Verborgen suikers, onbewuste suikers… waar zitten ze in?

IMG_6784

Dat er in vrijwel alle ( ongeveer 20.000) producten verkrijgbaar in de supermarkt wel een vorm van suiker zit, heb je meerdere malen kunnen lezen in één van mijn blogs/artikelen. Heb je deze gemist? Klik op “blogs” en/of “ meukvrij ABC” om alle informatie terug te lezen. We worden ons gelukkig steeds meer bewust van de soms schrikbarende hoeveelheden suikers in ons dagelijks voedsel. Deze zogenoemde verborgen suikers zijn werkelijk overal. Echter bestaat er inmiddels een ander fenomeen: de onbewuste suiker. Lees verder

Review ” just nuts reepjes”

IMG_6568

Onlangs deed ik een review over de nieuwe zakjes ” Justnuts” die recent op de markt zijn gekomen.Het review kun je hier lezen.Ik deed dit review omdat deze zakjes mij opvielen in de supermarkt tussen alle andere meuk.Eerder was ik deze zakjes al tegengekomen in de biowinkel.Ik vond het een verrassende verademing in de supermarkt. Lees verder

Tussendoortjes…zinvol of onzin?

IMG_6707

Wisten jullie dat we in een gemiddelde supermarkt meer dan 20.000 producten kunnen kopen? Even ter vergelijking: eind jaren zestig was dat nog geen 500 producten. Vrijwel al deze producten waren ” los” en vers. Niets verpakt, laat staan onnodig verpakt. Er waren vooral geen onnodige producten. Sterker: van zoiets als tussendoortjes hadden mensen in die periode nog nooit gehoord. Lees verder

Grootste meuk-onzin top 10

IMG_6707

Alhoewel we zeker afgelopen twee/drie jaar steeds bewuster zijn geworden van wat we werkelijk naar binnen proppen, zijn we er nog lang niet. We zijn nog altijd té goed gelovig,  vertrouwen nog té blind op wat fabrikanten ons willen doen laten geloven. Aangezien fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen dit ook goed weten zal de cirkel altijd rond blijven. Immers: consumenten die steeds blijven kopen,houden deze cirkel rond. Lees verder

Alpro, Al-meuk, deel twee

IMG_6673

Omdat ik ontzettend veel reacties kreeg op mijn blog “ Al”pro”?Al-meuk!”ga ik in dit blog verder voortborduren op o.a aangevraagde varianten van het merk Alpro, maar ook wat er in de biowinkel verkrijgbaar is aan melkvervanging. En zijn al deze varianten wel zoveel gezonder en beter? Daarnaast zal ik enkele alternatieven geven om zelf je melkvervanger te maken. Overigens vind je ook veel melk-vervangende recepten in mijn basiskookboek. Op de receptenpagina alhier vind je tevens een recept om zelf kamutmelk te maken, als je geen bezwaar hebt tegen gluten. Maar ook een heerlijk recept om zelf haver en andere melkvervangers te maken.

 

In mijn vorige blog heb ik reeds meerdere varianten besproken van het bekende “ supermarkt-merk” Alpro. Deze soorten zijn vrijwel overal goed verkrijgbaar, behalve in biowinkels ( uitzonderingen daar gelaten). In erg veel varianten vinden we naast veel suikers, ook vrij veel zout en hulpstoffen. Ook worden er kunstmatige vitaminen toegevoegd. Mijn blog deed veel stof opwaaien omdat veel mensen zich totaal niet zo bewust zijn van de vele suikers in deze melkvervangende producten. Men denkt gezonder bezig te zijn, maar zijn vaak nog slechter af.  Zeker het gebruik van deze melkvervangers voor kinderen baart zorgen. Het kan net als cola werken en overgewicht en zelfs ziekten als diabetes in de hand werken. Juist omdat er zoveel onbewustheid heerst rondom suikers in melkvervangers, geven ouders in alle onschuld hun kroost soms wel een halve liter tot een liter per dag, wat aardig kan tikken naast de andere dagelijkse inname van suikers uit onze voeding. Ook voor mensen die om welke reden dan ook koemelk mijden, zijn niet echt zoveel beter af. Heb je een koemelk-allergie, dan kunnen deze producten een ware uitkomst zijn, maar anderzijds weer een boosdoener. Lastig dus.

