Piccalilly maak je gewoon zelf!

Ik ben dol op piccalilly. Als kind at ik het erg veel bij de warme maaltijd. Piccalilly smaakt eigenlijk overal heerlijk bij. Het is een heerlijke smaakmaker. Piccalilly is niet overal zo bekend. In Nederland en België wel, maar omringde landen kennen het soms niet eens. In België wordt het PICKLES genoemd. Piccalilly wordt inmiddels in heel veel varianten op de markt gebracht. De basis bestaat uit o.a mosterd, augurk, zilverui, en bloemkool. Maar er zijn dus erg veel varianten.

ahi_434d50323332353132_1_lowres_jpg

meuk

De kant en klare potjes die we in de supermarkt kunnen kopen zijn helaas niet zo gezond. Er worden erg veel additieven en suikers toegevoegd, en zelfs kunstmatige zoetstoffen om de smaken zeer te versterken. De basisgrondstoffen zijn zeer goedkoop voor fabrikanten en met wat smaakversterkers is het mogelijk om een zeer goedkoop te maken product te produceren, wat veel winst oplevert. Wat vinden we in een gemiddelde pot piccalilly?

Ingrediënten: water, groente (17% augurk, 4% zilverui, 3% wortel, 2,5% bloemkool), mosterd (water, MOSTERDzaad, natuurazijn zout, specerijen), suiker, maïszetmeel, natuurazijn, TARWEzetmeel, zout, voedingszuur (azijnzuur), zonnebloemolie, kurkuma, natuurlijk aroma (TARWE), kleurstof (E101), zoetstof (saccharine), conserveermiddel [E223 (SULFIET)].

Zoals je ziet zitten er erg veel additieven in die helemaal niet nodig zijn om een echt lekkere piccalilly te maken. Per 100 gram hap je 5,5 gram suikers mee. Kortom, ik zeg:

15232126_10211719151794494_4240571700412266674_n

Zeker, als je kijkt, hoe kinderlijk eenvoudig het is om het zelf te maken. Je bent niet alleen gezonder uit, het smaakt allemaal veel lekkerder! Zoals piccalilly ECHT hoort te smaken…Probeer het zelf maar! Dit zeer simpele recept geeft een bomvolle pot in nog geen 20 minuutjes!

sam_8994

Dit heb je nodig:

  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • 100 gram bladpeterselie, fijn geknipt
  • een halve prei, in ringetjes, fijn gesnipperd
  • drie augurken, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram kort gekookte bloemkool, in stukjes gesneden
  • enkele zilveruitjes ( optioneel)
  • twee eetlepels Greensweet-stevia sweet Xtra
  • twee scheutjes bruine rijstazijn of natuurazijn
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een theelepel mosterdpoeder of zaad
  • een flinke eetlepel kurkuma
  • drie flinke eetlepels arrowroot of biologische maïzena + 25 ml water

sam_8991

Zo maak je het:

Laat in een pan met dikke bodem ( liefst gietijzer) een zeer klein klontje kokosolie ( circa half theelepeltje) of een half theelepeltje avocado olie smelten op middelhoog vuur. Voeg de augurk en groente toe en roer 5 minuten door. Voeg de kruiden en stevia toe en hussel opnieuw door. Maak een papje van de arrowroot met het water en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Blijf roeren tot de massa is ingedikt.

sam_8995

Je kunt ervoor kiezen de piccalilly grof van structuur te houden. Maar je kunt het ook licht pureren met de staafmixer zodat de piccalilly meer smeuïg van structuur wordt. ( zie foto’s)

sam_8996

Bewaar de piccalilly in een goed afsluitbare pot in de koelkast.

Review Magna Herba magneet-kruidenpotjes

Ik krijg ontzettend veel aanvragen voor reviews. Daar zit vaak ook meuk bij, wat ik resoluut afwijs. Ik ben best kritisch. Maar soms komt er opeens iets, waar ik direct erg enthousiast over raak. Dit gebeurde onlangs, met deze glazen kruidenpotjes. Ik werd benaderd door www.magnaherba.nl omdat ik een week lang feest hield in mijn facebookgroep, ik had de 25.000 leden bereikt. De eigenaar en bedenker van deze kruidenpotjes, Shyng Cheng, stuurde mij n.a.v deze feestelijke week een mail en bood geheel spontaan een set aan om te verloten onder mijn fans en volgers. Super attent! Maar ik was inmiddels ook compleet onder de indruk geraakt van deze bijzondere potjes. Wat is het? En hoe werkt het? Een review!  Lees verder

