Meal preppen, de oplossing voor chronisch tijdgebrek / voedselverspilling en ongezonde maaltijden!

De allergrootste reden, waarom veel mensen kiezen voor kant en klaar meuk uit de supermarkten, is een chronisch tijdgebrek om zelf verse maaltijden te maken. We zijn in een 24-uur-economie gaan leven, en zetten bepaalde zaken als werk en carrière op de eerste plaats. Ergens tussendoor, of achter iets aan bengelend, komt voeding. Maaltijden waren vroeger de hoogtepunten in een dag, nu is dit compleet verschoven naar kleine gaatjes in ons drukke bestaan. We eten terwijl we doorwerken, we laten iets bezorgen, we kopen kant en klaar omdat we tijd besteden aan ons voedsel “ a total-waste-of-time” vinden. Als dit goed gaat, lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar zodra we gezondheidsklachten gaan ondervinden, wordt het een ander verhaal. Voeding is ontzettend belangrijk. En helaas wordt dit tegenwoordig veel vergeten. De druk om te presteren, de druk van veel-teveel werk op onze schouders, de druk van alle ballen in de lucht houden…..🥱het put ons uit, we raken overbelast. Wat niet wordt gerealiseerd, is de invloed van voeding in dit hele verhaal. Voeding is onze brandstof. Zonder benzine zal je auto immers ook niet meer starten. Lees verder

Veganistische hamburgers

In de winkels kunnen we inmiddels struikkelen over de vleesvervangers. Het koelschap lijkt zelfs groter te zijn dan het gewone vlees. Dat lijkt natuurlijk fantastisch, want dat betekent dat het vlees langzaam maar zeker wordt verdrongen wat zeker voor dier en milieu goed nieuws is. Er zit echter een grote keerzijde aan vleesvervangers vast. Naast dat ze niet ALTIJD zo milieuvriendelijk worden geproduceerd, zijn ze vooral ongezond, uitzonderingen daar buiten gelaten. Er zijn maar weinig vleesvervangers op de markt die vrij zijn van meuk, transvetten, suikers en zout. Omdat het in de meeste gevallen gaat om voorgebakken producten, kunnen sommige EXTREEM VEEL verzadigd vet bevatten. De meeste vleesvervangers zijn voorgebakken in olie. Als wij ze opnieuw in de koekenpan aanbraden, veranderen ze in sponsjes die veel vet opzuigen. Dit kan zeer grote hoeveelheden vetten per burger opleveren.

Er valt gelukkig zelf ook veel te maken. En dan bedoel ik geen duplicaat van een vleessoort, maar echt een burger waarin zeer waardevolle voedingsstoffen zitten die we in het stukje vlees kunnen mislopen. VOLWAARDIGE burgers dus. Ik maak al jaren zelf mijn vervangers voor vlees. Ik gebruik van alles, van tempeh tot peulvruchten, van granen tot noten / zaden en pitten. In deze producten zitten enorm veel nuttige voedingsstoffen, waardoor je zelf een volwaardige burger samen kunt stellen. Het is simpel, eenvoudig en snel te maken. Ik maak bijvoorbeeld altijd een paar burgers tegelijk en vries deze in. Altijd een burger bij-de-hand! Deze veganistische hamburgers hebben een echte ” hamburger-textuur” en smaken verrukkelijk. Zo verrukkelijk dat veel mensen om mij heen mij regelmatig vragen om voor hem een paar burgers te maken zodat zij ze in kunnen vriezen. En dit zijn dan de grootste vleeseters die ik ken. Je maakt ze dus echt eenvoudig. KIJK MAAR

DIT HEB JE NODIG:

( voor circa zes hamburgers)

  • een kleine rauwe rode biet in stukjes
  • een middelgrote zoete aardappel, in de schil, in stukjes
  • een ui, fijn gesnipperd
  • een eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • twee volle eetlepels chlorella poeder
  • twee eetlepels MO’S FINEST VEGGIE MIX
  • twee eetlepels basilicum
  • een eetlepel MO’S FINEST FRESH HERBS MIX
  • 450 gram havermout
  • warm water ( circa 250 ml)
  • Om te besmeren: zuivere olijfolie

…En zo maak je de hamburgers:

Verwarm de oven voor op 185•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gooi alle ingrediënten behalve de olie in de blender en vermaal dit op hoge snelheid tot een plakkerige stevige massa. Als de massa te vloeibaar blijft, kun je wat extra havermout toevoegen. Omdat de massa nogal plakkerig kan zijn, is het verstandig om een kommetje warm water klaar te zetten zodat je daar steeds even je handen in kunt onderdompelen.