IMG_6681 IMG_6682

Zoals Alpro het zelf al verkondigt op hun verpakking, zijn de originele sojamelk varianten meest verkocht.Het lijkt verder ook vrij gezond, met alle claims op de verpakking, maar ook hierin vinden we suiker. En water. Suikerwater dus. Wat zit erin?

water,gepelde sojabonen(5,9%)suiker,tricaliumfosfaat,zuurteregelaar(monokaliumfosfaat) zeezout,aroma,stabilisator ( gellangom) vitaminen ( B2,B12,D2)

Zoals je kunt lezen, begint de lijst met water en suiker. Dit vinden we ook terug in de voedingswaarde: per 100 ml melk tik je 2,5 gram suiker naar binnen. Per glas toch goed voor 7,5 gram suiker of meer. Ongeveer drie scheppen suiker. Dat is best veel. Daarnaast weer dat hoge zoutgehalte: per 100 ml 0,11 gram.

IMG_6676 IMG_6677

“ Ben ik beter af met de light variant?” werd mij n.a.v mijn blog ook veel gevraagd. Simpel antwoord: nee. Light is namelijk nooit een goed idee en vooral een marketing-truc. En ook hier is dat het geval. De soja light bevat ook even zo goed suiker, en dat niet alleen: nog veel meer.Kijk maar:

water,gepelde sojabonen (4,1%) maltodextrin ( vezel) fructose,suiker,calciumcarbonaat,zuurteregelaar (monokaliumfosfaat)zeezout,aroma,stabilisator (gellangom) aroma,vitaminen(riboflavineB2)B12,D2)

Veel alias suikers en ook zien we twee keer “ aroma”.Waarschijnlijk geldt eentje om smaakversterkers te maskeren. In de voedingswaarde zien we per 100 ml even zo goed 1,4 gram suiker staan.En dus is het niet suikervrij gewaard. Trap niet in “ light”. Totale onzin naar mijn mening.

IMG_6673 IMG_6675

Er was ook veel vraagstelling over de zogenaamde “ groeimelk” van dit merk. Deze sojamelk is speciaal gericht op kinderen om goed te groeien.De melk wordt geadviseerd vanaf een jaar. Wat we zien op de verpakking, is dat het vooral een goedje betreft waaraan erg veel vitaminen en mineralen zijn toegevoegd ( kunstmatig). Ook staat er te lezen dat het “ arm is aan suiker”. Nu lijkt dat “ arm aan” een vrij breed begrip bij Alpro, want als ik de ingrediënten er eens op nalees kan ik dat “ arm aan” nu niet bepaald plaatsen:

water,maltodextrine,gepelde sojabonen( 4,9%)ruwe rietsuiker,fructose,plantaardige olie,(zonnebloem)calciumcarbonaat,zuurteregelaar( monokaliumfosfaat)aroma’s,vitaminen( C,riboflavine( B2)B12,D2)emulgator,zonnebloemlecithine)stabilisator( gelangd)ijzerpyrofosfaat,valiumjodide

Per glas van 250 ml tik je toch 6,3 gram suikers weg. Da’s aardig wat voor een kleine dreumes. Daarnaast ook hier vrij wat zout en ook vetten uit zonnebloemolie. De zonnebloemlecithine zorgt voor de romige smaak aan de melk .Want van water en suiker wordt een melk-surrogaat niet echt “ milky”. Ik vraag mij werkelijk af waarom er zoveel meuk in een peuterdrank wordt geplempt. De vitaminen en mineralen kunnen we ook uit andere bronnen halen zoals groene bladgroenten en fruit. Deze “ kant en klaar” ellende zou ik geenszins adviseren, het went jonge kinderen bovendien ook nog eens aan de mierzoete smaak. Daarnaast kan deze melk het kindergebit aantasten.

BIOLOGISCH BETER?
Goed, tot zover de Alpro producten. Moge het duidelijk zijn dat niet alles is wat het lijkt, al helemaal niet als het komt op melkvervangers. Wil je echt zo meukvrij mogelijk, dan is de weg naar de biowinkel de beste weg. Maar:ook daar is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.Wat in ieder geval wel de meeste garanties geeft, is dat al deze varianten in de biowinkel vrij zijn van kunstmatige hulpstoffen en dat de granen/bonen/noten ook GMO vrij zijn. Sowieso de veel betere keuzes dus, om te maken. Echter blijft het suikergebruik ook in biologische varianten soms verrassend hoog. De melkvervangers worden gezoet met “ biologische suikers” als rietsuiker, honing, agave en rijststroop. Biologisch en natuurlijk of niet: ook deze zoetmiddelen worden in ons lichaam precies hetzelfde omgezet als gewone suikers. Qua suikers is biologisch dus eigenlijk geen echte verbetering en dus moet er ook hier goed worden gelet op voedingswaarde en ingrediënten. Gelukkig zijn er een aantal varianten in de biowinkel vindbaar, die hooguit drie tot vier ingrediënten bevatten en geen ( natuurlijke) suikers.  In de biowinkel vind je ook een ruim assortiment aan melkvervangers, gemaakt van bijvoorbeeld granen, zaden, noten en pitten. Ook vind je in sommige biowinkels sojamelk gemaakt van gefermenteerde biologische sojabonen. Al zijn deze zeer sporadisch verkrijgbaar. Wat vinden we zoal in de biowinkel? Vooral veel onbekende merken, die veelal uit het buitenland afkomstig zijn. Ik neem er een aantal door.

