hip en glutenvrij

Zondagmorgen. De telefoon rinkelt. Ik hoor een paniekerige goede kennis aan de andere kant van de lijn, met een bizar verhaal, en een noodkreet.
“ …Monique, dit geloof je niet! “ begon ze meteen haar verhaal.
“ ..Ik had gisteren een mega taart besteld bij die goed aangeschreven taarten bakker, weet je wel? Ik had echt TOT TWEE KEER TOE ( ze verhief haar stem opeens ) gezegd dat het absoluut glutenvrij moest zijn, want je kent mijn twee meiden. Laatst nog had W. bij een vriendinnetje van een bord gegeten waar eerder twee stukjes cake op hadden gelegen, nou, ze is twee dagen flink ziek geweest! Afijn, ik heb het dus tot twee keer toe aangegeven, en dat zou helemaal goed komen volgens de verkoopster. Ze schreef wat op, dus ik ging er ook van uit, dat ze dat noteerde. Ik vond de service erg goed, want ik was mega-laat met bestellen natuurlijk, maar ze konden de taart nog snel maken.Ik blij uiteraard, dus nou ja…om er dan ook grif voor te betalen moest dan maar.Ik was bijna 90 euro kwijt.R. ( haar man) vroeg of ik gek was geworden. Maar kom op, mijn twee meisjes worden maar één keer in hun leven zes jaar! En ik had echt een mooie taart gekozen, met allerlei toeters en bellen eraan. Afijn, ik ging de taart gisteren ophalen en ik was echt blij verrast met het resultaat, echt Mo, zo mooi! Mijn meiden zouden dolblij zijn! Toch hé…zat het mij niet lekker.Je kent mij, met mijn voelspriet! Weet je nog laatst dat verhaal met dat glutenvrij brood bij de warme bakker? Dat was helemaal niet glutenvrij, want ze hadden dit gewoon in hun bakkerij gemaakt waar ze ook hun tarwe-ellende staan te draaien. Het is dat ik het meteen niet vertrouwde en navraag deed! Stel dat ik dat brood aan mijn meiden had gegeven…ik moet er niet aan denken! Afijn, die taart…het zat me toch niet zo lekker.Ik besloot dus net een klein stukje van de onderkant te proeven, dat zie je niet. En verdomd! Ik proefde echt tarwe! Ik herkende het meteen! Dus ik gebeld net met die koeken-bakkers, ik weet dat het zondag is, maar tegenwoordig zijn ze 24 uur aan het werk toch? Dus ik dacht, ik probeer het. En verdomd, er werd opgenomen. En ik bleek meteen bingo te hebben, ik had de maker van mijn taart aan de lijn, en wat denk je? GEWOON TARWE! ( weer ging haar stem de hoogte in) NAAAAAH, ik was witheet! ( dat kon ik inderdaad horen) Ik had het pot-jan-dorie ( of iets wat erop leek, ik zal haar scheldtirade hier maar niet herhalen..) TWEE KEER GEZEGD! Die muts achter de toonbank had niks opgeschreven! Enkel veel details over de opmaak, zei de maker. Hij had niets gezien over glutenvrij. Hij betreurde het zeer, maar had vandaag geen tijd om een nieuwe taart te maken want hij moest voor twee bruiloften taart maken. Nou, lekker dan! Ik mag morgen terugkomen! Heb ik NU lekker veel aan! Monique, please, kun jij me helpen? Ik ben de wanhoop nabij, mijn arme meiden! En de visite straks? OOOH HELP! “
Ik probeerde haar te kalmeren, en beloofde mijn stinkende best te gaan doen met alle middelen die ik in huis had. Meteen mijn schort om gebonden en mijn keukentje in gekropen.

