Mag het een klontje of 74 minder?

Kennis D.heeft een schattig zoontje van vijf. Het knaapje is zeer beweeglijk en actief, vanaf het moment dat hij iedere morgen zijn oogjes opent rent en holt hij door zijn leven. Als hij bij mij op bezoek is rent hij ook als een stuiterbal door mijn kleine kippenhok, en dan merk je hoe druk hij best is. Ik bak ook graag met hem, want dat vind hij echt he-le-maal geweldig. Zijn eigen koekjes bakken. Het is jammer dat zijn lieve moeder daar niet veel tijd voor lijkt over te houden. Ze koopt daarom veel koek-ellende uit supermarkten. Ze doet haar best, door meest gezonde keuzes te maken, maar in een gemiddelde supermarkt zijn die gezonde keuzes schaars om te maken.

Onlangs kwamen moeder en zoon weer langs, en vertelde D. dat ze net terug waren van de tandarts-controle. Het joch bleek hier en daar in zijn melkgebit gaatjes te hebben. Daar schrok mijn kennis toch best van. Ze kreeg nog net geen standje van haar tandarts, tenminste, zo vervaarde ze het bezoek. Ze kreeg vragen als “ Drinkt hij veel sapjes, limonade, limonadesiropen?” en “ Snoept hij overdag veel?” en kreeg het advies mee om beter op zijn eet en drinkgedrag te letten betreft suikers.
“…En daarom ben ik meteen naar jou toe gekomen” zuchtte ze een beetje verdrietig.

Nu weet ik, dat het ventje thuis inderdaad pakjes Wicky mee naar school krijgt, thuis Roosvicé en Karvan Cevitam drinkt en tja, best veel koekjes en snoepjes eet. Het is niet zo dat hij het aan de lopende band in zijn handjes gedrukt krijgt zodra hij erom vraagt, maar toch heeft hij per dag zo’n drie tot vier snoep-momentjes. Mijn lieve kennis denkt gezonder af te zijn met “ gezonde/ suikervrije” koeken en snoepjes, en ze gebruikt in plaats van gewone suiker agavesiroop en honing. Ze wil dus echt erg graag haar best doen, maar hoe doe je dit eigenlijk als supermarkten vol misleidende meuk ligt? Voor de onbewuste consument die het erg graag goed en gezond wil doen, is het een ware jungle, die supermarkten van tegenwoordig. Om een klein voorbeeld te geven: D. kocht sinds kort de 0% suikervariant van Karvan Cevitam, omdat ze dacht dat dit zoveel malen gezonder was. Maar ook in deze siropen vinden we keihard suiker ondanks “ geen suiker toegevoegd”. Per 200 ml tik je evengoed twee gram suiker weg, wat neerkomt op een klein suikerklontje. Een glas bevat gemiddeld 300/400 ml, dus op zijn uiterst krijg je met 0% suiker-siroop een suikerklontje mee.
En dat niet alleen: het kan het kindergebit net zo hard aantasten als gewone aanmaak-limonadesiropen en sapjes.

Als mijn kleine vriendje bij mij op visite is, drinkt hij graag Cool bear, en wist ik dus, dat hij dit lust. Ik besloot D. een voorstel te doen. Als zij nu eens een week lang haar ventje Cool bear te drinken geeft, ook in een beker mee naar school, en verder NIETS anders dan water en thee. Vooraf gaan we eerst starten om een week lang te noteren wat hij normaal drinkt. Op hand van deze informatie kan ik na de “ Cool bear-week” een schatting maken van hoeveel suikerklontjes dit scheelt. We gingen ervoor, D. vond het een erg goed idee. Niet alleen voor het ventje, maar ook voor haarzelf. Misschien dat ze straks zo zou schrikken van wat haar mannetje per week aan suikers binnen krijgt, dat er een knop om gaat in haar hoofd. Want dit is, ondanks mijn verhalen, nooit eerder gelukt.

Na een week kreeg ik de lijst met het weekoverzicht. Ik schrok best, ondanks dat ik wist dat het ventje aardig wat dronk. Niet alleen sapjes en siropen, maar ook melk met een smaakje en yoghurt drankjes, zag ik nu. Ik besloot daarom ook om D. een paar simpele tips mee te geven op papier om zelf yoghurtdrankjes te maken, en het advies om gewoon te beginnen met het geven van halfvolle biologische melk. Deze zijn in supermarkten vindbaar, al heeft het op gebied van biologische melk niet de beste papieren. Melk met smaakjes vind ik pure onzin. Het is niet nodig als je het kind al vroeg leert om naturel-smaken aan te wennen. In de melk die D. haar zoontje gaf, de fruitmelk van Campina, zit in één glas maar liefst 18 gram suiker. Echt? Ja, echt. Het heeft ook bijna geen enkele voedingswaarde omdat het bestaat uit suiker aangelengd met magere melk.
Met een lijstje en wat flessen Cool bear ging D. vastberaden haar “ Cool bear-week” in.