IMG_6643 IMG_6641

Een vrij vaak voorkomend merk is het merk Isola-bio. Dit merk vertegenwoordigt enorm veel varianten,van kokosrinks tot sojadrinks,van rijstemelk tot granenmelk. Goedkoop is dit merk niet, maar de kwaliteit mag er wel naar zijn.Wat zit er in deze biologische rijstdrank met kokosnoot?

water,rijst ( 17%)kokosmelk(4%)zeezout,natuurlijk kokosnoot-aroma

Wat meteen opvalt zijn de weinige ingrediënten. En ook dat er van het bestanddeel waar het om zou moeten gaan ( rijst in dit geval) zeker voor 17% aanwezig is. Als we dit in vergelijking trekken met de Alpro varianten, zien we dat daar vaak hooguit 5 tot 6% van het bestanddeel aanwezig is, soms nog minder, terwijl de drank wel de naam draagt. In deze biologische variant zien we dat er geen extra hulpstoffen aan zijn toegevoegd om smaak, kleur en romigheid te versterken. Kijken we naar de voedingswaarden, zien we dat 100 ml evengoed maar liefst 6,5 gram suikers geeft. Dit is dus afkomstig uit de kokosnoot en uit de rijst. Rijst is van nature vrij rijk aan koolhydraten, en dit zie je hier weer sterk naar voren komen omdat er geen verdere hulpstoffen aan zijn toegevoegd. Natuurlijke suikers dus, maar even zo goed flink wat suiker.

IMG_6648 IMG_6650 IMG_6651 IMG_6652

Mijn meest favoriete merk op gebied van melkvervangers is ongetwijfeld Oatly. Dit Zweedse merk onderscheidt zich vooral, omdat zij bijvoorbeeld in al hun haverdranken werken volgens een uniek gepatenteerd productieproces wat is ontwikkeld door wetenschappers (Universiteit van Lund in Zweden).Dit proces zorgt ervoor dat de oplosbare voedingsvezels van haver bewaard blijven (beta-glucanen) wat de drank extra voedzaam maakt. Maar ook valt Oatly niet onder de heilige boontjes in melkvervangers-land. Oatly werkt naast met biologische natuurlijke suikers zelfs in sommige varianten ook met gewone suiker. Wat ik persoonlijk ontzettend jammer vind. Een goed voorbeeld is de haver/vanilledrank:

water,haver( 10%) agavestroop,zeezout,biologisch vanille bourbon extract uit Madagaskar

Ook hier een heerlijk kort maar krachtig ingrediëntenlijstje. Maar dus gezoet met agave, en dat zien we meteen terug in de voedingswaarde: per 100 ml tik je 5,5 gram suikers mee. Dat is aardig wat voor een haverdrank die ook gewoonweg zonder suiker overheerlijk van smaak is.
Neem nu mijn allergrootste favoriet. Deze havermelk is zeer eenvoudig in elkaar gefabriceerd met als ingrediënten: water,haver (ook hier 10%) en zeezout.Toch zien we ook hier de natuurlijk aanwezige suikers botvieren: per 100 ml evengoed 4 gram. Echter komen deze van haver, wat het sowieso een veel beter alternatief voor suiker maakt. Het zoutgehalte in deze melk is ook verwaarloosbaar te noemen met 0,1 gram per 100 ml. Alhoewel je hiervan uiteraard ook geen liters moet wegklokken ,is deze havermelk wat mij betreft de beste melkvervanger die ik tot nu toe ben tegengekomen. Uiteraard missen we nog wel wat extra vitaminen en mineralen, die er bij Alpro kunstmatig in zijn verwerkt. Maar zoals eerder gezegd kunnen we deze vitaminen en mineralen ontzettend makkelijk uit andere natuurlijke bronnen halen.

