Biologische, veganistische natuurlijke make-up van INIKA, het antwoord voor overgevoelige huidjes?

We zien steeds meer biologische make-up/cosmetica op de markt verschijnen. De gezonde trends lijken zich ook daarheen een weg te hebben gevonden. We worden ons bewuster van wat we in onze monden stoppen, maar ook meer bewuster van wat wij op onze huid smeren. En dat is op zich helemaal niet zo onterecht. Als je je bedenkt, dat gemiddeld 60% van wat je op je huid smeert, wordt opgenomen door de huid, dan begrijp je dat het ook behoorlijk belangrijk is om te weten wat je nu precies op je huid smeert. Biologische, natuurlijke cosmetica lijkt een enorme populariteit te krijgen, maar ook hier zien we wildgroei. Eerder schreef ik over de biologische, natuurlijke verzorgingsproducten van supermarktketen LIDL. Deze worden massaal geproduceerd wat de kwaliteit absoluut geen goed doet. 

Er zijn inmiddels talloze biologische, natuurlijke cosmeticamerken op de markt. Het is voor een consument zoeken naar een juist product, want ieder merk hanteert met andere keurmerken, eisen en veel make-up is ook niet geschikt voor veganisten. Ik ben al een poos op zoek naar een goed merk op gebied van make-up. Niet dat ik een “ make-up-type” ben, integendeel. Ik gebruik het zelden, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ik bijna nergens tegen kan. Want ik vind niets mis met mooie, subtiele make up.
Maar goed……..ik heb een zeer moeilijke, rijpere, gevoelige huid. De laatste jaren lijkt het alleen maar te verergeren, of dit nu ligt aan mijn huid of aan de cosmeticaproducten van tegenwoordig, ik heb geen flauw idee. Ik gok op het laatste. Want ik vind gelukkig nog voldoende natuurlijke cosmetica waar mijn huid prima op reageert. Toch blijft make -up een dingetje. Mijn ogen zijn zeer teer en gevoelig. Het heeft zeer lang geduurd, eer ik eindelijk een geschikte mascara vond waar ik helemaal geen last van heb. Ik moet echt oppassen wat ik op mijn gezicht smeer. Een verkeerd stofje in mascara, rouge, foundation, poeders, oogschaduw en mijn gezicht reageert alsof de Vesuvius explodeert. Gevolg: ik loop dagen met een rode, gezwollen, en soms zelfs gesprongen huid. Niet tof. En daarom laat ik het vaak uit mijn hoofd om mijn gezicht op-te-leuken met make up.
Nu dat ik ouder word en ook ik de zwaartekracht ga merken, kan make-up juist een perfecte camouflage zijn. Daarom heb ik mij sinds vorig jaar gestort op het vinden van de juiste make up, Mascara heb ik inmiddels gevonden. Nu de rest nog…..
Ik ben benaderd door www.biocareonline.nl. Zij stuurden mij onlangs wat make up toe van het merk INIKA. Volgens hen het meest biologische, 100% natuurlijke, halal, diervriendelijke en veganistische merk wat op de markt is verschenen. Dit prikkelde meteen mijn nieuwsgierigheid. Ik ben de toegestuurde producten gaan testen.
Schermafbeelding 2018-03-11 om 03.52.42

WAT IS INIKA?

INIKA is in 2006 ontstaan en is sindsdien op de markt gezet als een zeer vertouwelijk biologisch en vegan make-up merk. Een pionier in biologische make-up
met gezonde ingredienten die goed zijn voor mens en dier. Kwaliteit is het belangrijkste. Alle ingredienten zijn etisch verantwoord, natuurlijk en vervaardigd van botanicals en mineralen.
INIKA is een australisch merk, met AWARD winnende producten, geliefd door vrouwen van over de gehele wereld.

