Review Wüsthof Classic Ikon messenblok ( 7-delig)

“…Geen goede kok zonder een goed mes…” 

Deze uitdrukking klopt als een bus. Echte koks weten hoe belangrijk, dan wel niet cruciaal het is om een goed mes in handen te hebben. Als je alles zelf maakt, zoals de meukvrije keuken, dan zijn een set goede messen ook praktisch onmisbaar. Dit heb ik zelf ervaren de afgelopen jaren. Want tja, ook ik ben een nuchtere Hollandse die graag op de kleintjes let en meer dan één of twee keer koos voor goedkopere messen uit de discountwinkel. Als ik die bedragen bij elkaar optel, kon ik drie Wüsthof messenblokken kopen……you live, you learn. 

SAM_0776

Mijn les hieruit is dat het absoluut de moeite loont om te investeren in goed, degelijk en hoog kwalitatief keukenmateriaal. In het bijzonder messen. Messen zijn zo’n beetje mijn tweede handen in mijn keukentje. Ik hak en snij er dagelijks lustig op los, omdat ik niets uit pakjes en zakjes gebruik. Niets is dan irritanter dan een bot mes, of een mes dat nergens doorheen komt, of nog erger, gaat splinteren. Ik heb ooit een paar hippe messen gekocht bij Action. Leuke kleurtjes, en het zag er solide uit. Voor nog geen tientje had ik een messenblok met zes messen. Ik heb er welgeteld ongeveer twee maanden mee gedaan. Aan de lopende band begon ieder mes wat te mankeren. Het lemmet liet los van het heft, en het ergste, het lemmet begon te splinteren. Toen ik dat ontdekte heb ik het hele blok zuchtend weg gekieperd. Zo heb ik afgelopen jaren nog heel wat meer ellende gekocht, ook duurdere messen. Alle messen gingen wat mankeren. En waren soms al nieuw zo bot als een kanon, of werden dat na nog geen week intensief gebruik. Ik heb ook meegedaan aan al die spaaracties van diverse supermarkten. En zo’n heel blok bij elkaar gespaard, en bijbetaald. De messen staan stof te happen in de kelder omdat ze voor geen meter snijden, vreselijk lomp en zwaar in de hand liggen, en zeer onhandig zijn omdat ze continu wegglijden uit je handgreep, zeker als je vochtige handen hebt. 

Nee, het werd me goed duidelijk dat messen net zo belangrijk zijn als pannen. Ik gebruik alleen hoogwaardig gietijzeren pannen. Die kosten wat, en daar spaar ik dan vaak voor. Dit besloot ik ook te gaan doen met messen. De beste beslissing ooit. 

Maar dan. Want tja, met enkel een zeer goed mes die je bij een specialist ( kookwinkel) koopt ben je er nog niet. Zoals ik hierboven al beschreef, is het ook onwijs belangrijk dat je handen en het mes “ beste maatjes” worden met elkaar. Zware, lompe, onstabiele messen zijn nog erger dan een bot mes. Je bent er dus nog niet met enkel een hoog kwalitatief mes kiezen. Je moet een mes, net als een paar schoenen, eerst “ passen” in je hand. 

Gelukkig zijn er merken, waarbij dit als vanzelf gaat. “ fits like a glove”, vertaald dat een mes in je hand past als een handschoen. Zo’n merk is Wüsthof.. Ik mocht van Wüsthof een prachtig set messen reviewen. Ik werd al erg blij toen ik ze ontving. Wat een beauty’s. Maar goed, aan enkel mooie messen in een prachtig messenblok heb ik niets. Dus….aan de slag. Is het wat? En voldoen ze aan mijn zeer hoge eisen?

SAM_0781

WAT ZIJN WUSTHOF MESSEN?

