Kunstmatige zoetstoffen toch niet onschuldig?

Oktober 2018 in het nieuws:

“ kunstmatige zoetstoffen toch schadelijk bevonden voor de darmflora”

Ondanks alle wetenschappelijk onderbouwde studies dat kunstmatige zoetstoffen als Aspartaam, Acesulfaam-K, sucralose, en sacharine 100% veilig zouden zijn, zijn er dan eindelijk toch hobbels op deze gladde weg gekomen. Wetenschappers uit Israel , Singapore en Italië onderzochten recentelijk de invloed van al deze kunstmatige zoetstoffen op onze darmflora. Ze deden dit met de volgende zes kunstmatige zoetstoffen:
* aspartaam
* sucralose
* sacharine
* neotaam
* advantaam
* acesulfaam-K
Daarnaast hebben zij 10 sportdranken onderzocht waarin deze zoetstoffen aanwezig waren. Er is gebruik gemaakt van een scala aan gemodificeerde bacteriën die oplichten als zij met een gifstof in aanraking komen. Dit verschijnsel, genoemd bioluminescentie, komt van nature ook voor bij sommige bacteriën De onderzoeken werden gedaan op drie soorten bacteriën.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de ene zoetstof de andere bacterie op laat lichten, dan de ander. Er kon op zeker worden vastgesteld dat het toxische effect doses-afhankelijk is. Er zijn al eerdere onderzoeken gedaan waaruit bleek dat kunstmatige zoetstoffen iets doet met de darmflora van o.a varkens. Echter geeft dit recente onderzoek preciezer weer welke zoetstof welke soort bacterie beïnvloedt.
Een van de onderzoekers spreekt van een aanvullend bewijs. De onderzoeker zegt dat het een aanvullend bewijs is dat de consumptie van kunstmatige zoetstoffen de microbiële activiteit nadelig beïnvloedt, hetgeen een groot aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken. In het onderzoek zelf wordt dit wat minder bekrachtigd. Daarin staat “ we mogen veronderstellen dat de reactie die we hebben waargenomen in ons onderzoek relevant kan zijn voor het mircobioom in de menselijke darmen en dus ook de gezondheid kan beïnvloeden”. Er is volgens de onderzoekers nog meer onderzoek nodig.
 DSC_0298-768x555

WEER ASPARTAAM….WEER ACESULFAAM-K….

Het lijkt aspartaam en ook acesulfaam-K maar niet te lukken om van hun nadelige imago af te komen. In mijn artikel vertel ik over beide populaire kunstmatige zoetstoffen, KLIK HIER om deze te lezen, 
Ondanks dat de wetenschap, de Europese EFSA, de Amerikaanse FDA die kunstmatige zoetstoffen nog altijs als 100% veilig beschouwen lijkt met dit onderzoek de eerste scheurtjes in te vallen. Ik persoonlijk ben heel erg benieuwd hoe dit zich verder zal gaan ontwikkelen. Je kunt je vast de enorme ravage in de wereld van kunstmatige zoetstoffen voorstellen als blijkt dat het allemaal toch niet zo 100% veilig lijkt als tot nu toe werd gedacht. Er zou een zeer grote markt in de voedsel en levensmiddelenindustrie totaal in elkaar storten. En hoe moet het dan verder met “ light” en “ 0% suiker toegevoegd” ?
De toekomst zal het uitwijzen. Voorlopig lijkt aspartaam en acesulfaam-K ook hier weer het onderspit te moeten delven. Deze twee kunstmatige zoetstoffen liggen al heel wat jaren onder vuur. Gek genoeg zijn het de twee meest gebruikte kunstmatige zoetstoffen in ons voedsel.
DSC_0299
Of is dat misschien helemaal juist niet zo gek? En dat deze zoetstoffen daarom wereldwijd nog altijd 100% veilig worden verklaard? Het baart mij in elk geval wel zorgen. Deze  kunstmatige zoetstoffen worden alleen al in Nederland in onwijs veel levensmiddelen gebruikt, van koek tot zuivel, van kaas tot worst en dranken. We komen het in de meest ongewone levensmiddelen tegen. Worst en vleeswaren, tafelzuur, chips, het zijn niet bepaald producten waarin je deze kunstmatige zoetstoffen verwacht. Maar toch komen we het dus veel meer tegen dan we denken, waardoor ook de inname onbewust veel hoger kan zijn.
 DSC_0297

WAT NU?

