Je hebt appelmoes…en je hebt appelmoes

De jongere generatie is er groot mee geworden, en ook de oudere generatie eet het vrijwel dagelijks bij de maaltijd. Appelmoes. Bijna niet meer weg te denken in onze voeding. Nog steeds groeien generaties ermee op. Niet zo vreemd. Want het is lekker, en kan overal bij/op/ naast/ tussen/ worden gegeten. Appelmoes is bijzonder populair bij kinderen, vanwege de zoete smaak en de gladde constantie.

 

Als we naar de supermarkt gaan, zien we hele tegenwoordig hele schappen vol soorten en maten appelmoes. Van simpel en goedkoop, naar bijzonder en speciaal. Van compote tot light, maar ook worden steeds meer andere fruitsoorten toegevoegd, zoals peer en rabarber. We staan niet echt stil bij wat we kopen, we grijpen een pot appelmoes uit het schap, en zetten dit gedachteloos in onze winkelwagen. Appelmoes is appelmoes. Toch?

 

Nou nee. Want naast dat er tegenwoordig veel valt te kiezen, bezitten deze potten en kuipjes vaak erg veel suiker. Onnodig veel, en al helemaal niet van belang voor houdbaarheid/ conservering, omdat conserveermiddelen ook worden toegevoegd. Appelmoes is over de jaren zoeter dan zoet gaan smaken, en onze smaakpapillen zijn daarin mee gegaan, gewend geraakt aan de suiker-appelmoes.

IMG_7745

Als we naar het meest simpelste potje appelmoes gaan kijken, komen we erg veel suiker tegen. Dit potje appel-kaneelmoes bevat per 100 gram 18 (!!!!) gram suiker. Per potje van 360 gram tik je gemiddeld 65 gram suiker weg. Enorm veel dus.

IMG_7746 IMG_7747

 

Vaak bestaan deze potten uit appels met suiker, waaraan nog wat conserveermiddelen aan wordt toegevoegd. De suikers in de appelmoes zijn ook nadelig voor het gebit.

IMG_7749 IMG_7748

Een, in mijn ogen, erg eigenaardig product vind ik de ” appelmoes light”. Veel mensen zwichten nog altijd voor de term ” light” en denken zo ook te besparen op calorieën en suikers, koolhydraten en vetten. Wat we vaak tegenkomen in light-producten zijn kunstmatige zoetstoffen. Ook in light-appelmoes komen we dit tegen. Ook wordt het product niet gevrijwaard van suiker. Per 100 gram tik je alsnog een goede 11 gram suiker naar binnen. Het heeft dus niet erg veel zin om te kiezen voor light appelmoes.

 

IMG_7750 IMG_7751

 

Wat we tegenwoordig ook tegenkomen zijn biologische varianten op appelmoes. Ook hierbij wordt vaak de suggestie gewekt, dat het gezonder en dus beter is. Maar negen van de tien gevallen zeggen anders. Sterker: soms kan een biologisch product nog meer suikers bevatten dan niet-biologisch. Zoals in dit geval: zoals je kunt lezen wordt de biologische appelmoes hier op foto gezoet met rietsuiker, en bevat het per 100 gram 19 gram suiker, dat is zelfs een gram meer suiker dan gewone appelmoes.

 

Kortom: het ene potje appelmoes is het andere niet. En waarom zou je nog potten appelmoes kopen, terwijl het kinderlijk eenvoudig is om het lekker zelf te maken? Wil je weten hoe? Klik hier

Geniet van je eigen homemade appelmoes! Zoveel lekkerder, en echt een stuk gezonder!

