Biologisch dynamisch bruine volkoren rijstmeel….verrukkelijk en gezond!

Er zijn bepaalde organisaties, die ik een zeer warm hart toedraag. Dit zijn non-profit organisaties die zich op vrijwillige basis 10.000% inzetten voor een ander of voor het welzijn van mensen die het beduidend minder goed hebben dan wij. Ik zet mij daarvoor 10.000% in. En ondersteun deze prachtige projecten waar ik kan. 

csm_LOOP_in_Brummen__61__bewerkt_a1_a84554dfe4

LOOP is zo’n organisatie. LOOP is een stichting die in 2013 is opgericht in Nederland. Vanuit de Filipijnen kopen zij producten in van boeren, landbouw-coöperaties, fair trade organisaties en kleine ondernemingen. Zij brengen deze unieke producten naar Europa en verkopen deze vervolgens aan de consument, grootverbruikers en detaillisten. LOOP betaalt de uitbater in de Filipijnen een eerlijke prijs voor hun producten en zorgen ook voor 100% natuurlijke, zuivere, handmatig gemaakte producten in Nederland. Er is geen tussenhandel. LOOP  heeft geen winstoogmerk en wordt enkel door vrijwilligers gerund. LOOP draagt op deze manier tevens een steentje bij aan armoedebestrijding. De producten worden dus geleverd door boeren, fair trade organisaties, kleine bedrijfjes en coöperatieve waar LOOP een langdurige werkrelatie mee heeft. De boeren en bedrijven werken zo natuurlijk mogelijk, en omdat er vrijwel altijd weinig echte middelen beschikbaar zijn wordt erg veel nog handmatig vervaardigd. Er wordt met jonge verse kokosnoten gewerkt op de plantages, die overigens ook vrij zijn van genetische manipulaties en pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Alle producten die LOOP inkoopt, komt rechtstreeks zonder tussenhandel vanuit de Filipijnen naar Nederland. Dit betekent bijvoorbeeld in geval van de kokosolie, dat bij het bedrijfje COCOWONDER de olie vers koud geperst direct in glazen potten worden afgevuld en naar NL worden geëxporteerd. Er is geen tussenkomst van plastic vaten, of verdere bewerking in een fabriek. 

LOOP heeft naast kokosolie en andere kokosproducten nog veel meer geweldige producten. Ze verkopen rijstsoorten, kruidentheeën, en non food artikelen zoals kookboeken. Die rijstsoorten, dat zijn nogal unieke producten. Daar wordt namelijk helemaal niet aan geknutseld. Het wordt biologisch/dynamisch geteeld. Daardoor blijven alle voedingsstoffen die rijst rijk is, bewaard. LOOP verbouwt daarnaast veelal enkel bijzondere rijstsoorten met een hoge voedingswaarde. Witte rijst heeft niet erg veel voedingswaarde. LOOP produceert rode, zwarte en bruine volkoren rijstsoorten. Deze bevatten van nature erg veel antioxidanten, vezels en vitaminen en mineralen. Omdat er geen tussenkomst is van een fabriek, blijven de voedingswaarden zoveel mogelijk behouden. Dankzij de vacuüm verpakkingen blijft alles goed houdbaar, en kan het in alle veiligheid worden geëxporteerd  naar Europa. 

BIOS DYNAMIS

LOOP produceert verschillende merken uit de Filipijnen. Voor de rijst is dat BIOS DYNAMIS. Bios Dynamis is het merk van de Filipijnse Don Bosco Foundation for Sustainable Development (DBFSD).

Don Bosco Foundation is 30 jaar geleden gestart met de teelt van rijst zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Al meer dan 20 jaar is de rijst van Don Bosco gecertificeerd door Ceres, een belangrijk Duits Certificeringsbureau. Intussen zijn 97 rijstboeren met in totaliteit 1600 hectaren verenigd in de coöperatie.

De organisatie is in 1988 opgericht om het probleem van de armoede onder de jeugd van het platteland te bestrijden. Tegenwoordig richt de organisatie zich niet alleen maar op jeugd, maar op de gehele agrarische familie en ontplooit verschillende initiatieven op het gebied van agricultuur.

De Don Bosco Foundation for Sustainable Development bevindt zich in Noord Cotabota op het eiland Mindanao van de Filipijnen. 

Onlangs kreeg ik van LOOP ( onder John van den Winkel) weer spontaan een pakketje thuisgestuurd met de allernieuwste producten. Ik word altijd blij als ik weer onverwacht zo’n pakketje krijg thuisgestuurd. Het is altijd weer een verrassing wat erin zit. Deze keer zat er rijstemeel of rijstmeel in. Geen gewone rijstmeel die we kennen uit de biowinkel en de toko, maar rijstmeel gemaakt van die eerder besproken bijzondere rijstsoorten, te weten rode rijst, zwarte rijst en bruine volkoren rijst. Ik ben begonnen met de bruine volkoren rijstmeel. Wat is het en wat kunnen we ermee?

