Limonadesiroop…suikerbommen in een glas of niet?

Limonadesiroop…wie is er eigenlijk niet zo’n beetje mee opgegroeid? Iedereen heeft het in zijn/haar leven minstens één keer geproefd/gedronken. Het is naast frisdrank het meest populairste drankje in Europa. En dat lijkt best logisch: het is relatief goedkoop, makkelijk, en eigenlijk lust iedereen het wel. En dat laatste komt weer omdat het ook voor het grootste gedeelte bestaat uit suiker.  Lees verder

Het kan wel!

Onlangs vond ik in de supermarkt tussen alle meuk iets waar ik nu eens wél blij van werd: een écht verantwoord en gezond tussendoortje, gericht op kinderen. Dit specifieke product, ” just nuts” zag ik al eerder liggen in de biowinkel. Het was dus een leuke verrassing om een meukvrij product tussen de meuk in de supermarkt tegen te komen. Het kan dus wel!  Lees verder

…Wat doen we met de restjes?

Tijdens feestdagen nemen we het er flink van. Alhoewel we flink eten en drinken, houden we altijd wel weer wat over. En in het ergste geval hebben we nog koelkasten en voorraadkasten vol liggen, omdat we weer eens ( zucht) veel teveel hebben ingekocht. Veel mensen gooien al deze restjes weg, blijkt uit recentelijk onderzoek. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Het meeste voedsel wordt ingekocht tijdens de feestdagen, en ook voor grote feesten en partijen.  Lees verder

biologisch, 100% natuurlijk…..en ongezond

Erg veel producten hebben een zeer gezond imago. Dit kan komen omdat er ooit eens erg goede gezonde voordelen aan zijn gelinkt door deskundigen, of een product kan door fabrikanten met hun claims zo op de markt zijn gezet, dat we het allemaal ook erg zijn gaan geloven. Wat het meeste gebeurt, is dat fabrikanten en supermarkten samen met multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen samenwerken om producten in stevige schoenen te zetten. Er wordt ingesprongen op trends en hypes van het moment, en organisaties ( denk aan het Voedingscentrum) worden hierbij ook betrokken.  Lees verder

snelle Jelle….door je bloedbanen!

Ik heb al eerder geschreven over de onzinnige benaming ” ontbijtkoek”. Deze koeken hebben namelijk niets, maar dan ook he-le-maal niets met een volwaardig ontbijt te maken. Sterker: ze geven je een suikerstoot van hier naar Tokio en weer terug, wat je wellicht een korte boost geeft, maar al snel volgt ” het inkak-moment”. Moe, suf , gapen, slap , ” down and out”  zijn dan meest voorkomende verschijnselen. Je kunt deze koeken dan ook beter ” suikerkoek” noemen. Deze koeken bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit suiker.

Lees verder