Ik kwam tellend in suikerklontjes van vier gram, uit op 87 klontjes, betreft het weekoverzicht van D. Dit is niet zomaar veel, dit is schrikbarend veel. En dan heb ik het hier enkel over de drankjes. Niet over het voedsel, waar ook nog bergen suikers in verborgen zit. Ik durf dit er niet eens bij te tellen, want ik vrees dat de teller flink op rood zal uitslaan. Voordat D. begon aan haar “ CB-week” had ik haar nog niets verteld over de vele suikerklontjes in de drankjes van haar kind. Ik wilde graag deze confrontatie uitstellen tot ik vergelijkingsmateriaal ernaast kon leggen.

Na de CB-week kwamen D. en zoontje bij mij op bezoek. Eerst wilde ik graag een verslag horen hoe alles was verlopen. D. vertelde dat het betreft de sapjes en siropen eigenlijk zonder problemen ging. Alleen de “ nieuwe” yoghurtdrankjes en melk had wat tijd nodig. Zeker op dag één vroeg het mannetje waar zijn melk was gebleven. Gelukkig dronk hij op de laatste dag min of meer zonder mokken een heel glas biologische melk op, met OK, een paar druppeltjes stevia karamelsmaak. Dit werkte overigens prima met de yoghurtdrankjes. Een paar verse aardbeien pureren en daaraan wat druppels stevia toevoegen, en dit in de blender met een liter biologische yoghurt mixen. Het mannetje vind het net zo lekker als Fristi! Dat hebben we weer mooi gewonnen!
Ik ben de CB-week in suikerklontjes gaan optellen. Een spannend moment, ook voor mij, want ook ik was best nieuwsgierig geworden. Ik kwam uit op…..13 suikerklontjes!
En dit kwam vooral uit de natuurlijke vruchtensuikers van het gebruikte verse fruit, en de melksuikers. Een verschil van maar liefst 74 suikerklontjes!

D. was om. Ze heeft meteen een flinke voorraad Cool Bear ingekocht bij de gezondheidswinkel, en gebruikt nu iedere dag haar blender, die daarvoor vooral stof stond te happen. We gaan deze uitdaging binnenkort ook doen met de voeding van het ventje. Ik heb D. vast wat tips en adviezen mee gegeven, en ze leest veel op mijn website. Ik vond deze test echt een eye-opener, niet alleen voor D. maar ook voor mezelf. Natuurlijk weet ik het, maar om het zwart/wit op papier te zien was toch even shocking. 74 suikerklontjes per week! MIJN HEMEL! Tel dat eens op, op jaarbasis!
Mijn kleine vriendje gaat iedere dag met een drinkbeker Cool bear naar school. En in plaats van koeken en reepjes gewoon een appel, of een banaan. Werkt prima, kinderen zijn wat dat betreft echt veel flexibeler dan we denken. Dit is vanzelfsprekend voor ieder kind weer verschillend, maar nooit onmogelijk. De aanhouder wint. En misschien doet het ene kind er langer over dan het andere: met volhouden bereik je de finish.
Realiseer je, dat een kind al vanaf zijn/haar geboorte wordt blootgesteld aan de versuikerde wereld. In babyvoeding komen we het tegen, in peuter en kleutervoeding, enzovoort. Kinderen groeien ook op met kunstmatig nagemaakte smaken. Wennen aan nieuwe smaken valt een volwassene soms al vrij moeilijk, laat staan een kind. Zeker natuurlijke smaken uit de natuur kunnen heftig zijn, omdat zuivere smaken sterker zijn als kunstmatig afgestelde smaken. Geef het tijd. Geef het geduld. Maar geef vooral nooit op.

Om iedereen wat op weg te helpen, geef ik hier wat alternatieven op drankjes:

SAPJES/PAKJES SAP/ YOGHURTDRINK

Pureer vers intact fruit in een blender of keukenmachine tot pulp. Laat zoveel mogelijk intact en heel, schil bijvoorbeeld geen fruit als dit niet noodzakelijk is/ de schil eetbaar is. Druk de puree door een zeef en vang het sap op. Bewaar het sap in een goed afgesloten glazen fles in de koelkast en drink het liefst binnen één dag op. Je kunt ieder gewenst fruit kiezen, van appels tot banaan, van zacht fruit tot exotisch fruit. Was het fruit zorgvuldig en kies liefst voor biologisch, zeker als je schil erom laat.