Dit onderzoek zorgt voor ophef, maar zowel de Europese EFSA als de Amerikaanse FDA geeft geen krimp. Zij blijven lijnrecht achter hun vaststellingen staan, die vertellen dat we ons geen zorgen moeten maken. Maar klopt dit wel? Als ik naar mijn eigen onderbuikgevoel moet luisteren zeg ik dat je deze kunstmatige zoetstoffen beter kunt mijden of zeer matig moet gebruiken. En je gezonde verstand moet gebruiken. Let op WAT je koopt en daarmee eet en drinkt. De 100% veiligheid is gebaseerd op ADH. Overschrijd je deze niet, dan is er volgens de EFSA geen reden tot zorgen. Maar hoe zit het dan met overdoseren, door meerdere producten met kunstmatige zoetstoffen per dag te consumeren waarvan de consument zich niet bewust is? En hoe zit het met frisdranken en andere dranken? Zelfs in “ vers sap” zitten kunstmatige zoetstoffen.
Ik weet het niet.
Mijn onderduikgevoel zegt me echter wel meer dan genoeg. Dit onderzoek is wat mij betreft erg zorgwekkend en ik hoop dat er meer studies gaan plaatsvinden om de onderste steen boven te krijgen. De vraag is echter in hoeverre de voedselindustrie dit gaat toelaten. Onafhankelijke studies zijn zeldzaam.
DSC_0282

HOE ZIT HET MET STEVIA?

Stevia is ook een zoetstof, maar geen kunstmatige zoetstof. Het wordt gemaakt van een plantje. Toch kan stevia kunstmatig worden door bewerkingen. Dit wordt veelal verkocht in supermarkten. In deze producten vinden we vleugjes steviolglycosiden die worden gedragen door een suiker of kunstmatige zoetstof.
Als je zuivere stevia kiest of groene stevia, zit je goed. Omdat stevia een enorme zoetkracht heeft wordt het minimaal toegevoegd in levensmiddelen. De zoete smaak kan namelijk zeer snel bitter en “ drop-achtig” worden van smaak. Vooral groene stevia ( fijn vermalen gedroogd steviablad) heeft deze vervelende eigenschap. Door deze te extraheren en te filteren ( op een natuurlijke wijze) verkrijg je een stevia suiker die meer geschikt is voor consumptie.
Er zijn tot dusver geen nadelige effecten bekend over stevia, maar ook hier geldt dat we deze zoetstof matig moeten gebruiken. En kies voor zuivere varianten. Echte zuivere stevia is niet of zeer zeldzaam verkrijgbaar in de winkel en niet in supermarkten. Er zijn diverse fabrikanten die via de webwinkel hun producten aanbieden.

EN HOE ZIT HET MET ERYTHRITOL?

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker. Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol. En is dus géen kunstmatige zoetstof. Zoals eerder geschreven komt erythritol van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs.Fermentatie is een veel voorkomend natuurlijk gistingsproces. Het wordt ook erg veel toegepast bij het maken van wijn, kaas en yoghurt. Aan zuivere Premium erythritol wordt verder niets toegevoegd of ondergaat ook geen chemische processen. Het blijft dus geheel 100% natuurlijk
Echter kan erythritol wel kunstmatig worden geproduceerd. Ook hier geldt net als bij stevia dat je goed moet opletten of je 100% zuivere erythritol koopt of chemisch bewerkte. Zuivere erythritol is niet goedkoop. Daaraan kun je de meest zuivere varianten herkennen. Erythritol wordt in levensmiddelen veel gebruikt als draagmiddel. Ook in zuivere stevia-producten is eryhtritol een draagmiddel. 
Wees ook niet te guitig met het gebruik. Bij mij geeft erythritol bijvoorbeeld al rommelende darmen als ik meer dan drie/vier eetlepels per keer eet. Wees ook met erythritol matig. 
DSC_0300

Mijden en/ of met mate

Of het nu gaat om suikers, kunstmatige zoetstoffen, of zuivere natuurlijke zoetstoffen, de allergrootste boodschap is en blijft :

 

CONSUMEER VERSTANDIG, CONSUMEER MATIG

Ik ben niet van mening dat een bakje kwark met kunstmatige zoetstoffen onze darmflora direct verwoest, maar ik zou zeker het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zeer beperkt houden. Zeker betreft kinderen, die bijvoorbeeld SLIMPIE siropen drinken. Deze siroop bevat  acesulfaam-K . Eerder bevatte het ook nog aspartaam, maar dit is er door alle kritiek op deze kunstmatige zoetstof uit gehaald.

