Wat is citroenzuur en is het schadelijk?

We staan er nauwelijks bij stil. En nemen het voor lief. We zien er geen kwaad in, omdat wordt aangenomen dat het is gemaakt van iets puur natuurlijks. Waar heb ik het over CITROENZUUR. Een woord wat je vrijwel op ieder etiket in de supermarkt tegenkomt.  Het wordt als zeer onschuldig gezien. Voor dit onderzoek deed ik wat rondvraag in mijn omgeving, en 18 van de 20 gevraagden antwoordde “ Citroenzuur? Dat is citroensap”. Deze associatie is een logische. Het sap van een citroen is zuur. En dat is waarom velen het zien als een andere benaming voor citroensap. Toch ligt het een beetje genuanceerder. Een verhelderend artikel over citroenzuur.  Lees verder

Alles over propolis

Nu dat we ons steeds meer met onze gezondheid zijn gaan bezighouden, en ons zijn realiseren, hoe chemisch en kunstmatig ons voedsel is geworden, zoeken we de natuurlijke en biologische kanten op. Afgelopen jaar zagen we ook in uiterlijke verzorging grote kantelingen. We realiseren ons steeds meer, dat wat we op onze huid smeren ook ontzettend belangrijk is voor onze algemene gezondheid. Niet alleen uiterlijke verzorging is belangrijker geworden, ook wat we bijvoorbeeld slikken aan medicijnen en voedingssupplementen.  Lees verder

Hoe schadelijk zijn lippenstiften?

Vorig jaar, in September 2017, werden we nogal opgeschrikt door een vrij heftig bericht in de media: lippenbalsems zouden schadelijk kunnen zijn, bleek uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven, . Op mijn artikel kwam een soort kettingreactie aan vragen over lippenstiften. Dit was natuurlijk niet zo raar, want lippenstift werkt hetzelfde als lippenbalsem. We “ eten” het ook gedeeltelijk op.  Er wordt gesproken over een gemiddelde van zo’n 1,9 kilo  per jaar, wat we aan lippenstift opeten, als we deze dagelijks gebruiken. Ik ben er eens in gedoken. Want is lippenstift echt schadelijk? En zelfs gevaarlijk? Lees verder

Doe jij mee met de gedroogde peulvruchten uitdaging?

Gedroogde peulvruchten? Teveel gedoe! Teveel ongemak. Hoe doe ik dat? En bah, wat vies!

Zomaar wat kreten die je hoort zodra je het hebt over gedroogde peulvruchten, In verschillende artikelen heb ik deze kreten al geprobeerd te ontzenuwen. Want het klopt allemaal niet. Sterker nog, je hebt alleen maar positieve voordelen van gedroogde peulvruchten. Ik wil iedereen uitdagen om eens gedroogde peulvruchten te gaan bereiden in plaats van te grijpen naar potten en blikken vol met suiker, zout en andere additieven.
IMG_2961

TEVEEL GEDOE?

“ pppfftt…dat gedoe met weken en koken!” Dit laten veel mensen als excuus gelden om geen gedroogde peulvruchten te kiezen, maar naar de potten/ blikken/ zakken te grijpen die kant-en-klaar in iedere supermarkt te krijgen zijn.  De grote grap is, dat het helemaal geen gedoe IS, maar het zo wel wordt beleefd. Als we de stappen voor het bereiden van gedroogde peulvruchten nader bestuderen, zien we dat het niets meer of minder inhoudt dan even in water weken en koken. Het weken in water neemt ongeveer 4-8 uit tijd in beslag. Daar hoeven we niet bij te blijven en hoeven wij onze wekker dus ook niet voor te zetten, of de kom met peulvruchten naast ons bed neer te zetten. Het heeft geen supervisie nodig. Wat meest handig is, is om de peulvruchten 24 uur tevoren in water te weken. Je kunt de volgende dag dan al direct aan de slag. Het koken, daar wordt ook te moeilijk over gedacht en gedaan. Peulvruchten moeten worden gekookt om deze eetbaar, verteerbaar en vrij van antinutriënten te maken. Veel mensen denken dat dat dit uren op het fornuis betekent, terwijl dit juist de peulvruchten tot snot en aan gort kookt. De gemiddelde peulvruchten hebben een kooktijd tussen de 45-50 minuten nodig. Linzen zelfs nog minder. Ook bij dit kookproces hoef je geen supervisie te houden. Af en toe even controleren tussentijds volstaat. Zodra de massa kookt, zet je het vuur middelhoog en doe je een deksel op de pan. Dit versnelt het kookproces aanzienlijk. Dit is alles. Je hoeft geen gekke capriolen uit te halen, niet uren bij het fornuis blijven staan, het kookproces gaat vanzelf, terwijl je ondertussen andere dingen doet. Je kunt ook slowcookers en/of snelkookpannen gebruiken. Maar een simpele pan met deksel volstaat meer dan prima.
SAM_8293-1200x800

TEVEEL ONGEMAK?

