Granen…en wat ze betekenen in producten

” …rijk aan vezels!”   ” ..rijk aan granen!”  ” vezelrijk!”   Deze kreten ben je vast eens tegen gekomen op talloze verpakkingen. De ene verpakking na de andere claimt erg rijk te zijn aan de gezonde vezels en vitaminen en mineralen, gehaald uit granen. Ook de vele illustraties op verpakkingen laten mooie koren en granen zien, om de consument te overtuigen dat het product granen bevat. Granen hebben, net als bijvoorbeeld stevia, een erg gezond imago en als we de juiste graansoorten kiezen, klopt dit ook. Granen zijn zelfs essentieel voor ons lichaam. Ze bevatten erg veel voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben.

Lees verder

De eierkoeken van ” tante Sonja”

Nog altijd worden eierkoeken beschouwd als ” gezonde tussendoortjes”. Dit is te danken aan de zeer briljante promotie van gewichtsconsulente Sonja Bakker, die in zeer korte tijd ook enorm populair werd met haar dieet en daarbij behorende boeken. In haar voedingsadviezen prijst ze nog altijd de eierkoeken hoog de hemel in. Omdat Sonja de eierkoeken volledig goedkeurde, zijn we massaal aan de eierkoeken geslagen en waren eierkoeken in Sonja’s gloriejaren ook niet aan te slepen.  Lees verder

Kant en klaar koekje als ontbijt?

Ik weet niet of ik de enige ben ( vast niet) maar ik ben een stevige ontbijter. Ik maak het de meest belangrijkste maaltijd van de dag. Veel havermout, groente en vers intact fruit, peulvruchten en zelfs knoflook en ui komen regelmatig voor in mijn ontbijt. Ik maak er iedere morgen een waar feestje van en ik kijk iedere morgen reikhalzend uit naar mijn ontbijtmoment.  Lees verder

Oatly havermelk

Ik ben een groot fan van havermelk. Ik maak het veel zelf, maar soms baal ik er een beetje van, omdat het best een kliederig werkje is. En dan koop ik graag een pak biologische havermelk, en dan in het bijzonder van het merk Oatly. Tot voor kort kon je deze havermelk enkel in biowinkels kopen. Het is tot nu toe ook de enige 100% meukvrije havermelk die ik in een pak ben tegen gekomen. Meer dan haver, water en wat zeezout zit er niet in. Het is een lekker alternatief voor als je even geen zin/tijd hebt om zelf havermelk te maken, al blijft dat uiteraard de meest beste optie. Wat is er zo bijzonder aan Oatly?

Dit Zweedse merk onderscheidt zich vooral, omdat zij in al hun haverdranken werken volgens een uniek gepatenteerd productieproces wat is ontwikkeld door wetenschappers (Universiteit van Lund in Zweden).Dit proces zorgt ervoor dat de oplosbare voedingsvezels van haver bewaard blijven (beta-glucanen) wat de drank extra voedzaam maakt. Maar ook valt Oatly niet onder de heilige boontjes in melkvervangers-land. Oatly werkt naast met biologische natuurlijke suikers zelfs in sommige varianten ook met gewone suiker. Wat ik persoonlijk ontzettend jammer vind. Lees verder

De grootste misleiders

De meeste mensen ( consumenten) weten bij het dagelijkse boodschappen gebeuren wat er zo’n beetje in producten schuil gaan. Zo weten velen dat snoep nu niet bepaald maagvullend is bedoeld en ook niet bedoeld voor onze gezondheid. Maar dat groente, fruit, aardappelen en vlees dit wel degelijk zijn. Vroeger was dit veel duidelijker, maar vooral ook simpel. Simpel, omdat er niet veel te kiezen viel en ook vooral voedingsmiddelen werden ontwikkeld om ons te voeden.  Lees verder