Gebruik het pulp om zelf yoghurtdrink te maken. Pureer het samen met een liter biologische ( liefst biologisch/ dynamisch, dit is verkrijgbaar in de biowinkel) yoghurt, en eventueel om wat extra te zoeten enkele druppels stevia. Er zijn diverse stevia druppels met een smaakje. Zorg wel dat je zuivere druppels kiest met een 100% zuiverheid. Dit moet tenminste uit 98% steviolglycosiden bestaan, en uit een 100% zuivere natuurlijke aroma. Voor meer info over zuivere druppels: klik hier
Je kunt ook een eetlepel stevia kristal sweet of twee eetlepels erythritol suiker gebruiken.
COOL BEAR

Cool bear is een 100% natuurlijke limonadesiroop gezoet met zuivere steviolglycosiden. Lees meer over Cool bear door hier te klikken.
Je kunt CB overal voor inzetten, je kunt er zelfs mee bakken! Cool bear maakt tal van baksels heerlijk zoet. De smaak is voor velen wellicht even wennen. Dit komt omdat stevia GEEN SUIKER is. En een andere zoete smaak heeft. We zijn ( biet) suiker gewoon, en realiseer je dan ook dat het wat tijd nodig heeft om aan een andere suikersmaak te wennen. Ook kinderen. Ook hier geldt: de aanhouder wint.
MELKDRANKJES

Meest onzinnig, maar toch: wil je melk een smaakje geven, druppel dan wat druppels stevia in een liter biologische melk. Schud goed. Wil je er fruit bij, pureer dan wat vers fruit en voeg een liter melk toe. Ik persoonlijk adviseer om je kind( eren) niet te leren dat melk smaakjes moeten bezitten. Wen hen de natuurlijke smaken zoveel mogelijk aan. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.
Gebruik je geen melk? Kies dan voor melkvervanging. Zelf maak je dit ook ontzettend simpel: havermelk ( klik aan voor het recept)

WATER EN THEE

Het hoeft uiteraard niet iedere dag, maar varieer met water en thee. Zo wordt drinken ook nooit saai en/of vervelend voor een kind. Als je zorgt voor een mooie balans in variatie drankjes voor je kind ( eren) krijgt het niet teveel suikers binnen maar genieten ze er net zoveel van!

Review Teisseire zero limonadesiroop

Dachten we net over het hoogtepunt van “ light” heen te zijn, dient zich alweer een vervanger aan: 0% suiker. Je kunt meer lezen over deze nieuwe ontwikkeling in mijn artikel “ 0% suiker, het nieuwe light
De voedselindustrie staat niet stil, en verandert graag met ons mee. Als wij opeens tegen light en suiker zijn, dan wordt het in een ander sausje gebracht. Alles om de consument afhankelijk te houden en “ hooked”. Dat dit niet lukt door echt zonder suiker te werken, snappen ze allemaal. En dus worden er andere termen en kreten gebruikt om alles anders te brengen, maar de suiker onder het kleed te houden.

Ik krijg dagelijks erg veel aanvragen om een bepaald product te “ ontleden”. En het is negen van de tien keer “ raak” betreft de misleiding. Ik erger mij vooral aan de tenenkrommende kreten op verpakkingen. Die gaan soms wel erg ver. In grote koeienletters “ zonder aspartaam” of “ o% calorieën”. Of “ 0% suiker”. In het ergste geval vele kreten tegelijk. Een goed voorbeeld is de limonadesiroop van het merk Teisseire. Een review.

WAT IS HET?
Teisseire is een Frans merk. De siropen zijn verkrijgbaar in grote supermarkten als Jumbo en AH. De fles lijkt enorm op de flessen van het merk Karvan Cevitam. Vorig jaar heb ik reeds een review geschreven over deze siroop. De aanleiding was toen omdat er groot op de fles “ 0% aspartaam, 0% suiker” stond af te lezen. Zeer gewaagde kreten, die ik meteen onder de loep lag. Ook hier ging het weer om pure misleiding, want de ingrediënten in deze siropen logen er niet om. Er zat inderdaad geen suiker in, en geen aspartaam, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt met kunstmatige zoetstoffen die niet zo omstreden en bekend zijn. Terwijl een gebruikte zoetstof als acesulfaam K ( E 950) nog schadelijker wordt beschouwd als aspartaam.
Er kwam uit alle hoeken waarschijnlijk erg veel kritiek op deze nieuwe marketingtruc, want niet veel later introduceerde Teisseire een vernieuwde lijn aan “ zero” siropen. En jawel, daar is ook stevia weer van de partij.

