Door de kokosbomen het bos zien…wat is nu wat?

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd afgelopen twee jaar: kokos is gekomen en nooit meer weg gegaan. Dankzij de gezonde trend hebben we kokos compleet omarmd, en zijn de producten met kokos niet meer aan te slepen, laat staan bij te benen wat er voor nieuws op de markt wordt gezet. Kokos is hot, hip and happening. En dan te bedenken, dat het er zo lang is… Lees verder

Liga evergreen…wat zit er nu werkelijk in?

Ik erger mij vaak aan veel reclames. Tenenkrommend vind ik ze. Wat mij vooral stoort, is hoe rooskleurig en onrealistisch ze worden gebracht. Natuurlijk ben ik geen zure citroen met weinig fantasie en humor, maar sommige reclames gaan echt stappen te ver. Vliegende kant en klaar pannenkoeken, of na het eten van een “ snelle Jelle” barsten van de energie om de wereld rond te fietsen, een plakje ontbijtkoek eten en alles is weer jankie-doedel….kortom, soms lijk je als kijker/consument in een waar sprookjesverhaal terecht zijn te komen.  Lees verder

Canderel Sugarly…bij elkaar gemengd zooitje

Het ( kunstmatige) suikervervanger-merk Canderel komt weer op de proppen met een nieuwe variant. Dit keer hebben ze stevia met rust gelaten en hebben ze erythritol bij de horens gevat. Velen vragen mij “ is dit wat?” Een review.

WAT IS ERYTHRITOL? 

Klik hier om alles te lezen over erythritol. Dit artikel gaat echter over de zuivere varianten. In de voedselindustrie wordt erythritol gebruikt als bulkmiddel, en vervanging voor suiker in tal van producten. Deze erythritol is niet GMO vrij en wordt chemisch bewerkt, Qua voedingswaarden geeft het geen verschil met de zuivere variant. Voor industrieel gebruik is deze erythritol een relatief goedkope basisgrondstof ter vervanging voor suiker. Het wordt erg veel gemengd met bijvoorbeeld steviolglycosiden ( stevia) en kunstmatige/chemische zoetstoffen. Erythritol is een perfect draagmiddel. Zuivere steviolglycosiden gebruiken is bijna onmogelijk: deze is zo zoet dat het een erg bittere smaak geeft. Dit geldt ook voor de vele kunstmatige zoetstoffen. Erythritol dient daarom erg vaak als het hoofdbestanddeel in vele suikervervangers, waaraan enkele procenten andere zoetstoffen aan wordt toegevoegd. Erythritol heeft namelijk een minder hoge zoetkracht dan gewone sucrose en stevia en kunstmatige zoetstoffen. Door wat stevia en/of kunstmatige zoetstoffen te vermengen wordt er een suikervervanger verkregen met een juiste zoetkracht en smaak. 

Echt, zuivere erythritol wordt anders geproduceerd, is vrij van genetische manipulatie en wordt niet chemisch bewerkt. In onderstaande grafiek kun je zien hoe het proces verloopt:

img_9974

Echte erythritol is daarom, net als echte zuivere steviolglycosiden ( stevia) in regel een stuk duurder in aanschaf. Je koopt dan een zak zuivere en onvermengde erythritol. Industrieel wordt er resumerend veel vermengd, en gewerkt met GM en chemisch bewerkte erythritol. Dit verlaagt als basisgrondstof de kosten aanzienlijk. Zeker massale producties zullen nooit zuivere erythritol gebruiken, omdat dit zeer weinig winst op zal leveren. 

WASSEN NEUS

Er is, sinds dat stevia officieel is toegestaan in Europa, onwijs veel wildgroei ontstaan. We kunnen bijna overal wel een “ pot stevia” kopen. Dit gaat vrijwel altijd, net als met erythritol het geval is, om wat “ vleugjes” steviolglycosiden, wat wordt gedragen door een andere kunstmatige zoetstof. Veel gebruikt is isomalt en maltodextrine. Eigenlijk heeft het dus totaal niets met stevia te maken, maar koop je gewoon een pot maltodextrine waar je twee x zoveel meer voor betaalt dan een “ echte pot” maltodextrine.