Surinaamse Pom ( vegetarisch)

Jaren geleden proefde ik het voor het eerst en was meteen verkocht: Surinaamse pom. Inmiddels een vrij bekend gerecht geworden in Nederland. In erg veel toko’s kun je broodjes pom kopen. Pom is een populaire Surinaamse ovenschotel. Pom is van origine een traditioneel Creools gerecht.

img_0076

Het basisingrediënt is afkomstig van de wortelknollen van de tayer (Xanthosoma sagittifolium) die in het binnenland van Suriname groeit. In de volksmond wordt het ook wel pomtayer genoemd. Je kunt pomtayer kopen bij de toko, uit de diepvries. Pom tayer werd door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika gekookt gegeten. De Surinamers hebben er een ovenschotel met onder andere vlees van gemaakt. In Nederland is kant-en-klare pomtayer, geraspt en diepgevroren, verkrijgbaar. Vers vind je het enkel in sommige toko’s.

Pom wordt gegeten als hoofdgerecht op (verjaardags)feesten, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Het wordt gegeten met witte rijst maar ook als hapje tussendoor op brood als broodje pom. Pom heeft een vrij milde smaak.

Evenals roti  geniet pom een grote populariteit onder alle bevolkingsgroepen en het heeft een vaste plek in het Surinaams menu. Het is ook in Nederland een bekend gerecht geworden . Veel Nederlanders eten tegenwoordig pom!

sam_8925

 Meukvrije pom

In pom gaat erg veel boter, zoutvlees en zout. Andere smaakmakers zijn Surinaamse selderij, piccalily, tomatenpuree en andere kruiden. Pom kan traditioneel worden gemaakt, maar er zijn inmiddels vele varianten. Ik heb een meukvrije, vegetarische variant bedacht. Ik maak gebruik van tenpeh stukjes in plaats van zout vlees en/of kippenbouten. Heb je geen bezwaar tegen biologisch scharrelvlees, kun je dit uiteraard 1:1 vervangen. Kruiden kun je ook makkelijk vervangen met de gewenste kruiden. Het recept is goed voor 4/5 personen.

Dit heb je nodig:

Voor de pomtayer:

  • een kilo pomtayer ( diepvries, verkrijgbaar bij de toko) ontdooid
  • een bosje Surinaamse selderij ( toko) of gewone selderij, fijn geknipt
  • 100 gram ( biologische) tomatenpuree
  • 150 gram ( liefst homemade, anders biologische) piccalily
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra + een eetlepel erythritol
  • een flinke snuf keltisch zeezout
  • een snufje cayennepeper
  • het sap van een uitgeperste citroen

Voor de vulling:

  • 400 gram tempeh, in blokjes gesneden, gemarineerd in twee eetlepels kerrie masala
  • een ui, fijn gesnipperd
  • twee teentjes verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • twee eetlepels kerrie masala
  • vier flinke eetlepels bouillonpoeder of een groot biologisch gistvrij bouillonblokje, opgelost in 300 ml heet water ( let op toevoegingen!)
  • 125 gram biologische tomatenpuree
  • een snufje keltisch zeezout

sam_8924

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een grote vierkante ovenschaal GOED in met kokosolie/vet. Roer alle ingrediënten voor de pomtayer één voor één door de ontdooide pomptayer.

sam_8917

Laat een klontje kokosolie smelten in een wokpan. Fruit de ui en knoflook aan op middelhoog vuur. Blus af ,et een beetje water zodra de ui glazig is geworden. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roerbak de massa even flink om. Blus opnieuw af met wat water. Als je een bouillonblokje gebruikt, kun je het opgelost in water toevoegen.

sam_8918

Zet het vuur laag en laat alles ongeveer 10 minuten garen terwijl je regelmatig blijft husselen.

Vedeeel de helft van de pomtayer in de ovenschaal. Stort de massa uit de wok op deze laag en verdeel de andere helft van de pomtayer erop. Je kunt nog wat extra kruiden op de pom strooien voor extra pit. Bak de pom in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-60 minuten, blijf tussentijds goed controleren. De pom moet mooi goudbruin zijn verkleurd.

sam_8929

Je kunt de pom overal bij serveren! Bijvoorbeeld bij zilvervliesrijst, Quinoa, of peulvruchten spaghetti. Of op de boterham!

sam_8927

 

 

Maak je eigen vruchtenconcentraat!

Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over vruchtenconcentraat en hoe dit de nieuwe suiker in de voedingsindustrie is geworden. Klik hier om naar het artikel te gaan. Naast dat het gaat om gewone suiker, worden er ook afval-producten gebruikt. Het pulp van het afvalfruit wordt ook weer door verwerkt in producten onder ” vruchtenpulp” of bijvoorbeeld ” 5% peer” De suggestie wordt gewekt dat er echt vers fruit in een product gaat, maar in werkelijkheid draait het dus om uitgeperst  pulp, en bewerkt fruit-afval.

Vroeger werkte mijn wijlen vader bij een koel en vrieshuis waar de plastic vaten sappen ( veelal sinaasappelsap) vanuit het buitenland werden ingevroren of gekoeld weggezet. Vanuit deze vries en koelcellen werden de vaten verder geëxporteerd naar de Nederlandse fabrieken, waaronder Appelsientje. Daar werden de concentraten met water tot sap gemaakt. Als klein meisje ben ik vaak mee geweest met mijn vader naar zijn werk, en zag hoe het in zijn werk ging. Mijn vader was heftruck-chauffeur en reed gekleed in dikke pakken de vaten in en uit de vriescellen. We kregen thuis ook soms wat van dit geconcentreerde sap, wat we aanlengden met water.

Fruit concentraten worden erg veel gebruikt ter vervanging voor geraffineerde suikers. Nu dat we suiker zijn gaan mijden, hebben de fabrikanten wat nieuws bedacht. Vruchtenconcentraten kunnen bovendien worden geclaimd als 100% natuurlijk,  en gezond. Dit mag allemaal volgens wet en regelgevingen. Vruchtenconcentraten bestaan echter uit enkel fructose ( vruchtensuikers) waaraan vezels, vitaminen en mineralen zijn onttrokken. Anders gezegd: het is gewoon suikerwater. Met dezelfde werking in ons lichaam, als gewone sucrose.

Vruchtenconcentraten zijn ontzettend goedkoop om in te kopen voor fabrikanten. Ht gaat vaker wel dan niet om afval. In productie kost dit dus echt bijna niets. De vele sapjes zijn dan ook echte goudmijntjes voor fabrikanten. Er wordt flink aan verdiend. Fabrikanten zijn veel méér kosten kwijt aan verpakking en marketing, dan het product zelf. Zo’n sapje bestaat vaak uit concentraten en water. Er wordt ook vaak extra suikers aan toegevoegd. Om te laten zien, hoe kinderlijk eenvoudig het is om dit trucje in je eigen keuken te kunnen, geef ik hier een erg simpel receptje om zelf zo’n sapje te maken. Bijkomende voordelen zijn:

  • het is echt en puur fruit, zeker als je ook nog eens biologisch kiest
  • je houdt de complete regie over je eigen sapje
  • het is stukken goedkoper

Ik heb voor dit voorbeeld een hele kleine conference ( bio) peer gebruikt. Een grote peer is echt niet nodig. Was de peer en laat de schil erom. Snij de peer in kleine stukjes en gooi in de blender, samen met 600/700 ml water ( hoe hoog je blender maximaal aankunt aan vulling)  Blend dit tot de peer volledig is vermalen.

sam_8893

Pak een fles, een trechter en een stukje kaasdoek, of hydrofiele doek of theedoek en zeef de massa, knijp het doek uit boven de trechter.

sam_8894

Wat je overhoudt is een heel klein beetje pulp, zoals je hierboven ziet. Dit kun je lekker opeten door desserts of gebruik het als zoetmiddel in baksels!

sam_8895

Nou, en dit is dus wat je eraan overhoudt!!!  ECHT EN PUUR SAP ! 😉 Heerlijk zoet ( dus wees bewust van de fruitsuikers!) en het hoeft daarom ook niet extra te worden gezoet. Je kunt het ook steeds als een siroop gebruiken, door steeds wat van het sap te verdunnen met wayer. Bewaar het sap in de koelkast!

ZO SIMPEL IS HET DUS!  En daar betalen wij ons in de winkel scheel aan….slimme gasten hoor, die fabrikanten!

Surinaamse roti ( vegetarisch en meukvrij)

Vroeger had ik een Surinaams vriendinnetje, die tevens in mijn klas zat. We waren echte hartsvriendinnetjes, en kwamen daarom ook regelmatig bij elkaar over de vloer. Ik leerde bij haar familie de Surinaamse keuken kennen. Ik ging erg graag met haar mee naar huis na schooltijd, omdat ik wist dat het bij haar thuis altijd zo heerlijk rook, en we ook meestal een klein bordje homemade roti kregen, met ieder een halve pannenkoek. Wat genoot ik daarvan!