Bolletje new style…

Nu dat we erg gevoelig zijn voor kreten als ” 100% natuurlijk”  ” Vol granen”  ” zonder suiker” en ” rijk aan vezels” doen fabrikanten flink hun best, om ons over te halen voor hun product te kiezen. Ook als er een bepaald voedingsmiddel plotseling de hemel in wordt geprezen, slaan fabrikanten meteen hun slag, om van deze ” rage” gebruik te maken. Dit zie je op dit moment erg sterk in supermarkten.  ” Oude” producten worden plots uit het assortiment gehaald en maakt plaats voor hippe en op-gepimpte producten met interessante namen. Vrijwel dagelijks zie ik in de supermarkt wel, dat een oud product terugkomt in een hip jasje. Zo ook met Bolletje. Bolletje kennen we vooral van beschuit. En onlangs kwam ik een aantal nieuwe soorten tegen. Ik besloot er eentje onder de loep te nemen.

IMG_7693IMG_7698

WAT IS HET?

Bolletje komt met twee nieuwe soorten beschuit in hun assortiment waarvan deze spelt-haver-rogge er eentje van is. De verpakking oogt zeer gezond. Veel granen en kreten als ” 100% natuurlijk” en ook op de achterzijde een leuk verhaaltje. Ik citeer:

” ...Deze beschuit bevat naast spelt ook andere granen als haver en rogge en is daardoor een bron aan vezels en donkerder van kleur. De granen en havergrutten-bestrooiing zorgen voor een volle smaak ” 

IMG_7695 IMG_7694

Leuke tekst. Maar het slaat nergens op. Als we kijken naar de ingrediënten, lezen we het volgende:

spelt 72% ( bloem, stroop) haver 17% ( 73% grutten, volkorenmeel) gerstemout extract, volkoren roggemeel ( 4,5%) suiker, vrije-uitloop eieren, gist, tarwegluten, zout, plantaardige oliën ( palm, raap) gerstemout meel, emulgator ( sojalecithine) tarwebloem

SPELT : Het spelt wat hier is gebruikt bestaat NIET uit spelt, maar voor een gedeelte. Zoals je kunt lezen wordt het spelt gehaald uit bloem ( bewerkt dus) en stroop. Misleiding hier: het is geen gezond spelt waar de echte vezels en voedingsstoffen in huizen.

HAVER: De haver die hier is gebruikt bestaat eveneens uit een mix van volkoren meel en grutten. Heeft niets met de volle haverkorrels te maken waarin juist de essentiële voedingsstoffen in huizen.

GERSTEMOUT EXTRACT: Hier kunnen we terugkomen op dat erg leuke verhaaltje op de verpakking. De ” donkere kleur” komt niet van de vele granen, maar van dit goedje: gerstemout extract, een alias suiker. Wordt erg veel gebruikt om brood hun bruine kleurtje te geven. Verderop in de lijst komen we ook nog een aftreksel van dit extract tegen: gerstemout meel. Allen ingezet dus om de boel wat te zoeten en…te kleuren.

SUIKER:  …….. Tuurlijk, waarom niet? 🙁

VRIJE UITLOOP EIEREN : Erg nobel, en niets op aan te merken, al zet ik vraagtekens bij de massale verwerking van de eieren in Bolletje producten.

GIST: om de boel te laten rijzen en te binden.

TARWEGLUTEN: om de boel niet uit elkaar te laten vallen.

ZOUT:  Aardig wat, voor een beschuitje. Kan het wat minder?

PLANTAARDIGE OLIËN: Netjes, dat ze aangeven om welke meuk het gaat. Dit doen niet veel fabrikanten,.

GERSTEMOUTMEEL:  Zie gerstemout extract.

SOJALECITINE: Wordt erg veel gebruikt in brood/broodproducten om de boel te emulgeren.

TARWEBLOEM: Er zit niet erg veel tarwebloem in, maar toch: het zit erin.

IMG_7694

Als we naar de voedingswaarde gaan kijken, dan bevat een beschuitje behoorlijk wat ellende. 1,2 gram suiker, en 0,14 gram zout. PER beschuitje. Dat is veel. En helemaal niet nodig. We hoeven geen suiker in ons beschuitje.