Maak platte burgers, en doop dus steeds even je handen in het water, Dit zorgt ervoor dat het minder plakt. Besmeer de burgers royaal met een kwastje met olijfolie. Bak de hamburgers in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren.

Lekker bij de warme maaltijd, op de boterham, tussendoor en in stukjes als hartige snack! Je kunt de burgers een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezend dan zijn ze drie maanden houdbaar. Je kunt de burgers in de koekenpan kort op-bakken / verwarmen.

 

 

Romige haver-kurkuma melk-achtige drank ( textuur van volle melk )

Eerder heb ik uitgebreid geschreven over de onzin en misleiding rondom de zogenoemde plantaardige melkvervangers. KLIK HIER om het artikel te lezen. Hierin vertel ik over de onzin en de duurte van dit soort misleidende producten. En ook, hoe je zelf zeer snel en simpel deze melkvervangers kunt maken. Wat het meest wordt gemist , als zuivel voor welke reden ook wordt gemeden, is de romige volle melk-smaak. Deze smaak en textuur krijg je niet echt snel als je plantaardige melkvervangers maakt en de melkvervangers in de winkel smaken al helemaal nergens naar, en worden verrijkt met tal van verdikkingsmiddelen.  Ik ben daarom een beetje gaan stoeien en experimenteren. Ik wilde eens zien of ik ook een romige textuur kon verkrijgen zonder verdikkingsmiddelen toe te moeten voegen.

Dit is me gelukt! En wel met gekookte haver ( korrel) Door de gekookte haver met water te mengen, verkrijg je een zeer romige textuur en mondgevoel. Havermout en havervlokken kunnen wat betreft textuur enorm verdikken zodat het een beetje op behangplaksel kan gaan lijken. Gekookte haver geeft deze substantie niet. Door de haver in kurkuma te koken, verkrijgt de haver een gele kleur en is de melk ook verrijkt met extra voedingswaarden. Ben je dus een fan van volle, romige melk, dan is deze romige havermelk wellicht wat voor jou. Om de melk nog rijker te maken aan voedingswaarden, kun je bijvoorbeeld wat calciumpoeder, een opengebroken capsule vitamine b12 en vitamine D3 toevoegen. Dit maal je dan mee met de gekookte haver. Wil je een licht zoete melk, kun je er twee druppels zuivere stevia aan toevoegen, liefst naturel. Deze heeft geen smaak, waardoor de melk wel een neutrale smaak behoudt. Het maken is, net als gewone plantaardige melk, een peulenschil met een ( liefst HS ) blender.

Je hebt dus haverkorrels nodig. Deze koop je in de biowinkel, en zijn ook nog eens lekker voordelig geprijsd. Je kunt deze haver tevens gebruiken ter vervanging voor rijst, en pasta. Voor deze melk te maken heb je ongeveer een koffiekopje nodig. Kook dit in ruim water en voeg een eetlepel kurkuma toe. Giet af, en gooi dit in de blenderkan.PS: wil je een echte witte melk? Laat de kurkuma dan achterwege. Overigens: je kunt het beste een goede kurkuma LONGA poeder gebruiken in plaats van verse kurkumawortel. In deze melk is een poedervorm beter. Wil je de kurkuma extra actief maken ( voor een optimale opname ) kun je er een snufje zwarte peper aan toevoegen. Dit maakt je melk wel pittiger.  

Wat heb je nodig?

( voor een liter )

  • een koffiekopje gekookte haver in kurkuma ( zie toelichting hierboven )
  • een liter water

…En zo maak je het:

Maal in de blender op hoogste snelheid de haver met het water vloeibaar. Zet een kom met vergiet klaar en drapeer hier een hydrofiele of theedoek overheen. Schenk de massa uit op het doek en begin met uitknijpen.

Bewaar de melk in een glazen fles in de koelkast. Steeds even schudden voor gebruik.

 

Maak zelf je vloeibare wasmiddel met wasnoten!

Op mijn onlangs gepubliceerde artikel / recept om zelf wasverzachter te maken is massaal gereageerd. ( KLIK HIER ) Super-tof! Ik heb inmiddels veel mensen op het idee gebracht om het voortaan zelf te gaan maken. Het is ronduit belachelijk, hoeveel er aan wordt verdiend, aan al die wasmiddelen. Maar wat vooral zeer zorgelijk is, is het effect wat al deze wasmiddelen hebben op ons milieu. Alleen al voor het milieu zouden we de wasmiddelen massaal moeten boycotten en het zelf maken. Lees verder

Ontdek de cracker en maak ze zelf!