bananen kidsvlaai punt          bananen kis vlaai aangesneden

En…zoals je ziet heb ik er nog wat moois van weten te maken. Ik heb tevens een paar platen koekjes gemaakt en nog een cake voor de avond-gasten. De meiden vonden mijn taart goddank erg mooi en vooral lekker.Ook de gasten waren verrast, toen mijn kennis het verhaal vertelde.
Mijn kennis is de volgende dag terug gegaan met de taart.Ze kreeg naast een bak vol excuses haar geld terug ( zelfs 100 euro in plaats van 90) en een grote bos bloemen, en twee tegoedbonnen voor taarten. De verkoopster is ook op het matje geroepen en heeft flinke standjes gekregen, en bood ook haar oprechte excuses aan. Ze had het wel gehoord, maar ging er nonchalant mee om, omdat ze in veronderstelling was dat het wel mee zou vallen met die gluten. Ze heeft vele malen eerder de vraag gehad of het ook glutenvrij kon, terwijl de klant er geen noodzaak van maakte. Maar liever glutenvrij prefereerde, als het kon. Het was die zaterdagmiddag erg druk in de winkel, en ze heeft alles te vluchtig opgeschreven en daarbij “ vergeten” glutenvrij te noteren. Hoe dan ook: mijn kennis heeft goed gehandeld door op haar intuïtie af te gaan.Die laat haar nooit in de steek.

Helaas staat dit verhaal niet op zichzelf. Al eerder ontving ik dit soort schrijnende verhalen. Schrijnend ja, want hadden de tweelingdochters van mijn kennis van de taart gegeten, waren de gevolgen niet te overzien geweest. Beiden meisjes kampen met flinke allergieën en intoleranties, waaronder serieuze coeliakie. Een van de meisjes heeft het in zo’n erge vorm, dat ze al van een tarwebrood-kruimel ernstig ziek kan worden. De ander reageert weer zeer heftig op aardbeien.
Ik heb een Turkse buurvrouw die zwaar lactose intolerant is en doodziek wordt van een slokje koemelk. Ik maak haar vaak ziek mee, omdat in erg veel producten stiekem toch iets van lactose is verwerkt. Ook neemt haar vriendenkring haar niet zo serieus en denken zij dat het allemaal wel meevalt. Dat ze ook “ meedoet” aan de trend van dit vrij, dat vrij, zus vrij en zo vrij.

Omdat we tegenwoordig allemaal graag E nummervrij, suikervrij, glutenvrij, lactose vrij, ei-vrij, granenvrij, sojavrij willen eten, springen fabrikanten hier perfect op in. En je zou dit uiteraard als “ a good thing” kunnen beschouwen. We zijn steeds bewuster bezig met ons eten en drinken. In dat opzicht zijn deze ontwikkelingen alleen maar hoog de hemel in te prijzen. Maar er is ook een donkere keerzijde. Die zeer donker uitvalt voor de mensen met serieuze allergieën en intoleranties.
Omdat al dat “ vrij” wordt gezien als een zoveelste trend, wordt het vaak ook niet zo serieus genomen door bijvoorbeeld restaurants, winkels en in sociale kring. Gaat een Coeliakie-patiënt bijvoorbeeld gezellig eten bij een goede vriend/vriendin, wordt er soms erg lacherig en zelfs bespottelijk over gedaan. “ Ach, doe jij ook al mee? “ “ Een klein stukje brood kan toch best? “ “ Kom op, doe even gezellig en eet gewoon mee!”
Het zijn veel gehoorde opmerkingen. Ook winkels nemen het vaak letterlijk “ met een korreltje broodkruim” als de klant nadrukkelijk vraagt om glutenvrij. Vele bakkers bakken bijvoorbeeld wel met glutenvrij meel, maar doen dit gewoon in de bakkerij waar zij ook “ gewoon” brood maken. En denken dat het wel meevalt, als er een spoor of kruimel tarwe ergens is achtergebleven. Ik vraag mij af of zij nog zo zullen redeneren als ze een doodziek kind zien na het eten van zijn glutenvrij verklaard brood.
Ook hoor ik vele verhalen over ongeschoold personeel.Die speltbrood staan te verkopen als 100% glutenvrij. Ik heb zelf zelfs meegemaakt dat ik in een biowinkel speltmeel en kamut aangesmeerd kreeg als zijnde glutenvrij. Dit kan serieuze problemen opleveren als dit wordt verkocht aan een onwetende klant.
De glutenvrij-hype is enerzijds een zeer prettige ontwikkeling, ook voor Coeliaken. Waar zij vroeger het moesten doen met een glutenvrij brood uit de diepvries, waar je ook nog eens iemand een hersenschudding mee kunt bezorgen door het naar het hoofd te slingeren, zien we nu zelfs bij discount supers een heel gangpad met glutenvrije producten. Alhoewel deze producten weer vol zijn gepropt met andere vervelende additieven, is het voor de Coeliakie-patiënt die eerder nog geen koekje kon kopen een erg fijne ontwikkeling. Anderzijds is daar de hype. We willen plotseling gluten mijden uit ons voedsel. Als je gezegend bent met een gezond lichaam, geen last hebt van allergieën/intoleranties, is het niet persé een gezonde vooruitgang. Sterker: je kunt serieuze tekorten oplopen als je plots veel producten laat staan waar gluten in zitten, denk aan granen.
Besluit je dus om geen gluten meer te willen eten omdat je dat prettiger vind, doe dit dan bedachtzaam.Zorg voor een goede aanvulling van vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Schrap niet zomaar gluten uit je menu, laat je goed informeren om dit verstandig te doen.

