diksap…gezond?

“ …Ik geef mijn kroost gezonde drank, ik gebruik namelijk diksap! “
Deze kreet hoor en lees ik ontzettend vaak om mij heen. Veel mensen zijn overtuigd van het feit dat diksap vele malen gezonder is dan gewone sapjes, frisdrankjes en limonade. Is dit wel zo? Lees verder

Vechten tegen de bierkaai?

Onlangs kwam ik een opmerkelijk artikel tegen op internet. Dat ging over hoe de voedselindustrie ons op alle fronten tegenwerkt om gezonder te eten/drinken. Alhoewel het artikel erg werd opgeblazen, vond ik er kernen van waarheden. Als we alles wat genuanceerder gaan bekijken, is het inderdaad een ware strijd die de consument nooit kan winnen. Lees verder

review Magimix pâtissier

Al jaren heb ik een Magimix 4200 XL keukenmachine. Ik heb naast mijn eigen handen, en een oude handmixer geen andere apparaten in huis. Dit is overbodig, omdat de Magimix een ware alleskunner is. Sinds dat de nieuwste Magimix is verschenen, de pâtissier, ben ik flink gaan sparen. Dit prachtige apparaat heeft vanaf het moment dat ik hem zag, mijn hart gestolen. Voor een homemady is zo’n alleskunner een waar geschenk in de keuken.
Omdat ik wist hoe handig de apparaten van Magimix zijn in gebruik, en ik graag een ander apparaat wilde met een hoger vermogen, zette ik mijn pijlen op de nieuwe Magimix. Eindelijk, na maanden en maanden sparen ( veel via Marktplaats verkocht! 🙂 ) en wat lieve sponsoring van wat mensen om mij heen, kon ik mijn nieuwste “ speeltje” in de keuken aanschaffen.
Lees mijn review!

IMG_7389

WAT IS HET?

De nieuwste Magimix is een luxere, uitgebreidere variant op de Magimix 5200 XL. Het is speciaal ontworpen voor de homemady, die thuis ook graag brood bakt. Het apparaat is naast de gebruikelijke kunststof kommen, voorzien van een roestvrij stalen mengkom, met een roestvrij stalen deeghaak. Deze kom kan maar liefst 4,9 liter verwerken, en kneedt bijvoorbeeld 1,4 kilogram brooddeeg in één minuut klaar. Het kan ook taartdeeg aan tot 1,8 liter.

IMG_7391
De pâtissier heeft een grotere kunststof mengkom, waar 3,6 liter in kan worden verwerkt. Ook heeft het een krachtiger motor: de inductiemotor heeft een vermogen van 1500 W. Ter vergelijking: de 5200 XL heeft een vermogen van 1,100 W en de 4200 XL ( mijn voorganger) een vermogen van 950 W. Alleen al om deze reden wilde ik deze machine erg graag hebben. Bij mijn dagelijkse gebruik van de 4200 XL merkte ik vaak, dat ik nét even dat extra zetje miste. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen noten-melen. Ik maal allerlei soorten noten fijn in de Magimix, en soms had de 4200 XL daar wat meer moeite mee.
Uiteraard is het ook een plaatje om te zien en zal het je keuken absoluut verrijken!

IMG_7530

Je krijgt er nogal wat bij geleverd. Wat krijg je allemaal?

 

– Een set van drie kunststof ( BPA vrij) mengkommen, van 1,2 liter, 2,6 liter en 3,6 liter
– Een RVS mengkom van 4,9 liter inhoud
– Een RVS kleedmes/ deeghaak
– Metalen mes, voor standaard gebruik
– een metalen kleedmes voor in de kleinere mengkommen te gebruiken
– Blendermix, om romige soepen en smoothies te maken
– Een pannenlikker
– Een kunststof eiwitklopper, waarmee je maar liefst 12 eiwitten kunt kloppen
– Een citruspers met twee maten kegels
– Een opbergdoos, met daarin verschillende RVS schijven:
– plakjesschijf 2 mm
– raspschijf 2 mm
– plakjesschijf 4 mm
– raspschijf 4 mm
– kunststof spatel
– twee receptenboekjes

IMG_7531

Naast al deze accessoires kun je ook nog accessoires bij bestellen. Zoals een pureerkit, waarmee je zeer gemakkelijk puree kunt maken, een blokjes/staafjeskit, waar je in no-time blokjes en reepjes kunt snijden uit groente en fruit ( bijvoorbeeld patatten snijden) en voor de RVS kom een bakkit, een bakvorm waar je alles in één keer kunt doen: kneden, laten rijzen en in de oven bakken. Ook kun je diverse schijven bestellen, zoals een plakjesschijf, raspschijf, en een juliënneschijf. Deze zijn een paar maten groter dan de schijven die standaard worden bijgeleverd.