Sojasaus en andere smaakversterkers…hoe gezond zijn ze?

We kunnen tegenwoordig bijna alles in een biologische variant kopen. Zelfs de bips afvegen met biologische toiletpapier is tegenwoordig niet raar. Biologisch is hip. Het is hot. Het is happening. Het geeft ons een fijn gevoel. Biologisch is groen, beter voor mens, dier, en milieu. Veel mensen kiezen hier graag voor en betalen hier graag ook iets meer voor. Natuurlijk is dit fijn, want biologisch is zeker een betere keuze als het komt op het welzijn van de mens, dier en milieu, Maar laten we ons daar vooral niet blind op staren. Veel biologische producten zijn net zo ongezond als reguliere. Een vegetarische burger wordt bijvoorbeeld niet gezonder dan een gewone vleesburger. Sterker nog, in heel veel gevallen zijn biologische varianten nog ongezonder.  Lees verder

Histamine….wat is het?

“ …lust je een gekookt eitje?”

“…Nee, dank je, ik eet histamine-vrij…”
“ …je eet watte-vrij?”
“ …histamine-vrij”
Histamine….het lijkt de nieuwste hippe “ ik-eet-dit-niet-meer” hype, maar toch is dit onjuist. Histamine is een chemische stof die ook in de natuur in veel voedingsmiddelen voortkomt. en voor aardig wat allergische reacties kan zorgen. In dit artikel vertel ik alles over histamine en waarom we dit wel serieus moeten nemen.

Lees verder

Varianten op rijstwafels in de supermarkt….hoe smaken ze?

Ik ben geen  ” supermarktbrood” eter. Als ik het eet, maak ik het zelf, meestal wordt het dan een mix van pseudo en glutenvrije granen als Quinoa, ( glutenvrije) havermout, teff, gierst en boekweit. Heerlijke broden kunnen daaruit voortkomen. Zoals bijvoorbeeld DIT HEERLIJKE RECEPT om zelf je brood te maken. Ik maak vrij regelmatig brood, maar ook crackers. Ik hou ervan!  Naast homemade crackers en brood ben ik dol op andere wafels. Deze eet ik erg veel. Ik vind ze superlekker, handig en ze vullen mij ondanks dat het eigenlijk een brokje gebakken lucht is. Ik eet over de hele dag uitgesmeerd ontzettend veel verse groente, zo’n wafel tussendoor smaakt dan superlekker.

 

 

Rijstwafels eet ik echter niet meer. Ik ben sinds bekend werd dat er in rijst en rijstwafels hogere concentraties arsenicum zijn aangetroffen, direct gestaakt met het consumeren van rijstwafels. Dit was voor mij overigens niet zo’n probleem, omdat er inmiddels zoveel meer superlekkere wafels zijn die in basis worden gemaakt van andere granen en zelfs peulvruchten. Deze “ speciale” wafels vonden we tot voor kort voornamelijk in biowinkels. Maar tot mijn grote vreugde zie ik steeds meer alternatieven op de rijstwafel in de supermarkt, waar toch de meeste consumenten komen. Ik krijg wat vragen over deze wafels, en ik heb dus besloten om er een aantal te gaan testen. Smaken ze? Zijn ze meukvrij? En zijn ze een goed alternatief?
IMG_5466

WAAROM LIEVER GEEN RIJSTWAFELS MEER ?