DE CRACKER….

Ik denk, dat de cracker nog nooit eerder zo populair is geweest dan anno 2020. Dit is voornamelijk te danken aan de brood-boycot, we willen allemaal opeens geen gluten, gist, en tarwe meer eten. Crackers werden naar voren geschoven als HET ALTERNATIEF. De voedselindustrie heeft ingesprongen op deze trend, inmiddels kunnen we kiezen uit hele gangpaden vol met verschillende soorten en maten crackers. Van robuust tot light, van “ oer” tot superfood.
Net als vele andere trends en hypes wordt er fiks verdiend op de crackertjes. Ik heb eerder een interessant artikel geschreven over de cracker en zijn marketing, KLIK HIER om naar het artikel te gaan.
De grootste grap is, net als in het geval van de melk vervangers, dat crackers inhoudelijk vrijwel niets voorstellen. Het bestaat uit een paar ingrediënten, die in de industrie meest synthetisch wordt geproduceerd. Bovendien wordt er nét zo keihard GMO tarwe en andere graansoorten gebruikt zoals deze ook in broden worden gebruikt. Alleen biologische ( bio-dynamische) varianten gebruiken gen-vrije granen.
We weten allemaal dat crackers “ gebakken lucht” zijn, die niet erg vullen. Je eet daarom meer crackers om jezelf te verzadigen, dan dat je brood zult eten. Brood heeft wat dat betreft een veel betere verzadiging.
Maar goed, we houden van crackers. We eten ze al decennia’s lang, wie is er niet opgegroeid met de WASA knäckebröd? Crackers zijn lekker, enorm handig, hebben een heerlijke “ kraak” wat ons ook gelukkig maakt. Gelukkig zijn er meer dan voldoende crackers op de markt die zeker gezond zijn. Als je deze eruit weet te vissen, dan kun je best iedere dag een crackertje tussendoor eten. Of het vult is sterk afhankelijk van de ingrediënten, je snapt vast dat een muesli cracker meer verzadigt dan een gewone dunne volkoren cracker. Waar je goed op moet letten, zijn de ingrediënten. Bijna alle crackers, ook biologische, bevatten aardig wat zout.🧂 De vele nieuwe hippe crackers kunnen ook behoorlijk wat suiker bevatten,. Het merk BOLLETJE kan bijvoorbeeld aardig met de suikerpot strooien in hun crackers.

DURE SJIT☹️

Crackers zijn duur betaald. Er zijn huismerken, waar je nog geen € 50 eurocent voor betaalt, terwijl er pakken crackers verkrijgbaar zijn die inhoudelijk hetzelfde zijn samengesteld, maar vier keer zoveel duurder zijn. Dit toont het verdien model. Vrijwel alle crackers ( ook bio) bevatten in basis dezelfde ingrediënten: meel of bloem ( bijvoorbeeld rogge of tarwe ) water en zout. Afgelopen jaren worden er allerlei gekkigheid-heidjes toegevoegd om een cracker leuker en interessanter te maken. Zaden en pitten bijvoorbeeld om een cracker een mega-gezond imago te geven. Of glutenvrije meelsoorten om aan de trend te kunnen voldoen. Hoe meer gekkigheid, hoe meer de consument neer moet tellen. Leuke verhalen, prachtige klets-praatjes, en vele claims zorgen ervoor dat we er massaal in stinken, en het als zoete broodjes kopen.

ZELF MAKEN, KAN HET GEMAKKELIJKER?  😌

De grap is, dat crackers zelf in een handomdraai zijn te maken. En nee, je hoeft je daarvoor echt niet in allerlei bochten te wringen. Eigenlijk gaat het om wat ingrediënten bij elkaar mengen, op een bakplaat uitsmeren en in de oven tot knapperige crackers bakken. Net als gewone crackers, heb je daar niet veel voor nodig. Je maakt al een heerlijke cracker met havermout-meel ( dit is havermout die je in de blender tot meel vermaalt ) en water. Het kost dus ook echt niet veel, en is daarom reuze interessant voor de consument met een smalle beurs.