 

Resumerend:

Totale misleiding, dit beschuitje. Het voegt niets toe aan je goede gezondheid, want al die bewerkte meuk bevat nog vrij weinig. Onze vezeltjes kunnen we beter halen uit zelf gemaakt speltbrood, of crackers, of peulvruchten. Laat deze onzin lekker staan in de supermarkt. Het is ook nog eens peperduur: per rol betaal je 1,75.

 

 

 

De suiker-schijf van vijf…

Wat genoot ik onlangs van het betoog van de Amerikaanse Professor Robert Lustig bij het RTL programma RTL LATE NIGHT. Geweldig, dat er hier eindelijk ook eens platform voor werd gegeven op de televisie. We zien altijd maar het Voedingscentrum voorbijkomen in vele talkshows en discussie-programma’s. Daarnaast diëtisten die een flink woordje mee kletsen ( zwetsen) met het voedingscentrum. Allen hebben ze het vooral over de schijf van vijf ( in 2004 voor het laatst vernieuwd) en hoezeer we dat moeten nastreven. Ik vroeg mij al een tijd lang af: WAT streven we na, als we naar het Voedingscentrum luisteren? Ik ben de schijf van vijf eens nader gaan bestuderen, en hoe deze er in werkelijkheid uitziet.

De huidige schijf van vijf bevat vijf groepen:

Groente en fruit
– Brood, pasta, peulvruchten, aardappelen
– Zuivel, vleeswaren, vis, en vlees/vleesvervangers
– Vetten en olie
– Vocht

GROEP 1 : GROENTE EN FRUIT

Daar kan geen kwaad in worden gezien. We weten allemaal wel dat groente en fruit een zeer gezonde gewoonte is om iedere dag gevarieerd te consumeren. Het voedingscentrum adviseert ons om 200 gram per dag aan groente binnen te krijgen, en twee stuks fruit. Dit was in 2004 wellicht nog aanvaardbaar, tegenwoordig leven we in zo’n 24-uurs economie dat we veel meer van onszelf vragen en daar ook veel meer voor nodig hebben. Daarnaast is ons voedsel ook sterk veranderd. 200 gram kan best worden aangeschroefd naar 400 gram en meer. Het voedingscentrum ( VC) is echter van mening dit niet aan te schroeven, omdat zij vrezen voor nog minder consumptie van groenten, als het wordt vermeerderd. In Nederland eten we met zijn allen veel te weinig groenten. Het VC is bang dat meer aanbeveling zal demotiveren om groente te eten.

IMG_6892IMG_6893
Ze geven ook aan, dat het geen fluit uitmaakt of de groente uit pot, blik, vers of diepvries komt. Als je maar wat groenten per dag eet, is hun devies. Ik vind dit persoonlijk een nogal gedurfde uitspraak. Als ik naar een gemiddeld blikje, potje of diepvries-pakje groente kijk, zie ik daaraan veel onnodige zaken toegevoegd, waaronder suiker. En veel zout, erg veel zout. En conserveermiddelen. Ik denk niet dat je dit moet aanmoedigen om te consumeren. Maar het VC heeft zo zijn eigen beweegredenen om dit wel te doen. Sponsored by Unilever….
Ook het kant en klaar voorgesneden werk, in zakken verkrijgbaar, is nooit beter dan vers en intact. Al ligt ook dit weer genuanceerd, omdat vers en intact ook sterk afhankelijk is van versheid en hoe lang iets wordt bewaard/verkocht. Ook speelt import een rol. Als iets uit het buitenland moet komen, gaat dit al-tijd ten koste van waardevolle voedingsstoffen.
GROEP 2: BROOD, PASTA, PEULVRUCHTEN, AARDAPPELEN

