Wat, als reclame en marketing de waarheid zou spreken?

Toen ik gisteren door de allernieuwste editie van ALLERHANDE ( huisblad van AH) bladerde zuchtte ik weer eens diep. Niet omdat ik de recepten niet geweldig vind, maar omdat de adverteerders in het blad het steeds bonter lijken te maken. De vliegende pannenkoeken vliegen ons om de oren, en alles is gezond, goed en rijk aan dit/ dat/ zus en zo. Er lijkt geen grens meer te zijn , en alles lijkt te kunnen. In de wereld van reclame en marketing  lijkt alles op een sprookje. Zo hebben pannenkoeken opeens vleugels gekregen om te vliegen, kunnen geiten biljarten en honden op een banjo spelen. Of valt de hele wereld uit elkaar als er geen cracker van een bepaald merk in huis is.  Lees verder

Dure baking soda versus goedkope…..zijn er verschillen???

Baking soda, natrium bicarbonaat, sodium bicarbonaat, zuiveringszout…..hoe je het ook noemt, het is niet meer weg te denken uit de meukvrije keuken. En of je het nu inwendig gebruikt, of om mee te bakken of ermee schoonmaakt, het blijft een soort wondermiddel. Er zijn inmiddels heuse bakingsoda-aanhangers die heilig geloven in de medicinale werking . Dit is nog altijd niet wetenschappelijk onderbouwd, maar er zijn wel ontzettend veel positieve verhalen toe te schrijven aan het ( inwendig) gebruik van zuivere zuiveringszouten. En baadt het niet…..juist. KLIK HIER om naar mijn uitgebreide artikel te gaan over bakingsoda.  Lees verder

Amaranth, het perfecte broertje van Quinoa om mee af te wisselen!

Terwijl Quinoa een droomvlucht maakte en de hele wereld veroverde, had het broertje Amaranth het nakijken. En dat is best vreemd, omdat amarant nét zo gezond is en misschien op veel fronten nog wel gezonder. Alles over deze bijzondere pseudo-graansoort, en hoe gezond hij wel niet is!  Lees verder

Zoetstoffen…alles op een rij

In de jaren 80 werkte ik als bijbaan tijdens mijn studie in een bakkerij. Daar werden destijds door de bakker speciaal voor mensen met diabetici boterkoeken gebakken zonder suiker, gezoet  met sorbitol. In de jaren tachtig was suiker lang niet zo’n heet hangijzer als tegenwoordig en was er ontzettend weinig bekend over alternatieven op suiker in de vorm van andere zoetstoffen, die ook kunstmatig gemaakt werden.  Lees verder

Suiker in ons voedsel….hoe zit dat precies?

Ja, ik weet het, het wordt wat ééntonig, maar in dit artikel ga ik het alweer hebben over suiker. Daar raak je immers niet over uitgeschreven omdat het overal om ons heen is. Inmiddels worden steeds meer consumenten zich bewust ( bewuster) van de soms externe hoeveelheden suikers in ons dagelijks voedsel. De voedselindustrie doet verwoede pogingen om ons rond de tuin te leiden met talloze alias suikers te benoemen op etiketten. Het woord “ suiker” lijkt tegenwoordig een scheldwoord waar fabrikanten hun vingers liever niet meer aan branden, maar ja….suiker is wel één van de allerbelangrijkste basisgrondstoffen ter wereld ( naast tarwe, maïs, soja en rijst)  Stel je eens voor dat alle suikers uit ons voedsel zou worden getrokken…..wat blijft er over? Lees verder