Ik heb eigenlijk na deze periode nooit echt meer roti gegeten zoals ik deze bij haar thuis heb geproefd. De vele toko’s in Rotterdam doen heus hun best, maar niets verslaat de echte homemade roti. Natuurlijk bevat roti ook nogal wat aan meuk. En als vegetariër moet je roti ook vaak je deur voorbij laten gaan. Wat is roto eigenlijk precies?

sam_8878

De traditionele Surinaamse Roti wordt geserveerd met een aantal bijgerechten zoals kousenband, hard gekookte eieren, aardappelen ( soms zoete) verschillende soorten vlees ( bijvoorbeeld zout vlees, eend, schaap, maar vaak kip) knoflook en ui. Dit alles wordt pittig gekruid met kerrie masala. 

Het roti gerecht is van origine Indisch. Er zijn daarom ook veel Indische varianten op de roti. De Surinaamse roti werd echter bekender in Nederland, waardoor er in Nederland vooral Surinaamse roti wordt gegeten. De roti wordt meestal geserveerd met een pannenkoek. Daarin worden alle ingrediënten in gerold en met de hand gegeten. De echte Surinaamse pannenkoeken worden vaak gemaakt met gele spliterwten, komijnpoeder en chilipeper.  

MIJN MEUKVRIJE VARIANT

Omdat ik het erg miste, ben ik jaren geleden zelf maar eens wat gaan stoeien met het traditionele recept. Dit resulteerde eerder in een lekker recept wat ik in mijn basiskookboek heb gezet. Toch wilde ik een nog betere variant bedenken. En dat werd dit recept! Het is 100% meukvrij, vegetarisch en vooral niet-normaal-meer zo lekker! Het is snel te maken, bevat niet al de dolle ingrediënten die je nergens in je buurt kunt kopen, en er zijn mogelijkheden om het recept op jouw wensen aan te passen. Als jij bijvoorbeeld geen bezwaar hebt tegen vlees, kun je biologische scharrelkip ( bouten) gebruiken. Ook is niet overal kousenband verkrijgbaar, Je kunt dan in plaats van kousenband ook Hollandse sperziebonen gebruiken. Omdat ik weet dat kousenband niet overal verkrijgbaar is, heb ik in dit recept sperziebonen gebruikt. Maar het is lekkerder met kousenband 😉 In dit recept maak ik gebruik van lupine. Je kunt meer lezen over lupine, door hier te klikken. Je kunt ook tempeh gebruiken, of ieder ander gewenst stukje vlees. Het is 1:1 te vervangen in dit recept.

img_9961

Ik heb gebruik gemaakt van mijn eigen homemade bouillonpoeder. Dit maak je zeer eenvoudig zelf. In een voedseldroger gaat dit het makkelijkste, maar je kunt het ook in de oven drogen. Gebruik ieder gewenste groente en snij dit in zeer fijne stukjes. In de oven op 100 graden enkele uren drogen. Je kunt de bouillonpoeder ook in de biowinkel kopen. Let op eventuele extra toevoegingen. Kun je geen bouillonpoeder vinden, dan kun je ook een biologisch bouillonblokje gebruiken. Let ook hier op toevoegingen zoals smaakversterkers en gist.  Gebruik je een bouillonblokje in het recept? Laat deze dan vooraf je water toevoegt in heet water oplossen.

sam_8856

DE ROTI PANNENKOEKJES

Je kunt tegenwoordig naast de kant en klaar instant-meuk ook kant-en-klare roti pannenkoeken kopen. Deze bevatten onnodig veel extra additieven zoals suiker. Je kunt ze eenvoudig ook zelf maken. Ik heb een variant bedacht op het traditionele recept. Deze maak je met gele erwtenmeel. Deze kun je best goed kopen overal, zo kun je de zakjes kopen bij veel AH filialen en bij de Jumbo.

gele-erwtenmeel-zakjes

Het merk ” CHAN’S” verkoopt veel in supermarkten. Maar vooral in toko’s erg goed verkrijgbaar. Het is ook lekker goedkoop: per zakje van 400 gram 1,29. Het fijne is dat het glutenvrij is en je het meel ook gewoon kunt gebruiken als bakmeel voor al je meukvrije baksels. Nadeel is dat het niet GMO  vrij is en niet biologisch…..