Rijstwafels zijn ontzettend populair en dus erg veel gegeten. ze worden vooral erg veel aan peuters en kleuters gegeven. Rijstwafels hebben een gezond imago, omdat ze nauwelijks calorieën bevatten en zeer licht verteerbaar zijn. Maar juist in rijstwafels zijn hogere concentraties arsenicum gevonden. Dat is zorgwekkend. Juist omdat rijstwafels voornamelijk aan kinderen worden gegeven, en het vaak niet bij twee of drie per dag blijven. Veel mensen eten ook rijstwafels in plaats van brood of crackers. Als er iedere dag rijstwafels worden gegeten kan het gevaarlijk worden. 
Wat zegt het NWVA? Zij houden zich vast aan de kromme wet en regelgevingen van Brussel. Zij zijn ‘ slechts” toezichthouder, en zijn geen normbepalers…..Volgens het NVWA vallen de huidige bepalingen binnen de vastgestelde normen.  Er wordt pas ingegrepen als de teelwaarde de norm met 20% overschrijdt. Dit noem ik randjes opzoeken, wachten tot er klappen gaan vallen. 
Waarom wordt er niet direct ingegrepen? Wel, zoals we allen weten is Brussel niet gemakkelijk in versoepeling of aanpassingen in kromme wet en regelgevingen die decennia’s geleden zijn vastgesteld. Een goed voorbeeld is stevia, wat nog steeds als novelfood wordt beschouwd. Daarnaast gaat het vaak om geld. Je kunt je het kostenplaatje voorstellen, als we alle voedingsmiddelen met rijst moeten verbannen, aanpassen, terughalen…..Rijst is naast naast maïs en haver één van de grootste voedselbronnen voor de mens. Tevens zouden we anders moeten gaan verbouwen. Dit zou miljarden kosten, alleen al in Europa. KLIK HIER om meer te lezen over arsenicum te lezen.
Goed.  Moeten we dus helemaal geen rijstwafels meer eten? Is het zo erg gesteld?? Ik zeg volmondig: JA, eet liever geen rijstwafels meer, zeker als je deze dagelijks eet, en ik zou helemaal oppassen met het geven van rijstwafels aan kinderen ( op dagelijkse basis) Net als bij gewone rijst ga je niet meteen dood aan een rijstwafel of twee/drie, maar er zijn genoeg andere alternatieven. In de meeste biowinkels vinden we wafels die zijn gemaakt van andere granen. Nadeel is dat veel soorten glutenhoudend zijn, maar kies je bijvoorbeeld maïswafels of Quinoawafels dan eet je net zo glutenvrij als rijstwafels. Je kunt verschillende soorten kopen. En dus tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt. Bijkomend voordeel is dat deze alternatieven op de rijstwafel ontzettend smakelijk ( smakelijker) zijn. Ze bevatten granen, zaden, pitten en soms peulvruchten wat de smaak verhoogt maar ook de voedingswaarde. Rijst zit hoog in koolhydraten, maar is verder vrij arm in belangrijkere voedingsstoffen. De alternatieven op de rijstwafel zijn stukken voedzamer.
IMG_5465

BIOLOGISCHE WAFELS IN DE SUPERMARKT

Het leuke is, dat de alternatieven in de supermarkt vrijwel allemaal biologisch zijn. Merken die we in de supermarkten tegenkomen zijn BIO+ , LEEV, ZONNATURA, en eigen huismerken. In biowinkels vinden we andere merken, die zich op die manier proberen te onderscheiden. Zoals LIMA en RUDE HEALTH. Naast deze alternatieven zien we ook rijstwafels in combinatie met bijvoorbeeld lijnzaad, of Quinoa. Je moet dus wel een beetje opletten wat je koopt, want vaak wordt de naam van een zaad of graan groots vermeld en lezen we er klein bij dat er ook rijst in zit. Veel fabrikanten zetten daarom ook “ 100%” op hun verpakkingen, zoals LIMA. LEEV zet hun procenten er ook netjes op. Ik heb een aantal alternatieven gekocht voor dit artikel. Ik heb gekeken naar de ingrediënten, de prijs, de smaak en de textuur. Ik heb voor één glutenhoudende wafel gekozen ( spelt), de rest is ” semi-glutenvrij” Wat ik daarmee bedoel lees je verderop. 
 