Als je het stukje hierboven hebt gelezen, kun je hopelijk het vooroordeel van teveel ongemak opzij schuiven. Want zoals je hebt kunnen lezen, omvat het niet meer dan weken en koken. Het gaat om de juiste PLANNING. Als je hebt bedacht om peulvruchten te gaan eten, zet ze dan meteen te weken. Je kunt dan later op de dag of de volgende dag meteen aan de slag met koken. Heb je pas laat bedacht, om peulvruchten te eten, hou de weektijd dan op 4 uur. Dit is ruim voldoende. Je kunt ze al na vier uur weken dus koken. De meeste soorten linzen vragen niet eens om een weektijd vooraf, en hebben een korte kooktijd. Het is dus superhandig om een zak gedroogde linzen in huis te hebben voor snelle beslissingen. Ook ( gele) spliterwten vragen niet om een weektijd, maar het mag uiteraard wel.

HOE DOE IK DAT?

Velen zien enorm op tegen de bereiding. Er wordt ten onrechte gedacht dat het superveel is, ingewikkeld en omslachtig. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is dit onjuist. Deze gedachten moeten dus worden bijgesteld. En dit lukt je het beste door het gewoonweg eens te gaan uitproberen. Ook drukke mensen, met drukke banen, gezinnen en sociale levens kunnen zeer eenvoudig verse gedroogde peulvruchten in hun menu aanpassen. Dit mag geen excuus zijn. Ik maak bijvoorbeeld soms dagen van meer dan 20 uur. Maar de peulvruchten staan dagelijks vers op mijn menu, omdat alles gewoon gemakkelijk tussen de bedrijvigheden door kan. Ik ben het levendige bewijs, dat een druk bestaan geen belemmering hoeft te zijn, het gaat om de juiste planning.
IMG_8552-1024x768

BAH, WAT VIES!

Afgelopen jaren zijn de groenteconserven en ingeblikte peulvruchten zoeter geworden. Dit komt, omdat de overheid in 2014 de noodklok luidde en fabrikanten opriep, het zoutgebruik in ons voedsel sterk te gaan reduceren. Fabrikanten geven daar mondjes-maat gehoor aan, maar vervangen het zout voornamelijk met suiker. Onlangs kwam het bekende groenteconserven-merk HAK met een vernieuwde pot bruine bonen op de markt die “ lekker is gemaakt met suikerstroop”. We zijn aan deze zoete smaken gaan wennen en aan de enorme luxe van kant en klaar. Het gevolg is, dat we nauwelijks tot geen echte, pure smaken meer herkennen uit peulvruchten. Als je een portie gedroogde peulvruchten eet, kan dit daarom nogal “ de-klap-in-het-gezicht-effect” geven. Echte peulvruchten smaken namelijk niet romig en mierzoet ( dankzij suikers en conserveringsmiddelen) maar robuust, licht mild en toch pittig. Sommige peulvruchten smaken een beetje flauw, waaronder linzen, en witte bonen. Deze kun je zelf zeer eenvoudig verfijnen en op smaak brengen met lekkere kruiden en specerijen, waar ook talloze gezonde voordelen aan vast kleven.
Het is dus even een kwestie van omschakelen en twee of drie keer even “ doorbijten” om de zoete smaken af te wennen en de echte pure smaken aan te wennen.

IK DAAG JULLIE UIT  !!!!!!!