12186418_1046710472027749_7858968310461107738_o

Deze pot goedkope ” stevia” zegt dat het uit stevia bestaat, maar in werkelijkheid bestaat het uit 98% maltodextrine en 2% steviolglycoside. Deze trucjes worden erg vaak toegepast om jou een goedkoop mengseltje aan te smeren terwijl je denkt gezonde stevia te kopen. Deze potten kosten vaak nog geen 2 euro. En dan verdienen fabrikanten er nog flink op……

Echte, zuivere en pure stevia, maar ook echte, pure en zuivere erythritol kost veel meer geld. De potten die meest goedkoop worden aangeboden kunnen gewoonweg geen echte zuivere koffie bevatten. Als je je bedenkt dat iedereen in de productie er wijzer van moet worden, kun je je vast voorstellen dat een pot “ stevia” of een pot “ erythritol” nooit nog geen twee euro of minder op kan leveren. Het heeft echt helemaal niets te maken met stevia en/of erythritol. Laat dit een goede graadmeter zijn in de keuzes die je maakt bij aanschaf.

sugarly-packshot-32x

SUGARLY

Het merk Canderel komt dus met een nieuwe variant suikervervanging. Dit keer wordt er opnieuw door Canderel een poging gedaan een suikervervanger op de markt te zetten met erythritol onder een schuilnaam.

1002831_209960915825153_1510809754_n-1-900x675

Jaren geleden deed het andere kunstmatige merk Natrena ook een poging. Zij verkochten doosjes erythritol suiker onder de naam “ stevia” Dit mocht wettelijk, omdat er vleugjes steviolglycosiden aan waren toegevoegd. De naam “ erythritol” wekt nu niet bepaald de indruk, dat het gaat om een natuurlijke suiker. Het klinkt eerder chemisch. Vandaar dat Natrena destijds de naam stevia “ misbruikte”. Ik heb dit aangekaart bij Natrena wat er uiteindelijk in resulteerde dat het product uit het assortiment werd gehaald. Het product bestond namelijk voor 98% uit erythritol en 2% uit steviiolglycosiden. Dit was in naam erg misleidend. Natrena koos eieren voor hun geld en heeft het product uit de handel gehaald. 

Dit keer komt Candarel met een nieuwe poging. Ze hebben zich er goed op ingelezen, en hebben niet gekozen voor een schuilnaam, maar voor een pakkende fantasienaam.  “ sugarly”. 

Op de officiële website van Candarel kunnen we lezen, dat het gaat om een calorie-arme zoetstof met een knapperige structuur. Ik zet daar al meteen mijn vraagtekens bij, omdat ik suiker, in welke vorm dan ook, niet associeer met knapperigheid. De pot met een inhoud van 275 gram wordt vergeleken met een zak gewone sucrose van 550 gram in zoetkracht. Wat zit erin?

BULKMIDDEL: ERYTHRITOL : Dit product bestaat voor het allergrootste deel uit erythritol. Het draagt het geheel.

ZOETSTOF ASPARTAAM 0,25%: dat is nogal veel. 

ACESULFAAM-K 0,07%: aanvulling op de andere zoetstoffen om de juiste zoetkracht te verkrijgen. 

Wat is de voedingswaarde?

schermafbeelding-2016-11-10-om-02-53-50

Zoals je kunt zien, is er weer flink gemengd, om een zoetmiddel op de juiste zoetkracht te verkrijgen die goed is te consumeren. Tevens is de productie zo goedkoop mogelijk behouden om zoveel mogelijk winst te bejegenen. Op dit moment is de verkoopprijs nog niet bekend. Ik vermoed, dat deze tussen de 2,50 en 3 euro zal liggen. Dit is een gemiddelde verkoopprijs voor alle gemengde meuk. Meuk ja. Want je begrijpt dat je van vervuilde erythritol en kunstmatige zoetstoffen ( alhoewel veilig verklaard en door de EU goedgekeurd) er niet veel gezonder op wordt.Dit gaat weer eens om een ordinaire marketingtruc om een bij elkaar gemengd zooitje te verkopen als supergezond. 