Mijn kennis stond gisteren met een mega bos bloemen en een cadeaubon op mijn stoep. Ze was me erg dankbaar. De koekjes die ik had gebakken waren zo’n succes dat ze erg graag het recept wilde. Ik ben erg blij dat ik dit voor haar kon doen. En dat ik 100% glutenvrij werk, heeft ook zo zijn voordelen. Ik werk sporadisch ook met spelt en kamut. Dit vermeld ik er altijd steevast bij. Omdat ik weet hoe belangrijk deze informatie is. En dat niet iedereen meedoet aan een hype, maar er ook velen zijn die serieuze klachten ondervinden. Ik maak het mee in mijn werk, maar ook in mijn vriendenkring. Allergieën/intoleranties komen steeds vaker voor, en soms zijn de klachten zo vreselijk heftig dat ik ervan schrik. Ik heb één van de tweeling van mijn kennis ooit moeten opzoeken in het ziekenhuis nadat ze op een schoolfeestje een koekje met gluten op had gegeten. Dit zijn geen grapjes, dit zijn zaken die bloedserieus genomen moeten worden.
Neem “ glutenvrij” dus altijd serieus. Veel mensen zijn wel sterk afhankelijk van glutenvrije producten, worden erg ziek van een broodkruimel. Neem altijd het zekere voor het onzekere en neem iedereen met een “ glutenvrij-wens” serieus. Ik hoop, dat vele winkelketens, restaurants en fabrikanten dit ook doen. En er niet vooral op willen verdienen.

review Le creuset braadpan

Ben je een klein beetje thuis in de wereld van het bakken, braden en koken, dan komt de naam “ LE CREUSET” je vast bekend voor. Mensen die niet zoveel hebben met koken en bakken zullen de naam niet direct herkennen, maar wellicht al eens van hebben gehoord. Ik ben een groot fan van dit Franse pannen-merk. Alhoewel pannen-merk…inmiddels heeft Le creuset zijn assortiment zodanig uitgebreid dat we zelfs voor de mooiste bakvormen, drinkbekers, peper-zout molens, braadschalen, en zelfs fluitketels bij hen terecht kunnen. Ik spaar al jaren om een complete set bijeen te sprokkelen. Steeds als ik een pan aanschaf, moet ik even slikken, want spaargeld of niet, het blijven duizelingwekkende bedragen, maar dat is een zeer kort momentje. Daarna voel ik me zo blij als een kind die een lolly heeft gekocht. Ik heb er al jaren zo ontzettend veel plezier van en het is waar wat ze beweren over de pannen: ze zijn onverwoestbaar. Ook zijn ze in je keuken een prachtige blikvanger. Ik wordt steeds weer blij van het aanblik van mijn “ kruuset pannekkes” 🙂
Le creuset is niet zomaar een merk wat gietijzeren pannen maakt. Daar zit een heel verhaal achter, en iedere pan is bijzonder. Lees verder