Schermafbeelding 2018-03-11 om 03.11.12
Het verschil van INIKA Organic Make-up

De producten van Inika zijn gecertifieerd biologisch, 100% natuurlijk, op basis van mineralen, vegan, cruelty free en gifvrij!. De filosofie van Inika is
dat zij uitsluitend de meest prachtige, gezonde, high end make-up producten willen creeren voor een natuurlijke uitstraling. Beauty komt voort uit gezondheid, vind INIKA.
Mooi zijn is meer dan alleen maar hoe je eruit ziet. Het is holistisch, van de voeding die jij consumeert tot de zuurstof die jij in ademt. INIKA omschrijft het als volgt:

“Met INIKA, kun jij met veel zelfvertrouwen de dag beginnen, jezelf blijven, op je best zijn zonder enige compromis te moeten stellen.
De boodschap mag duidelijk zijn, de belofte van Inika is simpel.  Het gehele assortiment van Inika is gezond en veilig. Mooi is gezond! “

 
Klinkt goed en veelbelovend. Hoe zit het met de ingrediënten?  Voor zover ik kan zien, zien deze er prima uit. Ze bevatten:
 • Geen petro chemicalien, syntetische substanties of minerale olien
 • Geen dierlijke ingredienten en geheel veganistisch
 • Geen talk of bleek oxychloride
 • Geen parabenen
 • Geen syntetische geuren en kleuren
 • Geen gluten of lactose
 • Geen polyethyene glycol (PEG)
 • Geen polysorbate 20
 • Geen sulfaten (SLS, Sodium Coco Sulfate, Ammonium Lauryl Sulphate
INIKA beweert 100% veganistisch te zijn. Dat is zeker voor de groter groeiende groep veganisten een fijne bijkomstigheid. Veel natuurlijke en biologische merken werken bijvoorbeeld wel met bijenwas. 
 

WELKE PRODUCTEN KREEG IK TOEGESTUURD?

Ik mocht de volgende producten gaan testen:
IMG_2275
 
INIKA BAKED MINERAL BRONZER “ sunkissed” ( 36 euro)
Een biologische, veganistische compacte bronzen poeder. De verfijnde minerale poeder is gebakken op een terracotta tegel in Tuscany, in Italië. Het betreft een lichte formule met een lang lastig effect. De kleur geeft een minimale glinstering met een bronzend, licht gekleurd effect. Ik kreeg deze opgestuurd, omdat deze bronzen in het bijzonder zeer geschikt is voor de gevoelige huid. Dit zijn de ingrediënten:
 
Mica, Zea Mays (Corn) Starch, Octyldodecanol, Hectorite, Squalane, Magnolia Officinalis Bark Extract, Lauroyl Lysine,
Saccharum Officinarum (Sugar Cane) Extract, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Potassium Sorbate, Aqua, Titanium Dioxide (CI 77891),
Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499).
IMG_2278
 
INIKA BIOLOGISCHE BB-CREAM “ honey” ( 32 euro)
Deze BB-Cream is biologisch, en veganistisch. Omdat ik vaak een vermoeide indruk maak met mijn huid als ik te hard werk, is een BB-Cream erg fijn. De gekleurde créme versmelt letterlijk met de huid. Daardoor verkrijgt een vermoeide huid direct een natuurljk gezonde glans. Het bevat natuurlijke anti-oxidanten, mineralen en vitamines. Deze BB-Cream is 3-in-één, het werkt als een primer, een dagcréme en als foundation.
De mengbare textuur van deze creme versmelt zeer snel met onze eigen huidcellen. Dit zijn de ingrediënten:
 
Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice*, Citrus Aurantium Amara Flower Water*, Ricinus Communis (Castor) Seed Oil*, Vitis Vinifera (Grapeseed) Seed Oil*, Helianthus Annuus Seed (Sunflower) Oil*, Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Persea Gratissima (Avocado) Oil*, Punica Granatum (Pomegranate) Seed Oil*, Rosa Canina (Rosehip) Seed Oil*, Argania Spinosa Kernel (Argan) Oil*, Glycerin*, Opuntia Ficus Indica (Prickly Pear) Seed Oil*, Pelargonium Graveolens (Geranium) Flower Oil*, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil*, Citrus Limon (Lemon) Leaf Extract*, Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil*, Lactobacillus Ferment, Cetyl Alcohol, May Contain (+/-) Titanium Dioxide (CI 77891), Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499), Ultramarines (CI 77007). *Certified Organic
IMG_2271
INIKA BIOLOGISCHE PERFECTION CONSEALER ( 26 euro)
Met dit product was ik meest blij om te gaan testen. Ik heb vaal last van een vermoeide blik door vervelende blauwe delen rondom mijn ogen. Een goede consealer kan dit zeer eenvoudig verdoezelen. Deze consealer van INIKA is biologisch en veganistisch, en verdoezelt kleine onzuiverheden, kringen, hyper pigmentatie en roodheid.
Deze consealer bevat een lichte formule met gecertificeerde biologische ingrediënten zoals sheabutter, aloë Vera en groene thee-extract. De consealer versmelt direct met de eigen huidteint. Ook hier is voor mij met extra zorg nagedacht door biocareonline, want deze consealer is zo kalmerend en hydrateren, dat zelf de meest ergste overgevoelige huid geen last zal ondervinden Wel, dat klinkt mij in elk geval als muziek in de oren. Het is hypo-allergeen en dermatologisch getest. INIKA durft zelfs te beweren, dat zij de meest zuiverste consealer op de markt hebben. Dit zijn de ingrediënten:
Aloe Barbadensis (Aloe Vera) Leaf Juice *; Titanium Dioxide; Persea Gratissima (Avocado) Oil * Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil *;
Glyceryl Stearate Citrate; Cetearyl Alcohol; Cetearyl Olivate; Aqua; Glycerin; Butyrospermum Parkii (Shea) Butter *;
Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter *; Sorbitan Olivate; Cocos Nucifera (Coconut) Oil *; Lecithin *; Sodium Levulinate;
Glyceryl Caprylate; Tocopherol (Natural Vitamin E); Cetearyl Glucoside; Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract *;
Sodium Anisate; Lactic Acid; Glycine Soja (Soybean) Oil; Cananga Odorata Flower (Ylang Ylang) Oil *;
Pelargonium Roseum Leaf (Geranium) Oil *; Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil *; Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil *;
Calophyllum Inophyllum (Tamanu) Seed Oil *; Terminalia Ferdinandiana (Kakadu Plum) Fruit Extract *; May Contain (+/-)
Iron Oxides (CI 77492, CI 77491, CI 77499)  *Certified Organic
IMG_2279
INIKA MINERAL BLUSH PUFF POT “ rosy glow”(24 euro)
Dit vond ik een erg leuk product. Een lief potje, met bovenop de dop een spiegeltje. Deze rouge “ puf” je er letterlijk uit door middel van een sponsje. Je tikt onderaan het potje zodat het “ puffertje” vol loopt met de rouge. En dit kun je dan op je wangen “ puffen”. De rouge is biologisch en veganistisch. Het is een 100% minerale poeder. Er zijn twee mooie natuurlijke kleurtjes, ik kreeg de “ rosy glow”. De hoogwaardige pigmenten in de mineralen zorgen voor een langdurige gloed op je wangen. Ook deze rouge is weer in het bijzonder zeer geschikt voor gevoelige huidjes 😉 Het leuke is, dat je deze rouge ook als oogschaduw kunt gebruiken.  Dit zijn de ingrediënten
Mica (CI 77019); Zinc Oxide (CI 77947); May contain (+/-); Tin Oxide (CI 77861); Titanium Dioxide (CI 77891); Iron Oxides (CI 77491, CI 77492, CI 77499).
IMG_2273
INIKA ROSE LIPPENSTIFT ( tussen 19/24 euro)
Ik werd spontaan blij toen ik deze lipstick in handen kreeg. Want tot nu toe ben ik nog geen enkele lipstick tegengekomen, waarbij de vellen niet direct aan mijn lippen hangen van pure ellende. Mijn lippen slaan direct op tilt, ze drogen enorm uit, alsof er een hete föhn op wordt gezet. Daarna begint het “ vervellen” wat gepaard gaat met pijnlijke scheurtjes en kloofjes. Mijn enige oplossing was: een zeer verzorgende lippenbalsem met een tintje of gewoon niets. Die verzorgende lippenbalsem tintjes stelden eigenlijk niets voor. Dus toen ik deze lipstick in mijn handen had, ben ik deze direct gaan testen.
De lipstick is nog nieuw. Zo nieuw, dat ik een test-exemplaar kreeg toegestuurd. De lipstick kost 19 euro.  De lipstick is biologisch en veganistisch. Het mooie van deze lipstick is, dat het eigenlijk een beetje werkt als een verzorgende lippenbalsem. Het hydrateert de lippen intensief, terwijl je met een erg leuk kleurtje op je lippen rondwandelt. De lipstick is daarom uitzonderlijk geschikt voor mensen met probleem-lippen als ik. Zodra er meer informatie vrij komt, zal ik deze aanvullen.
 IMG_2296

