Jackfruit: DE vleesvervanger van de toekomst?????

Alhoewel we in Nederland steeds meer warm lijken te lopen voor exotische groenten en vruchten, blijven sommige achter. We kunnen tegenwoordig in supermarkten al papaya’s , kokosnoten, verse dadels, kaki’s en drakenfruit vinden, maar jackfruit komt nog maar zelden in Nederland voor. Zelf toko’s, die toch aardig wat in huis hebben aan exotische producten, verkopen maar zelden ( verse) jackfruit.  Als het al verkrijgbaar is, wordt het vaak in blik verkocht.  Lees verder

Wat zit er in een QuarterPounder en een aardbeienmilkshake van de Mac?

Ik ga niet voor zure citroen spelen, ik weet ook wel dat MacDonalds voor veel mensen ( ook mensen die gezond leven) “ a guilty pleasure” is. De “ Mac” blijft een soort magneet voor veel mensen om eens lekker te “ junken”. En natuurlijk is dat voor één keertje helemaal niet erg, ons lichaam is bestand tegen wat fast food. Ik persoonlijk heb geen enkele aantrekkingskracht of behoefte om een Mac Donalds of ander fastfood-keten binnen te stappen. Dit heeft niets te maken met mijn meukvrije levensstijl, of nou ja, misschien wel een heel klein beetje . Maar als kind vond ik er al niets aan om bij MacDonalds te gaan eten. Ik hou gewoonweg niet van vette happen. Omdat ik daar geheid rommelende darmen, diaree en andere ongemakken in de buikstreek van krijg. Ik vermoed, dat daarom mijn aversie tegen fastfood is ontstaan, een soort natuurlijk afweermechanisme.  Lees verder

Vegan pannenkoeken ( zonder banaan!)

Als je veganistisch eet, kunnen zeer gewone dingen als pannenkoeken opeens ingewikkeld worden. In ontzettend veel populaire recepten/gerechten worden eieren gebruikt. Nu zijn er gelukkig erg veel ei-vervangers die de eieren in gerechten kunnen vervangen, maar dit lukt lang niet altijd even goed, of wordt de smaak erdoor veranderd ( denk aan banaan)

IMG_2421

Ik heb onlangs een perfecte ei vervanger ontwikkeld, die niet alleen de smaak van ei zeer goed benadert, maar ook de textuur en binding. Ik was benieuwd, of je er ook pannenkoeken mee kon bakken…nou en of! Deze heerlijke pannenkoeken zijn 100% meukvrij, suikervrij, glutenvrij, lactose/koemelkvrij en…veganistisch! Ze zijn niet alleen super-lekker, maar ook nog eens knetter-gezond. Zo gezond zelfs, dat je ze als ontbijt kunt eten!

IMG_2429

Dit heb je nodig:

  • 500 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • vijf flinke eetlepels ei-vervanger ( zie recept) + water
  • een theelepel ceylon kaneelpoeder
  • twee flinke eetlepels biologische erythritol
  • warm water

IMG_2423

Zo maak je het:

Maak een papje van de ei-vervanger met wat water. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe, voeg steeds water toe terwijl je roert, tot er een licht vloeibaar beslag is ontstaan.

IMG_2422

Laat een klontje zuivere kokosolie smelte in de koekenpan. Schep met een grote jus/ beslaglepel steeds wat beslag in de pan en druk deze met een stalel wat uit, de massa laat meteen al los van de bodem, zodat je de pan steeds wat heen en weer kunt schudden. Keer de pannenkoek voorzichtig om en bak de andere kant goudbruin.

IMG_2427

TIPS:

  • Maak lekkere dikke pannenkoeken, deze smaken het lekkerste
  • Garneer de pannenkoeken met erythritol poedersuiker ( maal in de blender erythritol tot poeder )
  • Garneer de pannenkoeken met wat Yakonsiroop
  •  Garneer met een klontje zuivere kokosolie
  • IMG_2428

 

Multivitamines….zinvol of zinloos?

Multivitamines zijn ontzettend populair. Ze worden meestal preventief geslikt, of tijdens de herfst/wintermaanden. Multivitamines worden gezien als pillen die onze vitaminen en mineralen aanvullen, als we slechte eetgewoonten naleven, als versterker voor ons immuunsysteem, en er wordt zelfs gedacht dat multi’s risico’s op chronische ziekten kunnen verminderen. Wat zijn multivitaminen, en wat zegt de wetenschap over al deze beweringen? Lees verder

Linzen….gezond, duurzaam, goedkoop, en..lekker!

Als groot peulvruchten-fan staan linzen dagelijks op mijn menu. Er zijn vele soorten, waardoor ze eigenlijk nooit vervelen. Linzen worden onderschat. Want ze behoren tot één van de voedingsmiddelen ter wereld met de hoogste voedingswaarden. Al zijn ze klein, ze bevatten een bom aan essentiële voedingsstoffen, terwijl ze goedkoop zijn. In dit artikel lees je alles over de linze.  Lees verder