Zelfs als je helemaal niet zo bekend bent in de wereld van messen, kun je vast al eens van het merk gehoord hebben. Het is wereldberoemd. En niet voor niets. Het merk is 200 jaar geleden geboren in Solingen, in Duitsland. Solingen is inmiddels ook een messen-soort geworden, maar komt dus NIET van Wüsthof. Inmiddels is de familie Wüsthof bezig aan de zevende generatie. De messen worden nog steeds in Solingen gemaakt. 

logoShippingCrate

Wüsthof is zeer herkenbaar geworden aan hun keurmerk. Dit symbool staat ook voor een betekenis. De drie punten staan voor passie, ijver en perfectie. Ze zijn tevens zeer begaan met mens, dier en milieu en proberen zo duurzaam mogelijk messen te produceren. Op de officiële Amerikaanse website kun je een filmpje bekijken van de gehele productie. Prachtig om te bekijken. Het maakt het mes wat je in handen hebt meer bijzonder. Klik hier, om het filmpje te bekijken. 

Goed, prachtig, zul je denken. Een mooi familiebedrijf, maar waarom zijn de messen dan zo bijzonder en uniek?

wusthof-petec

De messen uit de Wüsthof Classic Ikon serie zijn scheermesscherp. Dit komt door het uitgebreide slijpproces in de fabriek. De messen worden geslepen door een meterslange rij robots die elk met een andere slijpkorrel/ grofheid slijpen ( dit kun je ook in het filmpje zien)  Ieder mes wordt met het PEtec (PrecisionEdgeTechnology) systeem elke keer met de laser gecontroleerd op de juiste slijphoek. Zo weet je dus zeker dat elk mes dezelfde perfecte scherpte heeft.Het lemmet (snijgedeelte) is gesmeed uit één stuk edelstaal (Chroom Molybdeen Vanadium Staal). Dit staal heeft na de bewerking door Wüsthof een hardheid van 58 Rockwell. Deze hardheid zorgt ervoor dat het mes (dat scheermes-scherp uit de doos komt, (dus pas op de vingerkootjes! Tel ze even na als je alles hebt uitgepakt 😉 )  zijn scherpte lang houdt, maar ook dat het goed aanzetbaar is. Wordt het mes na een tijdje bot? Dan hoef je het mes maar een paar keer langs een aanzetstaal te halen om weer een scherp mes te krijgen. De Classic Ikon heeft geen krop tussen het lemmet en het handvat, waardoor het snijvlak van begin tot eind scherp is.

SAM_0783

Het handvat is zo gevormd dat dit altijd comfortabel in de hand ligt. Dit in combinatie met de perfecte balans, zorgt ervoor dat het ook na langdurig snijden een feest blijft om met dit mes te werken. Het handvat is gemaakt van POM (Polyoxymethyleen). Dit is een zeer duurzame, zwarte kunststof die niet scheurt en die vaatwasmachinebestendig is (hoewel het altijd is aan te raden het mes met de hand af te wassen). Het handvat is voegloos gemonteerd met drie klinknagels waardoor het absoluut hygiënisch is. Geen vervelende ophopingen of aangekoekte meuk dus. 

SAM_0780

WAT KRIJG JE BIJ DE CLASSIC IKON MESSENBLOK? 

In het messenblok, wat overigens al een streling voor het oog is en dus een juweeltje in je keuken, kun je een serie van zeven onderdelen bewaren:

  •  7 cm – Tourneermesje
  •  9 cm – Groentemesje
  •  20 cm – Broodmes
  • 16 cm – Vleesmes
  •  20 cm – Koksmes
  •  23 cm – Aanzetstaal
  •  Keukenschaar

SAM_0785

HET TOURNEERMESJE:

Tourneren is een snijtechniek. Het woord is afgeleid van het Franse “tourner” – Daarbij gebruik je een  een tourneermesje, een soort schilmesje met een kromme snijkant. De meest voorkomende vormen van getourneerde producten zijn de tonvorm en de halve maanvorm. Hoofdzakelijk wordt deze techniek gebruikt om stukjes allemaal dezelfde vorm te geven. Vaak getourneerde producten zijn wortel, meiknol, komkommer en courgette. De Wüsthof heeft een halve maanvorm wat het tourneren wat makkelijker maakt. 

SAM_0789

HET GROENTEMESJE:

Heerlijk in de hand liggend mes, om groente en fruit te snijden. Heerlijk scherp, zodat het zelfs door harde pitten en schillen kan. 

SAM_0788

HET BROODMES:

Gaat met groot gemak door de meest harde broodkorsten heen. Pas op de vingers! 