Wat zat er voorheen in een fles Teisseire ZERO? ( smaak aardbei/framboos)

Water, vruchtensap uit geconcentreerd sap 15% ( 9% aardbei,6% framboos) vulstoffen: polodextrose, voedingszuur, aroma’s met natuurlijke extracten, verdikkingsmiddel: E466, E415, zoetstof: cyclamaat van natrium, acesulfaam K, sucralose, bewaarmiddel: kaliumsorbaat,.

En wat zit er nu in?
Water, vruchtensap uit concentraat: 17% ( aardbei en framboos 10%, vlierbes) vulstof: polodextrose, voedingszuur: citroenzuur, natuurlijke aardbeien en frambozenaroma’s met andere natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddel: xantaangom, zoetstoffen: sucralose, steviolglycosiden ( extract) conserveermiddelen: potassium sorbaat, natriumeenzaat

10499359_861113743920757_956144234058220943_o

 
DE ADDERTJES

Als we naar de fles kijken, worden we om de oren geslagen met kreten en claims. Het kan onze ogen simpelweg niet ontlopen, met direct in het oog springende kreten als “ geen kleurstoffen” “ geen kunstmatige smaakstoffen”. Kreten die het waarschijnlijk moeten klaarspelen om ons ( consumenten) over de streep te trekken staan zowel in koeienletter groots op de voorkant van de flessen af te lezen als op de achterzijde. Kreten als “ 0% suiker” en “ 0% calorieën”. Waar voorheen groot op de fles “ 0% aspartaam” stond af te lezen, is nu in een slagje kleiner op de achterzijde van de fles gezet. Dit waarschijnlijk omdat hier erg veel kritiek over was ontstaan. Het is ditmaal wat veiliger op de achtergrond, maar toch in het oog springend gehouden tussen de andere claims.

De claims zijn sterk gemaakt: de siropen bevatten inderdaad geen kleurstoffen, geen kunstmatige smaakstoffen, geen aspartaam, geen suiker en geen calorieën ( niet noemenswaardig) Tenminste: niet wat wij zo op het blote oog kunnen lezen in de ingrediënten. Maar als we eens wat genuanceerder de lijst gaan bekijken, zien we wel degelijk de addertjes.
Geen kleurstoffen? De vage term “ met andere natuurlijke aroma’s” kan alle kanten op. De fabrikant is niet verplicht om zijn “ geheime ingrediënt” prijs te geven, en kan alles prachtig verbergen onder het woord “ aroma” Dit kan van alles zijn, van keiharde suikers tot smaakversterkers ( E621, HCFS) en dus ook gewone kleurstoffen. Aangezien ze in hun claim “ geen kleurstoffen” niet melden dat het ook niet kunstmatig is ( wat bijvoorbeeld wel wordt vermeld bij de smaakstoffen) vrees ik het ergste.
“ Zonder aspartaam” is wat het zegt: het bevat inderdaad geen aspartaam. Maar wel een andere kunstmatige zoetstof: sucralose. De stevia is een prachtig dekmanteltje omdat er zeer weinig ( echt een spoortje) van gebruikt kan worden in combinatie met sucralose. Sucralose wordt erg veel gebruikt als draagmiddel voor stevia. Fabrikanten kunnen claimen op verpakkingen dat het gaat om een “ stevia-product” ( waar we allemaal erg gevoelig voor zijn ) terwijl het gaat om een sucralose-product: gewoon keiharde kunstmatige zoetstoffen dus.

0% suiker? Nou nee. Polydextrose is een synthetisch polymeer ( een molecuul ) op basis van dextrose. Gewoon glucose, suiker dus. Een prachtig voorbeeld van een alias suiker.
Je krijgt dus even zo goed suiker binnen, en nog een emmertje aan zoetstof-ellende.Per 250 ml aangelengd klok je gemiddeld 3,5 gram suiker naar binnen. Ja, natuurlijk is dit veel minder dan gewone aanmaaklimonade. En in dat opzicht zou je kunnen redeneren dat dit een gezondere keuze is. Maar denk dus niet dat je lekker suikervrij bezig bent.
Ik heb mij, speciaal voor dit review, gewaagd aan een glaasje van deze meuk. 🙂
De geur is sterk, chemisch en zeer prikkelend in mijn neus. Ik heb wat siroop verdund met water. De smaak was sterk, mierzoet en bijna chemisch. Ik vond het niet lekker, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik hield er ook een lange nasmaak in mijn mond aan over.
Ik sla over, en hou het lekker bij Cool bear.

Prijs per fles: 2,59
Verkrijgbaar bij o.a Jumbo en AH.

review Cawston press sap

Ik ben altijd op zoek in supermarkten naar “ krenten in de pap”. Producten die danwel minimale meuk bevatten, danwel liefst 100% meukvrij zijn. Ik kreeg onlangs van een distributeur uit S-Hertogenbosch, D-drinks BV, een set toegestuurd van een voor mij onbekend Engels merk puur geperste fruitsappen. Ik werd nieuwsgierig.