Laat deze meuk dus links liggen. Je koopt goedkope mengsels voor erg duur. Je kunt dan net zo goed een pot zoetstof kopen van nog geen euro. 

Welke suikervervangers zijn dan wel OK? Lees mijn artikelen:

De echt gezonde suikervervangers op een rij

Stevia, de drie categorieën

Suikervervangers…alle feitjes op een rijtje

Review MontAna Master airfryer

The next big thing in “kook en bakland “zijn de zogenaamde airfryers. Ze waren er al een tijdje, maar ze lijken nu pas echt te worden ontdekt bij het grote publiek. Jaren geleden deden mijn broers en ik onderling een Tefal Actifry cadeau aan mijn moeder. Zij wilde erg graag zo’n apparaat hebben. Ze heeft er in het begin af en toe wat mee “ gestoeid” maar het apparaat verdween langzaam maar zeker naar de achtergrond en staat nu helaas stof te happen in haar keuken. Het viel haar namelijk allemaal wat tegen. Ze vond de patatjes bijvoorbeeld helemaal niet zo knapperig, en haar vlees werd ook niet voldoende gegaard. Het maakte, dat de airfryers voor mij ook geen echte aandachttrekkers werden om mee te gaan experimenteren. 

Het afgelopen anderhalf jaar zijn de airfryers echter plots weer sterk in opkomst en dat merk ik ook onder mijn fans en volgers. Dagelijks word ik bestormd met vragen en aanvragen om eens meukvrije recepten te bedenken in de actyfry gemaakt. Het duurde bij mij nog een poosje, voordat het uiteindelijk mijn interesse weer trok. Wat is er zo bijzonder aan die airfryer anno 2016? En kloppen alle enthousiaste verhalen die ik heb gelezen? Ik wilde dit zelf eens gaan uitzoeken. Ik kon een airfryer voor de helft van de prijs kopen, en heb dit gedaan.

sam_8597

WAT IS EEN AIRFRYER?

Een Airfryer is een apparaat voor in de keuken waarbij je feitelijk op een gezonde manier kan frituren. Je kunt er o.a frietjes, aardappelen, kip, vlees en snacks in bereiden. Je kunt er ook zoete lekkernijen  in bakken, zoals muffins, cakes en cupcakes en koekjes.  Groenten die je normaal niet stoomt of kookt kun je er ook in stoppen, zoals courgette, mais en paprika. Je kunt ook dingen laten ontdooien in een Airfryer, zodat je sneller kunt koken. Dit is vooral het geval met dingen die je normaal in de oven of magnetron zou doen om te laten ontdooien.

HOE WERKT HET?

 Het is in principe een vervanging voor een frituurpan. In plaats van frituren in vet, frituur je in hete lucht. Hierdoor is het gezonder en heb je bijvoorbeeld ook geen frituurvet nodig. Het is verder allemaal hetzelfde als een frituurpan, maar er zijn talloze discussies over of het dezelfde smaak is als bij een frituurpan. Sommige zaken  komen er wel goed uit, andere minder. Het is dus persoonlijk of je van de smaak houdt. Het is immers geen echte frituurpan en als je van die smaak houdt, is het misschien minder lekker om met een Airfryer te gaan werken. De airfryer is ideaal voor de meukvrije aanhangers. Je hebt geen enkel bakproduct nodig, of indien dit wel gewenst is, zeer weinig. Alles wordt onder een directe verhitting in hete lucht bereid wat aanzienlijk scheelt in tijd en stroomgebruik. Het apparaat hoeft bijvoorbeeld niet te worden voorverwarmd. Maar vooral: het levert erg veel gezonde voordelen op. Naast dat je geen bakproduct hoeft te gebruiken, blijven door de zeer snelle bereiding de vitaminen en mineralen ook meer aanwezig. Frituren maakt alles bijvoorbeeld compleet kapot. 

