Skyr….gezond of commerciele onzin?

Soms lijkt het, alsof iets er zomaar opeens is en dan meteen overal. SKYR is zo’n product. Het lijkt vrij nieuw, maar skyr bestaat al decennia’s lang. Veel mensen zeggen, dat als je eens ECHTE IJSLANDSE SKYR hebt geproefd, je “ onze” skyr producten ronduit smerig kan noemen. Kreten als “ smaakt nergens naar” en “ net stopverf” zijn niet van de lucht. Ik hou erg van kwark en yoghurt. SKYR hangt daar een beetje tussenin. Vandaar ik het ook erg smakelijk vind, maar ECHTE SKYR heb ik jammergenoeg nog niet mogen proeven. Hopelijk gebeurt dit ooit nog eens want ik ben best benieuwd. In Ijsland en Noorwegen is skyr erg traditioneel en enorm populair.  Lees verder

Aminos aminos…olé!

Ik vind het heerlijk: sojasaus. Het is een bijzondere smaakmaker. Het is in de meeste gevallen geheel natuurlijk en wordt gemaakt van soja en tarwe waar zout aan wordt toegevoegd of niet. Dit wordt gefermenteerd. De ECHTE sojasauzen worden gefermenteerd met koji, dit zijn bepaalde schimmels. De meeste sojasauzen krijgen wat alcohol toegevoegd tijdens het bottelen voor conservering. Daarom moet sojasaus altijd in de koelkast worden bewaard. Niet alle sojasauzen worden gefermenteerd, en bevatten andere toevoegingen, zoals suiker. Deze sojasauzen zijn minder gezond. Ook bevat het erg veel zout, waardoor je sojasaus met mate moet gebruiken. Je kunt het beste sojasaus in de biowinkel kopen, daar hebben de sauzen de beste papieren.  Lees verder

Vegan borstplaat

Rond Sint Nicolaas zien we het overal: borstplaat. Wat is het precies? Het is een suikergoed, wat naast suiker wordt gemaakt met volle melk en een smaakstof, bijvoorbeeld cacaopoeder, vanille, of kaneel. Afhankelijk van de toegevoegde smaakstof kunnen de kleuren verschillen. Ik bedacht eerder een heerlijke meukvrije variant wat is gemaakt met biologisch/dynamische geitenmelk. Voor de veganisten onder ons bedacht ik deze heerlijke variant!

IMG_0610

Deze variant is naast veganistisch ook 100% suikervrij. Hoe dan? Wel met greensweet-stevia ICING POEDERSUIKER! Lees in dit artikel meer over deze bijzondere en gezonde vervanger op poedersuiker. Ik heb gekozen voor rauwe magere biologische cacaopoeder. Maar je kunt ook kiezen voor een theelepel vanille bourbon, of een theelepel ceylon kaneelpoeder.

IMG_0628

Alhoewel borstplaat zelfs met water gemaakt kan worden, is het wel echt veel lekkerder met een romige ” melk”. Ik heb daarom voor mijn homemade amandelmelk gekozen. Deze is enorm vol en romig van smaak. Je kunt uiteraard ieder ander gewenste plantaardige mekvervanger kiezen. Maar mijn advies is deze zelfgemaakte amandelmelk. Zeker als je in het bezit bent van een HS blender is dit een klusje van niets.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

Het is belangrijk om een pannetje te gebruiken met een dikke bodem. Liefst een keramische met extra lagen, dit voorkomt aanbranden. Zet een aantal mallen/vormpjes klaar. Je kunt geheel zelf bepalen welke vormpjes je wilt gebruiken.

IMG_0624

Doe de poedersuiker met de cacaopoeder in de pan en meng. Zet op middelhoog vuur en BLIJF CONTINU ROEREN. Dit is belangrijk, want het kan snel gaan aanbranden

IMG_0625

De massa gaat korrelig worden. Dit hoort. Blijf goed roeren.

IMG_0626

Er ontstaat vanzelf een stroperige massa. Zodra de massa dit stroperige punt heeft bereikt, de pan direct van het vuur halen, voeg de melk toe en roer stevig kort door.  Schenk direct in de malletjes/vormpjes Pas op, de massa is loei-heet! Laat tenminste 3/4 uur hard worden. Bewaren in een leuk schaaltje op tafel!

IMG_0629

Met tal van vormpjes kun je de leukste borst-plaatjes maken!

IMG_0606

 

 

 

 

Aspartaam versus Acesulfaam-K…verrassend !

Aspartaam.

Zelfs de “ leken” onder ons hebben ervan gehoord en weten, dat het gaat om een e.o.a “ giftig goedje” wat veel in ons voedsel voorkomt. Als je “ aspartaam” op google intikt verschijnen doodshoofden met kruizen erdoor, en de meest angstaanjagende verhalen. Met name dat het kanker kan veroorzaken. Voor de consument is het iets verwarrends. De wetenschap spreken al deze ( indianen?) verhalen tegen, terwijl sceptici blijven hameren op de gevaren. Een verhelderend artikel over aspartaam. Is het daadwerkelijk zo gevaarlijk als wordt beweerd, en wat zegt de wetenschap? Lees verder

HHMMMM…..Mango!

Jammergenoeg kan ik niet erg veel fruit eten. Ik reageer namelijk supersterk op suikers en daarmee ook op fruitsuikers. Meer dan een stukje fruit met meest lage fruitsuikers per dag kan ik niet verdragen. Mijn bloedsuikerspiegel gaat vreselijk wiebelen als ik bijvoorbeeld een trosje druiven eet, of een exotisch fruit. Dat vind ik echt vreselijk jammer, maar gelukkig is er voldoende fruit met lage fruitsuikers.  Lees verder