HET MERK
Ik had nog nooit eerder van het merk gehoord, en dat is niet zo vreemd, want het is afkomstig uit Berkshire, in Engeland. Ze bestaan al sinds 1986. Op internet kwam ik een prachtige website tegen. Daar kun je erg veel informatie vinden over deze pure sappen. Het merk, CAWSTON PRESS is in onze Hollandse oren nogal een bijzondere, in Engeland zal dit vast beter in de oren klinken.
Het verhaal begint met het vaststaande feit dat het fruit wat wordt gebruikt voor de sappen, puur en vers geperst zijn. En dus niet uit concentraat komen. Er wordt verder ook niets aan toegevoegd. Bij de sappen speciaal voor kinderen is er water toegevoegd. De literpakken blijven puur. Op de website vertellen ze uitgebreid over de soorten appels die worden gebruikt. Waaronder Bramley, Cox Orange, Braeburn, Jonagold, Golden Delicious, en Gala.
CAWSTON PRESS dankt zijn achternaam aan het feit dat alles alleen wordt geperst. Daarnaast worden er andere productiemethoden gebruikt als blenden en gemixt met mineraalwater. Er zijn vier categorieën:

– original apple blends ( pure appelsap)
– original fruit & veg blends ( vers geperste groente en fruit, geblenderd)
– Sparkling drinks ( koolzuurhoudende sappen)
– kids’ blends apple & pressed fruit ( appelsapjes gemengd met ander geperst fruit)

Ik kreeg een literpak “ apple & ginger” toegestuurd, en twee pakjes “ kids’ blend, in de smaken “ apple & summer berries” en “ apple & pear”

 

IMG_7413      IMG_7410

Eerst maar het “ volwassen drankje” testen. Ik vind de verpakking erg prettig. Geen flitsende afbeeldingen, maar alles gewoontjes en simpel gehouden.Wel is elk plekje op het pak benut, en dat is af en toe wat te druk. Je kunt goede en volledige informatie over het product teruglezen, van afkomst tot voedingswaarde. Ook hier wordt alles uiteraard mooier gemaakt dan het waarschijnlijk in werkelijkheid is, maar dat zijn we inmiddels gewend.
Wat mij meteen vrolijk stemde, was de zeer korte ingrediëntenlijst. Met maar drie ingrediënten, waarvan 99% daadwerkelijk het product waar het om moet gaan, is het een uitzondering tussen alle andere sappen in de supermarkt.
Wat zit erin?

– 99% geperst appelsap, 1% gember extract, Vitamine C

 

IMG_7411   IMG_7412

Minpunt vind ik het gember extract. Dit is sowieso niet biologisch, omdat CAWSTON PRESS niet biologisch werkt. Ik vraag mij dan snel af waar dat extract uit wordt gemaakt. En ook al is het maar 1%, ik had het toffer gevonden als ze vers geperste gemberwortel hadden gebruikt, maar dat is mijn persoonlijke mening. De verpakking vertelt dat er in elk literpak 10 geperste appels zitten.
Wat is de voedingswaarde?

( per 100 ml)

Energie : 186 KJ/ 44 kcal
Eiwit: 0,4 gram
Koolhydraten: 10,3 gram
Vet: 0,1 gram
Vitamine C: 30 mg

Jammer dat het suikergehalte nergens wordt gemeld. Afgaand op de 99% pure appels en de hoeveelheid aan koolhydraten schat ik dat het suikergehalte ( uit natuurlijke fruitsuikers afkomstig) rond de 8/9 gram ligt. Maar dat is een ruwe schatting. En alhoewel het natuurlijke fruitsuikers betreft, ook dit zijn keiharde suikers.

IMG_7416

En dan de smaaktest. Die viel niet tegen. Erg lekker fris, dankzij het gember extract. De kleur vond ik nog het meest neigen naar appelmoes. Er zat bij het openen een vrij sterke gembergeur aan de sap. In het glas rook je de appels weer meer. Een lekker fris en zoet sapje.

IMG_7407

Dan de pakjes sap speciaal voor kinderen. Het bestaat uit diverse soorten geperst fruit wat aangelengd is met mineraalwater. Ook de pakjes zijn qua vormgeving druk, maar simpel en eenvoudig gehouden.En ook hier vinden we uitgebreide beschrijvingen over hoe het fruit tot sap is bekomen. Voor kinderen nuttige informatie.
Wat zit er in de smaak “ apple & blackcurrant?

