Appelstroop: is dat nu wel / niet gezond en rijk aan ijzer?

Sommige producten hebben over de jaren zo’n gezond imago opgebouwd, dat deze maar moeilijk zijn te ontkrachten. Een goed voorbeeld is ontbijtkoek. Door de claim vetarm te zijn, wordt het anno 2022/23 nog altijd door diëtisten voorgeschreven in een voedingsadvies, en als een gezond tussendoortje beschouwd. Net als de eierkoek, die dankzij dieet-goeroe Sonja Bakker ( waar is zij eigenlijk gebleven?  😆  ) op de kaart werd gezet als gezonde snack en daardoor de verkoop enorm steeg.

Ook appelstroop wordt nog steeds gezien als een zeer goede ijzer-bron. Dit staat nog altijd groot op de gemiddelde pot appelstroop. Wat klopt daar eigenlijk van? In dit artikel probeer ik daar achter te komen.

Lees verder

Ik maak mij zorgen……

Ik maak mij zorgen. Serieuze zorgen. Als ik kijk naar social media, en wat daar allemaal gebeurt.  Steeds vaker vraag ik mij af of de voordelen van “ on line-zijn” opweegt tegen alle ellende, sjit, kift en haat wat mij iedere dag opnieuw om de oren wordt gemept. Of ik nu een positief stukje plaats, een minder gezellig stukje, of een negatief stukje, de tirades aan reacties blijven nooit uit. Of het nu om een zoete aardappel gaat of om mijn grote teen. Er zit een bepaald patroon in. De reacties kun je opsplitsen in verschillende categorieën Lees verder

Vitamine K2 , de meest onderschatte vitamine , en waarom we er meer aandacht aan moeten schenken

Over vitaminen heb ik inmiddels erg veel geschreven. Met name de vitaminen, die veel worden ingekocht in supplement-vorm, zoals vitamine B12, vitamine D en vitamine C. Maar natuurlijk zijn er veel meer vitaminen die net zo belangrijk zijn. Dit kan nogal eens worden vergeten. Neem vitamine K. Dit is een zeer onbekende vitamine, maar daarom juist niet onbelangrijk. Sterker: een tekort kan voor flink wat gezondheidsproblemen zorgen. Daarom een artikel over vitamine K Lees verder

Monique’s” echt gezonde cruesli / granola” !! Maak het zelf!

Ontbijtgranen zijn anno 2023 nog steeds ongekend populair. Met name cruesli en granola hebben dankzij de vele gezonde trends een vrij gezond imago.Dit komt voort uit het feit, dat ze voornamelijk bestaan uit een mix van granen, noten, zaden en pitten. Toch is het allemaal niet zo gezond als het lijkt. En dat heeft met name met productie-processen te maken. Lees verder

Een supermarkt vol met liegbeest-producten….en waarom we het toch kopen

Als we door een tegenwoordige supermarkt wandelen, lijken we in een soort sprookjespark te winkelen. Alles is gezond, verantwoord, 100% natuurlijk en biologisch. We zouden ons in principe dus geen zorgen moeten maken over onze gezondheid, de voedsel en levensmiddelenindustrie lijkt goed voor ons te zorgen. We mogen alles lekker volop eten en drinken. Verpakkingen overschreeuwen elkaar met kreten als “ geen suiker toegevoegd! “   “ rijk aan vezels”   “ zonder kunstmatige geur / kleur / smaakstoffen “  “ vegan “  bron van ijzer” en nog veel meer. Lees verder