SAM_2596

VOLKOREN BRUINE RIJSTMEEL

Met deze natuurlijke bruine volkoren rijstmeel kun je eigenlijk precies hetzelfde als met witte rijstmeel. De meelsoort is alleen 10 x zoveel voedzamer en daardoor zwaarder, als je er bijvoorbeeld brood van gaat bakken. Het is erg verzadigend dankzij de vezels. Het is in het bijzonder rijk aan antioxidanten, vezels, vitamine B1 en B3, en bevat aardig wat mineralen als magnesium en ijzer. Dit meel is gemaakt door volkoren bruine rijst te vermalen tot meel. 

Het gebruik is 1;1 te vervangen met ander meel. Of maak een lekkere mix van verschillende glutenvrije meelsoorten, bijvoorbeeld havermout meel, boekweitmeel en amandelmeel. De rijstmeel is vrij van gluten. 

Bak er bijvoorbeeld heerlijke flensjes of pannenkoeken van. Of gebruik het als koekjes meel. De meel is ook te gebruiken als bindende factor in soepen en sauzen. Ik heb er een heerlijk simpel brood van gebakken! En daarvan weer wentelteefjes gebakken!  De smaak is een beetje vergelijkbaar met hazelnootmeel, het heeft een noot-achtige smaak. Na twee sneetjes zat ik propvol! Ook dit heerlijke brood maken?

SAM_2600

BRUINE RIJST BROOD

Dit heb je nodig:

 • 400 gram volkoren bruine rijstmeel
 • 5 gram appel vezels of psyllium
 • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
 • 225 ml warm water
 • twee verse eieren

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een kleine vierkante bakblik in met kokosolie. Roer alle ingrediënten stevig door elkaar in een kom. Stort de massa in de vorm en verdeel. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAM_2602

Als je brood overhoudt, kun je er ook heerlijke wentelteefjes van bakken! Je kunt dit overigens ook met net vers gebakken brood doen. Snij niet al te dunne sneetjes, zo blijft het brood compacter in de eiermassa.

SAM_2604

Wentelteefjes

Dit heb je nodig:

 • bruine rijstbrood ( zie recept hierboven) in sneetjes gesneden
 • Vier verse eieren
 • een theelepel vanille bourbon
 • een theelepel ceylon kaneelpoeder
 • 275 ml haver of andere melkvervanger

SAM_2605

Zo maak je het:

Kluts alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar. Laat de sneetjes brood erin weken. Laat in een koekenpan een klontje kokosolie smelten en bak de sneetjes om en om goudbruin gaar. SMULLEN MAAR! Lekker met homemade jam!

SAM_2606

Wil jij ook smullen van ECHT voedsel? En daarmee ook nog eens een erg goed project steunen? Bestel de meelsoorten dan snel! Komende week zal ik hieronder andere recepten met de rode rijst en de zwarte rijst gaan aanvullen! Ga naar de bestellink om deze bruine volkoren rijst alvast te bestellen, duur is het niet! Je betaalt per 400 gram 2,65 en WEINIG VERZENDKOSTEN! Steun een goed project en word er zelf ook gelukkig van! 😉

Uiteraard is de meel ook te bestellen bij www.meukvrijwinkelen.nl , klik hier om naar de bestelpagina te gaan!

Meer informatie over LOOP?  KLIK HIER

 

 

SAM_2612 SAM_2597

Rode rijstmeel

De rode rijstmeel is net zo fijn om te verwerken, als de bruine volkoren rijstmeel. Qua smaak vind ik hem meest neigen naar jasmijn rijst. Ik bedacht er een heerlijk recept uit de airfryer mee, wat ook erg leuk is om te maken rond Sint-Nicolaas: rode rijst-knopen 😉 Ze lijken erg op kruidnoten! Als je er een theelepel koekkruiden aan toevoegt heb je kruit-noten! Je kunt ze uiteraard ook in de oven bakken.

Dit heb je nodig:

 • 200 gram rode rijstmeel
 • een groot ei
 • 200 ml haver of andere melkvervanging
 • een theelepel vanille bourbon
 • een theelepel ceylon kaneelpoeder
 • 15 druppels greensweet-stevia naturel

SAM_2611

Zo maak je het:

Roer alle ingrediënten in een kom stevig door elkaar. Bekleed de baklift van de airfryer met bakpapier. Draai kleine balletjes uit het deeg en druk licht plat aan in de baklift. Je kunt de knopen zo klein of groot maken als je wenst. Zet de temperatuur op 180 graden en bak 5 minuten. Keer de knopen om en bak opnieuw 4/5 minuten. In de oven: verwarm de oven voor op 185 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de knopen op de bakplaat en bak ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds goed controleren.

 

 

4 Reacties op “Biologisch dynamisch bruine volkoren rijstmeel….verrukkelijk en gezond!

 1. Monique, is rode, zwarte en bruin volkoren rijst ook koolhydraatarmer dan witte rijst?

  • onderaan in het artikel 😉 Op de linkjes klikken ( groen gemarkeerd)

 2. Ik heb de bruine rijst brood gemaakt.
  Ik vind de smaak wat zurig, volgens het recept gemaakt. Kan dat aan het wijnsteen bakpoeder liggen?verder is het ook niet zo hoog 3 1/2 cm. Vrij compact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *