Innocent komt met plantaardige melk….is het wat?

De markt op gebied van plantaardige vervangers blijft continu bewegen. Het veganisme lijkt nog lang niet op zijn retour. Steeds meer consumenten weigeren , door alles wat er in de media wordt verspreidt, bepaalde voeding te consumeren. Dit loopt sterk uiteen, van het mijden van gluten en suikers tot het mijden van vlees en zuivel. Naar mezelf kijkend eet en drink ik al zo’n 32 jaar geen vlees, maar geniet ik wel biologisch-dynamische kwark en yoghurt. En eet ik geen suikers / suikerhoudende producten. Ik maak mijn brood zelf als ik dit eet, en qua drank ben ik “ saai” aan water en thee verslaafd. Voor mij is dit geen ding, het is gewoonweg iets wat ik doe omdat ik er gelukkiger , fitter en gezonder van wordt. Als kind dronk ik melk. Schoolmelk was in deze periode ( jaren 70 / 80) iets zeer gewoonlijk. Iedere morgen werden er van MELKUNIE pakjes melk uitgedeeld die we meteen mochten opdrinken in de klas. Als kind weet je niet beter, maar ik kreeg last van de melk. Omdat er in de jaren 70/80 bar weinig bekend was over lactose / caseïne intoleranties, is bij mij nooit geconstateerd, dat ik last had van het verteren van zowel lactose ( melksuikers ) als caseïne ( melk eiwitten) Pas toen ik als puber van 12 instinctief in de gaten kreeg dat het wel eens aan de melk kon liggen omdat ik dan altijd buikpijn en kramp kreeg, ben ik zelf gestopt met het drinken van melk. Daarna was ik klachtenvrij. Ik heb sindsdien geen melk meer aangeraakt. Wel heb ik genoten, en geniet ik nog steeds van kwark en yoghurt, daar lijkt mijn spijsvertering geen enkele moeite mee te hebben, waarschijnlijk door de fermentatie ( aangezuurd ) Omdat ik ook graag rekening wil houden met mens, dier en milieu in mijn voeding, kies ik tegenwoordig alleen voor bio-dynamische kwark en yoghurt. Daar voel ik mij meest prettig bij en meest senang. Lees verder

Alles over nootmuskaat

Ik ben dol op kruiden en specerijen. Ik maak iedere dag wel gebruik van een paar verse , vers gedroogde en biologische kruiden en specerijen. Het maakt voedsel net even wat smaakvoller, maar vooral gezonder. Wist je, dat kruiden en specerijen behoren tot één van de allergezondste bronnen voor de mens? Genoeg reden dus, om het dagelijks in je voedingspatroon te verwerken. Er zijn er heel veel, waardoor er voldoende te kiezen valt. In dit artikel ga ik het hebben over een zeer populaire specerij: NOOTMUSKAAT. Wat is het, en hoe gezond is het? Lees verder

” ander” voedsel eten , hoe ga je daarmee om in sociale kring en gezin?

Ik ben voor 98 % veganist. Ongeacht hoe anderen daar ook over denken, voor mij is dit bevredigend genoeg. KLIK HIER om naar mijn blog te gaan over dit onderwerp. Daarnaast ben ik ook een NAD ( wat dit is? KLIK HIER ) en volg ik mijn eigen gekozen paden. Als nuchtere Rotterdamse kan niemand mij snel raken om mij onderuit te halen, omdat ik kies voor geen vlees en geen alcohol. Want ja, dat gebeurt. Als je maar enigszins “ afwijkt” van de norm, zal dit al snel als “ dom” “ gek” “ vreemd “ en raar worden gezien. Je bent ongezellig als je geen glaasje wijn meedrinkt, je bent een freak en een idioot als je bepaalde zaken uit je voeding mijdt. Als je daar gevoelig voor bent, kan dit een enorme impact hebben op iemand. Iedereen wil worden geaccepteerd en aardig worden gevonden. Niemand wil buiten een groep vallen of als rare snuiter te boek staan. Lees verder

Maak je eigen, gezonde , veganistische JOPPIE saus!

Ik hou wel van een sausje. Deze maak ik zelf, zodat ze niet meteen een aanslag zijn op mijn gezondheid. Saus die we kant en klaar in de winkels kunnen kopen zijn niet gezond. Ze bestaan voor het grootste deel uit suiker, zout en transvetten. Daarnaast kunnen sommige sauzen uit hun flessen springen omdat ze bol staan van de smaakversterkers en hulpstoffen ( verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, emulgatoren ) Het is een helaas-pindakaas-verhaal, mooier kunnen we het niet maken: sausjes zijn ongezond en moet met mate worden geconsumeerd. Lees verder

De kunstjes van de voedsel en levensmiddelenindustrie: …de kunst van het WEGLATEN

Ik ontvang dagelijks veel mail. Daarin worden meestal vragen gesteld over producten. Er zijn ook “ pieken” waarin er bijvoorbeeld een nieuw product is geïntroduceerd en mensen daar vraagtekens bij zetten. Die vraagtekens zijn goed, want we moeten echt kritischer zijn over wat we in onze mond stoppen tegenwoordig. Er worden heel veel spelletjes gespeeld met de consument, erg veel gesjoemeld en heel veel onder het kleed geveegd. De consument heeft het anno 2019 absoluut niet gemakkelijk, als hij of zij een beetje gezond wil eten en drinken. Dankzij de vele kunstjes die de voedsel en levensmiddelenindustrie op ons afvuurt, worden we heel veel bewust en onbewust misleid, terwijl de wet en regelgeving vrolijk toekijkt en dir gewoon toestaat. De allergrootste kunst is wel de kunst van het weglaten. In dit artikel leg ik uit, hoe dat in zijn werk gaat, en hoe jij je daar het beste tegen kunt wapenen. Lees verder