IMG_6678 IMG_6679

Een andere variant die we naast in de biowinkel tegenwoordig ook steeds vaker is terug te vinden in supermarkten naast de Alpro-varianten, is het merk Rice dream. In biowinkels vind je echter alleen de biologische varianten, zoals de variant op de foto. Deze vind je ook in sommige supermarkten, maar in supermarkten vinden we van dit merk vooral de niet-biologische. Rice dream produceert enkel rijstdranken. Wat zit er in deze biologische variant?

water,rijst (14%)zonnebloemolie,zeezout

Weer zo’n heerlijk kort ingrediëntenlijstje, wat aantoont dat het dus absoluut mogelijk is om een product op de markt te zetten met minimale ingrediënten. Helaas geeft rijst erg veel koolhydraten, ook in suikers. Dit zien we direct terug in de voedingswaarde:als je een glas van 250 ml opdrinkt krijg je maar liefst gemiddeld 17,6 gram suiker binnen. Dit komt voornaam,omdat Rice Dream net als Oatly zeer zuiver uit hun bronnen werken. Er wordt in dit product bijvoorbeeld gewerkt met 14% rijst. Vergeleken met de Alpro rijstemelk zien we opmerkelijke verschillen in suikers, terwijl Alpro ook met 13% rijst werkt. Het suikergehalte in de rijstemelk van Alpro is echter aanzienlijk minder per 100 ml: 3,3 gram. Terwijl dit bij Rice dream dus per 100 ml 7,1 gram betreft. Echter voegt Alpro diverse kunstmatige hulpstoffen toe waardoor diverse voedingswaarden sterk worden gemodificeerd. De reden:dit maakt productie stukken goedkoper. Rice dream maakt meer gebruik van de biologische rijst om zo verder geen onnodige extra toevoegingen te moeten doen. Qua zonnebloemoliën ontlopen Rice dream en Alpro elkaar niet. Het vetpercentage is bijna gelijk. echter zit het grote verschil in de biologische en niet-biologische vorm van zonnebloemolie. Alpro gebruikt “ plantaardige olie”.Dit is olie wat sterk wordt geraffineerd. De olie wordt onder zeer hoge temperaturen en hoge druk geproduceerd. Resumerend: Rice dream is een betere keuze, maar bevat ook vrij veel suikers.

GOED OPLETTEN
Ook in de biowinkel is het dus flink opletten geblazen.Afhankelijk van je eigen persoonlijke wensen ( suikers mijden of niet, meuk mijden of niet) kun je echter in de biowinkel wel de beste keuzes maken. Helaas zijn de varianten in de biowinkel over het algemeen genomen iets duurder. Maar beslis wat voor jou belangrijk is. En vind voor jezelf uit of wat meer geld neertellen voor een écht gezonder product het waard is. Persoonlijk vind ik gezondheid het meest belangrijkste wat er is, maar dit lang niet zo wordt gezien. Grijpen naar gemaksproducten, geloven wat fabrikanten ons vertellen op hun verpakkingen terwijl de waarheid sterk verschilt van hun claims, makkelijk omdat het in supermarkten verkrijgbaar is…het zijn afwegingen die ieder voor zichzelf moet maken. Mijn weg is in ieder geval naar de biowinkel.

ZELF MAKEN
Ik maak mijn havermelk ( ik drink vrijwel alleen havermelk)vrijwel altijd zelf, maar soms pak ik een literpak Oatly mee bij de biowinkel.  Het lijkt misschien ontzettend moeilijk en ingewikkeld,d at zelf melk maken, maar dat is het geenszins. Havermelk maak je bijvoorbeeld in een handomdraai.Een simpel recept:

Laat 150 gram havermout een nachtje weken in water.Spoel de volgende dag af en laat het weekwater weglopen .Gooi de havermout samen met 700 ml water in een keukenmachine of blender en voeg naar wens wat erythritol suiker toe, of een ander gewenst zoetmiddel. Zoet op smaak. Laat de keukenmachine kort draaien. Zeef de massa boven een kom, vang de melk daarin op. Herhaal deze stap steeds tot je een flinke kom melk hebt verkregen. Gooi dit over in een fles en bewaar in de koelkast. Met het pulp kun je weer overnight oats maken of verwerken in baksels!

Je kunt dit basisrecept ook gebruiken voor tal van andere varianten, zoals rijstemelk ( gemaakt van gekookte zilvervliesrijst) noten ( zoals geweekte amandelen en hazelnoten) en granen.( pseudo graan Quinoa bijvoorbeeld,of amarant) Het lijkt in het begin misschien wat omslachtig, maar je zult zien dat oefening kunst baart en het een routineklusje gaat worden. Kortom: maak je eigen keuze: meuk of meukvrij?

Nog een heerlijk recept om zelf melk te maken: kamutmelk

Meer lezen over Alpro melkvervangers? Klik hier