SAM_0790

HET VLEESMES:

Wordt door mij vaak gebruikt om mijn vleesvervangers te snijden of fijn te hakken, zoals lupine of tempeh. Ik moet erg oppassen want het mes is meer dan scheermes-scherp. Ik vermoed dat het mes zelfs door botten heen komt, in elk geval zal het met spiervlees vast geen moeite hebben.

SAM_0782

HET KOKOSMES:

Mijn maatje! 😉 Ik snij dagelijks pompoenen, ik eet deze met huid en haar. Sommige schillen zijn stugger dan stug. Dan is een vlijmscherp kokosmes ideaal. Deze volstaat perfect.

SAM_0787

AANZETSTAAL:

Aanzetstaal is een soort vijl speciaal voor messen. Je kunt bot geworden messen binnen enkele seconden weer vlijmscherp slijpen. Zorg wel voor een goede “ hoek” waar je het lemmet op zet. Het vraagt even wat oefening, maar heb je de wijze te pakken, is het kinderspel. Hieronder kun je zien en lezen hoe je het aanzetstaal het beste kunt gebruiken.  Je hoeft dus nooit de messen te laten slijpen. Alhoewel dat uiteraard gewoon mogelijk blijft als dit je voorkeur heeft. Het aanzetstaal kun je perfect tussendoor gebruiken als je maar even het gevoel krijgt dat je mes wat botter begint te worden. 

Schermafbeelding 2017-04-08 om 03.39.49

SAM_0791

SCHAAR:

Deze schaar is een echte alleskunner. Vlijmscherp, met een goede grip. Je kut er ook bijvoorbeeld doppen mee openmaken, of noten kraken!

DE TESTEN

Mijn handen kriebelden enorm, om met de messen aan de slag te gaan. Lang hoefde ik daarop niet te wachten want ik gebruik iedere dag wel ergens een mes of mesje voor.

SAM_0803

De eerste die aan de beurt was, was het broodmes. Ik had voorheen een broodmes van een ander best bekend merk. Deze had ik nog geen jaar, maar had hem al drie keer moeten laten slijpen. Ik gleed met het Wüsthof broodmes door mijn homemade brood heen alsof ik door een pakje roomboter heen sneed. Niet te geloven. Mijn broden hebben vaak een knapperige korst, dat vind ik zalig. Mijn vorige broodmes ( hij ligt inmiddels bij de kringloop) had erg veel ” zaagwerk” nodig om door de korst heen te komen, met de Wusthof hoefde ik niet eens kracht bij te zetten. Prachtige sneetjes brood!

SAM_0804

Ik eet bijna dagelijks pompoen. Zeker de hokiado ( de oranje) pompoenen en de kaboucha ( de groene pompoenen) zijn taaie rakkers om doorheen te komen. Daar gebruikte ik voorheen een zeer verfijnd koksmes voor die ik anderhalf jaar in bezit heb en twee x is bijgeslepen. De Wüsthof gleed ook door deze taaie rakker alsof het door een stuk papier sneed. En, als je goed op de foto kijkt, is hij ook zonder enige moeite dwars door de zaadlijst heen gegaan! Ik was stomverbaasd. De pitten in de pompoen zijn namelijk knetterhard. Ik was zwaar onder de indruk. De pompoen ( ik eet pompoenen helemaal) was binnen nog geen 5 minuten in zeer kleine stukjes gesneden. Daarna toch maar even ter zekerheid mijn vingertopjes na geteld…gelukkig had ik ze alle tien nog 😉

SAM_0805

Nog zo’n favoriet waar ik veel mee werk: noten. Ik maak er graag ” gruis” van ter versiering. Sommige noten zijn knetterhard en daar kom je met een mes niet doorheen. Meestal moest mijn HS blender het grove werk dan doen. Ik was dus best nieuwsgierig hoe Wüsthof messen deze klus aankonden. Nou…..geen enkel probleem. Binnen no-time had ik walnoten, paranoten, bruine amandelen, cashewnoten en pecannoten zeer fijn gehakt! Moeiteloos!

VOOR-NADELEN?