DE TEST

Ik heb mij twee dagen lang opgemaakt met alle bovengenoemde producten. Daaronder heb ik mijn dagcreme ( SeaLine) gebruikt en mijn reinigingsmelk en lotion. Verder heb ik geen andere dingen op mijn huid gesmeerd.
IMG_2305
Ik begon met de CONSEALER. Ik heb vervelende oneffenheden met een heel klein beetje consealer in mijn huid geklopt. De textuur is vloeibaar. Je moet de tube van tevoren wel even schudden, anders komt er vooral eerst vocht uit. Hierin merk je, dat er enkel natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt. De consealer zuigt als ware direct in je huid, en geeft een mooie, egale teint. BLIJ MEE! Je moet de consealer wel “ tappend” opbrengen, als je gaat smeren en wrijven zal de consealer minder mooi dekken. Je hebt echt heel erg weinig nodig. Je doet er daarom best lang mee.
 IMG_2310 IMG_2311
De volgende stap was de BB cream opbrengen. Ik heb de kleur HONEY ontvangen en deze kleur past gelukkig goed bij mijn eigen huidskleur. Sommige mensen brengen BB creams en foundations aan met een kwastje of sponsje. Ik niet 😉 Ik gebruik lekker mijn vingers. Ik ben vaak op mijn jukbeenderen, en “ tap” de cream zo verder uit over mijn gehele gezicht. Ik heb twee pompjes gebruikt. Ik denk dat je met één pompje ook goed afkunt, maar ik wilde ook mijn hals meenemen. Ik ben erg enthousiast over de dekking. Mooie, natuurlijke kleur. 
 IMG_2312
Daarna heb ik de bronzer gepakt. Lekker “ kwasten” ! Het poeder wordt snel opgenomen door de kwast. Het poederen gaat perfect, de kleur wordt vrijwel direct zichtbaar. Het geeft me een zeer mooie gloed. Fijn, fijn, fijn!  Verkrijgbaar in verschillende kleurtjes. 
IMG_2314
 
En daarna volgde de blush. Dat potje is even wennen. Maar na 1 x gebruik is het niet moeilijk., Je moet het potje ( met deksel er nog op) omkeren en een paar keer op de bodem tikken. De blush komt dan in de applicator. En dan kun je al “ tappend” met het gevulde sponsje de rouge op je wangen en jukbeenderen aanbrengen. De blush smeert goed uit, ik veeg het graag altijd nog een beetje na met mijn handen, richting de oren. 
IMG_2302IMG_2303
 