VEEL SOORTEN

Inmiddels zijn er erg veel varianten op de markt gebracht. Koploper is Philips. Zij bekleden op dit moment het grootste aandeel in de verkoop. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Vanaf 1-2 personen tot 5-6. Dit levert grote prijsverschillen op. Ook tussen de merken zijn er erg grote prijsverschillen. Er zijn ook “ discount” apparaten verkrijgbaar die je bij Kruidvat of Trekpleister voor een habbekrats kunt kopen. Het verschil in kwaliteit is daarin merkbaar. Bij navraag voor dit review onder mensen die in het bezit zijn van verschillende merken airfryers, kwam significant naar voren dat de goedkopere varianten erg roken, lastiger waren om de lade erin/eruit te schuiven, en de displays niet goed werkten. 

DE MONTANA MASTER

Ik kocht een airfryer  ( 1-2 personen) mee van het voor mij onbekende merk MontAna Master.  Er zit een ( ha fijn! Geheel Nederlands! ) receptenboekje bij, wat is verzorgd door een communicatie en coachingbureau. Het apparaat zelf is afkomstig van een bedrijf uit Lelystad. In het receptenboekje vind je ook adresgegevens voor reparaties en storingen. Netjes. 

Er zit een afzonderlijke folder bij ( yeeeeejjjjhhh! Ook geheel Nederlands!) met de gebruiksaanwijzing. Ik vind de lettertjes wel erg klein, maar vooruit, de leesbril maar weer even opzetten 😉 In het receptenboekje lees je in een beknopt gehouden voorwoord, wat het apparaat zoal kan. Afbakken, diepvries ontdooien, bakken, stomen en koken en uiteraard bakken. 

De MontAna komt in de doos er zo uit:

sam_8598

– het apparaat

sam_8599

– de liftbak

sam_8600

– een roostertje, om in de liftbak te zetten  ( voor stomen en braden of bakken van lekkernijen) en een grijptang

De technische kenmerken:

– Het kan porties aan van 3,2 liter. Dit gaat dan om gemiddeld twee tot drie personen.

– De onderdelen zijn vaatwasser bestendig ( het apparaat natuurlijk niet 😉  )

– Het bezit 7 automatische programma’s, maar je kunt ook zelf een tijd en temperatuur instellen, of wat extra minuten bijgeven tijdens het bakken. 

– Het apparaat weegt 6,3 kilogram, en heeft een diameter van 30,7 cm.

– Het tempratuur-bereik is tot 200 graden, en is instelbaar. Er zit een timer op.

– Het totale vermogen is 1500 watt.

Het display vind ik persoonlijk op een zeer prettige plek zitten. Bij de Philips apparaten zit het display aan de wand van het apparaat, bij de MontAna zit deze schuin bovenop het apparaat. Dit leest erg fijn weg en de bediening is daardoor ook stukken relaxter. Dit zijn de zeven voorgeprogrammeerde programma’s:

PATAT:  200 graden, 15 minuten

VLEES:   180 graden, 25 minuten

GARNALEN : ( nou, deze sla ik over….) 160 graden, 20 minuten

CAKES EN MUFFINS: 180 graden, 30 minuten

VIS: 160 graden, 20 minuten

KIP: 200 graden, 20 minuten

BIEFSTUK: 180 graden, 20 minuten

GEEN TEFLON!

De meeste airfryers bevatten teflon lagen. Dat heeft deze montAna airfryer niet! Zowel de pan als de baklift zijn gemaakt van gecoated staal. Dit is hittebestendig.

GEBRUIK

Zodra het stekker in het stopcontact gaat activeer je het apparaat en springt met een piepje het display aan.

sam_8603

Het display is ontzettend eenvoudig om te bedienen. Het touchscreen kun je met enkele tikjes geheel naar wens instellen. Als een programma is afgelopen geeft het apparaat vijf piepjes. Daar word je vast wakker van 😉 Wil je tussentijds controleren, kun je de liftbak eruit trekken. Het programma wordt dan onderbroken, en zodra je de liftbak weer terugstopt pakt het apparaat de draad weer gewoon op en gaat het programma door .