IMG_7379

GEBRUIK

Om te beginnen ben ik het apparaat gaan testen op hoe snel het mijn noten, zaden en pitten fijn maalt. Wat meteen opviel, was het prettige van de grotere kom, ik kan nu veel meer in één keer vermalen. De meer krachtige motor is ook meteen merkbaar: in enkele seconden heb ik al een notenmeel. Daar deed de voorganger ( 4200 XL) toch nog ietsje langer over.

DSC_0447

 

Ik maak iedere dag een puree van verschillende gestoomde groenten en peulvruchten. Daar heeft deze alleskunner ook geen moeite mee. De pureekit heb je daar in principe niet voor nodig, want de standaard messen doen het werk net zo goed. Mijn puree’s komen er perfect glad uit.
Snijden en raspen gaat ook als een zonnetje met de bijgeleverde schijven. Ze zijn niet lastig om te demonteren, en met één druk op de knop heb je binnen enkele seconden een hele komkommer in flinterdunne mooie plakjes gesneden. Ik snij zelf handmatig vrijwel alles en gebruik deze schijven zelden. Maar zeker als je snel een grote hoeveelheid moet snijden is dit een uitkomst.

Sapjes persen gaat ook zeer gemakkelijk met de citruspers. De sapcentrifuge daarentegen vond ik minder succesvol. De kegels lieten erg veel vruchtvlees achter wat je er erg moeilijk uit kreeg. Ik kreeg zelfs niet al het vruchtvlees uit de kegel. Dit vond ik wel een nadeel.

IMG_7536

Het kneden van deeg in de RVS kom is een fluitje van een cent. Ik was er eerlijk gezegd nogal sceptisch over want kom op: binnen één minuut een deeg gekneed hebben? Maar het is echt waar: binnen een minuut heb je al een stevige deegbal! Wat ik nog wel als tip mee wil geven: voeg liefst in één keer alle ingrediënten toe, voeg je steeds al draaiend wat toe, kan de onderste laag blijven plakken aan de kom, en moet je met een spatel eerst alles weer losmaken. De machine heeft één stand, het past zich volgens het boekje perfect aan op het product in de kom. Omdat het erg hard gaat, was ik hier ook nogal sceptisch over, maar het klopt: alles komt er perfect uit!

IMG_7535

Dan het eiwit kloppen. Het was even stoeien met de onderdelen. Je kunt de eiwitklopper enkel gebruiken in de RVS kom. Dit was ik niet gewoon, en probeerde de hulpstukken eerst in de kunststof kom uit, maar dat past niet. Gelukkig past alles perfect in de RVS kom. Ik heb zes eiwitten geklopt ( zie foto) waar ik al draaiend wat stevia en erythritol suiker aan toe heb toegevoegd. Na ongeveer 4/5 minuten draaien had ik een kom vol. Erg mooi stijf en stevig!

Het schoonmaken blijft ook met een Magimix een lastig klusje. Alhoewel ik zelf van mening ben, dat Magimix één van de meest gebruiksvriendelijke keukenmachines ter wereld zijn, ook in schoonmaak. Je spoelt de kom ( men) zeer gemakkelijk af onder de kraan, en zijn ook vrij snel droog. Wat ik zelf een nadeel vind, is dat het tussendeel van de kom en de greep erg lastig schoon is te krijgen. Ik heb hier al eens over gebeld naar Magimix en zij konden ook geen passend antwoord geven hoe dit schoon te maken, de greep is naar mijn weten niet los te maken van de kom. Ik heb het ook al eens geprobeerd met een tand raggertje, maar dit was geen succes. Daar zou nog wel wat op bedacht kunnen worden.
De messen zijn zeer gemakkelijk schoon te maken. De dop aan de bovenkant kun je verwijderen, zodat je erg gemakkelijk het binnenste gedeelte kunt reinigen.