100% natuurlijke suikervervangers…geen heilige boontjes

Nu dat het woord “ suiker” zowat een scheldwoord is geworden, zijn we massaal op zoek gegaan naar zoete vervangers, liefst zo gezond en natuurlijk als mogelijk. Een erg goede ontwikkeling zou je aanvankelijk denken en grotendeels is dit ook zo. Maar voor een zeer groot deel ook niet. Lees verder

De puree week!

Anno 2018 eten we nog steeds, ondanks alle inspanningen en voorlichting, te weinig groente. Het lijkt ontzettend moeilijk, om mensen aan meer groente per dag te krijgen. Dit heeft alles te maken met het huidige aanbod in de supermarkten. We kunnen zoveel kopen, kiezen uit zoveel, en eten wanneer en waar we dit willen. Het gemaksvoedsel heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat we bijna geen groenten meer eten. Verse, maar ook kant en klare groenten in pot en blik, moeten worden bereid. Als er gemaksvoedsel voor het grijpen ligt wat ook nog eens veel aantrekkelijker en lekkerder ( smaakversterkers) is/smaakt, dan is de keuze voor een gemiddelde consument snel gemaakt.

IMG_1210
In April 2014 bleek uit een Brits onderzoek ( gepubliceerd in Journal of Edipemiology & Community Health) dat onze Nederlandse aanbeveling van 200 gram groente per dag nogal aan de lage kant is. Wie dagelijks zo’n 375/400 gram groente consumeert komt pas echt aan zijn dagelijkse portie vitaminen, mineralen en vezels .Daarbij worden we nog steeds geadviseerd te weinig fruit per dag te eten, dit zou twee porties van 150 gram per dag moeten zijn en geen 200 gram ( twee stuks) Ideaal zou 500 gram groente per dag zijn. Zeker als je dit goed gevarieerd eet. Ondanks dat het Voedingscentrum in 2016 eindelijk de bekende schijf van vijf heeft aangepast, adviseren zij ons ook nog steeds groente uit pot en blik te eten. Daar zitten echter vaak toegevoegde zaken bij als suiker, zout en conserveermiddelen. Het VC redeneert, dat IETS aan groente eten toch altijd beter is dan niets, en dat mensen juist overmoedigd raken als zij lezen dat zij tenminste 375 gram groente per dag binnen moeten krijgen.