Dit recept geeft ongeveer vijf pannenkoekjes.

Dit heb je nodig:

  • 250 gram gele erwtenmeel
  • 110 ml lauw water
  • een snuf keltisch zeezout
  • een snuf chilipeper
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje knoflookpoeder
  • een half theelepeltje bakingsoda
  • een theelepel bakpoeder
  • 5 gram psyllium
  • 15 gram kokosolie, gesmolten

sam_8855

Zo maak je het:

Roer alle ingrediënten, behalve de olie, in een kom door elkaar. Voeg een heel klein beetje van de olie toe en kneed alles tot een stevige bal. Blijft alles te nat, voeg er dan nog wat extra meel aan toe. Draai ongeveer vijf balletjes uit de deegbal.

sam_8857

Laat een gifvrije koekenpan met dikke bodem op middelhoog vuur warm worden. Bekleed een werkplek met een stuk plastic huishoudfolie en druk hierop een balletje plat, bekleed dit met een vel plastic huishoudfolie en rol er met de deegroller een pannenkoek van. Smeer de bovenste laag in met de olie en laat de pannenkoek op deze kant in de pan glijden. Besmeer dan de andere kant in de pan met wat olie en keer de pannenkoek om zodra de eerste kant mooi is verkleurd.  Volg deze stappen met de rest van de balletjes.

sam_8877

SURINAAMSE ROTI

Nu dat we de pannenkoekjes klaar hebben kunnen we beginnen aan de roti! Dit recept is geschikt voor twee personen.

Dit heb je nodig:

Voor de roti:

  • twee middelgrote zoete aardappelen, gewassen en in de schil gelaten, in blokjes gesneden
  • 200 gram lupine ( dit kun je kopen in de biowinkel) + wat homemade ketjap manis of tamarisaus
  • 150 gram tomatenpuree
  • een zakje Surinaamse kerrie masala ( verkrijgbaar bij de toko en vele supermarkten)350 gram kousenband of Hollandse sperziebonen, gewassen en in stukjes gesneden
  • drie flinke eetlepels ( liefst homemade) bouillonpoeder of een bouillonblokje ( zie toelichting hierboven)
  • twee eieren, hard gekookt, gepeld
  • een ui, fijn gesnipperd
  • twee tenen verse rauwe knoflook, fijn gesnipperd
  • een half theelepeltje sambal oeelek*
  • een theelepel komijnpoeder
  • een snufje keltisch zeezout
  • water
  • 350 gram Hollandse sperziebonen, gewassen en in stukjes gesneden, 15 minuten gekookt en uitgelekt

(* Traditioneel gaat er een madame Jeanette peper in. Omdat ik dit echt te pittig vind, heb ik biologische sambal Oelek gebruikt voor dat beetje extra pit. Hou jij juist wel van lekker pittig, kun je de heetste peper ter wereld gebruiken 😉 )

Zo maak je het:

Snij de lupine in stukjes en zet deze in een flinke scheut ketjap manis in de marinade. Zet opzij. Gebruik liefst een gietijzeren pan met dikke bodem. Zet de pan op het vuur en fruit de ui en knoflook ( zonder bakvet) aan op middelhoog vuur. Blus af met een laagje water en laat 3 minuten doorkoken. Voeg er vier flinke eetlepels kerrie masala aan toe en roer goed door. Voeg de sambal, tomatenpuree, bouillonpoeder, lupine, komijnpoeder, en zout toe en roer kort door. Voeg de aardappelblokjes toe en vul de pan met water tot alles onder water staat. Zet het vuur tussen middelhoog en klaag en laat alles met de deksel op de pan onder regelmatig doorroeren ongeveer 20 minuten smorren.

sam_8879

Voor de kerrie-eieren:

Laat in de koekenpan een klont kokosolie smelten. Leg de eieren erin en bestrooi deze rijkelijk met kerriepoeder. Rol de eieren goed door de kerrie. Zodra de eieren goed zijn verkleurd, de eieren uit de pan halen en de eieren op een stukje keukenrol laten uitlekken. Ga meteen door met de sperziebonen. Gooi de stukjes gekookte sperziebonen in de koekenpan en bestrooi deze nog wat met kerriepoeder. Roerbak de stukjes ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.

De roti is klaar! Serveer alles over twee borden en …….Njang Swietie of Swadisch Khanna  !!!!!!!