Glutenvrije / lactosevrije / suikervrije / meukvrije oliebollen!

Omdat ik ze maar 1 x per jaar bak, blijven ze bijzonder en lekker…ik heb het over DE traktatie op oudejaarsavond: OLIEBOLLEN!  Zo rond September / Oktober zien we de eerste oliebollen kramen alweer verschijnen en dat vind ik stiekem een beetje jammer. Het haalt de traditie toch steeds een beetje meer weg om de oliebollen alleen op 31 December te bakken. Bovendien is niets lekkerder maar ook GEZONDER om ze zelf te bakken. KLIK HIER om daar alles over te lezen.

Toegegeven: je maakt ze niet even  snel tussendoor. Het vraagt niet veel werk, maar wel wat voorbereidingen. Maar het is zo ont-zet-tend LEUK om te doen ! Ik vind het tenminste een erg leuk klusje. Ik maak daar graag even wat extra tijd voor. Ik snap echter best veel mensen die toch liever de gang naar een oliebollen kraam kiezen dan zelf in de keuken ( of schuur) te staan bakken in de oliebollen lucht. Op de manier waarop ik ze ieder jaar bak, heb ik geen last van de oliebollen baklucht wat dagen in huis kan blijven hangen, en heb ik geen troep. Over troep gesproken: oliebollen zijn, zoals je IN DIT ARTIKEL kunt lezen, niet onder het kopje ” gezond” te plaatsen. Bovendien zijn ze ongeschikt voor mensen met een gluten-allergie / intolerantie. mensen met een lactose intolerantie en veganisten. In de meeste oliebollen zitten ook behoorlijk grote scheppen suiker verwerkt. Ik bedacht daarom al jaren geleden  lekkere, meukvrije oliebol-recepten om deze groep mensen niet voorbij te lopen. Echter stammen deze recepten alweer uit 2015 / 2016 en ik vond het tijd worden voor een vernieuwend top-recept om thuis zelf op een meest makkelijke en snelle manier oliebollen te bakken die iedereen lekker vind en kan eten! Ik neem je stap-gewijs mee in het recept, zodat je het zelf thuis ook goed na kunt maken!

Het beslag

Het beslag maak je ongeveer een uur ( liefst anderhalf uur) van tevoren. De meest ideale rusttijd om het gist zijn werk te laten doen is 90 minuten, maar dat hoeft natuurlijk niet. Maar heb je de tijd. hou dan liefst de 90 minuten aan. Het beslag maak je als volgt:

  • 300 gram biologische volkoren boekweitmeel
  • 150 gram amandelmeel
  • twee flinke eetlepels psylium
  • 7 gram biologische droge ( instant ) gist
  • twee flinke eetlepels biologische erythritol + circa 3/4 druppels mo’s favorites stevia
  • 450 ml warm water of plantaardige melk-achtige drank ( liefst sojamelk, havermelk of een notenmelk )

Je kunt kiezen om de oliebollen te verrijken met biologische ( Sultana ) rozijnen en krenten, die je laat weken en uitlekken. Je kunt voor dit recept ieder een vol koffiekopje krenten en rozijnen toevoegen. Let op; krenten en rozijnen bevatten van nature aanwezige suikers.

Roer alle ingrediënten in een kom stevig en goed door elkaar, tot er een smeuïge massa ontstaat. Is de massa niet smeuïg genoeg, voeg dan nog een beetje water extra toe. Dek de kom af met een schone droge theedoek en laat deze op een warme plek liefst 90 minuten rijzen.

DE OLIE

Meest belangrijk is de olie waarin je oliebollen bakt. Dit wordt meest gedaan in zonnebloem olie, of speciale frituurolie. Dit zijn allemaal gehydrogeneerde oliën die niet erg bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Kies daarom altijd voor een pure, zuivere olie. Kokosolie verleent zich uitstekend om in te frituren, maar….dan wel ZUIVERE kokosolie. En deze zijn zeldzaam. Mijn nummer éen is en blijft de zuivere kokosolie van  ROYAL GREEN. Verhit de olie tot 180 C, dan blijven de voedingswaarden meest aanwezig. Gebruik 500 ml kokosolie. Gebruik liefst een gietijzeren pannetje, maar andere oude pannetjes volstaan ook. Gebruik liefst een klein pannetje, zodat de oliebollen goed in het vet kunnen frituren. Ik bak ze altijd per drie, schiet niet erg op, ik weet het, maar dit scheelt wel een heleboel dure kokosolie. Uiteraard kun je het ook sneller doen, door 1000 ml kokosolie te gebruiken in een grote pan. Maar dat is aan jou.

Het bakken

Okay…we zijn er klaar voor: het bakken! Zet een vergiet klaar die je bekleedt met een paar vellen keukenpapier. Dit absorbeert de meeste vet uit de oliebollen. Daarnaast heb je een goede schuimspaan nodig. Zet de pan op het vuur en laat de 500 ml kokosolie smelten en warm worden op middelhoog vuur. Als de olie begint te borrelen, kun je je eerste drie oliebollen in de pan laten glijden. Je kunt hiervoor het beste een grote lepel gebruiken of een ijs-lepel. De eerste oliebollen zullen altijd een beetje mislukken, maar de rest zal goed gaan zodra de olie flink op dreef is. Rol de oliebollen met de schuimspaan steeds een beetje om, zodat alle kanten goudbruin verkleuren.

Als je krenten en rozijnen gebruikt door je beslag, kan het zijn, dat er veel losse krenten en rozijnen in de olie achterblijven. Schep deze voordat je weer nieuwe oliebollen bakt, even met de schuimspaan uit je pannetje.

Als de oliebollen goed zijn uitgelekt in de zeef, kun je ze op een bord serveren, en bestrooien met poedersuiker, uiteraard geen suiker-meuk, maar poedersuiker die je zelf in een handomdraai maakt. Maal wat erythritol + stevia sweet poeder in de blender tot poeder. Ja, zo simpel is het!

Je kunt de oliebollen nét zo behandelen, en dus bewaren als reguliere oliebollen. Je kunt ze dus ook voorbakken. Bewaar ze in een papieren zak, die je in een BPA vrije plastic zak wikkelt. Leg de oliebollen te bewaren op een donkere, koele plek, bijvoorbeeld in een broodtrommel.

 

 

Is Crystal Clear gezond?

Het is 2023, een nieuw jaar ligt voor ons.  En voor heel veel mensen betekent dit weer ( zucht…) de broekriem aantrekken na een maand vol lekkernijen en “ vreet-festijnen”. Nog steeds staat afvallen op nummer één in de TOP 5 van de goede voornemens van de Nederlanders. De meeste voorgenomen pogingen sneuvelen al in Februari. Hoe dan ook, de voedsel en levensmiddelenindustrie springt hier ieder begin van een jaar weer op in, door light-producten in het zonnetje te zetten, en talloze nieuwe “ slanke” producten op de markt te zetten. Werkt altijd. Want we zijn op 1 Januari op ons kwetsbaars, om ons voornemen kracht bij te zetten. En zijn dan ook bereid, zeker na een maand vol overvloedig eten en drinken, veel geld uit te geven. Lees verder

SAUSJE? Dat maak je zelf! Alle populaire saus-recepten op een rij!

We weten het😶…..Sauzen zijn niet nodig, in vrijwel de meeste gevallen niet gezond, zelfs zeer ongezond. Maar toch zijn sauzen één van de meest populairste en dus meest gekochte artikelen in de supermarkt. Logisch, want het is lekker. Sauzen maken de meest smerigste dingen nog lekker. Miljoenen mensen eten bijvoorbeeld sauzen over hun groenten, omdat ze het anders niet zouden lusten. Maar ook patat is pas lekker met mayonaise en / of ketchup, saté is geen saté zonder pindasaus, en wat is een loempia zonder saus? Precies, …sauzen geven de smaak. Lees verder

Mijn reactie op de reactie van de KLEINE KEUKEN op de FOODWATCH gouden windei nominatie chocopasta

Onlangs werd HET GOUDEN WINDEI , een twijfelachtige “ eervolle” vermelding / nominatie van voedselwaakhond FOODWATCH voor 2019 uitgereikt aan DE KLEINE KEUKEN. Deze fabrikant zet talloze producten op de markt voor baby’s , peuters en kleuters. In 2016 besteedde ik al aandacht aan al deze misleidende producten. Ik vond het heel veel suiker bevatten, en vooral zo NIET NODIG, om een baby van 8 maanden al aan de chocopasta te zetten. KLIK HIER voor het verhaal uit 2016. Ik kreeg een felle discussie met de eigenaresse van DE KLEINE KEUKEN, die lid bleek van mijn facebookgroep, en reageerde op mijn post. Kirsten Toeset reageerde ook onder mijn artikel, die ik na deze pittige discussie op Facebook schreef om mijn punten te verduidelijken. Kirsten heeft ook daar gereageerd, dit kun je allemaal nog teruglezen. Lees verder

Elke melk, melk van één koe, hoe zit dat precies?

Ik ontvang afgelopen weken erg veel vragen over ELKE MELK. Het betreft een nieuwe variant dagverse melk in het koelschap van supermarkt AH. Nu is het niet echt bijzonder meer te noemen, dat er een nieuwe variant melk op de markt is gezet, maar deze flessen ELKE MELK hebben toch iets opmerkelijks. Op iedere fles kunnen we aflezen, van WELKE KOE de melk afkomstig is. HUH? Ja, je kunt dus je eigen fles melk uitkiezen van één van de ruim 120 koeien op het erf van melkveehouder Matthijs Baan. Ik ben erin gedoken. Lees verder