LEEV WAFELS

Een merk die we in vrij veel supermarkten tegenkomen is LEEV. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik niet echt een groot fan ben van dit merk, omdat zij vrij suikerhoudend werken. Maar gelukkig zijn er krentjes uit de pap te vissen, zoals hun assortiment wafels. LEEV werkt 100% biologisch. 
IMG_5471
Waar mijn oog direct op viel, waren de linzen-lijnzaad wafels. Ik ben een groot linzen eter, en was daarom erg benieuwd of ik deze smaak ook zou herkennen in deze wafels. Ze bestaan voor 71,8% uit linzenbloem, 15% uit maïs ( niet genetisch gemanipuleerd) 7,8% uit tapiocabloem, 2% uit lijnzaad en 0.4% uit zeezout. Ze zijn door het aandeel van de linzenbloem erg rijk aan eiwitten, en vrij arm in koolhydraten en suikers. Een wafel bevat 29 kcal. 
IMG_5474
De wafels ruiken echt lekker. Beetje kruidig. De kleur is licht gelig en je ziet de lijnzaadjes . De smaak vond ik echt FAN-TAS-TISCH! Ik was echt verrast. Echt een volle, mooie ronde smaak.En super-krokant!  Een wafel vult ook echt. Ik kan normaal gesproken per keer zo’n drie tot vijf wafels wegknagen, bij twee zat ik echt vol. Waar ik wel onwijs van schrok was de prijs: € 2,49 voor een rolletje wafels. Dat is echt on-wijs duur. Voor mij een reden om dit niet dagelijks te kunnen consumeren omdat mijn budget dit niet toelaat. Op de website vertelt LEEV echter wel betaalbaar te zijn. 
Schermafbeelding 2018-09-27 om 03.04.55
 
Ik vind dit wat “ tegenvallend” om het zeer zacht uit te drukken. Een gemiddeld rolletje ( biologische) rijstwafels kost nog geen € 65 eurocent, dan is zo’n rolletje linzen-wafels een zeer grote trap om over te stappen. Dat vind ik echt een beetje jammer. Maar goed, eerlijk = eerlijk, deze linzen wafels zijn echt verrukkelijk! 
IMG_5470
 
Een andere variant is de volkoren / Quinoa wafel. Ik heb deze meegenomen om te laten zien dat er dus gecombineerd kan worden met glutenhoudende granen en / of rijst. In dit geval is er voor een volkoren speltgraan gekozen in combinatie met ( zilvervlies) rijst en Quinoa. Op de verpakking wordt echter niet duidelijk dat er rijst in zit. We lezen groot dat er volkoren & Quinoa in zit. Je moet dus ook in het geval van wafels inkopen altijd goed de ingrediënten lezen. Deze wafels bestaan voor 49-75% uit spelt, 25% uit zilvervliesrijst, 15% uit maïs, en maar 4% uit Quinoa. Daarnaast nog zo’n 4% boekweit, 2% gierst, en 0,25% zeezout. Zoals je ziet is hier flink gehusseld met diverse granen. Maar bestaan de wafels wel uit 25% zilvervliesrijst. De wafels kosten € 2,99 per rol en per wafel 29 kcal. 
IMG_5475
 
De wafels geuren goed, en de kleur lijkt sterk op een gewone rijstwafel. De smaak is lekker, daar valt niets negatiefs over te zeggen. Lekker knapperig.  Lekkere volle smaak. De prijs is in verhouding tot andere merken iets duurder. Andere ( supermarkt) merken vragen rond de euro of net iets daarboven voor dit soort wafels. LEEV is wel  één van de duurste. Maar al met al een lekkere wafel. 
IMG_5469
 
Deze wafel is glutenhoudend. En 100%. Dit staat ook op de verpakking. De ingrediënten zijn dan ook kort maar krachtig, want het omvat maar één ingrediënt: biologische Spelt. Wat mij opvalt bij de wafels van LEEV is dat ze allen zo’n 29 kcal per wafel bevatten. Ik vind dit knap, om elke variant precies op 29 kcal te verkrijgen. Deze wafels bevatten ook geen zout. De wafels kosten  € 1,59 per rol. 
DSC_0014
 
De geur is lekker, je ruikt inderdaad spelt. Ook deze wafel kleurt als een gewone rijstwafel maar is knapperiger. En de smaak is ook echt heel erg goed. Verrassend lekker zelfs. Ik eet regelmatig spelt-wafels van LIMA en deze zijn iets dikker maar minder knapperig. Geen verkeerde wafel! 
IMG_5472
 