IMG_7533
Ik maak dagelijks mijn eigen melk, van diverse soorten granen. Niet dat ik geen koemelk kan verdragen, want goddank kan ik dit prima, maar omdat ik dit verschrikkelijk lekker vind. Daarbij is een goede machine onmisbaar, de patissier voldoet prima aan mijn eisen. Het maalt de granen perfect fijn met het toegevoegde water waardoor ik meer melk uit de pulp kan drukken door de zeef. Door de krachtige motor heeft het zeer weinig nodig om het pulp zeer fijn te malen. Je kunt granen ook tot pap malen. Zelf proberen om melk te maken? Klik hier.

Vers fruit pureren gaat ook in een handomdraai. Ik gebruik in mijn recepten erg veel vers gepureerd fruit, die ik zo intact mogelijk ( in de schil) laat. Daar heeft de patissier geen enkele moeite mee. Zelfs grote stukken maalt hij in no-time fijn. Verse ananas pureert hij zo snel tot een verrukkelijke mousse, dat je je afvraagt waarom je zoiets nog in de winkel kant en klaar zou kopen!

WAT VIND IK VAN DE PATISSIER?

Ik vind het apparaat, als echte homemady, een waar genot in de keuken. Het neem lang niet zoveel ruimte in beslag als andere keukenapparaten die hetzelfde kunnen. Ook zijn de onderdelen/accessoires niet mega-groot, en handiger op te bergen. De patissier is een echte alleskunner en je hebt geen andere machines/ apparaten nodig als je de machine in je keuken hebt staan. Het maakt alle andere apparaten echt overbodig. Zelfs mijn oude handmixer!
( al kan ik hier nooit echt afstand van doen! 🙂 )

De enorme voordelen op een rij:

– Een alleskunner, dus geen andere apparaten nodig

– Neemt niet erg veel ruimte in beslag, en de onderdelen/accessoires zijn zeer eenvoudig op te bergen, ook makkelijk te hanteren.

– Het apparaat maakt erg weinig geluid, in vergelijking tot andere keuken apparaten. Muisstil is geen enkele machine, maar de Magimix is wel de meest ” stille” machine die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Door de doppen aan de onderzijde blijft de machine zelfs op volle kracht op zijn plek staan.

– Schoonmaken is vrij gemakkelijk.

– Er zijn talloze onderdelen bij te bestellen. Voor iedereen is er dus wel een passend stuk.

– De machines zijn robuust: ze gaan jaren mee. Wel moet je, afhankelijk van het gebruik, af en toe een nieuwe standaard mes bestellen. Je kunt de messen wel laten slijpen, maar dit kost ongeveer hetzelfde als een nieuw mes.

– De pâtissier is prachtig om te zien. Het is daarom ook voor het oog een aanwinst in je keuken.

– De pâtissier kan grote hoeveelheden tegelijk verwerken. Dit maakt de machine ook zeer geschikt voor proffesionele doeleinden.

 

Magimix pâtissier, verkoopprijs: 799 euro. Verkrijgbaar bij o.a Kookpunt  te Rotterdam, waar ik hem kocht.
Meer informatie: www.magimix.nl

 

 

Mag het een klontje of 74 minder?

Kennis D.heeft een schattig zoontje van vijf. Het knaapje is zeer beweeglijk en actief, vanaf het moment dat hij iedere morgen zijn oogjes opent rent en holt hij door zijn leven. Als hij bij mij op bezoek is rent hij ook als een stuiterbal door mijn kleine kippenhok, en dan merk je hoe druk hij best is. Ik bak ook graag met hem, want dat vind hij echt he-le-maal geweldig. Zijn eigen koekjes bakken. Het is jammer dat zijn lieve moeder daar niet veel tijd voor lijkt over te houden. Ze koopt daarom veel koek-ellende uit supermarkten. Ze doet haar best, door meest gezonde keuzes te maken, maar in een gemiddelde supermarkt zijn die gezonde keuzes schaars om te maken.

Onlangs kwamen moeder en zoon weer langs, en vertelde D. dat ze net terug waren van de tandarts-controle. Het joch bleek hier en daar in zijn melkgebit gaatjes te hebben. Daar schrok mijn kennis toch best van. Ze kreeg nog net geen standje van haar tandarts, tenminste, zo vervaarde ze het bezoek. Ze kreeg vragen als “ Drinkt hij veel sapjes, limonade, limonadesiropen?” en “ Snoept hij overdag veel?” en kreeg het advies mee om beter op zijn eet en drinkgedrag te letten betreft suikers.
“…En daarom ben ik meteen naar jou toe gekomen” zuchtte ze een beetje verdrietig.