IMG_1137

Ik denk daar juist anders over. Ik denk dat we juist moeten worden gestimuleerd om weer terug te gaan naar de basis. Iedere dag veel verse groente weer zelf bereiden. En niets meer uit potten, blikken en ander voorgekauwde meuk  We eten met zijn allen veel te weinig groente en fruit omdat we worden blootgesteld, verleid, misleid, en voor de gek worden gehouden met talloze kunstmatige kant en klaar meuk. Wat dat betreft zijn volwassenen de kinderen van vandaag: …alles wat lekkerder is verkiezen boven minder lekker en aantrekkelijk. Laten we eerlijk zijn: als we een bord verse spruiten voor ons neus geschoven krijgen en daarnaast ligt een kaasbroodje, dan is één keer raden al voldoende wat er gekozen wordt. Dit geldt vandaag de dag ook voor kinderen. Vroeger als kind had ik niets te kiezen: ik moest iedere dag netjes mijn “ prakkie” eten. Soms ging dat met veel gemopper en tranen, maar uiteindelijk heeft dit er wel voor gezorgd dat ik nu alles lust. De kinderen van vandaag groeien op in de kunstmatige kant en klaar-wereld waar alles liefst in min nul minuten klaargemaakt moet. De keuken is niet langer het kloppende hart van een gemiddeld Nederlands huishouden, dit is verplaatst  naar alle andere ruimtes in huis, waar er iPads, computers en smartphones zijn. Eten gaat tussen alle bedrijvigheden door. Zelden wordt er nog echt een tafel gedekt om samen te gaan eten, en al helemaal niet zonder verstorende apparaten.
Jammer, en ongezond.We eten gehaaster, onbewuster, ongezonder en daardoor verliezen we ook de belangrijkheid van voedsel voor onze gezondheid.

Kinderen krijgen nu veel pot en blik groenten toegediend. Dit wordt gezien als gezond en lekker snel en gemakkelijk. Wat velen niet realiseren is dat er in al dat kant en klaar voedsel bergen suiker, slechte vetten en zout schuil gaat. Not to mention de vele slechte E nummers. Allemaal zaken waar ons lichaam niet om vraagt en veel moeite moet doen om al die meuk uit ons lijf te werken.
We moeten dus weer gaan leren om alles zelf te maken. Dat betekent verse intacte ( liefst biologische) groenten inkopen. Lekker van het seizoen. Omdat je sowieso met verse groente grotere hoeveelheden inkoopt, krijg je automatisch grotere porties binnen dan uit de afgepaste potten en blikken. Groente kunnen we royaal opscheppen en de hele dag door eten als het moet. Hoe meer hoe beter. Uiteraard is het wel sterk afhankelijk van de bereidingswijze. Gebakken aardappelen zijn bijvoorbeeld stukken minder gezond dan gestoomde. Ik ben gaan nadenken, hoe ik mijn steentje kan bijdragen om mensen meer aan te zetten en te stimuleren meer groente en peulvruchten te gaan eten. Ik bedacht in 2015 daarom DE PUREE WEEK. Een week lang met zijn allen iedere dag puree eten!

pompoenlinzen-puree

DE PUREEWEEK

Ik ben dol op puree. Dit heb ik mezelf jaren geleden min of meer aangewend omdat ik graag meer groente en peulvruchten wilde gaan eten. In een puree verwerkt hap je ongemerkt veel meer naar binnen, dan dat je dit in intacte variant zou eten. Ook is het de meest ideale oplossing voor de kinderen van vandaag die al erg snel hun lieve neusjes ophalen bij het ruiken van verse groente. Door diverse groenten samen te pureren vallen sommige smaken ( denk aan spruiten!) ook meer weg en bovendien eten kinderen liefst gepureerd voedsel dan “ brokjes en stukken” waar ze op de voorhand al van gaan rillen. Via een puree krijgen kinderen A: veel meer groente/peulvruchten binnen en B: vinden ze het veel lekkerder wat uitnodigt om vaker te eten.
Peulvruchten zijn knetter-gezond. Zeker als je, zoals ik, vegetarisch leeft. Peulvruchten eet ik al sinds mijn jonge jaren, omdat ik toen ook al wist dat deze veel tekorten opvullen als je geen vlees consumeert. Uiteraard wil ik sterk benadrukken dat er meer nodig is dan enkel peulvruchten ter vervanging van vlees. Hierover kun je meer lezen door hier te klikken.
Peulvruchten zijn lekker, gezond, veelzijdig en in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. In het meukvrij ABC kun je meer informatie vinden over diverse peulvruchten. Belangrijk puntje: kies voor verse, gedroogde biologische peulvruchten. Biologisch, omdat deze “ schoner” zijn en veel meer voedingswaarde en smaak leveren dan niet-biologisch. Het gaat hier ter duidelijkheid dus NIET om peulvruchten uit pot/blik. Peulvruchten hebben een weektijd vooraf nodig. Sommige peulvruchten vragen dit niet, zoals vele soorten linzen. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen te volgen. In mijn artikel over peulvruchten vind je algemene week/kooktijden, mocht de informatie op de verpakking ontbreken. Ik eet zeker een kilo groente en peulvruchten per dag. Dat haal ik met gemak, omdat ik het ontzettend lekker vind en het geeft mij ook de energie om mijn drukke bestaan beter vol te houden. Meer over groente kun je in dit artikel lezen.