Deze wafels van Zonnatura  zijn ook weer zo’n typisch voorbeeld van een “ rijst-addertje onder het gras”. We lezen groots op de verpakking dat het gaat om boekweit en Quinoa, en lijnzaad. Maar ook deze wafels bestaan voor een groot deel gewoon uit rijst. 32% om precies te zijn. Daarnaast bestaan ze voor 32% uit boekweit, 32% uit maïs, en maar 2% uit het hoog van de daken geschreeuwde Quinoa, wat neerkomt op ongeveer een half theelepeltje in aandeel. Daarnaast zien we nog 2% aan lijnzaad, wat ook op een halve theelepel neerkomt, en 2% zeezout wat vrij “ salty” is. Dit is een goed voorbeeld van slimme marketing. Zet groot op een verpakking de populairste superfoods, en verzwijg de rest. Wettelijk mag dit omdat ze netjes het 2% aandeel aanhouden. Zonnatura kleurt wettenlijk binnen de lijntjes, maar misleidt de consument. Deze rol kost ook €1,99. 
De wafels geuren goed.
DSC_0013
De kleur is licht gelig. Iets minder knapperig dan LEEV. En…erg zout! Dit proefde ik direct, en vond de wafel daardoor niet lekker. Ook vond ik de wafels wat droog en gaf het geen lekker mondgevoel. Voor mij geen succes-wafels. Zeker niet voor twee euro per rol. 
IMG_5473
AH heeft ook zijn eigen biologische wafels. Deze zijn een stuk prettiger geprijsd dan andere ( supermarkt) merken. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van deze biologische maïswafels, die per rol maar € 79 eurocent kosten. De wafels bevatten niet genetisch gemanipuleerde maïs, en 0,2 % zeezout.
IMG_5476
De geur is echt lekker. Maïs! En de kleur mooi geel. De wafels zijn ontzettend knapperig en krokant, waar ik erg van hou. De smaak is mooi rond, heerlijk licht zoet. Echt een prima wafel voor een mooie prijs. 
DSC_0005
 
Ook Lidl doet sinds kort mee met de biologische ( rijst) wafels. We kunnen sinds kort ook biologische rijstwafels kopen maar ook biologische maïswafels. Dit heeft zelfs meer inhoud dan de gemiddelde rollen, namelijk 130 gram, maar kost maar € 0,85 eurocent. Daar worden wij erg blij van. Deze maïswafels zijn eigenlijk “ één pot nat” met andere biologische maïswafels. In deze wafels vinden we ook 99,7% niet genetisch gemanipuleerde maïs, en 0,3% zeezout. 
DSC_0007
De geur en de kleur zijn gelijk aan de AH maïswafels. Heerlijk knapperig en krokant, erg goede maïssmaak, licht zoet. Ik ben echt dol op deze wafels! Ze zijn tenminste ECHT betaalbaar en zeer goed van kwaliteit. 
 DSC_0052
Deze variant van LEEV bevat ook weer rijst, in de vorm van een volkoren rijst. Deze wafels bestaan voor 69% uit maïs, voor 25% uit volkoren rijst, 3% gierst, 2% sesamzaad, en 1% amarant. Er is geen zout aan toegevoegd. Deze wafels geven 28 kcal per wafel en de prijs is € 1,69.
DSC_0054
De geur van de wafel is lekker, ook de kleur voornamelijk gelig van de maïs. De smaak vind ik ietsje tegenvallend, een beetje ” dof” en flauw. Wel heerlijk knapperig. Jammer dat ook hier het rijst-addertje onder het gras rond graaft.
DSC_0055
Bij supermarkt PLUS vond ik deze maïswafel van BIOFOOD. Koste mij € 2,14 voor 150 gram.  De wafels zijn flinterdun, en snel breekbaar Deze wafels bestaan voor 93,7% uit maïs, 2% uit amarant, 2% lijnzaad, en 0,3% zeezout. Gelukkig geen rijst-addertjes onder het gras, maar de wafels zijn zeer breekbaar en flinterdun.
DSC_0056
Op de foto zie je wat ik bedoel. Ze brokkelen zo’n beetje in je vingers al weg voordat je er uberhaupt je tanden in kunt zetten. De geur is wel lekker, echt maïs wat niet gek is gezien de wafel daaruit voor het grootste gedeelte bestaat. De smaak vond ik iets minder, het was door het brokkelige eten ook niet echt geweldig.
DSC_0084
BIO+ ( verkrijgbaar bij o.a PLUS , DIRK en Jumbo) komt ook met een maïswafel, die € 65 eurocent per rol kost. Het is vergelijkbaar met de maïswafels van Lidl en AH. Deze wafels bevatten ook maïs en zeezout, de procenten / verhoudingen worden niet vermeld. Maar ik vermoed, dat deze wafels uit dezelfde fabriek komen als de maïswafels van AH. Ze zijn vrijwel identiek.
DSC_0051
De geur, de kleur, de smaak, de knapperigheid….alles komt exact overeen met de AH maïswafels. We zien hier dus wel een significant prijsverschil. Dit noemen ze nu de prijzenoorlog tussen de supermarkten, waar vooral een slimme consument zijn voordeel mee kan doen.
IMG_5468
 