Ik heb echt gezocht naar nadelen. Want ik ben en blijf kritisch. Maar hoe ik ook zocht: geen enkel nadeel te vinden, enkel voordelen:

  • Gemaakt van gesmeed Duits edelstaal
  • Gehard op 58 Rockwell
  • Scheermes-scherp over het gehele snijvlak (geen krop)
  • Makkelijk zelf scherp te houden met een aanzetstaal
  • Ergonomisch handvat met een perfecte balans
  • Levenslange garantie
  • van alle markten thuis. Met dit messenblok kun je al je andere messen ( heb ik ook gedaan, de kringloop was er blij mee!) wegdoen. Je hebt met dit blok echt serieus ALLES wat je nodig hebt in de meukvrije keuken
  • Geen extra kosten voor onderhoud, dit kun je zelf onderhouden
  • prachtige aanwinst voor op je aanrecht!
  • Je koopt dit messenblok voor het leven. Ze zijn ( onder normaal gebruik) onverwoestbaar. En je hebt dus de rest van je leven geen andere messen meer nodig.

Wüsthof Classic Ikon messenblok kun je bestellen door o.a naar deze website te gaan.  Hij kost gemiddeld tussen de 399 en 449 euro.

SAM_0779

Notificatie: Ik ontvang geen inkomsten van deze actie noch het review. Ik heb het product gratis ontvangen. Verder zijn er geen afhankelijke inkomsten op welke manier dan ook mee gemoeid en is mijn review geheel onafhankelijk geschreven. 

Suikerzoete cadeautjes..

Het is weer eens zover. Bij aankoop van een tijdschrift krijg je , of je dit nu wilt of niet, een gratis proefzakje cadeau van een nieuwe koffiesmaak. Dit gebeurt vaker. Als je geabonneerd bent op diverse tijdschriften kan je buit aardig binnen lopen. Regelmatig wordt dit soort marketing toegepast en heeft erg veel succes. Het was leuk geweest, als het niet altijd gaat om meuk.

IMG_0544

Ook deze keer is het weer raak. En drijft de misleiding in het kopje koffie zelf. Het bekende instant-meuk-koffiemerk Nescafé doet een nieuwe poging met deze nieuwe koffiezakjes. Het gaat om een cappuccino variant die zij in een nieuw jasje hebben gestoken. Dit keer proberen ze met vers gebrande koffiebonen en fijn gebrande gemalen koffie consumenten warm te maken. Het klinkt immers erg gezond. Waar hebben we het in werkelijkheid over?

magere melkpoeder, 31,9%:  het poeder bestaat dus voor het grootste gedeelte uit magere melkpoeder.

glucosestroop: Over glucosestroop is inmiddels ( gelukkig maar!) veel bekend en staat het bekend als een ongezonde alias-suiker. Glucosestroop wordt ook wel HCFS genoemd. Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose). Deze zakjes bestaan voor een zeer groot deel uit deze glucosestroop.

koffie 15,2% ( waarvan 14,1 % instant koffie, en 1,1% gebrande gemalen koffie) : Leuk addertje toch? Ik vind het briljant bedacht. Die ” vers gebrande koffie” is niets meer of minder dan instant koffie. Oploskoffie, zoals instant koffie ook wordt genoemd,  wordt gemaakt  van geconcentreerde gezette koffie die, om het water te laten verdwijnen, wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40°C. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk in een oogwenk een kop koffie geven. Daaraan worden talloze additieven aan toegevoegd waarvan suiker meest gebruikt. Die ” vers gebrande” koffie wordt flink verhit, daarna gedroogd en daarna verder bewerkt.

Er zit maar 15% koffie in dit zakje. de overige 85% is meuk.

plantaardige olie ( kokos)  afval product. Het zal absoluut niet gaan over koud geperste handgemaakte kokosolie.  Wordt toegevoegd voor een romige smaak en textuur.

Zuurteregelaars E331 en E 452 :  ook wel natriumcitraat en pentanatriumtrifosfaat.

aroma: smaakversterkers, suikers.

IMG_0547

In een zakje zit 15 gram. Per zakje kost het jou gemiddeld 5 gram vrije suikers. Ja, je leest het goed, 5 gram suiker voor één kopje koffie. Of nou ja….koffie? Een bakje suikerwater met smaakstoffen dekt de lading wat beter.

Trap niet in deze onzin, ook niet als het je min of meer in de schoot wordt geworpen tegen wil en dank. Het zijn regelrechte lokkertjes om jou te prikkelen. Kijk er niet eens naar. Het is meuk van de hoogste richel.