Ik gebruik al jarenlang gedroogde peulvruchten, en het is voor mij dan ook iets geworden wat ik gedachteloos in mijn systeem heb zitten. Weken, koken, het gaat bij mij hier inmiddels in één lijn van mijn bedrijvigheid door. Ik kan mij dan ook zo weinig voorstellen bij mensen die bovenstaande kreten uitroepen. Als het daadwerkelijk zo ingewikkeld, moeilijk, omslachtig was geweest, dan had ik waarschijnlijk ook best wat moeilijkheden gehad om dagelijks gedroogde peulvruchten te eten, want omslachtigheid in een druk en snel bestaan, dat is tegenwoordig “ not done”. Vandaar we worden dood gemept met kant en klaar producten. Gemak dient de mens. En dat is nu JUIST wat gedroogde peulvruchten ons bieden! En nog veel meer:
– Het is goedkoop. Zelfs al zou je alleen biologisch willen kiezen, zijn gedroogde peulvruchten spotgoedkoop. 
– Het is veelzijdig en duurzaam. Uit een zakje van 500 gram haal je namelijk ongeveer 4/5 porties. Tel uit je winst.
– Het is extreem VOEDZAAM. Peulvruchten worden niet voor niets veel gegeten door vegetariërs en veganisten. Ze bevatten extreem veel vezels en eiwitten. Bovendien leveren ze veel energie, waardoor we fitter, en vitaler zijn. 
– Het is overal goed verkrijgbaar. Tegenwoordig verkopen supermarkten een groot assortiment. Ook biologisch. 
– Het is ontzettend lang houdbaar. 

IMG_2960

BIOLOGISCH OF NIET?

Je kunt dus kiezen uit biologische en niet-biologische gedroogde peulvruchten. Het verschil zit hem in de verwerking. Niet-biologische peulvruchten worden massaal geproduceerd, vrijwel altijd onder genetische manipulaties. Daarnaast kunnen ze diverse bestrijdingsmiddelen bevatten, al is dit niet bij alle soorten het geval. Wil je liever geen GMO en een 100% volledige garantie dat de peulvruchten vrij zijn van bestrijdingsmiddelen, kies dan biologische gedroogde peulvruchten, deze zijn hooguit € 10 tot € 25 eurocent duurder.
Voedingswaardig blijft biologisch en niet biologisch vrijwel gelijk.

EEN GOED BEGIN……

OK, om jullie mijn punt duidelijk te maken, daag ik iedereen uit, om het eens te gaan uitproberen. Dit gaat als volgt:
IMG_8551-1200x800
* Koop 500 gram ( of 1000 gram) gedroogde peulvruchten naar keuze. Koop je een kilo, ben je voordeliger uit. Bewaar aangebroken zakken in een goed afsluitbare bus.
IMG_2962
* Zet 500 gram te weken in ruim water. Zet deze bak op een koele plaats. Ik zet mijn bak altijd neer in mijn badkamer waar de tegels overdag erg koel zijn. Een kelder, schuur of andere koele plek in huis volstaat. Je kunt de peulvruchten het beste 24 uur laten weken. Maar heb je weinig tijd, volstaat 4-8 uur. Spoel ze na de weektijd af en doe in een pan met ruim water. Zet op hoog vuur.
IMG_2963
* Zodra de massa begint te schuimen, het vuur middelhoog draaien en de deksel op de pan doen. Controleer af en toe, roer eventueel een beetje door. Kook de peulvruchten ongeveer 45-50 minuten. Linzen vragen geen weektijd en een kooktijd van ongeveer 40 minuten.
* Giet de peulvruchten af.
* Verdeel de peulvruchten in porties en doe in BPA vrije diepvriesbakjes en/of zakjes. Laat goed afkoelen. Vries de porties daarna in. Zo heb je ook kant en klare verse peulvruchten binnen handbereik!
* Wat op smaak brengen? Gebruik lekkere verse kruiden en specerijen, een snufje keltisch zeezout of een scheutje Aminos, tamarisaus of sojasaus.
SAM_2627
Ik ben ontzettend benieuwd!

STEVIA….hoe een plantje haar weg zoekt in de Europese voedselwetgeving

Stevia is een plant met blaadjes die zoet smaken. Verantwoordelijk voor die zoete smaak zijn de zogenaamde steviolglycosiden. In de EU is sinds 2011 het gebruik van deze steviolglycosiden als ingrediënt (E960) in levensmiddelen toegestaan. Opmerkelijk genoeg geldt dat niet voor de gedroogde en eventueel vermalen blaadjes van de stevia-plant. Waarom heeft de EU geen probleem met oregano in de keukenkastjes, maar wel met stevia? Het antwoord daarop moet gezocht worden in de Europese voedselwetgeving. Dit artikel geeft een uiteenzetting. Lees verder