ZIJN DIT SOORT ALTERNATIEVEN OOK VOEDZAAM?

Rijstwafels zijn niet ongezond, maar ook niet gezond. Dit is een erg veel voorkomend misverstand, omdat rijstwafels worden gezien als licht ( of moet ik zeggen lucht ?) en calorie-arm. Dit zien we dan ook erg veel op verpakkingen staan, hoeveel calorieën één wafel “ maar” bevat. Dit ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 kcal. Dit maakt het voor veel consumenten voedsel wat “ is toegestaan” in een dieet. Rijstwafels bevatten echter niet veel echte nuttige voedingswaarde, maar wel veel koolhydraten. Per wafel is dit ongeveer 5 gram. Daarnaast zit er in een rijstwafel zeer weinig vezels ( afhankelijk van het soort, zilvervlies bevat meer vezels) en eiwitten. Je kunt daarom relatief erg veel koolhydraten binnen krijgen als je een paar rijstwafels eet. En dan heb ik het uiteraard nog niet eens over het arsenicum. 
In dit daglicht gezet zijn de alternatieven op rijstwafels in heel veel opzichten gezonder. Ze bevatten andere grondstoffen, waardoor de voedingswaarde ook sterk verandert. Afhankelijk van wel soort je kiest ( graansoort, zaadsoort, pittensoort) kunnen de voedingswaarden enorm hoog oplopen Wat weer erg gunstig is. Daarnaast zijn ze meer vullend. Sommige alternatieven zijn daarnaast ook bijvoorbeeld extreem rijk aan eiwitten, zoals we dit zien bij de linzen wafels. Door de linzen worden deze wafels meteen een soort van plantaardige proteïnebron. Het is zeker een meer gezonde keuze, dan gewone rijstwafels. 
 
 

 resumerend:

We moeten niet bang worden om nog maar één rijstwafel te eten of aan onze kinderen te geven. Het is niet levensbedreigend of ( volgens het NVWA) voedsel-gevaarlijk. Maar ik zou zeker geen grotere hoeveelheden tegelijk en /of regelmatig ( dagelijks) rijstwafels eten. Kies liever voor de alternatieven. Ze zijn nu een stuk toegankelijker geworden dankzij het groter groeiende aanbod in supermarkten. Ze zijn voedzamer en meer vullend wat gunstig is voor mensen die op hun gewicht willen letten. Lees echter goed de ingrediënten. In veel van dit soort varianten zit evengoed erg veel rijst. Ndeel: ze zijn duurder en sommigen zijn zelfs schrikbarend duur. Hopelijk zet LIDL met zijn biologische maïswafels de trend om het ook betaalbaar te maken en te houden. Wil je meer varianten ontdekken? Kijk dan eens rond in de biowinkel. Daar vind je heel bijzondere, zoals kamutwafels, gierstwafels en chiazaad wafels.

 

MEER LEZEN OVER ARSENICUM? KLIK HIER 

Zo werkt de Montana airfryer!

De 100% gifvrije MontAna airfyer wordt steeds meer ontdekt en is op weg razend populair te worden. De Montana blinkt niet alleen uit in 100% meukvrij, maar ook in het enorme gebruiksgemak. Daarnaast blinkt de MontAna uit in zijn unieke filtersysteem, wat ervoor zorgt dat de airfryer niet rookt. Door de luchtcirculatie en de uitgang aan de achterkant via een uniek filter geeft de fryer geen rookontwikkeling.  Lees verder