De liftbak is, zeker als je zo koppig bent als ik om het te vertikken om eerst netjes de handleiding te lezen, nogal ingewikkeld zijn. Er zit een schuifknop aan de hendel. Deze moet je eerst naar achteren schuiven om de liftbak te ontgrendelen. Vervolgens moet je een knopje ingedrukt houden om de liftbak uit de bak te verwijderen. Een kind doet de was, als je dit eenmaal door hebt 😉 

Het apparaat staat erg stabiel. Het heeft aan de onderzijde twee goede greeppunten, zodat je het apparaat met het grootste gemak op kunt tillen en verplaatsen. Het apparaat is ook niet zwaar. 

img_9965

Mijn eerste projectje waren zoete aardappel frieten. Ik heb de aardappelen gewassen en gedroogd, en in de schil gelaten. Ik schil, pel, rasp of verwijder enkel als zaken niet eetbaar zijn, de rest laat ik zoveel mogelijk lekker zitten. De bataten heb ik in patatten gesneden en in de liftbak gedaan. Dus ongekookt, zonder olie. Ik heb de automatische stand gebruikt voor patat. Dat was secondewerk, en het apparaat begint meteen te draaien. Na 15 minuten gaf ik het nog 5 minuten extra, ik hou van knapperig. Nou, wat dat betreft werd ik op mijn wenken bediend…..WAUW! Wat een HEERLIJK KNAPPERIGE frieten! Ik was echt verrast. Ik had niet verwacht, dat ze er zo ontzettend knapperig en gaar uit zouden komen. Wat een topper!  De patat was de volgende dag koud ook superlekker om weg te snacken!!!!!!!  😉 

sam_8608

Tweede projectje waren muffins bakken. Ik heb een zeer simpel receptje bedacht om uit te proberen. Havermout/chocolademuffins. Het recept vind je hieronder.Ik heb de muffins op het rooster in de liftbak gezet. Dit gaat erg eenvoudig. Het orogramma voor muffins staat ingesteld op 30 minuten, maar omdat havermout erg snel bakt, heb ik de tijd gehalveerd naar 15 minuten. Dat bleek meer dan voldoende!

sam_8607

Ze kwamen er werkelijk verrukkelijk geurend uit! Van binnen waren ze goed gegaard, 

sam_8604

Derde project waren broccoli roosjes die ik in plakjes heb gesneden en gekruid heb met wat homemade bamikruiden/mengsel Mijn bedoeling was om er broccolichips van te maken. Dit is gelukt! Ik heb de patatstand aangehouden. De broccolichips kwamen er bijna droog-knappend uit! Heerlijk om op te knabbelen als ” zoutje”. 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik kan er niets anders van maken dan dat ik DOLENTHOUSIAST ben! Ik vind het een geweldig apparaat, zalig eenvoudig in gebruik, en ook nog eens stroombesparend. Ik kan werkelijk geen enkel nadeel bespeuren. Wel een heleboel voordelen:

  • Het apparaat is energiezuinig, maakt geen herrie, geeft geen nare luchtjes of rookwalmen
  • Hij is verderlicht, en heeft onderop twee zeer fijne greep-ruimtes, waardoor je het apparaat ” easy-peasy” kunt verplaatsen.
  • Hij kan erg veel grotere porties tegelijk aan. Per keer haal je bijvoorbeeld drie porties patat uit de liftbak.
  • Hij is multi functioneel. Bakken, koken, braden…
  • Hij is erg leuk geprijsd t.o.v andere airfryers van deze hoogwaardige kwaliteitsklasse.

WAT KOST IE?

Het leukste is wel de fijne prijs: 109 euro. Dit is echt een hele goede deal t.o.v de kwaliteit van dit apparaat en het gebruiksgenot. Gemiddeld liggen de prijzen in deze kwaliteitsklasse ( 1-2 personen variant) rond de 150 euro. Dan is dit wat je noemt een koopje! Er is ook een grotere maat verkrijgbaar, voor 2-5 personen, deze kost 189 euro.De MontAna airfryers worden steeds populairder en je kunt ze dan ook inmiddels op erg veel plaatsen bestellen en kopen. Wil je hem direct bestellen? Klik dan hier.  Daar zul je ECHT geen spijt van gaan krijgen! Komende tijd ga ik lekker op avontuur met mijn nieuwe aanwinst in mijn keukentje en zal zeer spoedig met een aparte receptenpagina op mijn website komen met meukvrije recepten voor de airfryer!!!! Oh ja: je hebt twee jaar garantie!

sam_8608

recept haver-chocolademuffins

DIT HEB JE NODIG:

  • 250 havermout ( droog)
  • 40 gram lijnzaad, heel
  • 10 gram sesamzaad
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel stevia sweet Xtra
  • een halve banaan
  • 50 ml water

Extra voor de chocolade topping:

  • twee flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • 40 ml water
  • Extra nodig: papieren muffinvormpjes

ZO MAAK JE HET:

Meng alle ingrediënten voor de muffins in de keukenmachine tot een stevige massa. Vul de muffinvormpjes met het deeg/beslag, en laat ongeveer een kwart achter in de keukenmachine. Voeg hieraan de cacao en water toe en maal tot een gladde massa. Schep op de muffinfs. Zet de muffins op het rooster in de liftbak. Schakel de airfryer in op het muffinprogramma en halveer de tijd van 30 minuten naar 15 minuten.

 

sam_8643

Accessiores

Bij je airfryer kun je ook leuke accessiores bij bestellen. Dit kun je doen via Sidhe Technology.  Je kunt ook bij jouw verkooppunt vragen of zij de accessiores voor je willen bestellen. Er zijn verschillende hulpstukken voor de airfryer verkrijgbaar. De XL  variant heeft als extra accessiore een braad baklift. Deze kun je niet gebruiken voor deze airfryer die hier is beoordeeld. Ik ontving de volgende hulpstukken:

  • een sandwich houder. Hierin kun je gemakkelijk brood roosteren in je fryer. Deze houder kost 12,95
  • 8 muffin vormpjes, deze maken het erg eenvoudig om je cakejes in de fryer te bakken. Deze vormpjes kosten 12,95
  • een gril rooster met drie sja-slik pennen. Hier kun je bijvoorbeeld deze lekkere linzensaté mee maken! Dit kost bij elkaar 24,95

sam_8666

Het brood roosteren gaat echt super makkelijk. Ik heb de temperatuur ingesteld op 180 graden en binnen 15 minuten had ik heerlijke geroosterde boterhammen!

sam_8641

De vormpjes zijn van een hoogwaardige siliconen materiaal gemaakt. Deze bevatten geen weekmakers. Je kunt ongeveer vijf a zes muffins per keer bakken in de fryer.

sam_8640

Het grill rooster is ideaal om bijvoorbeeld  kip te bereiden. Ik heb er heerlijke linzen saté op gebakken, wat perfect ging!

De hulpstukken zijn een fijne hulp als je veel gebruik wilt gaan maken van de fryer. Even wat brood roosteren op de vroege morgen is een peulenschil, en je kunt tegelijk andere dingen mee roosteren. Voor intensief gebruik zijn de hulpstukken een absolute aanrader!

 

 

Alles wat je wilde weten over…yoghurt

Yoghurt is zeer populair in Nederland. Na melk is het het meest verkochte zuivelproduct in Nederland. Inmiddels zijn er erg veel soorten en varianten op de markt gebracht. Ik werk niet met koemelk/lactose, maar met yoghurt maak ik zo af en toe “ een uitstapje”. Ik ben zelf goddank gezegend zonder allergieën, en ben dol op zuivel, met name yoghurt en kwark. Wat is nu precies yoghurt? En wat is roeryoghurt? Wat is yomio yoghurt? Een uitgebreid artikel over yoghurt!  Lees verder