HOE WERKT DE PUREEWEEK?

Ik zal in de groep ( Facebook) iedere dag een post plaatsen.Ik geef hierbij de gehele week weer.Dit is prettiger om goede voorbereidingen te treffen. Hou dus steeds rekening met de weektijden van de peulvruchten!
Ik reken per persoon. Afhankelijk van de gezinsleden kun je dit verdubbelen. Ik reken voor een volwassene 500 gram groente en 200 gram peulvruchten per puree. Uiteraard kun je dit geheel naar eigen wens terugschroeven. Voor kinderen kun je 350 gram groente en 150 gram peulvruchten aanhouden. Er wordt niet iedere dag peulvruchten gegeten,dit wordt vervangen met een andere groente naast de al reeds aanwezige groente, zoals bijvoorbeeld zoete aardappelen.
Je kunt dagelijks je ervaringen en vragen/foto’s posten in de groep. Zijn er vragen voor mij, tag mij dan, zodat ik deze niet over het hoofd zie.
Je kunt om verschillende redenen uiteraard liever geen peulvruchten eten. Dit kun je gewoon vervangen met één extra soort groente. Naast de puree kun je erbij serveren:

– gekookte quinoa ( een kopje per persoon, kinderen een half kopje)
– gestoomde aardappelen ( twee kleine aardappelen per persoon, één aardappel per kind)
– zilvervliesrijst ( een kopje per persoon, een half kopje per kind)
– een stukje biologisch vlees zoals kip, mager rondgemaakt en kalkoen.( gemiddeld 75 gram per persoon, 50 gram per kind)

– gekookte haver, boekweit of amarant ( ook één kopje per persoon rekenen) 

Eet je een puree met peulvruchten, dan kun je vlees gerust een dagje overslaan.

SAM_9760

GOEDE KEUKENMACHINE

Niet onbelangrijk is een goede keukenmachine met een krachtige motor. Blenders zijn tegenwoordig ook uitgerust met goede motors en dus kunnen sommige blenders ook prima. Ik persoonlijk ben dol op mijn Magimix! Deze alleskunner is onmisbaar in mijn keuken, en ik pureer er iedere dag mijn groenten en peulvruchten mee. Heb je geen keukenmachine? Dat volstaat de ouderwetse stamper ook prima! Ook een simpele staafmixer maakt erg goede puree’s!  De groente blijft dan wel wat grover, maar dat mag de pret niet drukken! Zijn we er klaar voor? Hebben we er zin in? LET’S DO THE PUREE!

sam_9191

OP SMAAK

Ik persoonlijk gebruik nooit extra kruiden en specerijen om de puree op smaak te brengen.Dit omdat ik het gewoonweg té zonde vind van de heerlijke smaken van verse groente en peulvruchten. Echter: smaken verschillen en kun je dus geheel naar eigen wens tal van lekkere kruiden en specerijen toevoegen. Ook kun je wat keltisch zeezout gebruiken. Kies wel de juiste! ( www.keltischzeezout.com)
Gebruik liefst ALLES wat eetbaar is van de groenten.De bladeren van een bloemkool zijn bijvoorbeeld ook prima eetbaar!