HOE DAN? 😧

Je kunt met twee ingrediënten al crackers maken, zoals ik eerder vertelde met bijvoorbeeld havermoutmeel en water. Dit kun je ook als basis aanhouden. Je kunt hier van alles aan toevoegen, denk aan noten / zaden / pitten. Of voeg wat muesli toe voor een muesli crackers. Het is oneindig spelen met veel lekkere en gezonde ingrediënten. Zowel zoet als hartig. Wil je gewone, neutrale crackers? Dan is havermoutmeel en water voldoende. Hoe maak je ze?
Verwarm de oven voor op 185•C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal circa 250 gram havermout in de blender tot meel. Voeg in een kom steeds kleine beetjes warm water toe aan de meel tot er een stevige, licht smeuïge massa ontstaat. Stort dit op de bakplaat en smeer zo dun mogelijk uit, hoe dunner hoe knapperiger. Snij vierkante crackers in de plak met een scherp mesje. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Dit zijn basis-crackers. Verderop geef ik een aantal suggesties wat je zoal aan deze basis toe kunt voegen.
Je kunt ook met enkel zaden en pitten crackers maken. Daar heb je wel een bindende factor voor nodig, in dit geval chiazaad. Dit zaad welt als je het in water laat weken wat daarna kan fungeren als vervanger voor ei. Dit recept is zo gemaakt:
  • 100 gram chiazaad
  • 50 gram hennepzaad
  • 100 gram zonnebloempitten
  • warm water
  • ras el hanout kruiden om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 195C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de chiazaad in een klein laagje water te weken, laat dit ongeveer 10 minuten weken. Roer alles in een kom samen en voeg beetjes water toe tot de massa goed samen klontert. Stort de massa op de bakplaat en druk met bevochtigde handen deze zo dun mogelijk uit. Hoe dunner, hoe knapperiger. Snij met een schep mesje crackers in de plak. Bestrooi royaal met de kruiden. Bak de crackers in het midden van de oven goudbruin en knapperig in ongeveer 30-35 minuten, blijf controleren. Laat ze goed afkoelen.
HARTIG!
Crackers kun je dus in allerlei variaties maken, ook hartig! Deze crackers zijn bijvoorbeeld in een handomdraai gemaakt.
Verwarm de oven voor op 170C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal in de blender 100 gram gemengde ongezouten noten grof. ( tegen meel aan ) Voeg dit in een kom ( of mag ik ” gooi” zeggen  😅 ) samen met 30 gram lijnzaad, 40 gram chiazaad, en twee flinke eetlepels ras el Hanout ( of andere lekkere pittige ) kruiden. Voeg beetjes warm water toe en roer tot een homogene massa. Stort uit op de bakplaat en smeer zo dun mogelijk uit. Hoe dunner, hoe knapperiger. Snij met een mesje vierkante crackers in de plak of gebruik een grote ronde koek-uitsteker om ronde crackers te maken. Hup, de oven in en onder regelmatig controleren goudbruin bakken in ongeveer 45 minuten. Laat ze goed afkoelen. Zo worden ze knapperig.

WAT KUN JE ZOAL AAN BASIS-CRACKERS TOEVOEGEN?

Aan het hierboven gegeven basisrecept kun je talloze zaken toevoegen om de cracker meer smaak en voedingswaarde te geven. Ik geef een aantal suggesties:
ZOET:🍯
* zuivere stevia
* geweekte / uitgelekte rozijnen en andere zuidvruchten als gojibessen en inca bessen
* vers gepureerd zacht fruit in plaats van water
* cacaonibs
* geschaafde blanke amandelen
* kokosrasp en / of snippers
* pompoenpuree in plaats van water
* zoete aardappelpuree in plaats van water
* cacaopoeder
* carobpoeder
* lucuma poeder
* macapoeder
* zoete kruiden en specerijen zoals vanille bourbon, ceylon kaneelpoeder, speculaaskruiden en koekkruiden
* vers geraspte gemberwortel
HARTIG:🌯
* diverse hartige kruiden en specerijen
* Aminos, of tamari-saus
* verse groentepuree in plaats van water
* geitenkaas
* edelgist
* noten
* zaden
* pitten
Genoeg variaties dus! Maak voortaan zelf je crackers, veel gezonder en gezonder voor je portemonnee! Het zal de eerste keer niet altijd meteen lukken. Het vraagt wat oefening , maar iedereen kan het. Laat je niet ontmoedigen, als het de eerste keer of zelfs tweede keer niet lukt. Oefening baart kunst. Na een aantal keer zul je merken dat je crackers met twee vingers in de neus maakt! 😁