We worden nogal allerlei hoeken in gedrukt, als het komt op brood consumeren. Eerst was daar de koolhydraten- hype, en niet veel later de tarwe-hype. Het VC ligt er verder niet wakker van, en adviseert ons nog steevast iedere dag brood en pasta te eten. Wel adviseren ze om volkoren brood /pasta te eten in plaats van witbrood/pasta. Kijk ik naar het huidige volkoren brood/pasta aanbod, zie ik ook daarin nogal wat zaken als suiker ( dextrose) en broodverbeteraar/conserveermiddelen. Het maakt, dat een boterham bijna 2 gram suiker bevat. Een paar boterhammen per dag levert dan snel aardig wat suiker op.
Peulvruchten en aardappelen in gedroogde/verse variant is uiteraard een goede aanbeveling. Helaas is de werkelijkheid ietsje anders. Aardappelen worden vooral kant en klaar, voorgekookt en gebakken ingekocht, en peulvruchten in blik en pot ( bruine bonen, linzen) En laat in al deze producten nu suiker, suiker en nog eens suiker verstopt zitten.

GROEP 3: ZUIVEL, VLEES/VLEESWAREN, VIS EN VLEESVERVANGERS

Zuivel hebben we nodig, zuivel hebben we helemaal niet nodig…het blijft een discussie. Ondertussen zijn er steeds meer gevallen van koemelk-intoleranten bekend. Je kunt je afvragen hoe dat komt, maar het VC doet dit niet. Zij adviseren steevast iedere dag glazen melk te drinken. Of andere zuivelproducten als kwark, yoghurt en kaas. Als deze zuivel nog zo vers van de boer richting winkels zou komen, hebben ze een punt. Maar er zitten grote fabrieken tussen, die er van alles aan veranderen en vooral in stoppen. Suiker ja. En suiker. En suiker. Onlangs heeft een onderzoek van het wetenschappelijk magazine Quest uitgewezen, dat niet in snoep en taart en koek en frisdranken de meeste suikers zitten verscholen, maar in zuivel. Het is vrij lastig om zuivelproducten te vinden die geen suikers bevatten ( apart van nature aanwezige melksuikers) Zelfs “ naturel” zuivelproducten bevatten toevoegingen. Stiekem krijgen we zo erg veel suikers binnen.
Vlees…het ene vleesschandaal volgt de ander op. Er wordt erg veel geknoeid met vlees in de vlees-industrie. Plofkipje hier, runderbiefstuk wat paardenvlees blijkt te zijn daar, het houdt niet op. Maar vooral worden er erg veel hormonen, en jawel, suikers in gestopt. Als we alleen al naar vleeswaren kijken ( ook vers gesneden) bevatten 9 van de 10 soorten suiker, meestal vermomd in dextrose en maltodextrine. Want we lezen niet graag “ suiker” als we kijken naar de ingrediëntenlijst van een pakje ham.
Vis wat we kunnen kopen in supermarkten, hetzelfde verhaal. Een pakje “ verse” zalm bevat ook suikers en tal van zuurteregelaars als melkzuur.
Een vers stukje vis kun je het beste kopen bij een echte vis-speciaalzaak. Daar kun je echt verse vis kopen.
Vleesvervangers…leuk bedacht. Maar vleesvervangers zijn 9 van de 10 keer nog ongezonder/slechter dan vlees. Voorgebakken, voorbewerkt, en om wat kraak en smaak te geven vol gepropt met suiker en E nummers. Een vegetarische hamburger zit vol met dextrose en gebrande suiker. Wat al snel per hamburger zo’n 3 gram suiker geeft.

GROEP 4: OLIE EN VETTEN

Het VC adviseert ons halvarine op ons brood te smeren. Dit vooral, omdat het minder vetten bevat, en meer vitamine D bevat dan roomboter. Net als margarine is het nep-boter. Uiteraard moeten we geen hompen ( biologische) roomboter dagelijks naar binnen werken, maar we kunnen dit gerust dagelijks op ons brood smeren. Het klopt, dat in roomboter minder vitamine D zit dan in halvarine en margarine, waaraan dit is toegevoegd. Je moet inderdaad wel opletten dat je voldoende vitamine D binnen krijgt. Dit kan via supplementen. Je mijdt in elk geval de additieven die er aan halvarine en margarine wordt toegevoegd.
Als je goede, biologische ( kokos en/of olijf) olie kiest, en dit ook niet te guitig gebruikt, past dit inderdaad prima in een gezonde schijf van vijf.
GROEP 5: VOCHT

