Biologische of gangbare groente…waarom is er prijsverschil?

Je zult het volgende vast herkennen: je staat in de supermarkt op de groente en fruitafdeling ( wat mij betreft de enige afdeling waar we nog een beetje normaal voedsel kunnen inkopen) en je twijfelt tussen een biologische stronk broccoli, of een gangbare. De gangbare is erg aantrekkelijk geprijsd: 79 cent. De biologisch stronk is een euro duurder. Je wilt erg graag kiezen voor de biologische, maar ja….een euro, een hele euro! Dat is voor erg veel mensen gewoonweg veel geld. En dus loop je altijd toch weer weg met de gangbare, wel met een vervelend gevoel in je buik.  Lees verder

Honing: nét zo ongezond als gewone suiker??

Dit artikel zal bij velen vast niet in de smaak gaan vallen. Want het nieuws wat ik in dit artikel ga brengen, zal velen doen teleurstellen. Toch is het nodig om een verhelderende blik te werpen op het fenomeen HONING. Honing lijkt het gezonde antwoord te zijn geworden op gewone sucrose ( suiker). Dankzij de zeer positieve geluiden op internet, de vele goeroe’s die niets anders meer willen gebruiken, en de voedselindustrie die dit maar wat graag stimuleren om meer te verkopen, lijkt honing het wonderlijke zoetmiddel te zijn wat gewone suikers en andere kunstmatige zoetstoffen kan vervangen. We zijn het in elk geval massaal gaan gebruiken. Honing heeft de laatste vier jaar een enorme comeback gemaakt, supermarkten hebben hun assortiment enorm uitgebreid, en ook via internet kun je meest bijzondere varianten vinden.  Lees verder

Wat zit er in een kroket?

Van kroketten heb ik nooit gehouden. Ik vond de hele stukken vlees die er soms in zaten vreselijk vies. Als kind kreeg ik daarom frikandellen, mijn broers de kroketten 😉 Een keer per maand was het bij ons patatdag. Mijn moeder schilde verse patat en kocht een doosje frikandellen en een doosje kroketten. Daar smulden we met zijn allen van. Totdat ik op school hoorde over de afval in frikandellen. Sindsdien heb ik geen stukje frikandel mee gegeten. Later ben ik ze zelf gaan maken ( vegetarisch) en dat doe ik nog steeds. Ook kroketten! Want homemade vind ik deze namelijk wel superlekker ( vegetarisch) Beide recepten vind je in mijn basiskookboek, mocht je geïnteresseerd zijn. Verder heb ik op de website nog diverse kroket-recepten, gemaakt van zoete aardappel.  Lees verder

Zelf deoderant maken…zo gefikst!

Alhoewel het een beetje ” off topic” is op deze website, omdat ik mij niet verdiep in uiterlijke meukvrije verzorging, wil ik toch mijn zeer gemakkelijke recept delen, om zelf deoderant te maken. Ik ben zelf jarenlang op zoek geweest naar een deo waar ik geen last van had. Ik ben van sprays naar rollers gegaan, van sticks naar biologische alternatieven. Deze laatste waren zo’n beetje mijn eindpunt, maar ik vind de biologische rollers en sticks waanzinnig duur.

SAM_1099

Ongeveer drie jaar geleden kreeg ik via een Engelse website het idee om zelf deo te maken. Dat bleek namelijk kinderlijk eenvoudig. Toch had ik er zo mijn bedenking bij, omdat ik dacht dat deze homemade deo vast niet zo goed was als mijn biologische roller. Die gaf mij tenslotte een 24 uurs garantie dat ik niet naar rare en vooral NARE zweetluchtjes ging ruiken en dat ik geen klotsende oksels kreeg . Toch heb ik mij eraan gewaagd en ik ben zo blij, dat ik dit heb gedaan! Want oei, wat scheelt mij dit veel geld! De ingrediënten heb ik altijd wel standaard in huis. En het zijn ingrediënten die je ook kunt eten, dus meest zuivere deo kun je je niet wensen ;0

SAM_1096

Voor het standaard recept heb je niet meer dan drie ingrediënten uit je keukenkast nodig. Namelijk BAKING SODA, ARROW ROOT ( of maïzena, of johannes broodpitmeel) en zuivere kokosolie. Daaraan kun je nog van alles toevoegen. Zoals zuivere olien als lavendel of pepermunt. Je kunt je deo extra effectief maken door er bijvoorbeeld extra aloe vera sap ( puur) toe te voegen, of tea tree oil. Deze verzorgen je oksels meteen. Dit simpele recept gebruik ik eigenlijk standaard, omdat deze mij het meest bevalt. Ik ben 24 uur okselfris! Ik wil je aanraden, om wel voor de meest zuiverste kokosolie te kiezen.  Dit heeft absoluut invloed op de kwaliteit van je deo. Je doet vreselijk lang met een potje , daarom is het best belangrijk, dat je goede ingrediënten gebruikt.

WAT HEB JE NODIG?

Dit recept is bij mij de grote favoriet. Het ruikt lekker en mijn oksels zijn zijdezacht. Ik heb ook geen last van zweetvlekken in mijn kleding. Wat heb je nodig:

  • Goede baking soda. Bijvoorbeeld de originele uit Amerika, van ” Arm & Hammer”. Deze kun je kopen bij de toko, en bij Jumbo supermarkten. De baking soda uit de biowinkel volstaat ook.
  • Zuivere kokosolie. Wat mij betreft is dat er maar één en dat is de kokosolie van DE WITTE PAREL. 
  • Arrow root. Je kunt ook kuzu, of biologische maïzena gebruiken
  • pure aloë vera sap Uiteraard zijn de echte bladeren zeer moeilijk te krijgen. Je kunt daarom ook voor 100% pure biologische aloë verasap gaan.
  • Lavendel olie

SAM_1097

HOE MAAK JE HET?

Zet de pot kokosolie in een kom met heet water, zodat deze vloeibaar wordt. Roer in een schoon klein glazen potje twee eetlepels baking soda, twee eetlepels arrow root, drie eetlepels aloë vera, en enkele druppels lavendel olie. Roer dit door elkaar. Voeg de vloeibare olie toe en vul het potje drie kwart vol. Roer alles goed door elkaar. Laat ongeveer een uurtje staan om terug te stollen.

SAM_1099

GEBRUIK

Gebruik liefst een klein spateltje, zo hou je je deo zo steriel mogelijk Smeer steeds een heel klein erwtje onder iedere oksel. Je doet ongeveer 5/6 maanden met een potje! Bewaar op kamertemperatuur.

Wat zit er in een frikandel??????

In mijn jeugdjaren at ik nog wel eens een frikadel. Of twee 😉 Mijn moeder bakte deze altijd in de friteuse. Het was een keer per maand bij ons patatdag. En daarbij werden ook frikadellen en kroketten gereserveerd.. Wij ( ik en mijn broers) vonden dat altijd een feest. Even geen spruitjes of bloemkool, maar een feestmaal ! Mijn moeder sneed zelf de patatten, de frikadellen en kroketten haalde ze in de supermarkt. Zo rond mijn zestiende begon ik het eten van vlees tegen te staan. En toen ik hoorde dat frikadellen gemaakt worden van slachtafval, heb ik nooit meer een frikadel gegeten. Nu maak ik ze gewoon lekker zelf 😉 Vegetarisch.  Lees verder