Nu weet ik, dat het ventje thuis inderdaad pakjes Wicky mee naar school krijgt, thuis Roosvicé en Karvan Cevitam drinkt en tja, best veel koekjes en snoepjes eet. Het is niet zo dat hij het aan de lopende band in zijn handjes gedrukt krijgt zodra hij erom vraagt, maar toch heeft hij per dag zo’n drie tot vier snoep-momentjes. Mijn lieve kennis denkt gezonder af te zijn met “ gezonde/ suikervrije” koeken en snoepjes, en ze gebruikt in plaats van gewone suiker agavesiroop en honing. Ze wil dus echt erg graag haar best doen, maar hoe doe je dit eigenlijk als supermarkten vol misleidende meuk ligt? Voor de onbewuste consument die het erg graag goed en gezond wil doen, is het een ware jungle, die supermarkten van tegenwoordig. Om een klein voorbeeld te geven: D. kocht sinds kort de 0% suikervariant van Karvan Cevitam, omdat ze dacht dat dit zoveel malen gezonder was. Maar ook in deze siropen vinden we keihard suiker ondanks “ geen suiker toegevoegd”. Per 200 ml tik je evengoed twee gram suiker weg, wat neerkomt op een klein suikerklontje. Een glas bevat gemiddeld 300/400 ml, dus op zijn uiterst krijg je met 0% suiker-siroop een suikerklontje mee.
En dat niet alleen: het kan het kindergebit net zo hard aantasten als gewone aanmaak-limonadesiropen en sapjes.

Als mijn kleine vriendje bij mij op visite is, drinkt hij graag Cool bear, en wist ik dus, dat hij dit lust. Ik besloot D. een voorstel te doen. Als zij nu eens een week lang haar ventje Cool bear te drinken geeft, ook in een beker mee naar school, en verder NIETS anders dan water en thee. Vooraf gaan we eerst starten om een week lang te noteren wat hij normaal drinkt. Op hand van deze informatie kan ik na de “ Cool bear-week” een schatting maken van hoeveel suikerklontjes dit scheelt. We gingen ervoor, D. vond het een erg goed idee. Niet alleen voor het ventje, maar ook voor haarzelf. Misschien dat ze straks zo zou schrikken van wat haar mannetje per week aan suikers binnen krijgt, dat er een knop om gaat in haar hoofd. Want dit is, ondanks mijn verhalen, nooit eerder gelukt.

Na een week kreeg ik de lijst met het weekoverzicht. Ik schrok best, ondanks dat ik wist dat het ventje aardig wat dronk. Niet alleen sapjes en siropen, maar ook melk met een smaakje en yoghurt drankjes, zag ik nu. Ik besloot daarom ook om D. een paar simpele tips mee te geven op papier om zelf yoghurtdrankjes te maken, en het advies om gewoon te beginnen met het geven van halfvolle biologische melk. Deze zijn in supermarkten vindbaar, al heeft het op gebied van biologische melk niet de beste papieren. Melk met smaakjes vind ik pure onzin. Het is niet nodig als je het kind al vroeg leert om naturel-smaken aan te wennen. In de melk die D. haar zoontje gaf, de fruitmelk van Campina, zit in één glas maar liefst 18 gram suiker. Echt? Ja, echt. Het heeft ook bijna geen enkele voedingswaarde omdat het bestaat uit suiker aangelengd met magere melk.
Met een lijstje en wat flessen Cool bear ging D. vastberaden haar “ Cool bear-week” in.

Ik kwam tellend in suikerklontjes van vier gram, uit op 87 klontjes, betreft het weekoverzicht van D. Dit is niet zomaar veel, dit is schrikbarend veel. En dan heb ik het hier enkel over de drankjes. Niet over het voedsel, waar ook nog bergen suikers in verborgen zit. Ik durf dit er niet eens bij te tellen, want ik vrees dat de teller flink op rood zal uitslaan. Voordat D. begon aan haar “ CB-week” had ik haar nog niets verteld over de vele suikerklontjes in de drankjes van haar kind. Ik wilde graag deze confrontatie uitstellen tot ik vergelijkingsmateriaal ernaast kon leggen.

Na de CB-week kwamen D. en zoontje bij mij op bezoek. Eerst wilde ik graag een verslag horen hoe alles was verlopen. D. vertelde dat het betreft de sapjes en siropen eigenlijk zonder problemen ging. Alleen de “ nieuwe” yoghurtdrankjes en melk had wat tijd nodig. Zeker op dag één vroeg het mannetje waar zijn melk was gebleven. Gelukkig dronk hij op de laatste dag min of meer zonder mokken een heel glas biologische melk op, met OK, een paar druppeltjes stevia karamelsmaak. Dit werkte overigens prima met de yoghurtdrankjes. Een paar verse aardbeien pureren en daaraan wat druppels stevia toevoegen, en dit in de blender met een liter biologische yoghurt mixen. Het mannetje vind het net zo lekker als Fristi! Dat hebben we weer mooi gewonnen!
Ik ben de CB-week in suikerklontjes gaan optellen. Een spannend moment, ook voor mij, want ook ik was best nieuwsgierig geworden. Ik kwam uit op…..13 suikerklontjes!
En dit kwam vooral uit de natuurlijke vruchtensuikers van het gebruikte verse fruit, en de melksuikers. Een verschil van maar liefst 74 suikerklontjes!

D. was om. Ze heeft meteen een flinke voorraad Cool Bear ingekocht bij de gezondheidswinkel, en gebruikt nu iedere dag haar blender, die daarvoor vooral stof stond te happen. We gaan deze uitdaging binnenkort ook doen met de voeding van het ventje. Ik heb D. vast wat tips en adviezen mee gegeven, en ze leest veel op mijn website. Ik vond deze test echt een eye-opener, niet alleen voor D. maar ook voor mezelf. Natuurlijk weet ik het, maar om het zwart/wit op papier te zien was toch even shocking. 74 suikerklontjes per week! MIJN HEMEL! Tel dat eens op, op jaarbasis!
Mijn kleine vriendje gaat iedere dag met een drinkbeker Cool bear naar school. En in plaats van koeken en reepjes gewoon een appel, of een banaan. Werkt prima, kinderen zijn wat dat betreft echt veel flexibeler dan we denken. Dit is vanzelfsprekend voor ieder kind weer verschillend, maar nooit onmogelijk. De aanhouder wint. En misschien doet het ene kind er langer over dan het andere: met volhouden bereik je de finish.
Realiseer je, dat een kind al vanaf zijn/haar geboorte wordt blootgesteld aan de versuikerde wereld. In babyvoeding komen we het tegen, in peuter en kleutervoeding, enzovoort. Kinderen groeien ook op met kunstmatig nagemaakte smaken. Wennen aan nieuwe smaken valt een volwassene soms al vrij moeilijk, laat staan een kind. Zeker natuurlijke smaken uit de natuur kunnen heftig zijn, omdat zuivere smaken sterker zijn als kunstmatig afgestelde smaken. Geef het tijd. Geef het geduld. Maar geef vooral nooit op.

Om iedereen wat op weg te helpen, geef ik hier wat alternatieven op drankjes:

SAPJES/PAKJES SAP/ YOGHURTDRINK

Pureer vers intact fruit in een blender of keukenmachine tot pulp. Laat zoveel mogelijk intact en heel, schil bijvoorbeeld geen fruit als dit niet noodzakelijk is/ de schil eetbaar is. Druk de puree door een zeef en vang het sap op. Bewaar het sap in een goed afgesloten glazen fles in de koelkast en drink het liefst binnen één dag op. Je kunt ieder gewenst fruit kiezen, van appels tot banaan, van zacht fruit tot exotisch fruit. Was het fruit zorgvuldig en kies liefst voor biologisch, zeker als je schil erom laat.

Gebruik het pulp om zelf yoghurtdrink te maken. Pureer het samen met een liter biologische ( liefst biologisch/ dynamisch, dit is verkrijgbaar in de biowinkel) yoghurt, en eventueel om wat extra te zoeten enkele druppels stevia. Er zijn diverse stevia druppels met een smaakje. Zorg wel dat je zuivere druppels kiest met een 100% zuiverheid. Dit moet tenminste uit 98% steviolglycosiden bestaan, en uit een 100% zuivere natuurlijke aroma. Voor meer info over zuivere druppels: klik hier
Je kunt ook een eetlepel stevia kristal sweet of twee eetlepels erythritol suiker gebruiken.
COOL BEAR

Cool bear is een 100% natuurlijke limonadesiroop gezoet met zuivere steviolglycosiden. Lees meer over Cool bear door hier te klikken.
Je kunt CB overal voor inzetten, je kunt er zelfs mee bakken! Cool bear maakt tal van baksels heerlijk zoet. De smaak is voor velen wellicht even wennen. Dit komt omdat stevia GEEN SUIKER is. En een andere zoete smaak heeft. We zijn ( biet) suiker gewoon, en realiseer je dan ook dat het wat tijd nodig heeft om aan een andere suikersmaak te wennen. Ook kinderen. Ook hier geldt: de aanhouder wint.
MELKDRANKJES

Meest onzinnig, maar toch: wil je melk een smaakje geven, druppel dan wat druppels stevia in een liter biologische melk. Schud goed. Wil je er fruit bij, pureer dan wat vers fruit en voeg een liter melk toe. Ik persoonlijk adviseer om je kind( eren) niet te leren dat melk smaakjes moeten bezitten. Wen hen de natuurlijke smaken zoveel mogelijk aan. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.
Gebruik je geen melk? Kies dan voor melkvervanging. Zelf maak je dit ook ontzettend simpel: havermelk ( klik aan voor het recept)

WATER EN THEE

Het hoeft uiteraard niet iedere dag, maar varieer met water en thee. Zo wordt drinken ook nooit saai en/of vervelend voor een kind. Als je zorgt voor een mooie balans in variatie drankjes voor je kind ( eren) krijgt het niet teveel suikers binnen maar genieten ze er net zoveel van!

Review Teisseire zero limonadesiroop

Dachten we net over het hoogtepunt van “ light” heen te zijn, dient zich alweer een vervanger aan: 0% suiker. Je kunt meer lezen over deze nieuwe ontwikkeling in mijn artikel “ 0% suiker, het nieuwe light
De voedselindustrie staat niet stil, en verandert graag met ons mee. Als wij opeens tegen light en suiker zijn, dan wordt het in een ander sausje gebracht. Alles om de consument afhankelijk te houden en “ hooked”. Dat dit niet lukt door echt zonder suiker te werken, snappen ze allemaal. En dus worden er andere termen en kreten gebruikt om alles anders te brengen, maar de suiker onder het kleed te houden.

Ik krijg dagelijks erg veel aanvragen om een bepaald product te “ ontleden”. En het is negen van de tien keer “ raak” betreft de misleiding. Ik erger mij vooral aan de tenenkrommende kreten op verpakkingen. Die gaan soms wel erg ver. In grote koeienletters “ zonder aspartaam” of “ o% calorieën”. Of “ 0% suiker”. In het ergste geval vele kreten tegelijk. Een goed voorbeeld is de limonadesiroop van het merk Teisseire. Een review.

WAT IS HET?
Teisseire is een Frans merk. De siropen zijn verkrijgbaar in grote supermarkten als Jumbo en AH. De fles lijkt enorm op de flessen van het merk Karvan Cevitam. Vorig jaar heb ik reeds een review geschreven over deze siroop. De aanleiding was toen omdat er groot op de fles “ 0% aspartaam, 0% suiker” stond af te lezen. Zeer gewaagde kreten, die ik meteen onder de loep lag. Ook hier ging het weer om pure misleiding, want de ingrediënten in deze siropen logen er niet om. Er zat inderdaad geen suiker in, en geen aspartaam, maar dat werd ruimschoots goed gemaakt met kunstmatige zoetstoffen die niet zo omstreden en bekend zijn. Terwijl een gebruikte zoetstof als acesulfaam K ( E 950) nog schadelijker wordt beschouwd als aspartaam.
Er kwam uit alle hoeken waarschijnlijk erg veel kritiek op deze nieuwe marketingtruc, want niet veel later introduceerde Teisseire een vernieuwde lijn aan “ zero” siropen. En jawel, daar is ook stevia weer van de partij.

Wat zat er voorheen in een fles Teisseire ZERO? ( smaak aardbei/framboos)

Water, vruchtensap uit geconcentreerd sap 15% ( 9% aardbei,6% framboos) vulstoffen: polodextrose, voedingszuur, aroma’s met natuurlijke extracten, verdikkingsmiddel: E466, E415, zoetstof: cyclamaat van natrium, acesulfaam K, sucralose, bewaarmiddel: kaliumsorbaat,.

En wat zit er nu in?
Water, vruchtensap uit concentraat: 17% ( aardbei en framboos 10%, vlierbes) vulstof: polodextrose, voedingszuur: citroenzuur, natuurlijke aardbeien en frambozenaroma’s met andere natuurlijke aroma’s, verdikkingsmiddel: xantaangom, zoetstoffen: sucralose, steviolglycosiden ( extract) conserveermiddelen: potassium sorbaat, natriumeenzaat

10499359_861113743920757_956144234058220943_o

 
DE ADDERTJES

Als we naar de fles kijken, worden we om de oren geslagen met kreten en claims. Het kan onze ogen simpelweg niet ontlopen, met direct in het oog springende kreten als “ geen kleurstoffen” “ geen kunstmatige smaakstoffen”. Kreten die het waarschijnlijk moeten klaarspelen om ons ( consumenten) over de streep te trekken staan zowel in koeienletter groots op de voorkant van de flessen af te lezen als op de achterzijde. Kreten als “ 0% suiker” en “ 0% calorieën”. Waar voorheen groot op de fles “ 0% aspartaam” stond af te lezen, is nu in een slagje kleiner op de achterzijde van de fles gezet. Dit waarschijnlijk omdat hier erg veel kritiek over was ontstaan. Het is ditmaal wat veiliger op de achtergrond, maar toch in het oog springend gehouden tussen de andere claims.

De claims zijn sterk gemaakt: de siropen bevatten inderdaad geen kleurstoffen, geen kunstmatige smaakstoffen, geen aspartaam, geen suiker en geen calorieën ( niet noemenswaardig) Tenminste: niet wat wij zo op het blote oog kunnen lezen in de ingrediënten. Maar als we eens wat genuanceerder de lijst gaan bekijken, zien we wel degelijk de addertjes.
Geen kleurstoffen? De vage term “ met andere natuurlijke aroma’s” kan alle kanten op. De fabrikant is niet verplicht om zijn “ geheime ingrediënt” prijs te geven, en kan alles prachtig verbergen onder het woord “ aroma” Dit kan van alles zijn, van keiharde suikers tot smaakversterkers ( E621, HCFS) en dus ook gewone kleurstoffen. Aangezien ze in hun claim “ geen kleurstoffen” niet melden dat het ook niet kunstmatig is ( wat bijvoorbeeld wel wordt vermeld bij de smaakstoffen) vrees ik het ergste.
“ Zonder aspartaam” is wat het zegt: het bevat inderdaad geen aspartaam. Maar wel een andere kunstmatige zoetstof: sucralose. De stevia is een prachtig dekmanteltje omdat er zeer weinig ( echt een spoortje) van gebruikt kan worden in combinatie met sucralose. Sucralose wordt erg veel gebruikt als draagmiddel voor stevia. Fabrikanten kunnen claimen op verpakkingen dat het gaat om een “ stevia-product” ( waar we allemaal erg gevoelig voor zijn ) terwijl het gaat om een sucralose-product: gewoon keiharde kunstmatige zoetstoffen dus.

0% suiker? Nou nee. Polydextrose is een synthetisch polymeer ( een molecuul ) op basis van dextrose. Gewoon glucose, suiker dus. Een prachtig voorbeeld van een alias suiker.
Je krijgt dus even zo goed suiker binnen, en nog een emmertje aan zoetstof-ellende.Per 250 ml aangelengd klok je gemiddeld 3,5 gram suiker naar binnen. Ja, natuurlijk is dit veel minder dan gewone aanmaaklimonade. En in dat opzicht zou je kunnen redeneren dat dit een gezondere keuze is. Maar denk dus niet dat je lekker suikervrij bezig bent.
Ik heb mij, speciaal voor dit review, gewaagd aan een glaasje van deze meuk. 🙂
De geur is sterk, chemisch en zeer prikkelend in mijn neus. Ik heb wat siroop verdund met water. De smaak was sterk, mierzoet en bijna chemisch. Ik vond het niet lekker, maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik hield er ook een lange nasmaak in mijn mond aan over.
Ik sla over, en hou het lekker bij Cool bear.

Prijs per fles: 2,59
Verkrijgbaar bij o.a Jumbo en AH.