Het VC adviseert water, thee koffie en vruchtensappen in de suikerschijf van vijf. De eerste twee, water en thee, daar kan niets op tegen zijn. Koffie en vruchtensappen/dranken zijn een ander verhaal. Koffie wordt niet vaak zwart gedronken, en ook is koffie niet altijd meukvrij. Zeker de instant koffiezakjes zijn “ loaded” met suiker.
Vocht hebben we nodig, iedere dag. Het is een zeer essentieel onderdeel voor tal van processen in ons lichaam, zoals de opname van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Water en ( groene) thee ( uiteraard zonder suiker en andere toevoegingen) zijn perfecte bronnen.
Vruchtensappen, ook vers uitgeperst, zitten vol suikers. Als je een stuk fruit intact ( met schil) opeet, kom je ook aan voldoende vocht, terwijl je ook nog een graantje vezels, vitaminen en mineralen meepikt. Vruchtensap aanbevelen in een schijf van vijf vind ik persoonlijk onacceptabel. In sommige gevallen is zelfs frisdrank nog gezonder! Kijk voor voorbeelden aan suikers in vruchtensappen ook hier.

 

VERKEERD BEELD

Als we naar de huidige schijf van vijf kijken, zien we afbeeldingen van vooral vers en intact gelaten voedingsmiddelen. Hierboven heb je kunnen lezen dat de werkelijkheid anders is, omdat het anders ( kant en klaar) aan ons wordt aangeboden. Natuurlijk kiezen we zo nu en dan heus nog voor verse groente en ook fruit wordt nog vrij vaak intact en vers ingekocht. Maar ook op dat gebied lijkt het kant en klaar tijdperk een inhaalslag te maken door tal van sappen, smoothies en andere grappen vol suikers de markt in te drukken.
Het zou nuttig zijn om de schijf van vijf aan te passen. Daarin vooral ook naar voren brengen, dat we moeten kiezen voor vers en intact. Biologisch en onbespoten. GMO vrij en suikervrij. Als deze ( wat mij betreft kleine veranderingen met een zeer groot effect) veranderingen al worden aangebracht, eten/drinken we sowieso al gevarieerder, en nooit teveel, omdat echt en vers intact voedsel VULT. Als we worden geadviseerd om biologisch intact gelaten vlees te kiezen zonder hormonen, eten we ook minder verzadigd vet. Als we worden aangemoedigd alles zoveel mogelijk zelf te maken, krijgen we automatisch meer voedingsstoffen binnen via natuurvoeding. Als we worden aangemoedigd de pakjes, zakjes, potjes, blikjes, tubes en plastic flessen te mijden en te kiezen voor puur, zuiver, en natuurlijk, zou het ons per dag zo’n vijf/tien suikerklontjes kunnen schelen. Of meer.

Ik vrees dat dit er niet in gaat zitten. Het VC zal dan niet kunnen bestaan, zo zonder al zijn sponsors…..

Meer lezen?

Alles over suiker
Meuk top 10
Do the puree
Peulvruchten
Vleesvervangers
Alles over koffie

Brood…nodig?

 

diksap…gezond?

“ …Ik geef mijn kroost gezonde drank, ik gebruik namelijk diksap! “
Deze kreet hoor en lees ik ontzettend vaak om mij heen. Veel mensen zijn overtuigd van het feit dat diksap vele malen gezonder is dan gewone sapjes, frisdrankjes en limonade. Is dit wel zo? Lees verder

Vechten tegen de bierkaai?

Onlangs kwam ik een opmerkelijk artikel tegen op internet. Dat ging over hoe de voedselindustrie ons op alle fronten tegenwerkt om gezonder te eten/drinken. Alhoewel het artikel erg werd opgeblazen, vond ik er kernen van waarheden. Als we alles wat genuanceerder gaan bekijken, is het inderdaad een ware strijd die de consument nooit kan winnen. Lees verder