En dan: de finishing touch wat betreft deze set: de lipstick. Deze had ik al direct na ontvangst op mijn lippen gestift, want wat was ik benieuwd. De kleur is supermooi! En het allermooiste: GEEN  pijnlijke scheurtjes, kloofjes, velletjes! NIETS! Nada! Noppes! De lipstick blijft ook echt heel goed zitten. Na mijn lunch hoefde ik nauwelijks wat bij te stiften.  Wat ben ik hier blij mee! Eindelijk kan ik ook met leuke gekleurde lippen rondwandelen zonder dat het lijkt alsof ik 10 dagen niets heb gedronken
IMG_2315
En dit is dan het eindresultaat!!!!!  SUPERMOOI!
Het belangrijkste was voor mij natuurlijk hoe mijn huid erop zou gaan reageren. Ik ben na twee dagen blij verrast. Geen vuiltje aan de lucht. Nergens een vervelend trekkerig gevoel, nergens uitslag of andere vervelende vlekken, roodheid, pukkeltjes of gescheurde lippen. JOEPIE!  

Wat vind ik ervan?

Hier ben ik echt zo blij mee! De make up houdt goed, ziet er goed uit op mijn huid, en stinkt niet. De make up is geurloos. Meest belangrijk is dat het mijn huid niet pest. Ik had twee dagen lang de make up de gehele dag gedragen. Tussendoor heb ik mijn lippen bij gestift, en nog een beetje bronzer gebruikt. Zelfs deze extra laagjes irriteerden mijn huid niet. De lipstick en consealer zijn mijn grote favorieten. INIKA doet werkelijk wat het belooft. En OK, het is niet goedkoop. Bij het Kruidvat ben je vast 10 x goedkoper uit. Maar in kwaliteit, en bovendien de aandacht voor mens, dier en milieu, ben je 10 x BETER uit met deze make up van INIKA. Naast dat deze make up voor mij een uitkomst is, vind ik het absoluut belangrijk WAT ik op mijn huid smeer. Onthou die 60% opname via je huid. En je zult als vanzelf liever biologisch, natuurlijk en puur gebruiken.

9 Reacties op “Biologische, veganistische natuurlijke make-up van INIKA, het antwoord voor overgevoelige huidjes?

 1. Monique,
  Welke kleur van lipstick heb jij op op de foto?
  Groetjes
  Ann

 2. Hallo Monique bedankt voor je onderzoek en lijkt me idd een mooi product echter heb nog een vraagje ! Ik lees niets over de verpakking van de producten en ik bedoel dan m.n. waar de producten inzitten. Lijkt op plastic/kunststof verpakkingen, zoja ? Zijn deze dan Bpa-free. Wellicht te klein om schadelijke stoffen op de huid af te geven, maar heeft Inika daar ook aan gedacht? Komt uiteindelijk wel op de afvalberg terecht.

  • ik weet vrijwel zeker dat het BPA vrije verpakkingen zijn, maar ik ga het even voor je navragen!

 3. Dank je Monique voor je demonstratie. Lijkt erg mooi. Ik heb ook besteld met de kortingscode MONIQUE en zie er naar uit het te ontvangen,. Ik lees graag al je commentaren. Moet je wel erg veel tijd kosten, maar ik vind het heel goed om alles te lezen.
  Nogmaals bedankt. Groetjes

 4. Wauw te gek eindelijk een mooi merk voor mijn gevoelige huid!!

 5. Kende dit merk nog niet, maar klinkt heel aantrekkelijk. Dochter van 16 is nu ook eindelijk bezig om alle rommel in te ruilen voor biologische producten, zal haar dit artikel eens laten lezen.

 6. Ik heb nog niets van het merk gebruikt, maar ben er wel benieuwd naar. En oké, je betaalt wat maar, maar dan heb je natuurlijk wel mooie producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *