100 % natuurlijk…knap staaltje clean labeling

We kunnen tegenwoordig geen product uit het schap in de supermarkt pakken zonder dat we daarop “ 100% natuurlijk!” aflezen. Alles lijkt wel 100% natuurlijk, zelfs een pak suiker is gewoon 100% natuurlijk. In wezen klopt dit. Suiker is afkomstig uit suikerbiet. Suikerbiet is een natuurlijk voedingsmiddel. Voor de wet mag een pak suiker daarom 100% natuurlijk worden verklaard. ( suikerbiet = natuurlijk) Alhoewel de suikerbiet totaal wordt geraffineerd d.m.v chemische processen, en er niets meer overblijft van dat “ natuurlijke” mag het toch wettelijk nog 100% natuurlijk worden geclaimd.  Lees verder

Wereldgerechten! Vegan kookboek van het jaar!

Eindelijk is het er toch van gekomen: een kookboek met meer dan 50 recepten voor ieder dag! Het is zelfs een bijzonder kookboek geworden, want er staan naast nieuwe verassende snelle recepten voor door-de-week ook bijzondere wereldse recepten in! WERELDGERECHTEN is door de Nederlandse Vegetariërsbond verkozen tot VEGAN KOOKBOEK VAN HET JAAR ( 2017/2018)   Lees verder

Review MORSO kookpot

Onlangs werd Nederland weer opgeschrikt door een bericht over de pannen-actie van Albert Heyn. De pannen konden bij elkaar worden “ gespaard” ( met fikse bijbetalingen, dus sparen?) met zegels. De pannen zagen er mooi uit, en het werd dan ook een regelrechte hit. De pannen werden massaal gespaard en zegelkaarten vol werden verhandeld via Marktplaats en Facebook. Ik was aanvankelijk ook gecharmeerd van de gietijzeren pan. Ik ben bezeten op kookgerei wat maar enigszins van gietijzer is vervaardigd, en deze pan leek mij een leuke aanvulling op mijn gietijzer-collectie. Tot het moment dat ik de pan in de winkel op display kon bewonderen. De rare glanzende binnencoating deed mij direct vermoeden dat hier teflon is gebruikt. Ik heb direct bedankt voor de actie. Uiteraard kon ik mij niet sterk maken, maar voor mij was de pan direct een misser. Bij twijfel doe ik namelijk niets. Onlangs kwam er een verhaal naar buiten over een dame die haar bij elkaar gespaarde en betaalde koekenpan in gebruik nam en daarbij last kreeg van haar ogen. Niet veel later lagen haar vogels ook op de vloer van hun kooitjes….Duidelijk: een teflon vergiftiging.  Lees verder

Aman Prana kokosolie….rijden ze een scheve schaats?

In mijn onderzoek naar de wanpraktijken in de wereld van kokosolie blijf ik me verbazen. Ik ben onlangs opgeschrikt door een klacht van een fan/volger, die mij verontrustende foto’s toestuurde van twee potten AMAN PRANA ( vierge) kokosolie. In mijn onderzoek heb ik enkel positieve punten kunnen vinden betreft AP. Zo is de plantage in Sri Lanka te traceren, zijn er foto’s aanwezig van de plantage en zijn er keurmerken aanwezig. Ook vond ik de kokosolie zelf van redelijke kwaliteit, in die zin, dat het de beste kwaliteit betrof wat verkrijgbaar is in de winkels. Voordat ik DE WITTE PAREL ontdekte ( en daarmee meteen de wanpraktijken in de wereld van kokosolie) gebruikte ik meestal zelf de kokosolie van AP. Omdat ik mij totaal niet verdiepte in kokosolie, heb ik ook nooit gecontroleerd of de kokosolie van goede kwaliteit was. Wel heb ik twee keren gemerkt dat de kokosolie wat geel verkleurde, en iets ranzig werd. Maar ik heb hiervan ( als bakproduct) nooit echt iets van gemerkt in smaak.  Lees verder

Waarom maken Nederlanders niets meer zelf?

Wist je, dat we ergens ver onderaan bengelen op de lijst van het zelf maken van ons voedsel? Heel veel buitenlandse keukens maken vrijwel alles zelf, vaak nog op traditionele wijze, met zoveel mogelijk voedingsmiddelen uit de natuur. Ik woon in Rotterdam, een multi-culti stad. Ik kom daardoor in aanrakingen met verschillende culturen en hun keukens. Dit is voor mij enorm fascinerend en geeft mij een zee aan inspiratie. Telkens weer vraag ik mij af, waarom wij Nederlanders zo ver zijn afgedreven van onze eigen keukens. Hoe komt het toch, dat we alles uit pakjes en zakjes halen? En zeer weinig tot geen tijd meer doorbrengen in onze zeer luxe keukens? Want dat is het grappige van dit hele verhaal: we bezitten WEL de meest luxe en geavanceerde keukens ter wereld.  Lees verder