– 54% vers geperste appels, mineraal water, 4% aardbei-puree, 2 % framboospuree, Vitamine C

Ook hier een heerlijk kort rijtje. Wat zijn de voedingswaarden per 100 ml?

Energie: 107 KJ/25 kcal
Eiwit: 0,3 gram
Vet: een spoor, geen verzadigd vet
Koolhydraten: 5,8 gram
Waarvan suikers: 5,5 gram
Vitamine C : 25 mg

In dit rijtje kunnen we wel de suikers aflezen.En ook hier is dat aardig wat. Per pakje van 200 ml krijgt het kind 11 gram suikers binnen, en ook al komen deze uit natuurlijke fruitsuikers, ook hier gaat het om suiker. Omdat mineraalwater als tweede op de lijst voorkomt, gaat het vermoedelijk ook om erg veel water, vermengd met puur geperst fruit. Andere smaken vertelden dat het om 40% ging en dat is best veel voor zo’n duur pakje.
De smaak vond ik echter verrassend lekker.Geen rare chemische nasmaak, niet te zoet, en geen sterke chemische geur.

Resumerend:
Als we graag makkelijk en snel willen, zijn deze pakjes en het pak sap ideaal. Ze zijn 100% meukvrij. Minpunten zijn: het is niet biologisch en er worden vage extracten gebruikt, in plaats van pure smaakversterkers. Op het literpak vond ik geen suikergehalten en deze kon ik ook nergens op internet terugvinden. Wel vond ik suikergehalten terug op andere literpakken/smaken. Best een beetje vreemd. Ik vond het lekkere sappen. Toch prefereer ik homemade boven deze sappen, maar ook hier is dat een persoonlijke voorkeur.

De sappen zijn verkrijgbaar in diverse supermarkten, waaronder Jumbo en AH. Een literpak kost rond de 1,89. De prijzen voor drie pakjes sap kosten 1,99.

Meer info: www.cawstonpress.com

hip en glutenvrij

Zondagmorgen. De telefoon rinkelt. Ik hoor een paniekerige goede kennis aan de andere kant van de lijn, met een bizar verhaal, en een noodkreet.
“ …Monique, dit geloof je niet! “ begon ze meteen haar verhaal.
“ ..Ik had gisteren een mega taart besteld bij die goed aangeschreven taarten bakker, weet je wel? Ik had echt TOT TWEE KEER TOE ( ze verhief haar stem opeens ) gezegd dat het absoluut glutenvrij moest zijn, want je kent mijn twee meiden. Laatst nog had W. bij een vriendinnetje van een bord gegeten waar eerder twee stukjes cake op hadden gelegen, nou, ze is twee dagen flink ziek geweest! Afijn, ik heb het dus tot twee keer toe aangegeven, en dat zou helemaal goed komen volgens de verkoopster. Ze schreef wat op, dus ik ging er ook van uit, dat ze dat noteerde. Ik vond de service erg goed, want ik was mega-laat met bestellen natuurlijk, maar ze konden de taart nog snel maken.Ik blij uiteraard, dus nou ja…om er dan ook grif voor te betalen moest dan maar.Ik was bijna 90 euro kwijt.R. ( haar man) vroeg of ik gek was geworden. Maar kom op, mijn twee meisjes worden maar één keer in hun leven zes jaar! En ik had echt een mooie taart gekozen, met allerlei toeters en bellen eraan. Afijn, ik ging de taart gisteren ophalen en ik was echt blij verrast met het resultaat, echt Mo, zo mooi! Mijn meiden zouden dolblij zijn! Toch hé…zat het mij niet lekker.Je kent mij, met mijn voelspriet! Weet je nog laatst dat verhaal met dat glutenvrij brood bij de warme bakker? Dat was helemaal niet glutenvrij, want ze hadden dit gewoon in hun bakkerij gemaakt waar ze ook hun tarwe-ellende staan te draaien. Het is dat ik het meteen niet vertrouwde en navraag deed! Stel dat ik dat brood aan mijn meiden had gegeven…ik moet er niet aan denken! Afijn, die taart…het zat me toch niet zo lekker.Ik besloot dus net een klein stukje van de onderkant te proeven, dat zie je niet. En verdomd! Ik proefde echt tarwe! Ik herkende het meteen! Dus ik gebeld net met die koeken-bakkers, ik weet dat het zondag is, maar tegenwoordig zijn ze 24 uur aan het werk toch? Dus ik dacht, ik probeer het. En verdomd, er werd opgenomen. En ik bleek meteen bingo te hebben, ik had de maker van mijn taart aan de lijn, en wat denk je? GEWOON TARWE! ( weer ging haar stem de hoogte in) NAAAAAH, ik was witheet! ( dat kon ik inderdaad horen) Ik had het pot-jan-dorie ( of iets wat erop leek, ik zal haar scheldtirade hier maar niet herhalen..) TWEE KEER GEZEGD! Die muts achter de toonbank had niks opgeschreven! Enkel veel details over de opmaak, zei de maker. Hij had niets gezien over glutenvrij. Hij betreurde het zeer, maar had vandaag geen tijd om een nieuwe taart te maken want hij moest voor twee bruiloften taart maken. Nou, lekker dan! Ik mag morgen terugkomen! Heb ik NU lekker veel aan! Monique, please, kun jij me helpen? Ik ben de wanhoop nabij, mijn arme meiden! En de visite straks? OOOH HELP! “
Ik probeerde haar te kalmeren, en beloofde mijn stinkende best te gaan doen met alle middelen die ik in huis had. Meteen mijn schort om gebonden en mijn keukentje in gekropen.