 

 

De vier meest gezond verklaarde ongezonde suikervervangers

Als we door een willekeurige supermarkt wandelen, dan lijkt niets ongezond. Alles is volgens de verpakkingen wel ERGENS goed voor. Rijk aan vezels, rijk aan vitaminen en mineralen, rijk aan omega 3-6 enzovoort. Daarnaast kunnen we groots lezen wat het product NIET bevat, zoals geen kleur/geur en smaakstoffen, geen suikers of 0% vet. Heb je ooit eens wat nuchterder nagedacht waarom dit is? En waarom we nooit andere ingrediënten zoals suiker, transvet en zout net zo groot af kunnen lezen? Stel je eens voor, dat enkel de “ gewoonlijke” ingrediënten groots vermeld zouden worden op verpakkingen…… “ rijk aan transvet!”  Vol met kunstmatige zoetstoffen! “  “ rijk aan suiker!”  Bevat 5% zout!” Zouden we het dan nog kopen? Nee, natuurlijk niet.   Lees verder

Bananen bosvruchten- ijs

Ik kan ijs het hele jaar door iedere dag wel eten. Ijs is natuurlijk extra lekker op zomerse dagen. We kunnen in de supermarkt diepvriesvakken vol vinden met allerlei soorten ijs. Meest gekocht is het zogeheten consumptie ijs. Dit is ijs wat erg smeuïg is van textuur. Zelf ijs maken lijkt ingewikkeld en als je het niet op de juiste manier doet, kan het vaak mislukken.

SAM_0731

Ik heb erg veel ijs-recepten bedacht. Je kunt het zo lekker maken als je wenst, op een traditionele manier maken of gewoon meest simpel. Dit recept is echter mijn grootste favoriet. Het is zeer eenvoudig om te maken en ” afgrijselijk” lekker! Vrij van lactose, eieren ( en dus geschikt voor veganisten) suiker ( enkel de fructose uit het fruit) vrij en vrij van additieven, E nummers, gluten en kunstmatige ellende. Het heeft een voorbewerking nodig van 24 uur, voor het invriezen van het verse fruit. Verder kost het je daarna nog zo’n 10 minuutjes werk en een uurtje invries-tijd. Da’s te doen toch?  😉

Dit heb je nodig:

  • drie bananen, in plakjes gesneden, 24 uur ingevroren
  • 50 gram blauwe bessen, 24 uur ingevroren
  • vijf aardbeien, 24 uur ingevroren
  • zes frambozen, 24 uur ingevroren
  • 150 ml haver of andere melkvervanging ( bijvoorbeeld amandelmelk of sojamelk)
  • 25 ml water
  • een theelepel vanille bourbon
  • Optioneel; enkele druppels greensweet-stevia chocolade druppels ( maakt het net even wat zoeter)

SAM_0727

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot een romige, smeuïge massa. Bekleed een vriesvaste schaal met bakpapier. Stort de massa in de schaal en verdeel. Zet een uur in de vriezer. Daarna in de vriezer bewaren, en voor ieder gebruik het ijs 25-30 minuten tevoren ( afhankelijk van de buitentemperatuur) uit de vriezer halen.

SAM_0730 SAM_0729

Je kunt er van alles aan toevoegen! Bestrooi het ijs bijvoorbeeld eens met cacaonibs, of kokosrasp. Of bestrooi met kaneelsuiker!

SAM_0728

De Vegetarische Slager….vegetarisch, maar niet altijd gezonder

Ik herinner mij alle commotie in 2010 nog goed, als rasechte veggie. De allereerste vegetarische slager ter wereld werd geopend, gewoon in ons eigen kikkerlandje. Bedenker en eigenaar van deze bijzondere slagerij is Jaap Korteweg. De slagerij kreeg internationale aandacht. Ook ik was ontzettend nieuwsgierig, ik ben vrijwel direct na de officiële opening afgereisd naar Den Haag en vond de slager vooral ontzettend “ geinig”. Ik kocht een pakje nuggets en vond deze best lekker. Maar ontdekte ook, dat er vrij veel additieven zijn gebruikt.  Lees verder