel wat er in zit, en vertrouw ik het niet laat ik het gewoon liggen en kijk ik of ik thuis iets heb wat ik dan kan maken..en anders maar even niks anders bij de koffie of thee, we houden ons dan maar aan het vertrouwde lekkertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *