BBQ: ongezonder dan gedacht…..

Laat ik meteen met de welbekende deur in huis vallen: ik ben geen fan van de BBQ en van frituren. Dit zijn twee dingen waar ik altijd een soort van rare onbewuste weerstand tegen heb gehad, die tot de dag van vandaag blijft prikken. Als ik wordt uitgenodigd voor een BBQ heb ik het ontzettend gezellig, ik eet graag andere dingen die ook op de BBQ tafel komen maar niet van de BBQ.zelf. Groente, salades…..ik vind het heerlijk. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben geen anti-vlees-activiste, iedereen moet gewoon lekker doen wat hij / zij wil. En als daar een goed stuk vlees van de BBQ bijhoort, lekker DOEN! Het gaat mij namelijk niet eens zozeer om het vleesgebruik op de BBQ. Ik ben 98% veganistisch, maar eet al bijna 30 jaar geen vlees. Toch ben ik van mening dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten betreft voedselkeuzes. Ik heb die rare opstand eerlijk gezegd nooit zo begrepen. Iedereen moet doen waar hij / zij zich gelukkig bij voelt.  Lees verder

Wat is een onafhankelijk, kritisch health blogger??????

Ik ben betreft mijn werk een ” rupsje nooit-genoeg”. Ik wil veel, en veel tegelijk doen. Dit kost mij vaak meer dan het mij uiteindelijk oplevert, maar gedreven door passie kan niets of niemand je vaak tegenhouden. Anderzijds is dit ook goed, want het houdt mij scherp en gemotiveerd. Ik kan in mijn beroep en kunde ontzettend veel kanten op. Als natuurvoedingsdeskundige, gewichtsconsulente, voedingscoach en psygho- ( cognitief) gedragstherapeut en auteur zijn er vele wegen te bewandelen. Toch kies ik uiteindelijk weer voor de moeilijkste weg: de weg van de onafhankelijke, kritische healthblogger.  Lees verder

Waarom de kleuren van groente bijzonder zijn!!!!!

Ik, als grote groente-eter, kan erg blij worden van een groot bord vol met verschillende groenten. Niet alleen omdat ik het erg lekker vind, maar ook omdat ik vrolijk kan worden van al die kleurenpracht op mijn bord. De kleuren van groente ( en fruit) kunnen erg mooi zijn, van diep rood ( rode bieten) tot fel oranje ( pompoen) en van diep groen ( bladgroente) tot hagelwit ( bloemkool)  Dit zorgt ervoor dat groente ook dient als een mooie decoratie op een bord. Veel topkoks gebruiken dan ook ontzettend veel soorten groenten om zijn gasten te imponeren. Een blaadje sla tussen twee boterhammen geeft net even dat beetje extra. Groente wordt daarom ook vaak gezien als bijgerecht of garnering. Maar wist jij, dat al die kleuren een functie hebben? Iedere kleur heeft namelijk zo zijn eigen specifieke voedingsstoffen.  Lees verder

Vlierbloesem…lekker, gezond, heilzaam, en….gratis van moeder natuur!

Zo rond Mei komen ze weer volop tot bloei: …de vlierbloesem!!!!!!  Ik kan daar altijd heel erg gelukkig van worden, wat een pracht! De bloesem wordt steeds meer ontdekt als een gezonde en heilzame aanvulling op de gezondheid. Dit werd ook eens tijd, want dit gegeven is al eeuwenoud. In dit artikel vertel ik alles over de wondere wereld van de vlier!  Lees verder

Limaboon, boterboon….boterboon…limaboon?????

Ik ben dol op peulvruchten. Ze staan bij mij dan ook dagelijks op het menu. Er is werkelijk geen peulvrucht die ik niet lust. Van verse sperziebonen tot gedroogde linzen, ik eet het allemaal met veel plezier op. Peulvruchten zijn een “ gezonde gewoonte” om dagelijks te eten. Zeker als je weinig tot geen vlees eet, kunnen peulvruchten een zeer goede aanvulling zijn voor o.a eiwitten en vezels. Peulvruchten hebben nog veel meer voordelen. KLIK HIER om meer te lezen.

Ik ga het in dit artikel in het bijzonder hebben over de vrij onbekende limaboon. Ik koop ze gedroogd in mijn biowinkel, maar niet iedere biowinkel heeft ze in hun assortiment waardoor de limaboon een beetje de grote onbekende blijft in de wereld van de peulvruchten. En dat is uiteraard erg jammer. Want juist deze limaboon heeft ontzettend veel gezonde voordelen, maar is vooral ontzettend lekker.  Daarnaast ga ik het hebben over de boterboon. Dit, omdat de limaboon vaak wordt verward met deze boterboontjes. Ze worden hetzelfde genoemd, maar zijn heel verschillend.

Lees verder