bananen kidsvlaai punt          bananen kis vlaai aangesneden

En…zoals je ziet heb ik er nog wat moois van weten te maken. Ik heb tevens een paar platen koekjes gemaakt en nog een cake voor de avond-gasten. De meiden vonden mijn taart goddank erg mooi en vooral lekker.Ook de gasten waren verrast, toen mijn kennis het verhaal vertelde.
Mijn kennis is de volgende dag terug gegaan met de taart.Ze kreeg naast een bak vol excuses haar geld terug ( zelfs 100 euro in plaats van 90) en een grote bos bloemen, en twee tegoedbonnen voor taarten. De verkoopster is ook op het matje geroepen en heeft flinke standjes gekregen, en bood ook haar oprechte excuses aan. Ze had het wel gehoord, maar ging er nonchalant mee om, omdat ze in veronderstelling was dat het wel mee zou vallen met die gluten. Ze heeft vele malen eerder de vraag gehad of het ook glutenvrij kon, terwijl de klant er geen noodzaak van maakte. Maar liever glutenvrij prefereerde, als het kon. Het was die zaterdagmiddag erg druk in de winkel, en ze heeft alles te vluchtig opgeschreven en daarbij “ vergeten” glutenvrij te noteren. Hoe dan ook: mijn kennis heeft goed gehandeld door op haar intuïtie af te gaan.Die laat haar nooit in de steek.

Helaas staat dit verhaal niet op zichzelf. Al eerder ontving ik dit soort schrijnende verhalen. Schrijnend ja, want hadden de tweelingdochters van mijn kennis van de taart gegeten, waren de gevolgen niet te overzien geweest. Beiden meisjes kampen met flinke allergieën en intoleranties, waaronder serieuze coeliakie. Een van de meisjes heeft het in zo’n erge vorm, dat ze al van een tarwebrood-kruimel ernstig ziek kan worden. De ander reageert weer zeer heftig op aardbeien.
Ik heb een Turkse buurvrouw die zwaar lactose intolerant is en doodziek wordt van een slokje koemelk. Ik maak haar vaak ziek mee, omdat in erg veel producten stiekem toch iets van lactose is verwerkt. Ook neemt haar vriendenkring haar niet zo serieus en denken zij dat het allemaal wel meevalt. Dat ze ook “ meedoet” aan de trend van dit vrij, dat vrij, zus vrij en zo vrij.