SOMETHING COOKED, SOMETHING RAW

Om de meeste  voedingswaarde optimaal te gebruiken, is het aan te raden om de groente zo kort mogelijk te koken. Ik hanteer zelf ongeveer 10 minuten. Bij peulvruchten moet je wel de gevraagde kooktijden aanhouden. Door ook rauwe, ongekookte eetbare groente toe te voegen, voeg je nog meer voedingswaarde toe aan je puree en is alles nog beter in balans. Ik voeg zelf graag overal bijvoorbeeld een rood bietje aan toe, en wat moringa gedroogd blad. Of ik voeg een handje bladspinazie, boerenkool, andijvie of bloemkoolblad toe . Hou de combinaties zo gevarieerd mogelijk.

Hieronder vind je een week overzicht met puree-suggesties. Dit om je een dagelijkse richtlijn te geven. Uiteraard hoef je je hieraan niet strikt te houden, en kun je geheel zelf experimenteren met diverse andere groenten en peulvruchten.

pompoen:linzen puree

 

DAG 1 (maandag)

DIT HEB JE NOGIG:

een oranje pompoen in de schil, of een grote flespompoen in stukken gesneden, zaadlijsten verwijderen)
200 gram groene linzen
een kleine stronk broccoli in stukjes gesneden

RAUW:

een flink handje bladspinazie

ZO MAAK JE HET:
Kook de gewassen stukken pompoen samen met de broccoli stukjes in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten.Giet af en laat even afkoelen.Kook de linzen gaar in 15/25 minuten, en giet af.
Pureer eerst de pompoen en broccoli fijn.Voeg vervolgens de linzen en bladspinazie toe en pureer tot een gladde massa.

puree spruiten:pompoen
DAG 2 ( dinsdag )

DIT HEB JE NODIG:

450 gram gewassen bladspinazie
200 gram calypso bonen ( heb je deze niet kunnen vinden? Gebruik dan bruine bonen)
een halve bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden

RAUW:

een rauwe biet in stukjes + een flinke eetlepel moringa gedroogd blad, of een theelepel spirulina/zeewier

ZO MAAK JE HET:
Kook de gewassen bladspinazie in een grote pan met ruim water gaar in 10-13 minuten, giet af, en laat goed uitlekken. Je kunt de spinazie ook rauw houden.
Kook de calypso bonen in ongeveer 45 minuten gaar en giet af.
Kook de bloemkoolroosjes gaar in ruim water in ongeveer 10 minuten, giet af.
Pureer eerst de bloemkool en bonen fijn. Je kunt ervoor kiezen om de spinaziebladeren intact te houden en deze door de puree te roeren, of pureer de goed uitgelekte spinazie door de puree in de machine. Voeg tenslotte de rauwe biet en moringa/spirulina/zeewier toe en pureer af.

 

DAG 3 ( woensdag )

DIT HEB JE NODIG:

een knolselderij, gewassen en in stukken gesneden
de andere helft van de bloemkool van gisteren, gewassen en in stukken gesneden
vier grote zoete aardappelen, gewassen en in stukken gesneden

RAUW:

de bloemkool bladeren

ZO MAAK JE HET:
Kook de knolselderij samen met de bloemkool gaar in ruim water in ongeveer 18/20 minuten.Giet af.
Kook de zoete aardappelen in ruim water gaar in ongeveer 15-20 minuten, giet af.
Pureer eerst de zoete aardappelen fijn, voeg vervolgens de rest toe en pureer tot een gladde massa

puree rode biet:koolrabi enz

 

DAG 4 ( donderdag )

DIT HEB JE NODIG:

een rode kool, gewassen en in kleine stukken gesneden
een kleine appel, gewassen en in de schil gelaten, in kleine stukjes gesneden( harde kernen verwijderen)
200 gram zwarte bonen
een stronk broccoli, gewassen en in stukken gesneden

RAUW:

een rode biet in stukjes + een flinke hand boerenkool

ZO MAAK JE HET:
Kook de rode kool samen met de appelstukjes en broccoli in ruim water gaar in ongeveer 20 minuten.Giet af en laat afkoelen.
Kook de zwarte bonen gaar in ongeveer 40 minuten, giet af.
Pureer eerst de rode kool/broccoli en appel, daarna de rest toevoegen.