Omdat we tegenwoordig allemaal graag E nummervrij, suikervrij, glutenvrij, lactose vrij, ei-vrij, granenvrij, sojavrij willen eten, springen fabrikanten hier perfect op in. En je zou dit uiteraard als “ a good thing” kunnen beschouwen. We zijn steeds bewuster bezig met ons eten en drinken. In dat opzicht zijn deze ontwikkelingen alleen maar hoog de hemel in te prijzen. Maar er is ook een donkere keerzijde. Die zeer donker uitvalt voor de mensen met serieuze allergieën en intoleranties.
Omdat al dat “ vrij” wordt gezien als een zoveelste trend, wordt het vaak ook niet zo serieus genomen door bijvoorbeeld restaurants, winkels en in sociale kring. Gaat een Coeliakie-patiënt bijvoorbeeld gezellig eten bij een goede vriend/vriendin, wordt er soms erg lacherig en zelfs bespottelijk over gedaan. “ Ach, doe jij ook al mee? “ “ Een klein stukje brood kan toch best? “ “ Kom op, doe even gezellig en eet gewoon mee!”
Het zijn veel gehoorde opmerkingen. Ook winkels nemen het vaak letterlijk “ met een korreltje broodkruim” als de klant nadrukkelijk vraagt om glutenvrij. Vele bakkers bakken bijvoorbeeld wel met glutenvrij meel, maar doen dit gewoon in de bakkerij waar zij ook “ gewoon” brood maken. En denken dat het wel meevalt, als er een spoor of kruimel tarwe ergens is achtergebleven. Ik vraag mij af of zij nog zo zullen redeneren als ze een doodziek kind zien na het eten van zijn glutenvrij verklaard brood.
Ook hoor ik vele verhalen over ongeschoold personeel.Die speltbrood staan te verkopen als 100% glutenvrij. Ik heb zelf zelfs meegemaakt dat ik in een biowinkel speltmeel en kamut aangesmeerd kreeg als zijnde glutenvrij. Dit kan serieuze problemen opleveren als dit wordt verkocht aan een onwetende klant.
De glutenvrij-hype is enerzijds een zeer prettige ontwikkeling, ook voor Coeliaken. Waar zij vroeger het moesten doen met een glutenvrij brood uit de diepvries, waar je ook nog eens iemand een hersenschudding mee kunt bezorgen door het naar het hoofd te slingeren, zien we nu zelfs bij discount supers een heel gangpad met glutenvrije producten. Alhoewel deze producten weer vol zijn gepropt met andere vervelende additieven, is het voor de Coeliakie-patiënt die eerder nog geen koekje kon kopen een erg fijne ontwikkeling. Anderzijds is daar de hype. We willen plotseling gluten mijden uit ons voedsel. Als je gezegend bent met een gezond lichaam, geen last hebt van allergieën/intoleranties, is het niet persé een gezonde vooruitgang. Sterker: je kunt serieuze tekorten oplopen als je plots veel producten laat staan waar gluten in zitten, denk aan granen.
Besluit je dus om geen gluten meer te willen eten omdat je dat prettiger vind, doe dit dan bedachtzaam.Zorg voor een goede aanvulling van vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Schrap niet zomaar gluten uit je menu, laat je goed informeren om dit verstandig te doen.

Mijn kennis stond gisteren met een mega bos bloemen en een cadeaubon op mijn stoep. Ze was me erg dankbaar. De koekjes die ik had gebakken waren zo’n succes dat ze erg graag het recept wilde. Ik ben erg blij dat ik dit voor haar kon doen. En dat ik 100% glutenvrij werk, heeft ook zo zijn voordelen. Ik werk sporadisch ook met spelt en kamut. Dit vermeld ik er altijd steevast bij. Omdat ik weet hoe belangrijk deze informatie is. En dat niet iedereen meedoet aan een hype, maar er ook velen zijn die serieuze klachten ondervinden. Ik maak het mee in mijn werk, maar ook in mijn vriendenkring. Allergieën/intoleranties komen steeds vaker voor, en soms zijn de klachten zo vreselijk heftig dat ik ervan schrik. Ik heb één van de tweeling van mijn kennis ooit moeten opzoeken in het ziekenhuis nadat ze op een schoolfeestje een koekje met gluten op had gegeten. Dit zijn geen grapjes, dit zijn zaken die bloedserieus genomen moeten worden.
Neem “ glutenvrij” dus altijd serieus. Veel mensen zijn wel sterk afhankelijk van glutenvrije producten, worden erg ziek van een broodkruimel. Neem altijd het zekere voor het onzekere en neem iedereen met een “ glutenvrij-wens” serieus. Ik hoop, dat vele winkelketens, restaurants en fabrikanten dit ook doen. En er niet vooral op willen verdienen.

review Le creuset braadpan

Ben je een klein beetje thuis in de wereld van het bakken, braden en koken, dan komt de naam “ LE CREUSET” je vast bekend voor. Mensen die niet zoveel hebben met koken en bakken zullen de naam niet direct herkennen, maar wellicht al eens van hebben gehoord. Ik ben een groot fan van dit Franse pannen-merk. Alhoewel pannen-merk…inmiddels heeft Le creuset zijn assortiment zodanig uitgebreid dat we zelfs voor de mooiste bakvormen, drinkbekers, peper-zout molens, braadschalen, en zelfs fluitketels bij hen terecht kunnen. Ik spaar al jaren om een complete set bijeen te sprokkelen. Steeds als ik een pan aanschaf, moet ik even slikken, want spaargeld of niet, het blijven duizelingwekkende bedragen, maar dat is een zeer kort momentje. Daarna voel ik me zo blij als een kind die een lolly heeft gekocht. Ik heb er al jaren zo ontzettend veel plezier van en het is waar wat ze beweren over de pannen: ze zijn onverwoestbaar. Ook zijn ze in je keuken een prachtige blikvanger. Ik wordt steeds weer blij van het aanblik van mijn “ kruuset pannekkes” 🙂
Le creuset is niet zomaar een merk wat gietijzeren pannen maakt. Daar zit een heel verhaal achter, en iedere pan is bijzonder. Lees verder