IMG_1227

 

DAG 5 ( vrijdag )

DIT HEB JE NODIG:
400 gram boerenkool, gewassen
200 gram adukibonen
twee zoete aardappelen, gewassen en in stukken gesneden

RAUW:

Andijvie of rode biet

ZO MAAK JE HET:
Kook de boerenkool in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten, giet af en laat goed uitlekken.
Kook de adukibonen gaar in ongeveer 40 minuten, giet af.
Kook de zoete aardappelen gaar in ruim water in ongeveer 10 minuten, giet af.
Pureer eerst de zoete aardappelen, daarna de rest toevoegen en glad pureren.

 

DAG 6 ( zaterdag )

DIT HEB JE NODIG:
vier rode bieten, gewassen en in stukken gesneden
100 gram mungbonen
100 gram linzen ( groene of bruine)
een oranje pompoen, gewassen en in de schil gelaten, in stukken gesneden

RAUW:

een flink handje bladspinazie

ZO MAAK JE HET:
Kook de pompoenstukken samen met de bieten in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten.Giet af.
Kook de linzen apart, rond de 15 /20 minuten.Kook de mungbonen gaar in ongeveer 35-40 minuten en giet af.
Pureer eerst de pompoen en bieten, daarna de rest toevoegen en glad pureren.

 

Dag 7 ( zondag)

Maak een puree geheel naar keuze!  Laat je inspireren door de groep, en deel ook vooral je eigen creaties!

 

Nog even dit:

Ik kreeg wat vragen over de voedingswaarde van gepureerde groente/peulvruchten. Dit geldt echter vooral voor gepureerd fruit.  De vezels in de groente zullen wat verminderen. maar noemenswaardig veel verschilt dit niet en dit zeer geringe nadeel weegt ook niet op tegen de voordelen van méér groente eten per dag. Het klopt wel dat je door te kauwen sneller verzadigd bent, maar betreft groente kunnen we nooit echt een teveel van consumeren. Wil je toch liever ” iets te kauwen” hebben? Pureer dan één groente en meng de rest intact gelaten door de puree. Dit geeft toch nog wat ” knauw-werk” terwijl je ook puree eet en meer binnen krijgt. Nogmaals: de vermindering in voedingswaarde geldt vooral voor fruit. Bij groente loopt dit zo’n vaart niet en bovendien tast het ons gebit niet aan. Smoothies zijn bijvoorbeeld wel minder in voedingswaarde ( bijvoorbeeld: een banaan-aardbei smoothie van 200 ml bevat hooguit 1 gram vezels, tegenover 10 gram vezels per 200 gram vers fruit) terwijl groente hun waarde zo goed als wel behouden. Uiteraard: iedere bewerking, of dit nu koken of pureren is, zal verlies opleveren in voedingswaarde. Dit compenseer je echter door grotere hoeveelheden groente te eten in een puree.

 

Lees meer!  Do the puree! 

Iedere dag…een lekkere puree! 

 

Mag ik overslaan…?

Iedere dag kom ik ze tegen op mijn tijdlijn op Facebook: lachende, slurpende, proostende mensen met glaasjes in hun handen, vol met gekleurde drankjes. Alsof ze een trofee trots omhoog houden. De bijgaande teksten liegen er ook nooit om. Van ” hhhmmm!” tot ” maak ook deze gezonde smoothie! “Soms zijn de teksten zo overtuigend dat je geneigd bent om meteen naar een kookwinkel te sprinten  om een hippe versapers aan te schaffen. Die overigens stik-duur zijn. Lees verder